Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

"Όπως ξυπνούν οι εραστές" του Γιάννη Αγγελάκα

Τρίτη βράδυ σήμερα και αύριο είναι 1η Δεκεμβρίου. Ένας νέος μήνας και ταυτόχρονα ο τελευταίος του χρόνου. Σκέψεις πολλές, συναισθήματα, εικόνες, φωτογραφίες, ήχοι, πρόσωπα, τοπία, μέρη, μυρωδιές, μουσική. Για τους μήνες που φεύγουν. Για το μήνα που έρχεται. Για το νέο χρόνο που πλησιάζει. Και έτσι από όλα αυτά ξεπήδησε τι άλλο; μουσική.
Σας αφιερώνω ένα υπέροχα τρυφερό, με πολύ -πολύ αγάπη μέσα του, ένα σχεδόν ποιητικό τραγουδάκι του Γιάννη Αγγελάκα το " Όπως ξυπνούν οι εραστές".
Ελπίζω να σας ταξιδέψει όπως ταξίδεψε και μένα. Και ακούγοντας το, κλείστε τα μάτια σας, αφεθείτε στο ρυθμό και τη μελωδία του και βρείτε πού σας πήγε; πού σας ταξίδεψε;
Μήπως χρωστάτε στον εαυτό σας αυτό το ταξίδι;

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες


Και όσο εμείς στροβιλιζόμαστε μέσα σε αυτή την τρέλλα της εποχής με τους ανθρώπους να είναι σε απόγνωση, σε κρίση και όχι μόνο οικονομική αλλά και αξιακή υπάρχει και το άλλο πρόσωπο της Ελλάδος, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες! Μια αξιόλογη κίνηση με πολλούς εθελοντές, με πολυάριθμους αποδέκτες που έχουν ανάγκη για βοήθεια και σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Περιδιαβαίνοντας τον ιστοχώρο θα βρείτε και ειδήσεις για τον παπα-Στρατή στη Μυτιλήνη που σας έχω μιλήσει για αυτόν.
Και αν γνωρίζετε ιστορία θα ξέρετε για τους δικούς μας έλληνες μετανάστες και πως τους αντιμετώπισαν οι εκεί ή αν παρακολουθείτε και ενημερώνεστε θα ανησυχείτε μήπως και τα παιδιά μας πάνε να ζήσουν στα ξένα ως επιστήμονες ή οτιδήποτε άλλο ή την άλλη είδηση ότι οι επόμενοι μετανάστες θα είναι οι 'περιβαλλοντικοί μετανάστες'.
Πόσο συγκλονιστικό είναι αυτό το I HOPE (ΕΛΠΙΖΩ) της αφίσας! και πόσο επίκαιρο δεν είναι και για μας που ζούμε εδώ;

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

7 εξωπλανήτες στο Scientific American

Το περιοδικό Scientific American στο τεύχος του στις 23 Νοεμβρίου 2010 έχει ένα αφιέρωμα στους 7 πιο ενδιαφέροντες εξωπλανήτες. Εξωπλανήτες που δεν θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε ή να δούμε. Τους παρουσιάζει έναν-έναν με ωραία γραφικά και σχέδια. Απολαύστε την παρουσίαση

Ξεκινά το 51 φεστιβάλ Κινηματογράφου



Ξεκινάει το 51ο φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2010. Πληροφορίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Κάλή διασκέδαση

20 χρόνια ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας με μια σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα. Για αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα πληροφορίες για τις εορταστικές εκδηλώσεις εδώ.

Και μια αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ στη Στοά του Βιβλίου από 1 έως 10 Δεκεμβρίου 2010.

Το 1ο θεατρικό φεστιβάλ τέχνης σε εποχές χαμηλού προϋπολογισμού ή αλλιώς 1o Low Budget Festival

Το "Σπίρτο" με εμπνευστή το Λάκη Λαζόπουλο μαζί με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης οργανώνουν το 1ο Low Budget Festival στην Αθήνα.

