Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ηθοποιός...

Για την εβδομάδα που έρχεται σας αφιερώνω ένα τραγούδι που με συνταράζει κάθε φορά που το ακούω, "Ηθοποιός" του Μάνου Χατζιδάκι με έναν ανεπάληπτο Δημήτρη Χορν. Το αφιερώνω σε όλους τους ηθοποιούς που έπαιξαν μπροστά μου, που με έκαναν και γέλασα, που με προβλημάτισαν, που με έκαναν και έκλαψα και ίσως εκείνοι να έκλαιγαν μέσα τους ή να πονούσαν και εξέθεσαν τον εαυτό τους κάθε φορά μπροστά μου. Και το αφιερώνω και στους εκπαιδευτικούς που και εκείνοι εκθέτουν τον εαυτό τους κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα μπροστά σε 25 ζευγάρια μάτια εφήβων που σε κοιτάζουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αλλά οι δάσκαλοι εκεί, άσχετα πως νιώθουν, αν πονούν, αν κλαίνε..., αν ...

Ομιλία, 'Από τον Αχμές στον Αρχιμήδη'

Μια σειρά 4 ομιλιών με θέμα τα Μαθηματικά και τίτλο: "Από τον Αχμές στον Αρχιμήδη" θα δώσει ο πολύ καλός και γνωστός μαθηματικός με πολλές μεταφράσεις στο ενεργητικό του αλλά και δικό του βιβλίο ο Τεύκρος Μιχαηλίδης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τις Τετάρτες 2 έως και 23 Μαρτίου 2011 από τις 19.00-20.30. Αξίζει να τις παρακολουθήσετε. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ανακοίνωση.

Ένα ποίημα, "Παρανομίες"

Μια φίλη μού έστειλε αυτό το ποίημα. Διαβάστε το και αναρωτηθείτε, έχετε νιώσει έτσι; Έχετε φύγει από τις υπαρκτές περιοχές και έχετε 'ταξιδέψει' αλλού με αίσθηση δημιουργίας, ελευθερίας, ανθρωπιάς, με τα δικά σας όνειρα χωρίς να δείχνετε μόνο ένα τυπικό εαυτό σας; Και πού σας έχει συμβεί, στον επαγγελματικό σας χώρο, στον κοινωνικό σας περίγυρο, αλλού;

ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ

Ἐπεκτείνομαι καὶ βιώνω
παράνομα
σὲ περιοχὲς ποὺ σὰν ὑπαρκτὲς
δὲν παραδέχονται οἱ ἄλλοι.
Ἐκεῖ σταματῶ καὶ ἐκθέτω
τὸν καταδιωγμένο κόσμο μου,
ἐκεῖ τὸν ἀναπαράγω
μὲ πικρὰ κι ἀπειθάρχητα μέσα,
ἐκεῖ τὸν ἀναθέτω
σ᾿ ἕναν ἥλιο
χωρὶς σχῆμα, χωρὶς φῶς,
ἀμετακίνητο,
προσωπικό μου.
Ἐκεῖ συμβαίνω.

Κάποτε, ὅμως,
παύει αὐτό.
Καὶ συστέλλομαι,
κι ἐπανέρχομαι βίαια
(πρὸς καθησυχασμόν)
στὴ νόμιμη καὶ παραδεκτὴ
περιοχὴ
στὴν ἐγκόσμια πίκρα.

Καὶ διαψεύδομαι.

(Κ.Δημουλά)

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Για το Ηλιακό μας Σύστημα

Ένας συνάδελφος μου σύστησε έναν ενδιαφέροντα ιστότοπο σχετικό με το Ηλιακό μας Σύστημα με χρήσιμες πληροφορίες. Δε λέει πολλά αλλά είναι αξιόλογο. Είναι στις προβλέψεις για τον καιρό στην Ελλάδα. Για να το δείτε απλά πατήστε Ηλιακό Σύστημα.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Παιχνίδια για παιδιά με θέμα το Διάστημα

Και άλλα παιχνίδια για παιδιά με θέμα το Διάστημα, πολύ ενδιαφέροντα και ωραία. Πάλι από την ESA. Παιχνίδια

Παίζοντας με τη βαρύτητα!

Και αφού έχουμε πιάσει τα παιχνίδια σας παρουσιάζω ένα παιχνίδι για την κατανόηση της βαρύτητας. Παίζοντας με ένα διαστημόπλοιο σε διαφορετικά πεδία βαρύτητας, ένα παιχνίδι από την Ευρωπαϊκή Ένωση του Διαστήματος, ESA.
Παίξτε

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Παιχνίδια με τον χρόνο αντίδρασης

Σας έχω εδώ δύο ενδιαφέροντα παιχνιδάκια για να μετρήσετε πόσο γρήγοροι είστε ή αλλιώς τον χρόνο αντίδρασης σας και αν σας ενδιαφέρει η φυσική με την κινηματική της ή η οδήγηση σας έχω και άλλες δύο προσομοιώσεις με αυτοκίνητα που πρέπει να πατήσετε το γκάζι και όταν δείτε το φανάρι να γίνεται κόκκινο πρέπει να πατήσετε όσο μπορείτε πιο γρήγορα και θα σας δείξει πόσο γρήγορα αντιδράτε (μπορείτε να αλλάξετε και την τριβή και άλλες παραμέτρους).
Καλή σας διασκέδαση

http://www.mathsisfun.com/games/reaction-time.html
http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/sheep/reaction_version5.swf
http://www.2x4.gr/index4.asp
http://www.phy.ntnu.edu.tw/ntnujava/index.php?topic=137

Ομιλία: Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας σε έναν κόσμο που αλλάζει

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα "Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας σε έναν κόσμο που αλλάζει" με ομιλητή τον κ. Π. Πολυχρόνη, παιδοψυχίατρο θα γίνει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, για πληροφορίες απλά 'πατήστε' πληροφορίες.

