Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

"Δύο" του Δημήτρη Παπαιωάννου

Καλή σας βδομάδα.
Για αυτή τη βδομάδα σας αφιερώνω μια εξαιρετική παράσταση-σύνθεση-εκτέλεση-παρουσίαση, ΔΥΟ. Μια καταπληκτκή δουλειά του Δημήτρη Παπαιωάννου με πάρα πολύ καλούς χορευτές και έναν εξαιρετικό Άρη Σερβετάλη σε μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Παίχτηκε πριν 3 χρόνια στην Αθήνα στο Παλλάς και είναι μια παράσταση που ακόμη έχω εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα, μνήμες. Για να αντιληφθείτε ότι η ποιότητα πάντα υπάρχει κάπου δίπλα μας, στην τέχνη, στην εργασία, μην απελπίζεστε.







Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Οι 10 αρχές του Γκάντι

και επειδή σήμερα η μέρα με πάει σε βαθιές και θετικές σκέψεις, ορίστε άλλο ένα που βρήκα στο διαδίκτυο μέσως μιας πολύ καλής φίλης. Οι 10 αρχές του Μαχάτμα Γκάντι.
Μια καλή άσκηση δεν είναι να αρχίζω να κοροιδεύω αμέσως αυτά αλλά να κάτσω λίγο με τον εαυτό μου μια στιγμή που είμαι καλά και να αναρωτηθώ:
"τι μου λένε αυτές οι αρχές, για τη δική μου ζωή;"
"μπορώ να εφαρμόσω κάποια, ποια και πού;"



Να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

όταν το σώμα μας μάς στέλνει μηνύματα

Λίγα λόγια για τις αρρώστειες και το τις προκαλεί. Για προβληματισμό και ένα ερώτημα: "λες να είναι και έτσι; " Και αν θέλετε να το αξιοποιήσετε ένα βήμα παραπάνω, σε κάθε πρόταση που θα διαβάζετε, αναρωτηθείτε:
"μήπως είμαι κι εγώ έτσι; ",
"μήπως το κάνω κι εγώ στον εαυτό μου;",
"πότε μου συμβαίνει αυτό;"
"πού ή πότε το κάνω κι εγώ σε μένα;"
"πού στο σώμα μου το νιώθω περισσότερο;"
"πού θέλω να το κάνω και δεν το κάνω;"


Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Φως από το παρελθόν φτάνει στη Γη

Φως από το παρελθόν (περίπου 520 εκατομμυρίων ετών) έφτασε στη Γη μας. Επιστήμονες αναφέρουν ότι το 2009 φως από το πιο μακρινό άστρο του Σύμπαντος έφτασε στη Γη ταξιδεύοντας για 13 δισεκατομμύρια χρόνια!
Τα σχετικά άρθα:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110525141536.htm

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231110441

http://www.physics4u.gr/blog/?p=3495

10 νέα είδη οργανισμών

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Έρευνα των ειδών στη Φύση δημοσιεύει τα 10 νέα είδη, για το 2011, που προστέθηκαν στον κατάλογο των γνωστών ειδών στον πλανήτη μας. Με φωτογραφίες, πληροφορίες, που βρέθηκαν κα. Για να δείτε τα είδη απλά διαβάστε τη σχετική ιστοσελίδα.

Πώς είναι το ηλεκτρόνιο;

Πώς είναι το ηλεκτρόνιο;
Αυτό δεν παλεύουμε να εξηγήσουμε στους μαθητές μας καθημερινά; Ναι, όσο καλύτερα μπορούμε άσχετα αν το έχουμε δει ή όχι. Οι επιστήμονες συνεχίζουν την προσπάθεια και τα τελευταία αποτελέσματα λένε ότι είναι τέλεια στρογγυλό! Επιστήμονες από το Imperial College δημοσιεύουν στο περιοδικό Nature τα ευρήματά τους.

