Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011

Ένα σπίτι, "τα παιδιά του δρόμου"Θα σας μιλήσω για ένα σπίτι, ένα σπίτι στην Αθήνα που φιλοξενεί φτωχά παιδάκια. Λέγεται "Τα παιδιά του Δρόμου" και φιλοξενεί και "χρηματοδοτεί" φτωχά παιδιά και οικογένειες απ' όλο το κόσμο που "δεν έχουν στον ήλιο μοίρα". Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές.


Δέχονται τα πάντα σε καλή κατάσταση (ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα, καρότσια, κλπ) για ηλικίες που αφορούν ακόμη και βρέφη.

Το σπίτι βρίσκεται στην Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165 στο Μεταξουργείο στον Κολωνό. Υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός είναι μια πολύ δραστήρια γυναίκα η Μυρτώ Λαιμού. Το τηλέφωνο αν θέλετε να επικοινωνήσετε είναι 210.5239.402 και 210.5221.149.

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Τέλος εποχής για τα διαστημικά λεωοφορεία

Η τελευταία προσεδάφιση για το διαστημικό λεωφορείο Atlantis και το τέλος εποχής για τα διαστημικά λεωφορεία. Και αν θέλετε μπορείτε να δείτε και άλλα βίντεο για τα διαστημικά λεωφορεία της NASA.

Ένα πανέμορφο βίντεο "παίζουμε οικολογικά-ζούμε λογικά-ενεργούμε ομαδικά"

Σας παρουσιάζω ένα βίντεο, ένα διαφορετικο βίντεο. Σε διάφορα μέρη και τοποθεσίες της Αττικής 77 καλλιτέχνες δημιουργούν ένα βίντεο με τίτλο: "Παίζουμε οικολογικά-ζούμε λογικά-ενεργούμε ομαδικά". Μουσική, κείμενο, στίχοι και εικόνες παντρεύονται όμορφα. Απολαύστε το και αν θέλετε κάτι παραπάνω, στην παρακάτω πηγή μπορείτε να βρείτε τα σχόλια των αναγνωστών αλλά και των δημιουργών.
http://www.youtube.com/watch?v=UEl_sIPBuns&feature=share

Μπράβο σε όλους τους δημιουργούς και στον παραγωγό!

Ανάγκη για βοήθεια στη Σομαλία

Από δελτίο τύπου:

"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απευθύνει έκκληση για βοήθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών επιβίωσης προσφύγων από τη Σομαλία.

Η Υ.Α. εκτιμά ότι το ένα τέταρτο των 7,5 εκατομμυρίων πληθυσμού της Σομαλίας είτε έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας είτε ζουν εκτός αυτής ως πρόσφυγες. Η ανελέητη βία σε συνδυασμό με την καταστροφική ξηρασία έχουν αναγκάσει πάνω από 135.000 Σομαλούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι στιγμής φέτος. Μόνο το μήνα Ιούνιο, 55.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην Κένυα και την Αιθιοπία.

Οι Σομαλοί πρόσφυγες φθάνουν σε άθλια κατάσταση, αφυδατωμένοι και σοβαρά υποσιτισμένοι, ιδιαίτερα τα παιδιά. Τα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των νεοαφιχθέντων παιδιών προσφύγων ηλικίας κάτω των πέντε ετών κυμαίνονται από 40 έως 50%.

Η επείγουσα χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για τις υπάρχουσες και συμπληρωματικές ανάγκες της Ύπατης Αρμοστείας για τους Σομαλούς πρόσφυγες προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Κέρας της Αφρικής".


Πηγή: http://www.unhcr.gr/nea/artikel/0cc6229262eea5ddaba4503a00360869/1363-ekat-dolaria-chr.html


1ο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου στην Αθήνα

Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου. Και μάλιστα ένα φεστιβάλ θερινού κινηματόγράφου στις γειτονιές της Αθήνας. Αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ έχει σκοπό να αναδείξει μέρη της Αθήνας αλλά και να παρουσιάσει ταινίες στο ελληνικό και ξένο κοινό το καλοκαίρι. Το φεστιβάλ ονομάζεται 1o athens open air film festival διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Πληροφορίες και στο περιοδικό cinema.

