Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ένα βίντεο για τα τροχαία ατυχήματα

Μια πολύ καλή φίλη μου έστειλε αυτό το βίντεο. Ένα σκληρό βίντεο για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο δρόμο από αλκοόλ, από απροσεξία, από πλάκα, από αυπνία, από υπερβολική ταχύτητα, από υπερβολική αυτοπεποίθηση, από εγωισμό, από..., από...
Στοιχίzουν όχι μόνο ζωές, στοιχίζουν και στην υγεία με μόνιμα, μερικές φορές, αποτελέσματα, στοιχίζουν και στην ευρύτερη οικογένεια.
Θα το βρείτε ίσως πολύ σκληρό, αληθινό και βίαιο. Ήταν μια δαφήμιση που έγινε στην Αυστραλία για να ενημερώσει όλους για τον κίνδυνο από τα τροχαία.
Προσέξτε.
Και όπως έλεγε μια φίλη "η ζωή δεν είνα πρόβα"


Ένα μεγάλο βραβείο για τον κορυφαίο Έλληνα στην Ναυπηγική

Ένα εξαιρετικό βραβείο που δίνεται στους ναυπηγούς μια φορά το χρόνο και θεωρείται σαν το Νόμπελ των Ναυπηγών κέρδισε ο καθηγητής του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Πλοίου κος Απόστολος Παπανικολάου. Τιμήθηκε από το Διεθνή Σύνδεσμο Ναυπηγών και Ναυτικών Μηχανολόγων στο ετήσιο συμπόσιο που έγινε στο Σιάτλ.
Συγχαρητήρια και μπράβο και τι τιμή για τους φοιτητές του!
Δείτε το σχετικό άρθρο στο Έθνος αλλά και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Συνδέσμου SNAME

"Το ρε και το μι απ' την ηρεμία"

Σας αφιερώνω ένα υπέροχο τραγούδι, σχεδόν ποιητικό.
Τϊτλος του: " Το ρε και το μι απ' την ηρεμία" της Νεφέλης.
Απολαύστε το, ταξιδέψτε μαζί του, χαρείτε το, αφήστε το να σας οδηγήσει όχι με το μυαλό αλλά με το τι σας έρχεται στην καρδιά.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Συνομιλίες με το φως

Φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε τον καθηγητή Φυσικής κ Γιώργο Γραμματικάκη. Έχει γράψει ένα βιβλίο σταθμό στην αστρονομία και αστροφυσική την "Κόμη της Βερενίκης". Και αν δε το έχετε διαβάσει, σας προτείνω να το διαβάσετε.
Τώρα στο Μέγαρο Μουσικής θα γίνει μια εκδήλωση το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου όπου ως αφηγητής θα παρευρίσκεται σε μια παράσταση όπου η επιστήμη και η τέχνη θα είναι παρούσες. Η παράσταση έχει τίτλο: "Συνομιλίες με το φως". Μαζί του στη μουσική θα είναι ο David Lynch και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου.
Πληροφοφίες στο Μέγαρο

Έκθεση φωτογραφίας από την Κωνσταντινούπολη

Έκθεση φωτογραφίας από την Κωνσταντινούπολη εγκαινιάζεται στην Image Gallery επί της Αμαλίας. Θα διαρκέσει από τις 3 έως το τέλος του Φεβρουαρίου.
Διαβάστε σχετικά στο ΒΗΜΑ

Το κιλό δεν είναι ένα κιλό!

Όλοι γνωρίζετε ότι στις Φυσικές Επιστήμες υπάρχει το Διεθνές Σύστημα Μονάδων με τα 7 θεμελιώδη μεγέθη. Ένα από αυτά είναι και μάζα. Και όπως και τα άλλα αδελφάκια του έχει και αυτό την αντίστοιχη μονάδα, το γνωστό σε όλους μας kg ή χιλιόγραμμο. Για αυτό το τελευταίο υπάρχει και το πρότυπο κιλού που φυλάσσεται στις Σέβρες έξω από το Παρίσι.
Το πρότυπο κιλού βγαίνει σπάνια από την κρυφώνα του για να μετρηθεί και να συγκριθεί με τα άλλα πρότυπα κιλού που υπάρχουν σε διάφοες χώρες.
Στην τελευταία μέτρηση βρέθηκε ότι χάνει 50ng!
Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στο physics4u ή στο in.gr.
Αν τώρα θέλετε να θυμηθείτε τι είναι αυτά ορίστε 2 σχετικές πληροφορίες:
SI (Διεθνές Σύστημα Μονάδων) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας.