http://www.nature.com/nature/journal/v473/n7348/full/nature10104.html

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110525131707.htm

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=403058

5η Ιουνίου, ημέρα για το περιβάλλον

Η UNEP ( United Nations Environment Programme) έχει ανακηρύξει την 5η Ιουνίου ως ημέρα ημέρα για το περιβάλλον. Δείτε λοιπόν τις δράσεις στην ιστοσελίδα της και ένα ωραίο βίντεο για τα οφέλη του δάσους : http://www.unep.org/forests/

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Εν Κατακλείδι, του Παύλου Σιδηρόπολου

Βράδυ, αργά έξω στο μπαλκόνι, καθώς σκεπτόμουν του ανθρώπους που το παλεύουν όπως μπορούν εκεί έξω, που το ψάχνουν, που νιώθουν μόνοι, μού ήρθε στο μυαλό ο στίχος του Παύλου "..για μια ιδέα στεγανή που να μη μπάζει κρύο...".
Σας αφιερώνω λοιπόν για απόψε αυτό το τραγούδι: "Εν κατακλείδι".
Καλή σας ακρόαση.

Πάρτυ για τα 50 χρόνια της Διεθνούς Αμνηστίας

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει πάρτυ για τα 50 χρόνια της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας την Παρασκευή 27 Μαίου.





Οικοσκόπιο, μια βάση πληροφοριών για το περιβάλλον

Η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση W.W.F. έχει φτιάξει μια ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες που αφορούν το ελληνικό περιβάλλον. Ο κάθε ένας μας πολίτης ή φορέας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή τη βάση. Η βάση λέγεται Οικοσκόπιο και αξίζει μια επίσκεψη.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις ερευνητικές εργασίες

Ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών προκηρύσσει και ζητά εκπαιδευτικούς για την εκπαίδευση στις "ερευνητικές εργασίες ή projects". Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

2 ντοκιμαντέρ με πολύ μουσική στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Την Τετάρτη 25 Μαίου 2011 στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προβληθούν 2 ντοκιμαντέρ με θέμα τη μουσική: "Schoolwave on the rocks" και το "Ταξιδιάρα Ψυχή". Η είσοδος είναι 6€ και το πρόγραμμα ξεκινά στις 8.00μμ.





Καλή σας διασκέδαση!

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το αειφόρο σχολείο

Αν κάτι μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον εμείς οι εκπαιδευτικοί είναι να ξεκινήσουμε από το Σχολείο μας για την αλλαγή. Περιβαλλοντικά προγράμματα, ανακύκλωση, ενημέρωση, δράσεις και πολλά άλλα. Όποιος ή όποια συνάδελφος ενδιαφέρονται για το κάτι παραπάνω σας παρουσιάζω την επόμενη πρόκληση, το αειφόρο σχολείο. Αξίζει να το δείτε και να πάτε ένα βήμα παραπέρα, θα μάθετε για πολλές πολλές δραστηριότητες, θα βρείτε μια ΄ψαγμένη΄κοινότητα εκπαιδευτικών, συνδέσμους αλλά και ιδέες για να κάνετε το σχολείο σας ένα αειφόρο σχολείο.

Σχολεία και βιολογία στη Σύρο

Προχθές σε συνάντηση καθηγητών του ΠΕ4 βρήκα συναδέλφους των Φυσικών Επιστημών αξιόλογους που δουλεύουν σεμνά και αθόρυβα στην Ελλάδα. Μια τέτοια προσπάθεια σας παρουσιάζω που έχει σχέση με τη βιολογία. Στη Σύρο λοιπόν στο 1ο ΕΠΑΛ η σελίδα για την οποία μιλάω. Δείτε την αλλά και τη μικροβιολογία και το ηλεκτρονικό περιοδικό της Βιολογίας.
Νάστε όλοι καλά όλοι εσείς που δημιουργείτε, εμπνέετε, τολμάτε!