Ροκ πάρτυ στο Ροντέο από τους Past Perfect Genes


Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Για "το ρε και το μι"...

γεια σας και πάλι
σας είπα για το "το ρε και το μι από την ηρεμία". Μπορείτε να το απολαύσετε στην ιστοσελίδα της Νεφέλης .

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παζάρι για τη Μέριμνα

Σας παραθέτω ένα διαφορετικό δελτίου τύπου για μια πολύ ξεχωριστή και ανθρώπινη υπόθεση.


Οι "Φίλοι της Μέριμνας" οργανώνουν το τρίτο Mεγάλο Παζάρι επίπλων και αντικειμένων που θα γίνει στην οδό Πειραιώς 123 (Στάση Μετρό Κεραμεικός) την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 25-26-27 Φεβρουαρίου 2011 από 10:00 - 18:00.

"Τα έσοδα θα διατεθούν φέτος για τη νέα υπηρεσία της Μέριμνας, «Φροντίδα στο Σπίτι», μία υπηρεσία που προσφέρει ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι σε παιδιά που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους, για να έχουν την επιλογή να το περάσουν στον οικείο χώρο του σπιτιού τους με την ιατρονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη που θα τους παρέχει η Μέριμνα.

Η Μέριμνα συνεργάζεται με το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται πάντοτε δωρεάν.

Στο πρωτότυπο αυτό παζάρι θα βρείτε έπιπλα μικρά και μεγάλα, καθώς και οτιδήποτε αφορά ένα σπίτι τα οποία θα πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας."
Εγώ δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Επέτειος θανάτου του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου 1956 φεύγει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Δε θα πω τίποτα, τον έχετε διαβάσει, τον έχετε τραγουδήσει, έχετε δει έργα του, μας έχει σημαδέψει.
Ένα πολύ δυνατό τραγούδι, δυνατό ακόμη και σήμερα, με την μοναδική ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη


Επέτειος θανάτου Νίκου Καββαδία

Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου το 1975 αφήνει την τελευταία πνοή ένας αγαπημένος μου ποιητής, σας έχω μιλήσει για αυτόν, ο Νίκος Καββαδίας. Σας αφιερώνω ένα άλλο ποίημά του μελοποιημένο έξοχα από τον Θάνο Μικρούτσικο.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Οι PPG στο Ροντέο!

Οι Past Perfect Genes με πλήρη ενεαμελή σύνθεση θα παίξουν στο γνωστό σε όλους μας Ροντέο το Σάββατο 26-2-2011 στις 22.30 στοχεύοντας να διασκεδάσουν το κοινό τους με γνωστά και δυνατά κομμάτια της ροκ μουσικής.

Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες ενός πολύ γνωστού φωτογράφου, του Κώστα Μπαλάφα με θέμα:" Το αντάρτικο στην Ήπειρο, 1941-1944". Ο Κώστας Μπαλάφας φωτογραφίζει τον απλό άνθρωπο και τον καθημερινό του μόχθο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11-2-2011 έως τις 30-4-2011.
Πληροφορίες στο Μουσείο Μπενάκη

Προβολή ντοκυμαντέρ "Κυπραίες"


Αφιέρωμα και συζήτηση για την Κύπρο θα γίνει στο χώρο πολιτισμού @Ρουφ την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 στις 19.30. Θα προβληθεί ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ "Κυπραίες" της Βασιλικής Κατριβάνου και της Bushra Azzouz. Οι δύο σκηνοθέτιδες την Άνοιξη του 2004 φέρνουν σε επαφή γυναίκες και από τις δύο πλευρές του νησιού και καταγράφουν τις συζητήσεις τους...

Σεμινάριο: "Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση

Σεμινάριο: «Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011, 10:00-12:30.

Διοργάνωση: Κέντρο Βιωματικής & Συνεργατικής Μάθησης: Ανοιχτό Σχολείο, 2106640433 (Παιανία) με 30€

Στα εργαστήρια αυτά οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με τις μεθόδους και τη φιλοσοφία της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, συμμετέχοντας οι ίδιοι βιωματικά στην εφαρμογή ενός σχεδιασμού.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

εντυπωσιακές φωτογραφίες με θέμα τη θάλασσα

Αν σας αρέσει η θάλασσα στο in.gr μπορείτε να θαυμάσετε 18 από πιο ωραίες και πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες με θέμα το μπλε της θάλασσας. Οι φωτογραφίες αφορούν ένα ευρύ φάσμα του απέραντου γαλάζιου που μας περιβάλλει, από αθλήματα έως επιδείξεις δελφινιών. Για να "βουτήξετε" πατήστε απλά φωτογραφίες

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής


Και επειδή αναφερθήκαμε σε διαγωνισμούς να πούμε και για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής του 2011 που διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Για παλιά θέματα, λύσεις αλλά και τις Ολυμπιάδες Φυσικής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Φ.Ε. στο ΠΤΔΕ.

16ος πανελλήνιος διαγωνισμός Αστρονομίας



Ένας διαγωνισμός για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων γίνεται αυτή τη σχολική χρονιά σε 3 φάσεις. Είναι ο Πανελλήνιος διαγωνισμός Αστρονομίας, και μάλιστα ο 16ος! Τον διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και σήμερα, Σάββατο διεξάγεται η 2η φάση του διαγωνισμού.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