Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Για την πρωτοβουλία u4energy

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ U4ENERGY
«Εκπαιδευτικοί και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απ’ όλη την Ευρώπη προσκαλούνται να λάβουν μέρος στον μεγαλύτερο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας»
Τι είναι η εκπαίδευση για την ενέργεια; Είναι αλήθεια ότι πολλοί εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη θα δυσκολεύονταν να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή. Η ενσωμάτωση της εξοικονόμησης της ενέργειας στην εκπαίδευση παραμένει σε πρώιμα στάδια. Σε ένα κόσμο όμως αντιμέτωπο με την κλιματική αλλαγή, η γνώση για την εξοικονόμηση και την έξυπνη χρήση της ενέργειας θα έπρεπε ξεκάθαρα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαθητικής ζωής.
Για το λόγο αυτό ακριβώς ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας κ. Ottinger ξεκίνησε τον 1ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ενεργειακή αποδοτικότητα το 2010 με την ονομασία: U4energy. Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη χρονιά με τη συμμετοχή εκατοντάδων σχολείων από 30 χώρες και τελετές βράβευσης σε όλη την Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI) είναι στην ευχάριστη θέση να κηρύξει την έναρξη της 2ης χρονιάς του Διαγωνισμού. Το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο – το δίκτυο των Υπουργείων Παιδείας 30 χωρών - διενεργεί τον διαγωνισμό εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για την σχολική χρονιά 2011-2012, ο διαγωνισμός ανανεώθηκε ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη χρονιά, οι εκπαιδευτικοί έχουν την επιλογή να διαγωνιστούν στις παρακάτω 3 κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Καλύτερα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης στο σχολείο
Μια πρόκληση για τη σχολική διαχείριση, το προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά την ενέργεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Κατηγορία Β: Καλύτερες Διδακτικές Πρακτικές για την χρήση εξοικονομούμενης ενέργειας
Στην κατηγορία αυτή θα βραβευτούν οι εκπαιδευτικοί με τις καλύτερες διδακτικές δραστηριότητες για την διδασκαλία της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Κατηγορία Γ: Καλύτερη σχολική καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας
Σκοπός της κατηγορίας αυτής είναι η δημιουργία μιας καμπάνιας που θα αναπτυχθεί από τους μαθητές με σκοπό να αφυπνίσει την κοινότητα ή την πόλη στην οποία ζουν για την χρήση εξοικονομούμενης ενέργειας.
Ειδική κατηγορία βράβευσης: Καλύτερη πρακτική πίσω από το U4energy
Αυτή η νέα κατηγορία στοχεύει σε νικητές και σε συντονιστές εθνικών πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση της ενέργειας που χρηματοδοτούνται μόνο από δημόσιους πόρους.

Γιατί τα σχολεία πρέπει να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό;
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να πρωτοπορήσουν σε ένα νέο εκπαιδευτικό πεδίο το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις επόμενες γενεές. Σπουδαία βραβεία χρηματικής αξίας 3000 ευρώ θα απονεμηθούν στους νικητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες με όλα τα έξοδα πληρωμένα ώστε να παραλάβουν το βραβείο τους.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον U4energy διαγωνισμό επικοινωνήστε με το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας (National Contact Point) της χώρας σας που θα βρείτε μαζί με έναν «Οδηγό για τους συμμετέχοντες» στον διαδικτυακό τόπο του διαγωνισμού. Για την Ελλάδα το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας (NCP) είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε επικοινωνώντας ηλεκτρονικά με τα μέλη της ομάδας του Εθνικού Σημείου Επικοινωνίας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τα μέλη της ομάδας U4energy μέσω του δικτυακού τόπου http://energyineducation.blogspot.com.

Μέλη της ομάδας U4energy:
*Δημήτρης Κολιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ Παν/μου Πατρών στη Διδακτική και Μουσειολογία Φυσικών Επιστημών, υπεύθυνος NCP, dko-liop@upatras.gr
*Ειρήνη Γκούσκου, εκπαιδευτικός προσχολικής εκπαίδευσης, gouskou@upatras.gr
*Νίκη Σισσαμπέρη, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, nsissam@upatras.gr
*Καλλιόπη Ζαφειροπούλου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, kzafeirop@upatras.gr

Το 2ο low budget festival συνεχίζεται

Συνεχίζεται και σήμερα το 2ο low budget festival με ένα γοτθικό παραμύθι "ένα κόμης στον Άδη" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακκογιάννης. Το παραμύθι αναφέρεται στην διαφορετικότητα και πως από κατάρα μπορεί να μετατραπεί σε ευλογία.

Έκθεση αφίσας για το AIDS

Από δελτίο τύπου:
"Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) , είκοσι οκτώ φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών υπό την επίβλεψη της καθηγήτριάς τους, κας Λεώνης Βιδάλη, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν 55 έργα που παρουσιάζονται σε έκθεση στο Φουαγιέ Ισογείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από 25/11 έως 1/12/2011। (Ελεύθερη είσοδος, επίσημες ώρες επίσκεψης 18।00 – 22।00).
Παράλληλα με την έκθεση στο χώρο του κινηματογράφου του Ιδρύματος παρουσιάζεται η σπονδυλωτή ταινία μεγάλου μήκους «Θετικές Ιστορίες», και πάλι με θέμα τον ιό HIV".