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ένα σχολείο διαφορετικό από τα υπόλοιπα στην Αττική

Σήμερα σας γράφω για ένα σχολείο, για ένα διαφορετικό σχολείο. Και όταν διαβάζετε ή ό,τι βλέπετε αυτές τις μέρες και σας έρχεται 'κάτι' στην καρδιά σας ή στο μυαλό σας, να σκέφτεστε ότι υπάρχει και μια άλλη εικόνα της Ζωής. Υπάρχουν και αυτά τα παιδιά 'στην απέξω' που το παλεύουν όπως ξέρουν και μπορούν, και που φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο που λειτουργεί μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.). Μπορείτε να ξεφυλίσσετε την εφημερίδα τους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κοινωνική Υπηρεσία, τηλεφ. 22950-42771 (χρειάζονται κυρίως τηλεκάρτες του ΟΤΕ των 4€ και 10€ και ρούχα) ή να διαβάσετε την συνέντευξη του Διευθυντή του Σχολείου για όλη την προσπάθεια.

Μπράβο σε αυτά τα παιδιά, στους κοινωνικούς λειτουργούς και στους εκπαιδευτικούς!Παλεύουν για τη Ζωή.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μαθητές της Μυτιλήνης συναντούν ανήλικους πρόσφυγες

Χωρίς λόγια...



Ευχαριστώ τη φίλη για την ενημέρωση.

Θεατρική κατασκήνωση στις Σπέτσες

«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»

Από δελτίο τύπου

Για 10 χρόνια τώρα η Θεατρική Κατασκήνωση στις Σπέτσες είναι ένας τόπος συνάντησης, χαράς, δημιουργίας, προσωπικής και συλλογικής μεταμόρφωσης. Κάθε φορά πλάθουμε ρόλους και ζωντανεύουμε σκηνές με την πίστη ότι «όλα θα αλλάξουν μια μέρα και εμείς μαζί τους θα αλλάξουμε», όπως λέει κι ο ποιητής.

Με την ίδια δύναμη και ελπίδα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει τη Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση- Σεμινάριο στις Σπέτσες στις 25-30 Αυγούστου 2011.

Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής Σπετσών, δίπλα στη θάλασσα, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων και νέοι θα αφηγηθούν συλλογικά ιστορίες, θα πλάσουν ρόλους, θα ανακαλύψουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το θέατρο στη διαχείριση συγκρούσεων, θ’ απελευθερώσουν το εγκλωβισμένο συναίσθημα, θα κάνουν πρόβες για παράσταση και θα γνωρίσουν διαφορετικές θεατρικές τεχνικές και φόρμες.
Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει 4 βιωματικά εργαστήρια.

Εργαστήριο 1

"Η λύση του δράματος: θέατρο/δράμα και διαχείριση συγκρούσεων",
David Oddie, ηθοποιός, παιδαγωγός, εισηγητής των διεθνών προγραμμάτων ARROW και INDRA (διεθνής συμφιλίωση μέσω της Τέχνης).

Εργαστήριο 2
"Σωματικό Θέατρο και αυτοσχεδιασμός: σύνθεση και παρουσίαση ιστοριών σε ομαδικό καμβά",
Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης, ηθοποιός και Σοφία Πάσχου, ηθοποιός.

Εργαστήριο 3
"Πρόβες για ένα θεατρικό έργο",
Δημήτρης Καταλειφός, σκηνοθέτης, ηθοποιός (Το εργαστήριο αυτό είναι μόνο για όσους είχαν παρακολουθήσει τον Α΄κύκλο στις Σπέτσες).

Εργαστήριο 4
(Μόνο για νέους 17-23 ετών) "Nεανικές Θεατρικές φωνές 2011- Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο και τους άλλους",

Koldo Vio, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός και Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός.

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
www.TheatroEdu.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

18 Μαίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Κάθε 18 Μαίου θεωρείται ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έτσι και φέτος έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων σε πολλές χώρες. Για την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ από το Υπουργείο Πολιτισμού .

Η εκτόξευση του Endeavour

Το διαστημικό σκάφος Endeavour απογειώθηκε χθες 16-5-2011. Εδώ η εκτόξευσή του σε βίντεο από τη NASA.


