Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ένα Κέντρο γεννιέται στην Παιανία

Ένα κέντρο γεννιέται στην Παιανία και του εύχομαι να ζήσει, να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί και να ανθίσει.
Τι κέντρο όμως είναι το ¨Κέντρο Βιωματικής και Συνεργατικής Μάθησης <ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ>";
Είναι ένας χώρος για ανθρώπους που δουλεύουν με παιδιά και ψάχνουν να βρουν την τέχνη που θα τους φέρει πιο κοντά στους μαθητές τους, θέλουν να πειραματιστούν με νέες μεθόδους μετάδοσης της γνώσης και όχι μόνο, που θα συνυπάρχουν με εφήβους, θα διδάσκουν και θα διδάσκονται.
Εϊναι ένα περιβάλλον που στοχεύει στην άνθιση της συνεργασίας, της μάθησης, της προσωπικής ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης μέσα από πρωτότυπα και δημιουργικά εργαστήρια.
Είναι ένα πεδίο άσκησης της διαφορετικότητας και των δεξιοτήτων ζωής που χρειάζεται να έχουν οι σημερινοί άφηβοι και οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας μας.

καλή αρχή και καλή πορεία!

Πληροφορίες θα βρείτε στο site: www.anoixto-sxoleio.gr

"35 σελίδες" του Σβετλίν Βασίλεβ


Το Μουσείο Ηρακλειδών και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, την έκθεση "35 ΣΕΛΙΔΕΣ" του ζωγράφου και εικονογράφου παιδικών βιβλίων Σβετλίν Βασίλεβ.
Από την 1η Οκτωβρίου έως και την 30η Νοεμβρίου 2008, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρωτότυπες εικονογραφήσεις του Βούλγαρου καλλιτέχνη, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Εικονογραφημένα παιδικά βιβλία με τη δική του υπογραφή σημείωσαν επιτυχία εντός και εκτός συνόρων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφείτε το site του Μουσείου αλλά αν θέλετε να "γνωρίσετε" τον καλλιτέχνη επισκεφτείτε το : http://www.svetlin.gr/

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

πρόβλημα στον LHC

Πρόβλημα στον επιταχυντή LHC στο CERN ανακοινώθηκε χθες.

Φαίνεται να υπήρξε πρόβλημα σε μια ελαττωματική ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες η οποία έλιωσε. Οι μαγνήτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μόλις 1,6 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν ( -273οC) ώστε να λειτουργούν σε υπεραγώγιμη κατάσταση. Πιθανότατα να χρειαστούν 2 τουλάχιστον μήνες για την επιδιόρθωση του υλικού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την επίσημη ανακοίνωση του CERN: http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2008/PR09.08E.html

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

"εσύ πώς μπαίνεις στην τάξη;"

Για τη νέα χρονιά που αρχίζει σας παραθέτω κάτι που βρήκα από το συνάδελφο στο "μικρό κελάρι", (http://mikrokellari.blogspot.com/) το ακόλουθο κείμενο που το βρήκε και αυτός με τη σειρά του σε ένα βιβλίο - φυλλάδιο που του είχε δώσει πριν χρόνια ο Σχ. Σύμβουλος Γιάννος Καρανίκας. Αξίζει να το έχουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας από αύριο που θα μπούμε στην τάξη.

ΑΚΟΥ ΛΟΙΠΟΝ:


ΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΕΣΥ

Έμπαιναν στην τάξη πάνω σε οδοστρωτήρα
Μπες πεζός
Έκαναν μονόλογο
Κάνε διάλογο
Προσπαθούσαν να επιβληθούν
Επιχείρησε να συνεννοηθείς
Απέβλεπαν στην ομαδοποίηση
Ψηλάφισε τις ιδιαιτερότητες
Υποδείκνυαν μονόδρομους
Καλλιέργησε την ευρυχωρία
Είχαν προθέσεις αφέντη
Να έχεις θέση ηγέτη
Φέρονταν εξουσιαστικά
Να κινείσαι συναινετικά
Ένιωθαν αφεντικά των παιδιών
Να αισθάνεσαι συνέταιρός τους
Επιδίωκαν να κάνουν τα παιδιά κατάλληλα για το Σχολείο
Φρόντισε να είναι το Σχολείο κατάλληλο για τα παιδιά
Σερβίριζαν κονσερβοποιημένες αξίες
Βοήθησε να αυτοοικοδομήσουν το αξιακό τους σύστημα
Τους έδειχναν το δρόμο να ανεβούν
Μάθε τους πώς να σταθούν
Θέριζαν από θερμοκήπια υποκρισίας
Οδήγησέ τους στη δεντροστοιχία της κριτικής
Διακινούσαν τη σοβαρότητα μέσα από το κατσούφιασμα
Αποποιήσου την κληρονομιά και χαμογέλα
Επιβάλλονταν καταπιέζοντας
Απορρύθμισε τις σειρήνες του φόβου
Προωθούσαν ιδεολογία
Να παραθέτεις ποικιλία απόψεων
Προετοίμαζαν υποτακτικούς ακροατές
Να συζητάς και να ενθαρρύνεις
Απαιτούσαν εργασία
Να αποκτάς συνεργασία
Αναζητούσαν λάθη
Να αναγνωρίζεις επιτεύγματα
Στόχευαν στην απομνημόνευση
Να τους κινητοποιείς την κρίση

...καλή αρχή

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

το πείραμα άρχισε !

εδώ και δύο περίπου μέρες παρακολουθούμε το πείραμα στο CERN και η Φυσική βρίσκεται επιτέλους στο προσκήνιο των ειδήσεων. Μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τι γίνεται στο CERN στη διεύθυνση: http://lhc-first-beam.web.cern.ch/lhc%2Dfirst%2Dbeam/ ενώ για να μάθετε κάτι παραπάνω επισεκφτείτε το αντίστοιχο site του physics4u: http://physics4u.gr/news/2008/scnews3432.html

νάστε καλά.
ΥΓ. Οι μαθητές μου με ρώτησαν γιατί όλα αυτά τα πειράματα, πανάκριβα σε κόστος, σε ενέργεια, σε χρήση πόρων; έχετε εσείς καμμία απάντηση να τους δώσετε; Αυτά για την επόμενη φορά.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

για τα παιδιά των Παραολυμπιακών Αγώνων

Για τα παιδιά των Παραολυμπιακών Αγώνων αλλά και για όλα τα υπόλοιπα 'αόρατα' παιδιά που ζουν, υπάρχουν, παλεύουν, αγωνίζονται δίπλα μας



....συγγνώμη, ευχαριστώ, καλή επιτυχία...



για τον Κωνσταντίνο (http://www.melodikos.com/)

η ώρα μηδέν στο CERN, μια ματιά στο παρελθόν...

Πλησιάζει η ώρα μηδέν στο CERN

(Πηγή: www.physcis4u.gr)

