Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009

Η Ομορφιά της Επιστήμης

Θα γίνει ξανά στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2009 ο διαγωνισμός Famelab που διοργανώνεται από το Βρετανικό Ινστιτούτο για νέους και νέες πάνω από 18 χρονών που σπουδάζουν ή εργάζονται στον τομέα της επιστήμης, της μηχανολογίας,της τεχνολογίας, των μαθηματικών ή της ιατρικής. Σκοπεύει στην ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Και όλα αυτά γιατί ....science is beautiful!
Για πληροφορίες, για να δείτε τους παλαιότερους διαγωνισμούς αλλά και για να απολαύσετε την ομορφιά της επιστήμης μπορείτε να επισκεφτείτε τον αντίστοιχο χώρο:
http://www.britishcouncil.org/gr/greece-science-beautiful-science-famelab-2009.htm

Η Ώρα της Γης

Η Ελλάδα στην 5η θέση παγκοσμίως για την Ώρα της Γης!

Μόλις 13 μέρες απομένουν για την Ώρα της Γης 2009 (Σάββατο, 28 Μαρτίου, 20:30) και η Ελλάδα δηλώνει δυναμικό παρών στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε ποτέ στον πλανήτη. Μέχρις στιγμής είναι στην 5η θέση παγκσμίως.

«Η Ελλάδα για ακόμα μια φορά αποδεικνύει ότι όταν θέλει – μπορεί. Η πέμπτη θέση της χώρας μας σε μια άτυπη παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν με τις περισσότερες πόλεις στην Ώρα της Γης έρχεται να το επαληθεύσει. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημά μας είναι η ατομική συμμετοχή των πολιτών. Κάθε πολίτης που εγγράφεται ηλεκτρονικά στο http://www.earthhour.org/signup/gr:el δεν δηλώνει απλά τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό γεγονός στον πλανήτη – Συνυπογράφει μια παγκόσμια έκκληση προς τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και απαιτεί γενναίες αποφάσεις στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για ιδέες για δράσεις ο διαδικτυακός τόπος είναι πάντα ανοιχτός: http://www.earthhour.org/about/gr:el

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009

θεατρική παράσταση για τα παιδιά στη Γάζα

Από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ήρθε η παρακάτω πρόσκληση:

Θεατρική παράσταση «για τα παιδιά στη Γάζα» την Πέμπτη 26-3-2009

Η «πρωτοβουλία για τα παιδιά στη Γάζα» σε συνεργασία με το Θέατρο 'Αγγέλων Βήμα'
σας καλούν την ΠΕΜΠΤΗ 26 Μαρτίου 2009, ώρα 09.15μ.μ. στην παράσταση του έργου "Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ". Για κάθε 2 εισιτήρια το θέατρο θα προσφέρει το 1 εισιτήριο στη πρωτοβουλία «για τα παιδιά στη Γάζα». Γενική είσοδος για την Πέμπτη 26-3-2009: 20Ευρώ.
Το Θέατρο 'Αγγέλων Βήμα' βρίσκεται στη Σατωβριάνδου 36 – Ομόνοια. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και για κρατήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 210-5242211/13.

Το έργο «Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ» του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς:
Ο ''ένας'', τέως αντικαθεστωτικός και νυν κρατικό στέλεχος.
Ο ''άλλος'', η σκιά του, πράκτορας Μυστικών Υπηρεσιών.
Ποιά είναι τα όρια της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής;
Κι όταν αυτά ξεπερνιούνται, είναι υπέρβαση καθήκοντος ή εμμονή;
Ποιοι είναι ''Εκείνοι'' που ελέγχουν τα πάντα;
Ποιος είναι τελικά ο Θύτης και ποιό το Θύμα;
Ένας ογκώδης αστυνομικός φάκελος έχει μετατραπεί σε λογοτεχνικό έργο.
Μια ολόκληρη ζωή μπορεί να χωρέσει σε μια βαλίτσα;
Τραγική κωμωδία ή κωμική τραγωδία;

Ο Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, έγραψε τον «Επαγγελματία» το 1990. Έκτοτε, το έργο έχει μεταφρασθεί σε πολλές γλώσσες και έχει παιχθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Η ταινία «Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ» σε σενάριο του ίδιου του Κοβάτσεβιτς έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία και ενθουσιώδεις κριτικές από κριτικούς όλου του κόσμου. Το 1995, ο Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, έγραψε το σενάριο στην βραβευμένη ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα «Underground», που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών.
Με αυτή την παράσταση, κάνει την πρώτη θεατρική σκηνοθετική της εμφάνιση η Πηγή Δημητρακοπούλου, γνωστή από τις σημαντικές και βραβευμένες σκηνοθετικές επιτυχίες της στην τηλεόραση με πιο πρόσφατη την πολυβραβευμένη σειρά «ΤΟ ΔΕΚΑ».