10 θεατρικές παραστάσεις, η κάθε μια για 3 μέρες και 60 ηθοποιοί θα παρουσιάσουν θεατρικά έργα από 20 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου με χαμηλό εισιτήριο. Μια πάρα πολύ ωραία ιδέα που αξίζει υποστήριξης.

Εδώ για πληροφορίες:

http://www.mcf.gr/el/foundation/news/?nn=1273
http://www.mcf.gr/el/whats_on/1025/

Ένα πολιτιστικό "σπίρτο" ανάβει!

Εδώ και λίγο καιρό έχει ανάψει ένα σπίρτο στα καλλιτεχνικά πράγματα. Ένας διαδικτυακός χώρος για την προβολή γεγονότων, ειδήσεων και δράσεων. Είναι πολύ όμοροφος ο χώρος και αναφέρεται σε θέατρο, κινηματογράφο, χορό, εικαστικά και φωτογραφία.
Επισκεφετείτε το εδώ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Αναστέλλεται η λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων

Από δελτίο τύπου που διάβασα:

"...Το Δ.Σ. του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων ανακοινώνει με λύπη του ότι είναι αναγκασμένο να αναστείλει επ’ αόριστον τη λειτουργία του προγράμματος θεραπευτικής προσέγγισης των θυμάτων βασανιστηρίων και άλλων μορφών απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας προς τα θύματα βασανιστηρίων και τις οικογένειές τους, διότι, παρόλες τις προσπάθειες και τα διαβήματα που κάναμε προς διάφορες κατευθύνσεις, δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση...."


Σας το παραθέτω απλώς όπως και τη διεύθυνση του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

έκθεση έργων τέχνης γυναικών κρατουμένων στη Θήβα


Σας έχω γράψει για το κατάστημα κράτησης γυναικών στον Ελεώνα στη Θήβα. Ό,τι αξίζει την οποιαδήποτε μεγάλη ή μικρή προσφορά μας. Τώρα μαθαίνω ότι οργανώνουν έκθεση έργων τέχνης των κρατουμένων γυναικών στο συνεδριακό κέντρο Θήβας.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 22620-73024 και στην αφίσα που βλέπετε.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2010.

15 μονόλογοι στην Ηλιούπολη


Το 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης οργανώνει την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο στο Δημαρχείο Ηλιούπολης παράσταση με βάση μονολόγους μαθητών που ζουν στη Γάζα. Σας είχα πει για αυτό σε παλαιότερο άρθρο, τώρα όμως παρουσιάζονται από σχολείο στην Αθήνα. Αξίζει ένα χειροκρότημα αυτή η προσπάθεια των μαθητών και των δασκάλων τους.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

cuba από τους Buena vista social club

και ένα άλλο κομμάτι από τους υπέροχους buena vista social club. εντάξει το βίντεο έχει και άλλα μέσα αλλά δείτε τους, δεν είναι υπέροχοι;

Chan chan από τους Buena vista social club

και μιας μιλάμε για μουσική ορίστε άλλη μια αφιέρωση από μια θρυλική μπάντα, τους Buena Vista Social Club, το τραγούδι είναι το "Chan chan"

Stray από τους Calexico

σας αφιερώνω ένα τραγούδι το "stray" από τους Calexico. Το είχα ακούσει, μου άρεσε πολύ ώσπου η κόρη μου μου το βρήκε και σας το παρουσιάζω.

Φεστιβάλ Μεξικάνικου Κινηματογράφου στην Αθήνα

Φεστιβάλ μεξικάνικου κινηματογράφου οργανώνεται από 18 έως 24 Νοεμβρίου 2010 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το φεστιβάλ οργανώνεται από την Πρεσβεία του Μεξικού με αφορμή τα 100 χρόνια από την μεξικανική επανάσταση.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες και ντοκυμαντέρ. Μια από αυτές την είχα δει έφηβος ατην τηλεόραση με τίτλιο "Βίβα Ζαπάτα" του Ηλία Καζάν με έναν πολύ καλό Μάρλον Μπράντο.
Πληροφορίες στο πρόγραμμα.
Καλή σας διασκέδαση!