Εκδήλωση του Σχολείου Μεταναστών

Το Σάββατο που πέρασε, 14-5-2011, το Σχολείο Μεταναστών είχε μια ωραία εκδήλωση στην Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη για παιδιά, για μεγάλους, για όλους μας. Μια πολύχρωμη γιορτή, με ζωντάνια, με αγάπη, με αλληλεγγύη. Έστω και καθυστερημένα η αφίσα.



Στην Κική Δημουλά το μεγάλο βραβείο Λογοτεχνίας

Στην Κική Δημουλά το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας

Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Τρίτη 10 Μαΐου 2011)

...Με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας τιμήθηκε για το σύνολο του έργου της η ποιήτρια Κική Δημουλά από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο...

Συνέδριο εναντίον της παιδικής κακοποίησης στην ΑΘήνα

Αυτές τις μέρες έως και την Τετάρτη 18 Μαίου γίνεται στην Αθήνα συνέδριο με θέμα: "νέες μορφές παιδικής κακοποίησης" στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, Μασσαλίας 22 στο Κολωνάκι. Το πρόγραμμα είναι εδώ. Πραγματοποιείται από την εταιρεία Ομπρέλα και στην ιστοσελίδα μπορείτε να υπογράψετε εναντίον του εμπορίου λευκής σαρκός ή sex trafficking. Να είστε άλλος ένας που λέει ΟΧΙ σε αυτό. Και αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το trafficking δείτε εδώ.
(ευχαριστώ το φίλο για τις πληροφορίες)

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Φανάρια που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια


Μια φωτογραφία πάλι από μια γειτονιά της Αθήνας στην οποία ο Δήμος έχει τοποθετήσει στις διασταυρώσεις φανάρια που αναβοσβήνουν για να προειδοποιούν τα αυτοκίνητα. Και πώς ηλεκτροδοτούνται αυτά τα φανάρια; Από τον Ήλιο παρακαλώ, αυτή την αστείρευτη πηγή ενέργειας. Η ηλεκτροδότηση γίνεται μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ! Σαν αυτά που έχουμε σε κάποιους υπολογιστές τσέπης ή μπορούμε να βάλουμε τώρα και στα σπίτια μας.
Εύχομαι να επεκταθεί η χρήση τους και να περιορίσουμε τις άλλες πηγές για να έχουμε ηλεκτρική ενέργεαια.

Φωτογραφία ενός κυρτού καθρέφτη


Μια ωραία φωτογραφία που δείχνει τη χρήση ενός κυρτού καθρέφτη στην πόλη μας. Όπως βλέπετε και ξέρετε στους κυρτούς καθρέφτες οι ακτίνες μετά την ανάκλασή τους αποκλίνουν με αποτέλεσμα το οπτικό πεδίο να μεγαλώνει σε εύρος.

Ain't no sunshine, μια ωραία σκηνή

Μια αγαπημένη σκηνή [με όλες τις εποχές του έτους παρακαλώ], με πολύ ωραία μουσική για να ηρεμείτε.
Ain't no sunshine από την ταινία Notting Hill
Καλή σας διασκέδαση

Το πρώτο αεροπλάνο με ηλιακή ενέργεια πέταξε για 12 ώρες

Το Solar Impulse, το πρώτο αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια απογειώθηκε από την περιοχή τςη Λωζάνης στην Ελβετία και προσγειώθηκε ύστερα από 12 ώρες πτήση στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.
Αξιοσημείωτο γεγονός, η τεχνολογία προχωρά, η έρευνα κινείται μπροστά, ο άνθρωπος συνεχίζει να αναρωτιέται, να σχεδιάζει, να πειραματίζεται, να είναι ανήσυχος!
Εύχομαι να τα καταφέρει και στον ανθρωπιστικό τομέα, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοβοήθεια, στην αλληλοκατανόηση, στην ανθρωπιά!



Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τα 21 συγκροτήματα του Schoolwave

SCHOOLWAVE 2011

Από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου 2011 στο Κέντρο Ιππασίας στο πάρκο Γουδή θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα 21 μαθητικά συγκροτήματα που επιλέχθηκαν για το Schoolwave. Μουσική, μουσική-μουσική, παντός ύφους και ρυθμού, από παιδιά που έρχονται από όλη την Ελλάδα.

καλή ακρόαση και θα σας κρατάω ενήμερους για τα τελευταία νέα.
Αν θέλετε να δείτε ποια είναι αυτά τα σχήματα, απλά δείτε τα 21 συγκροτήματα.
[και αν θέλετε να διαβάζετε το περιοδικό, ψάξτε να το βρείτε κάπου στην ιστοσελίδα]

Πειράματα βιολογίας: "παίζοντας με το DNA"

Για τον καλό φίλο και συνάδελφο Βιολόγο που ρωτάει γιατί απουσιάζει η βιολογία από την ιστοσελίδα, σας παρουσιάζω 2 πειράματα σχετικά με το DNA:


  • Scientific American, 12 Μαίου 2011,"βρίσκοντας το DNA σε μια μπανάνα" και



  • Ευγενίδειο Ίδρυμα, το πείραμα του μήνα Απρίλιος 2011, "απομόνωση DNA από ακτινίδιο".

    Και τα δύο με πολύ αναλυτικές οδηγίες και βίντεο! Άντε και καλή αρχή στη βιολογία! Σήμερα τα παιδιά έγραφαν βιολογία γενικής παιδείας, τυχαίο; δεν νομίζω.

Οι Past Perfect Genes στις 14-5 στο Μοσχάτο

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Οι Γιατροί του Κόσμου χρειάζονται φάρμακα

Οι Γιατροί του Κόσμου ζητάνε φάρμακα


Αντιβιοτικά, Αντιπυρετικά, Αντιβηχικά δισκία, Αντιδιαβητικά δισκία, Φάρμακα για το στομάχι, Δερματολογικές αλοιφές.


Amoxil -Ciproxin -Norocin -Augmentin -Zinadol -Ceclor -Klaricid -depon -ponstan
Glucophage -diamicron -Normell -solosa -daonil -Eucreas -lipitor -Zodin -Omacor
Simvastatin 20mga -Atorvastatin 20 -Aerolin inhaler -Symbicort -Flixotide inhaler
Berovent inhaler -seretide diskus -singulair 5+ 10 mg -Mesulid -Meloxicam -Brufen
Celebrex -arcoxia -Seractil -voltaren (Ολα εκτος ενεσιμο) -Omeprazol -Nexium
Zantac -Laprazol -Lopresor 100mg -Lobivon -Aprovel -Co Aprovel -Plavix (Clopidogrel)
Triatec -Accupron 20 mg -Accuretic -Diovan -Co Diovan -Salospir 100mg
Tenormin κυριως 100mg -olmetec -olartan -Pancoran -Norvasc -Zyprexa -Nozinan
seropram -efexor -Depakine Chrono -Seroquel 100 , 200, 300, 400 mg -omnic tocas
Pradif tocas -Legofer -Zirtek -Xozal -Daflon


Ινσουλίνες όλων των ειδών, κυρίως Lantus
Επιδεσμικό υλικό και γάζες
Σύριγγες ινσουλίνης και γάζες fucidin


Αθήνα , Σαπφούς 12 , Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ. 210 -3213150

Η εκτόξευση του Endeavour θα γίνει στις 16-5

Τελευταία νέα:

Οι μηχανικοί της NASA ανακοίνωσαν ότι η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour που είχε αναβληθεί από τα τέλη Απριλίου έχει προγραμματισθεί για τις 16 Μαίου στις 12.56 ώρα GMT. Η αποστολή με τον κωδικό STS-134 είχε αναβληθεί λόγω ενός προβλήματος στο κύκλωμα θέρμανσης. Τώρα όλοι είναι αισιόδοξοι ότι θα πάνε όλα καλά και ότι το πλήρωμα θα καταφέρει να εκπληρώσει όλους τους στόχους της αποστολής.

