Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει...

Βρήκα αυτό στο διαδίκτυο και είναι λόγια και απόψεις του Μάνου Χατζιδάκι για διάφορα θέματα όπως Παιδεία, Ευρώπη, η διαφορετικότητα του άλλου. Σας την προτείνω να την ακούσετε, να προβληματιστείτε. Στους δύσκολους και στεγνούς καιρούς που ζούμε τέτοια λόγια είναι μια όαση.

αφιερωμένο στη σημερινή μέρα


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Μια ωραία εικόνα στην Αθήνα ένα Σάββατο

Θα σας περιγράψω μια ωραία εικόνα που είδα, δεν τη φωτογράφησα, χθες στην ΑΘήνα. Μια εικόνα που με άγγιξε, με συγκίνησε, και δεν είναι της φαντασίας μου.
Είμαστε κάπου στο Παγκράτι μεσημέρι, Σάββατο, δρόμοι με νεραντζιές, πεζοδρόμια στενά, πολυκατοικίες, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού, μηχανάκια, κόσμος να προχωρά βιαστικά, κυρίες για τα ψώνια του Σαββατοκύριακου, άλλος για δουλειά, νέα ζευγαράκια για καφέ, παιδάκια με γιαγιάδες, να φυσάει πολύ και να υπάρχει και αυτή η σκόνη από την Αφρική.
Ένα ζευγάρι προχωρά αργά πιασμένο χέρι-χέρι, κάποια στιγμή σκύβει αυτός και της δίνει ένα τρυφερό φιλί στο μάγουλο. Συνεχίζουν να προχωράνε και καθώς τους συναντάς μπροστά σου παρατηρείς ότι ο καθένας τους κρατά και από μια σκούπα, ένα φαράσι, μια τσάντα με διάφορα απορυπαντικά, 2-3 πανιά, έχουν και από ένα μαντήλι στο κεφάλι τους και τα προσωπά τους είναι σκαμένα και ταλαιπωρημένα!
Ανεβαίνουν τα σκαλιά μιας πολυκατοικίας και πιάνουν δουλειά.

Η Very Special Arts Hellas παρουσιάζει παράσταση

Η Very Special Arts Hellas είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που οι δράσεις της στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με αναπηρίες. Έχει ιδρύσει μια μουσικοθεατρική ομάδα με μέλη της νέους με νοητική υστέρηση αλλά και εθελοντές.
Η ομάδα παρουσιάζει τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου σε μια ελεύθερη απόδοση:
την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010, ώρα: 10:30 π.μ. (μόνο για σχολεία)
και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010, ώρα: 7:00 μ.μ.
στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, Τιμοκρέοντος 6α, στο Νέο Κόσμο, πίσω από την εκκλησία του Αγ. Σώστη.
Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ. (τηλεφ. 2107710847)


Απογραφή της θαλάσσιας ζωής

Ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό η Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια με τη συνεργασία εκατοντάδων ερευνητών από πολλές χώρες. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλούς νέους οργανισμούς και εκτιμούν ότι έχουν ακόμη πολλά να βρουν. Επίσης πιστεύουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τη ζωή και την ποικιλομορφία που υπάρχει στη Γη μας, να την εκτιμήσουμε και να την προστατέψουμε.
Αν θέλετε να δείτε φωτογραφίες από τα παράξενα είδη που βρήκαν δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση: http://www.coml.org/image-gallery

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Βραβεία Φωτογραφίας από το World Press Photo

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία από το World Press Photo για το 2009, εδώ μπορείτε να τα απολαύσετε σε κάθε κατηγορία. Κοιτάξτε τις μια-μια, είναι μοναδικές.
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=blogsection&id=20&Itemid=257&bandwidth=high

Οι Past Perfect Genes στο Lazy


Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

"Πώς ερωτεύονται στη Βερόνα;"

Θέλετε να δείτε κινηματογραφικές μεταφορές από έργα του Σαίξπηρ;
θέλετε να δείτε πώς διαφοροποιείται μια κινηματογραφική παράσταση από μια θεατρική παράσταση του ίδιου έργου;
Θέλετε να δείτε πως διαφέρουν οι κινηματογραφικές μεταφορές από διαφορετικούς σκηνοθέτες;


Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 στις 7.00μμ στην αίθουσα της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου στα Εξάρχεια οι απαντήσεις, οι ταινίες, η συζήτηση.
Περισσότερες πληροφορίες στην αφίσα.
http://dide-anatol.att.sch.gr/tte/nea/Verona-call.pdf

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Το γνωστό μας Σύμπαν σε βίντεο

Ο κόσμος μας μαζί και το Σύμπαν έτσι όπως δεν το έχετε δει σε ένα πανέμορφο βίντεο από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Ό,τι δείτε είναι επιστημονικά ελεγμένο. Δείτε το



και μετά αναρωτηθείτε: τι κάνουμε εμείς εδώ σε αυτόν το μικροσκοπικό και ασήμαντο πλανήτη;

Απαντήσεις σε θέματα φυσικής

Όποιος ή όποια ψάχνει για απαντήσεις σε ερωτήσεις πάνω σε θέματα φυσικής βρήκα μια διεύθυνση για να δείτε απαντήσεις για τη φυσική που ίσως δεν τολμούσατε να κάνετε
http://www.fnal.gov/pub/inquiring/questions/index.html

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

μια ορχήστρα παιδιών από τη Βενεζουέλα!