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

Από τη 'Μαρία Νεφέλη' του Ελύτη

Έτυχε να χρειαστεί να κάνω μια εργασία στη διαθεματική και έπεσα πάνω σε στίχους του Οδυσσέα Έλύτη. Με την ποίηση άρχισα σιγά-σιγά να γοητεύομαι. Στην αρχή τα κλασσικά, δηλαδή Καβάφης κλπ, ύστερα και άλλα. Και να που βάζω συχνά ποιήματα στην σελίδα αυτή. Σας αφιερώνω στίχους από τη "Μαρία Νεφέλη", του Οδυσσέα Ελύτη, Εκδ. Ίκαρος (1994).


Χαράξου κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία.

Είναι διγαμία ν' αγαπάς και να ονειρεύεσαι.

Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω άπ' τη Γη ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της.

Η Λύπη ομορφαίνει επειδή της μοιάζουμε.

Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της.

Δυστυχώς και η Γη με δικά μας έξοδα γυρίζει.

Δίνε δωρεάν τον χρόνο αν θες να σου μείνει λίγη αξιοπρέπεια.

Την αλήθεια την 'φτιάχνει΄κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμμα.

Κι από την ανάποδη φοριέται η φαντασία και σ' όλα τα μεγέθη της.

Το άπειρο υπάρχει για μας όπως η γλώσσα για τον κωφάλαλο.

Μια νομοθεσία εντελώς άχρηστη για τις Εξουσίες θα' τανε αληθινή σωτηρία.

Το 'κενό' υπάρχει όσο δεν πέφτεις μέσα του.

Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά.

Από τον Θεό τραβιέται ο άνθρωπος όπως ο καρχαρίας από το αίμα.

Δεν εγεννήθηκεν ακόμη ο Μαγγελάνος ενός τριανταφύλλου.

Όποιος μπορεί και φορτίζει την ερημιά έχει ακόμη ανθρώπους μέσα του.

Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα.

Όταν ακούς 'τάξη' ανθρώπινο κρέας μυρίζει.

Αν είναι να πεθάνεις πέθανε αλλά κοίτα να γίνεις ο πρώτος πετεινός μέσα στον Άδη.

Η τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου "Atlantis"

Η τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου Atlantis της NASA έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το απόγευμα της προηγούμενης Κυριακής. Μετέφερε 4 αστροναύτες και 4 τόνους φαγητού και υλικών. Θα επιστρέψει την Τετάρτη στη Γη και μετά ... Η NASA σταματά το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων...

Η τελευταία εκτόξευση
και η τελευταία αποκόλληση από το Διαστημικό Σταθμό

Οι 'αλανιάρηδες' κέρδισαν σε διαγωνισμό της Microsoft!

Οι αλανιάρηδες κέρδισαν! Με αυτό το όνομα για την ομάδα τους δύο έλληνες φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κέρδισαν στο παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft στην κατηγορία "interoperability challenge". Η Microsoft οργανώνει κάθε χρόνο με τον τίτλο Imagine Cup ένα διαγωνισμό για φοιτητές σε σκοπό το πάντρεμα τεχνολογίας, επιστήμης, πληροφορικής αλλά και εφαρμογών σε διάφορους τομείς, από το περιβάλλον έως τη διασκέδαση. Ο Γιώργος Καρακατσιώτης και ο Βαγγέλης Πτερνέας συμμετείχαν με το πρόγραμμα 'touring machine', ένας ηλεκτρονικός ξεναγός δηλαδή. Μπράβο στα παιδιά!
Πηγή:
http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231120292
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4642677

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Καλοκαιρινά Φεστιβάλ

Μπορεί στο δικό μου Δήμο να μην έγινε καλοκαιρινό φεστιβάλ, σας έχω όμως πληροφορίες για άλλα φεστιβάλ εδώ στην Αθήνα.
Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι
Θέατρο Πέτρας

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Μια βιβλιοθήκη στην Κρήτη "Μανώλης Φουντουλάκης"