Εκδήλωση Art-Athina 2011

ART-ATHINA 2011
Από τις 12 έως τις 15 Μαίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στην ΑΘήνα η 17η εκδήλωση της Art-Athina.
350 καλλιτέχνες από πολλές χώρες εκθέτουν τα έργα τους και σας περιμένουν να τα απολαύσετε. Γιατί ακόμη και σε δύσκολες ή ζόρικες συνθήκες η Τέχνη μπορεί να εμπνεύσει, να διδάξει, να στηρίξει, να δώσει μια άλλη ματιά.
Αίζει τον κόπο!

Καλή Επιτυχία παιδιά!

Σας αφιερώνω ένα τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου, για τις σημερινές εξετάσεις, ένα τραγούδι που μου αρέσει και με στηρίζει στα δύσκολα ή στην παρατεταμένη γκαντεμιά-όπως λέει και ο ίδιος που το αφιερώνει σε αυτούς που τη βιώνουν.
"Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό"



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Παναγιώτη, Γεωργία, Μαρία, Γιάννη, Αλέξανδρε, Σπύρο, Ελένη και σε όλα τα παιδιά!
Εύχομαι ό,τι έχετε βάλει για στόχο να τον πετύχετε και να ξέρετε ότι από όλα μπορούμε να μάθουμε και ότι ό,τι κι αν μας τύχει στο δρόμο μας μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στη Ζωή μας, για να έχει ένα νόημα η δική μας Ζωή.

Pina Bausch, μια ταινία του Βιμ Βέντερς

Pina Bausch από τον σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς!
Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Την είδα με όλη την οικογένεια χθες, μια ονειρική ταινία, μια ατμοσφαιρίστικη, μια ποιητική ταινία. Ακόμη και αν δεν σου αρέσει ο χορός θα μαγευτείς από τις πλαστικές κινήσεις, από τις αέρινες φιγούρες, από τις χορογραφίες που νικούν την βαρύτητα, από την αυτοπειθαρχία των χορευτών, από το ότι σε κάθε έναν ξεχωριστά έκανε ένα καλό σχόλιο, έβγαζε από τον καθένα τον καλύτερο του εαυτό. Και να έχεις και στα αυτιά σου ωραίες μουσικές και στο μυαλό και στην καρδιά σου τα λόγια της:

"τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις; ψάξε βαθιά μέσα σου"
"η ευαισθησία σου είναι η δύναμη σου"
"η αδυναμία σου είναι το δυνατό σου σημείο"
"χορέψτε, χορέψτε, χορέψτε, αλλιώς είμαστε χαμένοι"


'

'

'

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ευθυγράμμιση πλανητών, ένα βίντεο από τη NASA

Σας έχω ήδη μιλήσει για την πλανητική ευθυγράμμιση που γίνεται αυτές τις μέρες στον ουρανό. Η NASA έφτιαξε ένα ωραίο βίντεο για να το απολαύσετε.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Στο Νομό Ηλείας λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Πολλοί ανάμεσά τους και εγώ θεωρούσαμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τις κατασκευές. Μπείτε στο μουσείο και θα δείτε ότι έχετε λάθος. Από θεατρικές κατασκευές έως πολιορκητικά μηχανήματα και από τηλεπικοινωνίες έως αστρονομικά όργανα μέτρησης! Αξίζει μια βόλτα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Ημερίδα: "προσεγγίσεις σχολείου και Μουσείων Φυσικής Ιστορίας"

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας οργανώνει ημερίδα με τίτλο: "Καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για την προώθηση της συνεργασίας σχολείου και Μουσείων Φυσικής Ιστορίας σε περιβαλλοντικά θέματα". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείυ στην Κηφισιά 5.00μμ-8.00μμ. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ, αν θέλετε όμως μπορείτε να δείτε πρώτα το πρόγραμμα.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ψάχνοντας για νετρίνα ανοιχτά της Πύλου