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Μια μαύρη τρύπα -βρέφος!

Η είδηση είναι οι αστρονόμοι εντόπισαν φως από μια μαύρη τρύπα όταν ήταν 30 ετών! Το φώς προήλθε από 50εκατομμύρια έτη φωτός μακριά αλλά δείχνει πως είναι μια μαύρη τρύπα νεαρή σε ηλικία. Οι μαύρες τρύπες είναι τόσο πυκνές που ούτε το φως δε μπορεί να διαφύγει κι αυτός είναι ο λόγος που λέγονται μαύρες. Οι αστρονόμοι είναι πολύ ευχαριστημένοι μιας και παρακολουθούσαν με τα τηλεσκόπιά τους από το 1995 έως το 2007 ό,τι απέμεινε από μια έκρηξη supernova που έγινε το 1975. Παρατήρησαν έτσι μια εξέλιξη μιας μαύρης τρύπας και πως αυτή ΄μεγάλωσε΄.
Τα άρθρα είναι εδώ:

http://news.nationalgeographic.com/news/2010/11/101116-science-space-baby-black-hole-youngest-found/

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/14nov_babyblackhole/

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231067685

http://www.physics4u.gr/blog/?p=2745#more-2745

και για πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες:

http://www.physics4u.gr/articles/blackholes.html

http://www.physics4u.gr/articles/2005/birthgalaxy1.html

http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/know_l1/black_holes.html

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=167

Νοέμβρης, ένα τραγούδι

ένα τραγούδι αφιερωμένο στη σημερινή μέρα, από έναν καταπληκτικό Διονύση Τσακνή:
"Νοέμβρης 90"

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τι μας κινητοποιεί;

Τι μας κινητοποιεί;
Βρήκα ένα ωραίο βίντεο με θέμα: "τι μας κινητοποιεί;" Είναι μια ομιλία παρουσιασμένη ως κινούμενο σχέδιο στην οποία ο ομιλητής απαντά στο ερώτημα "τι μας κινητοποιεί;" και λέει ότι, δεν είναι τα λεφτά, δεν είναι η εξέλιξη στην εργασία αλλά κάτι άλλο...
Δείτε το, προβληματιστείτε και το σχολιάζουμε.

Ψηφοφορία για τα βραβεία αναγνωστών

Ο διαγωνισμός για τα βραβεία αναγνωστών 2010 που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου άρχισε. Υποψήφια βιβλία είναι:

  • "Ποιος θυμάται τον Αλφόνς"του Κώστα Ακρίβου
  • "Η Εβραία νύφη" του Νίκου Δαββέτα
  • "Ένα πεινασμένο στόμα" της Λένας Διβάνη
  • "Το μοναστήρι" του Πάνου Καρνέζη
  • "Ανίσχυρος άγγελος" του Μάνου Κοντολέων
  • "Η ξυπόλυτη των Αθηνών" της Φιλομήλας Λαπατά
  • "Αχμές, ο γιος του Φεγγαριού" του Τεύκρου Μιχαηλίδη
  • "Απόψε δεν έχουμε φίλους" της Σοφίας Νικολαΐδου
  • "Η εκδίκηση της Σιλάνας" του Γιάννη Ξανθούλη
  • "Οι κόρες της λησμονιάς" του Θοδωρή Παπαθεοδώρου
  • "Όπως ήθελα να ζήσω" της Ελένης Πριοβόλου
  • "Το μαύρο μάμπα" του Νίκου Σακελλαρόπουλου
  • "Το χάρισμα της Βέρθας" της Φωτεινής Τσαλίκογλου
  • "Η θλίψη της Λέαινας" του Βασίλη Τσιρώνη
  • "Πατρίδα από βαμβάκι" της Ελενας Χουζούρη

Πληροφορίες για τα βιβλία και όχι μόνο στην ιστοσελίδα του Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Σκασιαρχείο, προβολή ταινίας