Χθες σας έγραψα για τη βιβλιοθήκη που οργανώθηκε από φίλους και συγγενείς στη μνήμη της Παρασκευής Ζούλα. Έμαθα λοιπόν ότι με τον ίδιο τρόπο έχει ιδρυθεί και άλλη μια βιβλιοθήκη, πάλι από συγγενείς και φίλους, στη μνήμη του τελευταίου χανσενικού που πέθανε πριν από λίγο καιρό στην Κρήτη, του Μανώλη Φουντουλάκη. Ορίστε λοιπόν η βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης. Χρειάζονται βιβλία αλλά μπορείτε να βοηθήσετε και με άλλους τρόπους. Αν 'μπείτε' στην διεύθυνση θα δείτε άρθρο της Χίνσλοπ που έγραψε το βιβλίο "Το νησί" για αυτόν τον άνθρωπο, τις τελευταίες ανακοινώσεις αλλά κυρίως μπορείτε να δείτε την αγάπη και το μεράκι των ανθρώπων να κάνει θαύματα.

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Μια βιβλιοθήκη στη Μήλο 'Παρασκευή Ζούλα"

Αν θέλει ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει πολλά. Μια φίλη με ενημέρωσε για μια βιβλιοθήκη. Μια πολύ ιδιαίτερη βιβλιοθήκη. Φτιάχτηκε από ανθρώπους που αγαπούσαν την Παρασκευή Ζούλα. Αν δε σας λέει κάτι το όνομα φυσιολογικό. Ονόματα χάνονται μέσα στη ζωή καθώς αυτή προχωρά και άνθρωποι λησμονούνται όταν έχουν φύγει καθώς εμείς τρέχουμε για την καθημερινότητα.
Η Παρασκευή Ζούλα ήταν ένα από τα θύματα της εμπρηστικής επίθεσης στο κατάστημα της τράπεζας Marfin εκείνη την Τετάρτη της 5ης Μαίου του 2010. Τη θυμάστε άραγε πότε-πότε εκείνη τη μέρα; Οι φίλοι της λοιπόν γνωρίζοντας τις δύο μεγάλες της αγάπες (βιβλία και Μήλος) αποφάσισαν να κάνουν κάτι και να συνδυάσουν αυτές τις δύο αγάπες: Μια βιβλιοθήκη στη Μήλο και μάλιστα στο ΕΠΑΛ της Μήλου. Και όταν κάποιος θέλει κάτι προσπαθεί και προσπαθεί και προσπαθεί, έτσι κι εκείνα τα παιδιά προσπάθησαν πολύ. Σήμερα λοιπόν με τη βοήθεια φίλων φίλων κλπ κατάφεραν και έφτιαξαν τη βιβλιοθήκη Παρασκευή Ζούλα. Και χρειάζονται βιβλία. 'Μπείτε' στη βιβλιοθήκη και δείτε τι έχει γίνει έως τώρα.
ΜΠΡΑΒΟ στους φίλους της και στους δικούς της.

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Ανάγκη για γυναικεία ρούχα στον Ελεώνα

Το Κατάστημα κράτησης γυναικών στον Ελεώνα στη Θήβα έχει ανάγκη από ρούχα. Από δελτίο που έφτασε στα χέρια μου:

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ.
ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ (ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΑΣ) ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΡΟΥΧΑ.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΩ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΣΑΣ ΡΟΥΧΩΝ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΙΑ ΟΠΩΣ: ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ, Τ-ΣΕΡΤΣ, ΣΟΡΤΣ, ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ, ΚΑΠΡΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ, ΦΟΥΣΤΑΝΑΚΙΑ, ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ Ή ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΕΛΕΩΝΑΣ ΘΗΒΑΣ - 32200
http://kkgeth.blogspot.com/

Θέατρο: "Η κυρά της θάλασσας" στο Χιλιομόδι

Θέατρο. Και μάλιστα θέατρο στην επαρχία. Και μάλιστα θέατρο στην επαρχία από ερασιτέχνες ηθοποιούς, πολίτες, συμπολίτες μας δηλαδή. Και σε τέτοιες εποχές! Δεν είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, ένα μήνυμα δημιουργίας κόντρα στο μηδενισμό;
Από δελτίο τύπου που έφτασε στα χέρια μου:

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις που παρουσίασε τις δυο προηγούμενες χρονιές η «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ», με τα έργα: «Ο Θείος Βάνιας» του Α. Τσέχωφ και «Το πανηγύρι» του Δ. Κεχαϊδη, φέτος θα παρουσιάσει το έργο του Ε. Ιψεν: «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ».
Οι παραστάσεις θα δοθούν: 8, 9, 10, και 15, 16, 17 Ιουλίου, στις Παλιές Αποθήκες του Δασικού Συνεταιρισμού στο Χιλιομόδι.
Ώρα έναρξης 9:15 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων: 6908-961157.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Τσίρτσης
Σκηνογραφία - Φωτισμός: Ανδρέας Σκούρτης
Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός
Μουσική επιμέλεια: Χρίστος Καλαράς
Φωτογραφία - σχεδιασμός προγράμματος: Μιχάλης Ανδριανός

Παίζουν: Δημήτρης Ανδριανός, Αναστασία Λαυκιώτη, Ανθή Δημογέροντα, Βίκυ Κλεφτόγιαννη, Χρήστος Πάραμ, Θάνος Λέντης, Χρίστος Καλαράς, Βασίλης Κεφερλής.

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Το "the wall" χτίζεται στην Αθήνα

Αύριο στις 8, στις 9 και στις 12 Ιουλίου ξαναχτίζεται ένα τείχος. Το θρυλικό πια THE WALL του Roger Waters και των PINK FLOYD θα παρουσιασθεί στην Αθήνα με υπέροχη μουσική και καταπληκτικά εφφέ. Το έργο παρουσιάστηκε το 1979 ως μια ροκ-όπερα που μιλούσε για τον πόλεμο, τα θύματα, τον τρόμο, την ιδεολογία, τη βία, την διαφορετικότητα,την εξουσία, την εκπαίδευση, την αποξένωση, την απομόνωση ανθρώπων και όχι μόνο. Σας φαίνονται οικεία; Ναι, 30 χρόνια μετά αντιμετωπίζουμε τα ίδια θέματα, τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες καταστάσεις.
Και αν θέλετε και τους στίχους του διπλού LP ή άλλων δίσκων των Pink Floyd σας βρήκα και τον κατάλληλο ιστότοπο, Pink Floyd lyrics.
Σας έχω όλη την ταινία, καλή σας διασκέδαση.


Schoolwave 2011Αύριο Παρασκευή 8 Ιουλίου στην πλατεία νερού στον ολυμπιακό πόλο Φαλήρου ξεκινά το Schoolwave 2011! Με πολλά συγκροτήματα από όλη τη γκάμα της ροκ μουσικής. Κοινό σημείο τα νιάτα τους, η όρεξή τους, η αγάπη τους για τη μουσική, το ροκ, η έντασή τους. Κάθε ημέρα 7 μαθητικά συγκροτήματα θα ανέβουν στη σκηνή για να τα δώσουν όλα. Μάλιστα στο πρώτο συγκρότημα που θα παίξει το Σάββατο, οι bombing the avenue, έχουν έναν δεκάχρονο ντράμμερ καταπληκτικό!
Καλή σας διασκέδαση!

Πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Ένα ποίημα "τα σπίτια"

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
(Λ. Nικολακοπούλου)

Τα σπίτια φυτρώνουν και αυτά
σαν τα λουλούδια
Μαραίνονται και αυτά με τα χρόνια,
σαν τα λουλούδια

Άμα παίζαμε το video της ζωής μας γρήγορα,
θα μέναμε εκστατικοί

Μπαίνεις για πρώτη φορά στο σπίτι σου αγκαλιά
στα χέρια, μόλις γεννιέσαι
Βγαίνεις μετά, αγκαλιά
στα χέρια ή με το καρότσι

Μετά με τα παπούτσια σου, τα πρώτα
Μετά με ένα παιχνίδι στο χέρι και έναν σκούφο μέχρι τα μάτια
Και το άλλο χέρι στο χέρι των γονιών
Μετά κρατάς μία σάκα
Μετά μόνο τα κλειδιά και ένα πουλόβερ
«Που ήσουνα τόσες ώρες»;
«Άσε με μάνα!»