Φωτογραφίες από τα παλιά για έχα σχολείο

Και για να μείνουμε στο Βύρωνα αλλά κυρίως στην εκπαίδευση στην ακόλουθη διεύθυνση μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα παλιά χρόνια σε ένα σχολείο. Δείτε πως ήταν τα παιδιά, τα θρανία, οι δάσκαλοι, το μάθημα...
Φωτογραφίες από ένα σχολείο

Ένα σχολείο στο Βύρωνα, νεότερο μνημείο της Ελλάδας

Ένα σχολείο που λειτουργεί στο Βύρωνα και παλιότερα στέγαζε ένα από τα πρώτα προσφυγικά σχολεία στην Ελλάδα, περίπου στα 1926-1930, ανακηρύχτηκε ως Μνημείο.
Για να θυμόμαστε όλοι μας.
Η πληροφορία στο Βύρωνας ή στη Στάση Βύρωνα.

2 ταινίες

Σας προτείνω να δείτε 2 ταινίες στον κινηματογράφο, τη κάθε μια για διαφορετικούς λόγους.
Ο λόγος του βασιλιά, μια ταινία με αληθινά γεγονότα με 2 πάρα πολύ καλές ερμηνείες από 2 ηθοποιούς που μου αρέσουν πολύ και με μια αλήθεια, το πρόβλημα που έχει κάποιος είναι μόνο βιολογικό, δηλαδή ο τραυλισμός είναι μόνο εκ γενετής θέμα ή κάτι άλλο; και πόσο μπορούμε να μιλάμε, να αποδεχτούμε, να αγκαλιάσουμε και να βελτιώσουμε το άλλο;
Το γράμμα που μου άλλαξε τη ζωή, μια ταινία με θέμα, τι άλλο; τον παιδικό μας εαυτό, τα παιδικά μας όνειρα, και πόσο μαζί μας τα κουβαλάμε, ή τα έχουμε ξεχάσει, θάψει; και είναι αυτά τα όνειρα που στις δυσκολίες που θα βρούμε στην ενήλικη ζωή μας, θα μας δώσουν λύσεις, μια ελπίδα, γιατί δεν μπορεί ακόμη και αν τα άφησες αυτά δε αφήνουν, σε ακολουθούν και αν τα ακούσεις μπορεί κάτι να αλλάξεις στη ζωή σου και να σου δώσει νέα ώθηση εκεί που νομίζεις ότι είναι όλα χαμένα.

"το σχολείο αλλάζει", συζήτηση

" Το Σχολείο αλλάζει" αυτός είναι ο τίτλος για μια συζήτηση στο Μέγαρο την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 στις 7.00μμ.
πληροφορίες στο Μέγαρο

Ανακαλύφτηκε ίσως ο αρχαιότερος Γαλαξίας

Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε ίσως τον αρχαιότερο Γαλαξία στο Σύμπαν. Σχηματίστηκε 500εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το Scientific American, την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Hubble και στο in.gr

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Οι PPG έπαιξαν στο "Αισώπου Μύθος"


Για το αρχείο σας οι Past Perfect Genes εμφανίστηκαν στο "Αισώπου Μύθος" την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010.
Άντε και σε πολλές πολλές εμφανίσεις τη νέα χρονιά παιδιά!

Ταινία: "κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"

μια ταινία από έναν μαθητή Γυμνασίου του Λουκά Λελόβα (σενάριο, σκηνοθεσία κτλ) με συντελεστές τους μαθητές και τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας με τίτλο:
"Κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"




Αυτή ας είναι η ευχή για τη νέα χρονιά προς όλους σας.
Να δημιουργείτε, να αγαπάτε, να μοιράζεστε, να χαίρεστε, να εκτιμάτε, να στηρίζετε και να στηρίζεστε, να δίνετε και κα παίρνετε.

Χριστούγεννα, από το Φοίβο Δεληβοριά

Χριστούγεννα, να ένα τραγούδι μελαγχολικό μα ωραίο. Μιλάει για το πνεύμα των ημερών, τους γονείς, τις αναμνήσεις και όλα αυτά που έρχονται με τις γιορτές αυτές, και δεν εννοεί τα δώρα, το φαγητό, την έξοδο αλλά αυτό το κάτι που μας πιάνει [ίσως όχι όλους], σαν μελαγχολία, σαν πίκρα, σαν μοναξιά, σαν λύπη...