Στη μακρινή Βενεζουέλα εδώ και 30 χρόνια ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το El Sistema (Fundacion del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela). Ένας ντόπιος ο Χοσέ Αμπρέου, βάλθηκε να μαζέψει παιδάκια στις πιο φτωχές και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και να τα κάνει μουσικούς. Πέρασαν τα χρόνια, 250.000 παιδάκια έμαθαν μουσική, και άρχισαν να φτιάχνονται σχολικές ορχήστρες. Οι ορχήστρες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τις 100 και από αυτές οι 90 είναι συμφωνικές . Οι καλύτεροι από αυτούς τους νεαρούς μουσικούς μαζεύονται σε κεντρικές ορχήστρες, με κορυφαία την Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ, που αυτή την εποχή διευθύνει ο 28χρονος μαέστρος Γουστάβο Ντουνταμέλ.
Δείτε όλα τα σχετικά βίντεο και μαγευτείτε από τη δύναμη και το όνειρο ενός ανθρώπου που ήθελε να κάνει κάτι, να αλλάξει κάτι. Και το κατάφερε, ΜΠΡΑΒΟ του και ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Τα βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=zKIChxFCGn4
http://www.youtube.com/watch?v=amSqQ5XNaGE
http://conductingmasterclass.wordpress.com/2010/01/08/simon-bolivar-youth-orchestra-dudamel-performing-beethovens-eroica/

Η ιστοσελίδα της ορχήστρας:
http://www.fesnojiv.gob.ve/en/the-simon-bolivar-youth-orchestra-of-venezuela.html

Η ιστοσελίδα στη Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Bolivar_Orchestra

Αφιερωμένο σε όλους που θέλουν να κάνουν κάτι. Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι, μια μικρή αλλαγή αρκεί να το πιστέψουν.
Αφιερωμένο σε εκείνους που λένε ότι δεν υπάρχει κάτι να κάνουν, που ψάχνουν μια 'φωτιά να πέσουν μέσα΄που λέει και ο Νίκος Καζαντζάκης και δε βρίσκουν.
Αφιερωμένο σε όλους επίσης που λένε ότι τίποτε δεν γίνεται, ότι τίποτε δεν αλλάζει, ότι 'τι μπορώ να κάνω εγώ;'

ένα παιχνίδι για την ανακύκλωση

ένα μικρό διαδικτυακό και διασκεδαστικό παιχνίδι για την ανακύκλωση:
http://www.recyclezone.org.uk/fz_challenge.aspx

Sinnerman

Μια μικρή μουσική γεύση από μια ταινία και μια μουσική που μου αρέσει, "Υπόθεση Thomas Crown" και η σκηνή της κλοπής ενός πίνακα από μουσείο όταν όλοι παρακολουθούν τον ύποπτο πολυεκατομμυριούχο Pierce Brosnan να κλέβει έξυπνα τον πίνακα. Το τραγούδι είναι το Sinnerman, εδώ με τη Nina Simone



και εδώ είναι η περίφημη σκηνή που σας έλεγα:




Καλή σας διασκέδαση

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

2010, Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2010 ως Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου όλου. Δύο διευθύνσεις για όποιον ή όποια θέλει να το ψάξει περισσότερο:
http://www.cbd.int/2010/welcome/
http://www.un.org/en/

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Διεθνής Ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Η 6η Φεβρουαρίου έχει αφιερωθεί στην Ημέρα Κατά του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων από την UNICEF. Κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια κοριτσιών κινδυνεύουν από έθιμα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Κάθε χρόνο εκατομμύρια γυναικών τραυματίζονται ανεπανόρθωτα από προλήψεις, προκαταλήψεις και αντιλήψεις των τοπικών κοινωνιών και λαών!
Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση: http://www.unicef.gr/whatsnew.php
ΥΓ μπορείτε να διαβάσετε και το βιβλίο "το λουλούδι της ερήμου" στο οποίο γνωστό μοντέλο από την Αφρική περιγράφει όλη την ιστορία της από τη ζωή της σε ένα χωριό της Αφρικής, τον ακρωτηριασμό, την φυγή της από κει, την περιπλάνησή της και τη μετέπειτα ζωή της. Νομίζω ότι έγινε και ταινία και θα παρουσιασθεί και στην Ελλάδα.