Κουβεντιάζοντας με φίλη και συνάδελφο για τη Φυσική και για τα πειράματα που ΄τρέχουν΄αυτόν τον καιρό, της είπα και για το πρόγραμμα ΝΕΣΤΩΡ. Με ρώτησε τι είναι, σε τι χρησιμεύει κ.λπ. και ορίστε λοιπόν οι πληροφορίες. Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή μιας συσκευής η οποία θα ανιχνεύει τα νετρίνα, στοιχειώδη σωματίδια με πολύ μικρή μάζα τα οποία κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες και έρχονται από το παρελθόν του Σύμπαντος [τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές στον υπολογιστή σας, κάποια νετρίνα σας διαπέρασαν συνεχίζοντας το αστρικό τους ταξίδι].
Διαβάστε και το σχετικό άρθρο για την αβάσταχτη ελαφρότητα του νετρίνο. Για τα στοιχειώδη σωματίδια μπορείτε να συμβουλευτείτε τον πίνακα.
Για το νετρίνο υπάρχει και η σχετική ιστοσελίδα από την Ελληνική Ομάδα Εκλαίκευσης και για το πρόγραμμα ΝΕΣΤΩΡ -που πραγματοποιείται στα ανοιχτά της Πύλου με έλληνες καθηγητές και με διεθνείς συμμετοχές- μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα τους.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εφηβικό Θέατρο στην Αθήνα, 7 και 8 Μαίου

1ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Στο θέατρο του Νέου Κόσμου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά έργα γραμμένα από εφήβους, από Γυμνάσια και Λύκεια όπως από το Κορωπί, τον Ασπρόπυργο, την Χαλκίδα αλλά και από τα εκπαιδευτήρια "Νέα Γενιά Ζηρίδη". Μια πανδαισία έργων, λόγων, συναισθημάτων από μαθητές και μαθήτριες που αφιέρωσαν το χρόνο τους στο θέατρο!
ΜΠΡΑΒΟ.
Θα γίνει στο θέατρο του Νέου Κόσμου στις 7 και 8 Μαίου 2011 από τις 3.00 έως περίπου στις 20.00.
Αξίζει η όλη προσπάθεια. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πως προέκυψαν αυτά τα έργα, που ξεκίνησαν από μια άλλη παράσταση, μπορείτε να ΄μπείτε΄εδώ.

Μουσική διαμαρτυρία από τις Κρατικές Ορχήστρες

Πόλις-Πολίτης-Πολιτισμός,

έτσι ξεκινάει το δελτίο τύπου που μου έστειλε φίλη και αφορά τους μουσικούς που εργάζονται στις ορχήστρες. Διαδηλώνουν για το που έχει φτάσει η κατάσταση στο Υπουργείο Πολιτισμού, για τα οικονομικά, για τη θέση των μουσικών σε αυτές τις ορχήστρες, για τις περικοπές.
Διαδηλώνουν αντιδρώντας με το δικό τους τρόπο προσφέροντας ένα δίωρο πρόγραμμα μουσικής μπροστά από το βράχο της Ακρόπολης την Κυριακή 8 Μαίου 2011 στις 11 το πρωί. Συμμετέχουν οι ορχήστρες της Κ.Ο.Α., της ορχήστρας της Ε.Λ.Σ., της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ.
Και εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό δελτίο τύπου αλλά και ειδήσεις και νέα από το Σύλλογο Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αλλά και να υπογράψετε για να μην κλείσει το Θεατρικό Μουσείο.

Αντύλη παγιδεύτηκε για 1000 δευτερόλεπτα

Στο περιοδικό Technology Review στις 2 Μαίου 2011 αναφέρεται η είδηση ότι επιστήμονες κατάφεραν να παγιδεύσουν και να κρατήσουν ΄στη ζωή΄ 309 άτομα αντι-υδρογόνου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της τάξεως των 1000 δευτερολέπτων! Πολύ μεγάλος χρόνος ιδιαίτερα αν σκεφτείτε ότι το προηγούμενο ήταν μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Και τώρα ανοίγονται νέα πεδία έρευνας για το πως αντιδρά η αντι-ύλη με την βαρύτητα και πολλά άλλα. Το άρθρο εδώ.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαίδη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος




Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαίδη από την Πέμπτη 26 Μαίου έως και την Τετάρτη 1 Ιουνίου. Για πληροφορίες για όλο το έργο του Νίκου Νικολαίδη εδώ.
Σας αφιερώνω τη μουσική της ταινίας γραμμένη από το Γιώργο Χατζηνάσιο!