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 στον κινηματογράφο Φιλίπ στις 11 το πρωί θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια γαλλική ταινία γυρισμένη το 1949! "ΤΟ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ"
Θέμα της το Σκασιαρχείο. Μια πράξη αιρετική και καταδικαστέα στα σχολεία αλλά σε μια ταινία μπορεί να έχει άλλο νόημα και ίσως σε ένα άλλο σχολείο να έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Η ταινία προβάλλεται με την υποστήριξη της Ο.Λ.Μ.Ε., της Δ.Ο.Ε. και του Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για νέους. Θα γίνουν και συζητήσεις μετά.
Ακούγεται ενδιαφέρον, τι λέτε;
ΥΓ εσείς κάνατε ποτέ σκασιαρχείο; το μετανιώσατε; τι νιώσατε; τι κερδίσατε; τι λέτε στα παιδιά σας εσείς οι γονείς; τι λέτε στους μαθητές σας εσείς οι εκπαιδευτικοί όταν το σκάνε από το μάθημά σας;
Τις πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στο πλήρες άρθρο από όπου κι εγώ το έμαθα

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

'Παίζοντας με τα μαθηματικά', ένα σεμινάριο

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για δασκάλους με θέμα: «Παίζοντας με τα μαθηματικά» θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, 11 και 4 Δεκεμβρίου 2010 από τις 10:00 έως τις 13:00 στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ στην Παιανία (τηλ: 210-6640433).
Σκοπός του να βοηθήσει τους δασκάλους να κάνουν την ώρα των μαθηματικών μια δημιουργική διδακτική ώρα.

Το πείραμα στο CERN πάει καλά!

Το πείραμα στο CERN πάει πάρα πολύ καλά. Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου έχουμε συγκρούσεις πρωτονίων και τώρα έχουμε δέσμη με ιόντα μολύβδου. Οι επιστήμονες είναι ικανοποιημένοι. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Έλληνες επιστήμονες δουλεύουν σε σχολεία για το περιβάλλον

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει με θέμα το περιβάλλον και έχει σκοπό να ενθαρρύνει μαθητές σχολείων να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στο σχολείο τους κατά 10%.
Το πρόγραμμα λέγεται 1010global και έχει δράσεις και σε ελληνικά σχολεία. 10 έλληνες και ελληνίδες επιστήμονες που εργάζονται σε περιβαλλοντικά θέματα θα είναι οι συντονιστές των σχολείων και των μαθητών τους. Ολόκληρο τον κατάλογο των νέων αυτών ανθρώπων μπορείτε να τον δείτε εδώ.

Η Διεθνής Αμνηστία οργανώνει θεατρική παράσταση "Το γάλα"

Η θεατρική παράσταση "ΤΟ ΓΑΛΑ" από το θίασο της Άννας Βαγενά και η Διεθνής Αμνηστία οργανώνουν μια θεατρική παράσταση τα έσοδα της οποία θα διατεθούν στην οργάνωση. Το γεγονός θα γίνει την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 το βράδυ στο θέατρο Μεταξουργείο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ημερίδα: "φιλοσοφία, επιστήμη και τεχνολογία στην ελληνική σκέψη"


Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Σχολή Θετικών Επιστημών και το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας οργανώνουν τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010 ημερίδα με θέμα: "Φιλοσοφία, Επιστήμη, Τεχνολογία στην Ελληνική Σκέψη". Η ημερίδα θα γίνει στην Πάτρα.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες

Συνεχίζοντας τον κατάλογο των ταινιών, με αφορμή πάντα μια κουβέντα όπως σας είπα, σας παραθέτω έναν κατάλογο ευρωπαϊκών ταινιών.