Και από εκεί και μετά όλο και κάτι κρατάς
Την πρώτη σου βαλίτσα για την εκδρομή
Τον πρώτο σου έρωτα, τον φέρνεις σπίτι όταν λείπουν οι δικοί σου
Μετά κρατάς το παιδί σου,
εσύ και το φέρνεις
Μετά κρατά τους δικούς σου, που μεγάλωσαν
και τους πας όπου θέλουν

Μετά κρατάς το στόμα σου κλειστό και λες λίγα
Μετά κρατάς τα έπιπλα για να περπατήσεις
Όλα από μία πόρτα
Περνάνε, όλα περνάνε
Η ζωή η ίδια είναι ένα πέρασμα
Περνάς καλά; Να περάσεις καλά!

Περαστικά, περαστικός
Περαστικός ήμουν
Έτσι έπρεπε να λέει ο έρωτας όταν έρχεται
και σε βρίσκει
Απροειδοποίητα και εμείς του λέμε περάστε(ευχαριστώ τη φίλη που μου το έστειλε)

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Για το θυμό από τον Αριστοτέλη

Και επειδή μιλήσαμε για θυμό έψαξα και βρήκα το απόσπασμα για το θυμό γραμμένο από τον Αριστοτέλη.
Αριστοτέλης, ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ, 1106α14-1107α6, (Μεταφρ. Δ. Λυπουρλής. 2002. Αριστοτέλης. Ηθικά Νικομάχεια. Βιβλίο Β΄. Θεσσαλονίκη: Ζήτρος)
Πηγή:
http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?m=1&t=28"...μπορεί κανείς να οργισθεί σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό, και ούτε το ένα ούτε το άλλο από τα δύο αυτά είναι καλό. Να τα αισθανθεί όμως όλα αυτά τη στιγμή που πρέπει, εν σχέσει με τα πράγματα που πρέπει, εν σχέσει με τους ανθρώπους που πρέπει, για τον λόγο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, αυτό είναι, κατά κάποιον τρόπο, το μέσον και το άριστο ― αυτό το δεύτερο έχει, βέβαια, άμεση σχέση με την αρετή..."

Για το θυμό μιας κοινωνίας

Κουβεντιάζοντας με την ξαδέλφη μου προχθες με αφορμή όλα όσα γίνονται εδώ σε αυτόν τον τόπο μιλήσαμε για θυμό. Θυμό για όλους και για όλα. Και μετά από αυτή την κουβέντα θυμήθηκα το πένθος. Μήπως βιώνουμε ένα πένθος; Μήπως στο ασυνείδητό μας ζούμε τα στάδια ενός χαμού, μιας απώλειας; Απώλεια για ό,τι ο καθένας μας θεωρεί ότι έχασε. Ή η κοινωνία 'πενθεί' συλλογικά για κάτι που έκανε τον κύκλο του και κλείνει; Αυτή η σκέψη με έκανε να αναζητήσω τα στάδια του πένθους και τα βρήκα:

άρνηση (αποκλείεται να συμβαίνει αυτό σε μένα)
θυμός (είναι πάρα πολύ άδικο)
διαπραγμάτευση (να το δούμε, να το συζητήσουμε)
κατάθλιψη και άγχος (δεν υπάρχει ελπίδα και σωτηρία)
αποδοχή και συνειδητοποίηση (ενέργεια για το επόμενο βήμα αξιοποιώντας όλο μου τον εαυτό)

Ίσως και να μη λένε τίποτα όλα αυτά, ίσως και να λένε. Στο κάτω κάτω ο καθένας μας και η καθεμία διατηρεί το δικαίωμα να παρατηρεί τα γεγονότα, να τα ερμηνεύει, να τοποθετείται και να παίρνει θέση όπως εκείνος κρίνει σωστότερα.
Καλό σας μήνα.