Αν θέλετε μπορείτε να δείτε μια συνέντευξη του Νικολαίδη το 1ο μέρος και το 2ο μέρος της ή την τελευταία σκηνή από μια αγαπημένη ταινία, την "Γλυκιά Συμμορία".

Εκδηλώσεις στο Γυμνάσιο Ερυθρών



Από δελτίο τύπου που έλαβα για σχολικές εκδηλώσεις σε ένα Γυμνάσιο.



Για το Θανάση Βέγγο

Καλέ μου άνθρωπε, νάσαι καλά.


Σε ευχαριστώ για το γέλιο που μου χάρισες, για τη συγκίνηση που υπήρχε στις ταινίες σου, για μια πίκρα που κρυβόταν πίσω από τις γκάφες σου, για το γεγονός ότι μετά από κάθε ταινία σου ακόμη και τώρα δε βγαίνω με γέλια και χάχανα αλλά με έναν προβληματισμό και μια μελαγχολία, για την ανθρωπιά σου, για την αλληλεγγύη που έδειχνες στους άλλους, για τη μεγάλη σου καρδιά, για την ταπεινότητα σου, για όσα έμαθα ότι πέρασες και έκανες στη ζωή σου, για πολλά..., για πάρα πολλά.

Και όταν πριν λίγο καιρό ΄ανέβαζα΄ εδώ στο blog "την τελευταία νανόχηνα" με σένα πρωταγωνιστή δεν ήξερα. Με συγκινείς ακόμη βλέποντάς σε να πονάς για το χηνάκι ή για τον Τανάση που φώναζε ο Αντώνης Παπαδόπουλος μαύρος από το ξύλο στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην ταινία του Κατσουρίδη "Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;"

Και για όποιον ή όποια θέλει κάτι παραπάνω για τις ταινίες του, εδώ στο Βέγγος. Είμαι όμως σίγουρος ότι θα βρείτε πολλά και αλλού.

Με αφορμή την τελευταία ταινία που σε είδα και με συγκίνησες, το "Ψυχή βαθιά"...





Βρήκα στο διαδίκτυο και σας παραθέω 2 αποσπάσματα από τις ατάκες ή τις σκηνές του που μας σκόρπισαν τόσο γέλιο. Θα βρείτε και αλλού ατάκες του, άλλωστε ποιος δε θυμάται έστω και μια ατάκα του Θανάση να τη λέει στην παρέα του;







ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΘΑΝΑΣΗ!

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Μια κοινότητα, Το Πελίτι

ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΜΗΝΑ

ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ εύχομαι για σας.

1η Μαίου σήμερα και δε μπορούσα να μη σας ευχηθώ. Και αντί για ένα στεφάνι που δε μπορώ από εδώ να σας προσφέρω, σας παρουσιάζω ένα πανέμορφο ιστοχώρο, που όμως κρύβει και μια βαθιά φιλοσοφία για το περιβάλλον, τη φύση, τα προϊόντα της Γης, τον άνθρωπο αλλά και τη σχέση του με τη Γη. Με όραμα μια αρμονική συνύπαρξη με τη φύση, κάτι πού έχουμε χάσει, δημιουργήθηκε από ανθρώπους με μεράκι και ανάγκη να κάνουν κάτι. Το μοτό τους είναι: "αντί να στεναχωριέσαι για το σκοτάδι, άναψε ένα φως". Δημιουργήθηκε στη Δράμα από μια ομάδα, μια κοινότητα "Το Πελίτι", που σημαίνει βελανιδιά, και ...τα υπόλοιπα εδώ.

Άντε και καλή σπορά σας εύχομαι!