  • Η θάλασσα μέσα μου

  • Billy Eliot

  • Ο ταχυδρόμος

  • Οι σιωπές των άλλων

  • Τα παιδιά της χορωδίας

  • Σινεμά Ο Παράδεισος

  • Μυστικά και Ψέμματα

  • Το κύμα

  • Γη και ελευθερία

  • Η ζωή είναι ωραία

  • Good Bye Λένιν

  • Το αριστερό μου πόδι

  • Ο καιρός των τσιγγάνων

  • underground

  • η διπλή ζωή της Βερονίκ

  • η μπλε ταινία

  • η λευκή ταινία

  • η κόκκινη ταινία

Καλή σας διασκέδαση και περιμένω τις δικές σας επιλογές!

Ελληνικές ταινίες

Απαντώντας σε σχόλιο φίλου ή φίλης, ναι υπάρχουν και άλλες δυνατές ταινίες, όπως:


  • Ρεβάνς

  • Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα

  • Τέλος εποχής

  • Γλυκιά Συμμορία

και για όποιον το ψάχνει σας παραθέτω το site της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για να δείτε όλη την ελληνική φιλμογραφία

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Καλύτερες ελληνικές ταινίες

Μιλώντας με φίλους πιάσαμε το θέμα των ελληνικών ταινιών. Έτσι έφτιαξα τη δική μου λίστα των αγαπημένων ελληνικών ταινιών.
Οι ταινίες είναι χωρίς αξιολόγηση, 1η 2η κτλ


  • "Νύφες", Παντελής Βούλγαρης

  • "Πολίτικη Κουζίνα", Τάσος Μπουλμέτης

  • "Το λειβάδι του δακρύζει", Θόδωρος Αγγελόπουλος

  • "Η αιωνιότητα και 1 μέρα", Θόδωρος Αγγελόπουλος

  • "Ρεμπέτικο", Κώστας Φέρρης

  • "Ευδοκία", Αλέξης Δαμιανός

  • "Ψυχή βαθιά", Παντελής Βούλγαρης

  • "Θίασος", Θόδωρος Αγγελόπουλος

  • "Πέτρινα Χρόνια", Παντελής Βούλγαρης

  • "Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων", Δήμος Αβδελιώδης

  • "Ακαδημία Πλάτωνος", Φίλιππος Τσίτος

Εσείς ποιες ταινίες θα βάζατε στην δική σας λίστα; Και δεν υπάρχουν ελληνικές ταινίες του λεγόμενου παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αυτές θα τις δείτε σε άλλη λίστα.

Δύο τραγούδια για τη σημερινή μέρα εκλογών

Για τη σημερινή μέρα, Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 σας αφιερώνω δύο τραγούδια.

Το ένα από το Γιάννη Μηλιώκα, γραμμένο 26 χρόνια πριν. Το ξαναάκουσα και το βρήκα επίκαιρο για την εποχή μας και τόσο σατιρικό! Καλή σας διασκέδαση.





Το δεύτερο είναι από το "Ρεμπέτικο", μια εξαιρετική ταινία του Κώστα Φέρρη και εκπληκτική μουσική από τον Σταύρο Ξαρχάκο. Εδώ σας αφιερώνω το "Μάνα μου Ελλάς", που ξεκινά με τον στίχο: ΄τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα,.....΄. Το θυμάστε το τραγούδι; Τα λόγια του; Τη μουσική του;






Δύο πολύ διαφορετικά τραγούδια που μιλάνε για την Ελλάδα μας, το καθένα με το δικό του τρόπο και ύφος! Και μιλάνε για την Ελλάδα γραμμένα καιρό πριν και όμως, πώς νιώσατε όταν τα ακούσατε ξανά τώρα;

Καλή σας ακρόαση
ΥΓ ζητάω συγγνώμη εκ των προτέρων για τον στίχο ή τις εικόνες (για τον στίχο απευθυνθείτε στους στιχουργούς, για τις εικόνες στους δημιουργούς). Δεν έχω πρόθεση να θίξω ή να προκαλέσω κανέναν ή να προσβάλλω κανέναν. Να χαρείτε τη μουσική θέλω και να προβληματιστείτε.

Οι Past Perfect Genes στο "Μπαράκι του Βασίλη"




Οι Past Perfect Genes εμφανίζονται στο "Μπαράκι του Βασίλη" την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010.