Μετάφραση: Γκάκα Ρόσιτς
Σκηνοθεσία – προσαρμογή: Πηγή Δημητρακοπούλου
Σκηνικά: Κώστας Παππάς
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Φωτισμοί: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί κατά σειρά εμφάνισης:
Τέγια: Γιάννης Τσορτέκης
Μάρθα: Δέσποινα Σιδηροπούλου
Λούκα: Γιώργος Μπινιάρης
Διάρκεια 80'


Στην «πρωτοβουλία για τα παιδιά στη Γάζα» συμμετέχουν:
· Το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού
· Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»
· Η Α-Γ ΕΛΜΕ, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Β' Αθήνας
· Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χολαργού
· Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Παπάγου
· Ο Σύλλογος AL AWDA - δικαίωμα στην επιστροφή
· Ο Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού
· Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Που θα πάει η βοήθεια;
1) θα αγοραστεί συγκεκριμένος ιατρικός εξοπλισμός σε συνεννόηση με συγκεκριμένο Νοσοκομείο στη Γάζα.
2) θα ενισχυθούν συγκεκριμένες οικογένειες ορφανών με το σύστημα της «αναδοχής» με στόχο την ανάπτυξη δεσμών με κοινότητες σε καταυλισμούς.

Η «πρωτοβουλία για τα παιδιά στη Γάζα» βρίσκεται σε κατευθείαν επικοινωνία με συγκεκριμένα Νοσοκομεία και με οικογένειες ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει τελικά σε αυτούς που την έχουν ανάγκη χωρίς ενδιάμεσες υπηρεσίες.

Επικοινωνία:
http://www.theatroedu.gr/main/index.php?lang=el
http://www.gaza-children.blogspot.com/

PAST PERFECT GENES live in Athens

Ένα νέο μουσικό σχήμα οι PAST PERFECT GENES, αποτελούμενο από πέντε γνήσιους εραστές της μουσικής ροκ σκηνής της δεκαετίας του '60 και του '70 εμφανίζεται στο Μπαράκι του Βασίλη, Διδότου και Σίνα γωνία απέναντι από το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Τετάρτη 1 Απριλίου του 2009 το βράδυ ( όχι όχι δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, πιστέψτε, αλήθεια εμφανίζονται και μάλιστα είναι και καλοί).
Αξίζει να τονίσουμε ότι οι μουσικοί του σχήματος δεν είναι επαγγελματίες αφού ασκούν άλλο επάγγελμα για προς το ζην αλλά το κοινό τους πάθος και μεράκι για τη ροκ μουσική με της οποίας τα ακούσματα μεγάλωσαν τους κάνει καλούς!!!
Όσοι πιστοί της ροκ προσέλθετε!!!
πληροφορίες στο (www.tobaraki.gr)

Βραβείο Φυσικών Επιστημών σε ελληνίδα καθηγήτρια

...και μια είδηση από το εξωτερικό για ελληνίδα καθηγήτρια

Αυστραλία: Κορυφαίο βραβείο Φυσικοχημείας σε Eλληνίδα καθηγήτρια!

ΑΠΕ Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 10:47

Η Σούλα Μπένετ, (Παναγιωτίδη), βραβεύτηκε από την BHP Billiton ως η καλύτερη καθηγήτρια Φυσικοχημείας της Αυστραλίας. To βραβείο αυτό θεωρείται και είναι το κορυφαίο βραβείο καθηγητές Φυσικοχημείας στην Αυστραλία.
Καθηγήτρια του κρατικού γυμνασίου-λυκείου της Μελβούρνης Northcote High για 20 ολόκληρα χρόνια, η κ. Μπένετ δηλώνει οπαδός της δημόσιας εκπαίδευσης.
Είναι η δασκάλα που πριν από ένα περίπου χρόνο πήρε τους μαθητές της και ταξίδεψε μαζί τους στη NASA, προκειμένου, όπως λέει η ίδια, τα παιδιά που αγαπούν τις θετικές επιστήμες "να δουν την αγάπη τους να παράγει έργο".
Από το 2001 που ανέλαβε την θέση της υπεύθυνης Μαθημάτων Θετικής Κατεύθυνσης στο σχολείο, οι τάξεις των μαθητών των τελευταίων δύο τάξεων Γυμνασίου που επιλέγουν τις θετικές επιστήμες διπλασιάστηκε.