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα από σήμερα, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει πειραματικά στα έγκατα της Γενεύης το πιο μεγάλο πείραμα. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας θα δοκιμάσουν να αναπαραστήσουν τις πρώτες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Σε αυτήν, μια δέσμη πρωτονίων θα τρέξει για πρώτη φορά στον κυκλικό επιταχυντή σωματιδίων με ενέργεια 450 GeV, για να φτάσει σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός, διατρέχοντας και τα 27 χιλιόμετρα του επιταχυντή.
Τέλος στις 21 Οκτωβρίου θα γίνει η επίσημη έναρξη του επιταχυντή και όλων των υπόλοιπων λειτουργιών. Ας σημειωθεί ότι θα εργαστούν περίπου 6000 ερευνητές σε αυτόν από πολλές χώρες ανάμεσα τους και από Ελλάδα και θα μελετήσουν την κατάσταση της ύλης ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη - περίπου 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Έτσι ελπίζουν ότι θα ανοίξουν πολλά παράθυρα γνώσης της "ώρας μηδέν" του σύμπαντος καθώς και της δημιουργίας του.
Στον επιταχυντή LHC, (Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων, Large HadroCollider, η μεγαλύτερη πειραματική μηχανή της σωματιδιακής Φυσικής που κατασκευάστηκε ποτέ) τα πρωτόνια που θα συγκρουστούν θα έχουν επιταχυνθεί σε ενέργεια 7 τρισεκατομμύρια eV. Η ταχύτητα του κάθε πρωτονίου θα προσεγγίζει τόσο πολύ αυτή του φωτός που θα αυξάνει 7.000 φορές την αρχική του μάζα. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο της σύγκρουσης το βάρος τους θα αυξάνεται κατά 14.000 φορές και θα εκλύεται και η αντίστοιχη ενέργεια. Η κάθε δέσμη των πρωτονίων πρόκειται να κινείται επί περίπου 10 ώρες με αποτέλεσμα να διανύει πάνω από 10 δισ. χιλιόμετρα ή 11.245 κύκλους το δευτερόλεπτο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του CERN.
Διαβάστε επίσης και τα σχετικά πλήρη άρθρα:
στην καθημερινή (ttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_31/08/2008_282818) και
στο www.physics4u.gr
καλή επιτυχία!

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

για ένα πολιτιστικό περιοδικό

Μια πολύ καλή φίλη και εκπαιδευτικός με ενημέρωσε για ένα πολιτιστικό ηλεκτρονικό περιοδικό το "Hridanos.gr". Ομολογώ ότι δεν το ήξερα.
Το πήρα, το διάβασα, το ξεφύλλισα και σας το προτείνω και εγώ με τη σειρά μου. Είναι ένα περιοδικό με πρόταση, άποψη και ανάλυση των πολιτιστικών δρώμενων που συμβαίνουν στον τόπο μας.
Επειδή σε ένα σχολείο δεν υπάρχουν μόνο τα μαθήματα, φυσική κ.α., αλλά υπάρχει και ο πολιτισμός!
Θα το βρείτε στα καλά για τον πολιτισμό.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

... και κάτι από τέχνη



Η χρονιά ξεκίνησε αλλά δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε τον πολιτισμό έξω από τη ζωή μας.

Στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Θησείο, έχει έκθεση έργων τέχνης του Γάλλου ζωγράφου Toulouse-Lautrec με τίτλο: "Ο Toulouse-Lautrec και η belle epoque στο Παρίσι και στην Αθήνα" που θα διαρκέσει μέχρι αρχές Οκτωβρίου.
Και μετά παρουσιάζονται, για δεύτερη φορά, έργα του Ολλανδού χαράκτη Μ.C. Escher με τίτλο: "M.C.ESCHER, από το προσχέδιο στο αριστούργημα". Αξίζει να τη δείτε και τη μια και την άλλη έκθεση, ειδικά του Escher οι των επιστημών, μαθηματικοί και φυσικοί, θα νιώσουν κάτι.
Το μουσείο όμως επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις και ομορφιές για αυτούς που το ψάχνουν. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του μουσείου, που θα βρείτε δίπλα στις ιστοσελίδες για τον πολιτισμό, κάτω από τον τίτλο μορφωτικά προγράμματα θα βρείτε ενδιαφέροντα προγράμματα που έγιναν και μακάρι να ξαναγίνουν. Το καλύτερο όμως είναι ότι κάτω από τον τίτλο δεσμοί θα βρείτε πολύ ωραία, διασκεδαστικά, χρήσιμα, εκπαιδευτικά και ενδιαφέροντα θέματα για τις επιστήμες και την εκπαίδευση, για οπτικές ψευδαισθήσεις και για το μαγικό κόσμο των μαθηματικών.
Καλή σας Διασκέδαση !


ΥΓ. και για να βάλουμε και την τέχνη και τον πολιτισμό στη ζωή μας, έστω και στη διαδικτυακή, βλέπετε δύο έργα των καλλιτεχνών, τα οποία τα βρήκα από το Μουσείο.