Σαν σήμερα 28-11-2011 Φεύγει από τη ζωή ο Ντίνος Κατσουρίδης

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης. Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες, έχει κάνει το μοντάζ, τη φωτογραφία σε πολλές άλλες. Διαβάστε και ένα αφιέρωμα στο TVXS. Σας αφιερώνω μια αγαπημένη μου ταινία με έναν αγαπημένο μου ηθοποιό. Εδώ με τον Θανάση Βέγγο στην ταινία: "Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;"

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

2η έκθεση έργων τέχνης κρατουμένων γυναικών

Βίντεο από την 2η έκθεση έργων τέχνης κρατουμένων γυναικών στο κατάστημα κράτησης στον Ελεώνα στη Θήβα.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

50 χρόνια Διεθνής Αμνηστία

50 χρόνια αφίσες για τη Διεθνή Αμνηστία. Μια έκθεση με αφίσες από τα 50 χρόνια δράσης της οργάνωσης στην "Τεχνόπολι" στο Γκάζι. 50 αφίσες από όλο τον κόσμο στέλνουν το μήνυμα ενάντια στα βασανιστήρια, ενάντια στην προσβολή του ανθρώπου και υπέρ των δικαιωμάτων της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Από 24 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου και με ελεύθερη είσοδο.

Μια ταινία: "οι άνδρες που κολυμπάνε"

"Οι άνδρες που κολυμπάνε".
Μια χιουμοριστική ταινία από την Στοκχόλμη για μια παρέα-μιας κάποιας ηλικίας- ανδρών που ξεκινάνε το κολύμπι για διασκέδαση, για να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους και ξαφνικά βάζουν ένα στοίχημα: τη συγχρονική κολύμβηση! Και γιατί όχι; Πόσοι από μας έχουν καταπιέσει το όποιο χόμπι τους ή κάτι που τους άρεσε κυνηγώντας την καθημερινότητα;
Αύριο Πέμπτη στις 8.00 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ένα θεατρικό: "Μαμά: η ζωή είναι αγρίως απίθανη"

Ένα ενδιαφέρον θεατρικό έργο και κείμενο παρουσιάζεται από σήμερα 23 Νοεμβρίου έως τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Από δελτίο τύπου:

"Τα ημερολόγια" της Μαργαρίτας Καραπάνου, που εκδόθηκαν με τον τίτλο "Η ζωή είναι αγρίως απίθανη", μαζί με το τελευταίο της μυθιστόρημα "Μαμά" που απευθυνόταν στη μητέρα της, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ενέπνευσαν τη νέα δουλειά της Άντζελας Μπρούσκου "μαμά: η ζωή είναι αγρίως απίθανη". Μητέρα και κόρη, και οι δύο συγγραφείς, ξεδιπλώνουν το νήμα της ζωής τους μέσα σ’ έναν ίλιγγο συνεχών μεταμορφώσεων στα όρια μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Μια σχέση λατρείας και μίσους, ταύτισης, ανταγωνισμού και υπέρβασης. Οι δύο γυναίκες θα βιώσουν την αγωνία για την ύπαρξη, την τέχνη, το φύλο, τη μητρότητα, τον έρωτα, το θάνατο. Στην παράσταση συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργική χρήση του βίντεο, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπογράφει η Μόνικα.
«Δυο πράγματα έχω σταθερά στη ζωή, τη θάλασσα και την κόρη μου» έλεγε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη. Λίγες μέρες μετά το θάνατό της, η κόρη της, Μαργαρίτα Καραπάνου, έγραφε: «Η μητέρα μου κι εγώ γνωριζόμαστε από παλιά. Όταν ήμουν παιδί, μου έδειχνε τα άστρα. "Είναι δικά μου", μου έλεγε. Όταν ήμουν δώδεκα χρόνων, περπατούσαμε μ' έναν άντρα στο δρόμο. "Είναι δικός μου", μου έλεγε».
Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν η Άντζελα Μπρούσκου και η Παρθενόπη Μπουζούρη.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τι Σχολείο θέλουμε στις μέρες μας; Ένα άρθρο για το αειφόρο σχολείο

Από μήνυμα του υπευθύνου του Βραβείου του Αειφόρου Σχολείου Δημήτρη Καλαϊτζίδη:

"Να μην αφήσουμε το έξω μαύρο να μαυρίσει την ψυχή μας. Να κάνουμε την φρικτή συγκυρία ευκαιρία να ξαναβρεθούμε, να δημιουργήσουμε και να ξανασυστήσουμε τις συλλογικότητές μας, να έλθουμε εγγύτερα ο ένας με τον άλλον, να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας, να στοχαστούμε και να αναστοχαστούμε πάνω στην πρόσφατη ιστορία μας και να δώσουμε συλλογικές και αισιόδοξες απαντήσεις στην απαισιοδοξία και στην παραίτηση. Μέσα από το αειφόρο σχολείο να ξαναενώσουμε το διασπασμένο σχολείο, να ξανακολλήσουμε τα κομμάτια του θρυμματισμένου από τον ατομικισμό και τον σκληρό ανταγωνισμό σχολείου, να δώσουμε ένα εσωτερικό αγώνα να γίνουμε ένα όλον, ένας οργανισμός μάθησης, εμπειρίας, αισθήματος και αποτελέσματος.
Ξαναστήνοντας στα πόδια του ένα μοντέλο αλληλεγγύης και συλλογικής προσπάθειας, να αλλάξουμε το σχολείο σε κάτι που θα το μισούμε λιγότερο και θα το δεχόμαστε περισσότερο, να το αλλάξουμε σε χώρο συνδιαλλαγής, σε χώρο διαλόγου, σε χώρο-πεδίο ανάδειξης ιδεών μέσα από την επιχειρηματολογία και τη συμμετοχική συζήτηση-διαλεκτική.
Το αειφόρο σχολείο δεν μας καλεί για επενδύσεις σε νέα και καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα «πράσινης» τεχνολογίας. Ασφαλώς και αυτά έχουν θέση στο σχολείο μας.
Ωστόσο, το αειφόρο σχολείο μας καλεί να δούμε τη ζωή μας στο σχολείο ως τη ζωή μας μέσα στη μικροκοινωνία, να δούμε τις σχέσεις μας, τα παράγωγά τους, τη συμπεριφορά μας και τις επιπτώσεις της, την κατανάλωσή μας και το αποτύπωμά της πάνω στο σώμα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Δεν αφηνόμαστε να μας παρασύρει η παραίτηση, η λευκή σημαία, η πετσέτα στο καναβάτσο! Θέλουμε να αγωνιστούμε συλλογικά για να κάνουμε το σχολείο μας χώρο όπου θα ανθίσουν όλα τα άνθη των ιδεών και δεν θα ανθίσουν μάταια. Από την δική μας προσπάθεια θα προκύψει το καινούργιο, το νέο, το πιο φωτεινό και πιο ελπιδοφόρο. Συμμετέχουμε όλοι και όλες με όλες μας τις δυνάμεις. Δίνουμε και παίρνουμε σ’ αυτό το κοινό των ιδεών, καινοτομιών, προσπαθειών. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και πολλοί μαζί κάνουμε νέα και όμορφα πράγματα. Λέμε όχι στο έξω μαύρο σκοτάδι, λέμε ναι στο μέσα φως. Λέμε ναι στο αειφόρο σχολείο, λέμε ναι στο πυρφόρο σχολείο των ιδεών, της συνεργασίας. Σχηματίζουμε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα σχολείων της χαράς, της συνομιλίας, της συνεργασίας, της ανταλλαγής καλών ιδεών και ωραίων δράσεων. Είμαστε όλοι μαζί μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα από μέσα προς τα έξω με μια μεγάλη χρωματιστή έκρηξη που θα βάψει με χρώματα χαράς τη μαυρίλα και την απόγνωση. Είμαστε πολλοί και θα γίνουμε όλοι γι αυτό πρέπει να είμαστε κοντά. "

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

1ο πανόραμα κινηματογραφικών ταινιών για τη βία κατά των γυναικών

Από δελτίο τύπου αφιέρωμα σε ένα 'καυτό' θέμα και κοινωνικό που μας αφορά όλους και όλες.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών»
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, διοργανώνουν ένα 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών που θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου με τίτλο:

1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών.
Το αφιέρωμα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 16 ταινίες μυθοπλασίας:

10 ταινίες ξένων σκηνοθετών/σκηνοθέτιδων,
4 ταινίες Ελλήνων/Ελληνίδων καθώς και
2 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων σκηνοθετών.
Οι ταινίες "Τσιγγάνικη ψυχή" και "Ο αγώνας του Κρίπαν" προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, ενώ ο κλασικός "Ταξιτζής" του Σκορσέζε θα προβληθεί στην ψηφιακή αποκατάστασή του.
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20.00 η προσκεκλημένη Ισπανίδα σκηνοθέτιδα Τσους Γκουτιέρεζ (Chus Gutiérrez) θα προλογίσει την ταινία της "Τσιγγάνικη ψυχή" (Alma gitana, 1996), αλλά και την ταινία "Μέσα απ’ τα μάτια σου" (Te doy mis ojos, 2003) της Ιθιάρ Μπογέιν, στην οποία συμμετέχει ως ηθοποιός. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Τις προβολές των ταινιών θα πλαισιώσει μια συζήτηση το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 20.00 με βασική ομιλήτρια την ακαδημαϊκό Prof. Joanna Bourke. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
* Prof. Joanna Bourke, Καθηγήτρια στο Birkbeck College του Λονδίνου, συγγραφέας του βιβλίου Rape: Sex, Violence, History, αλλά και του βιβλίου "Φόβος, Στιγμιότυπα από τον πολιτισμό του 19ου και του 20ου αιώνα" που κυκλοφορεί στα ελληνικά.
* Chus Gutiérrez, Ισπανίδα σκηνοθέτιδα
* Κυριάκος Κατζουράκης, Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας "Ο δρόμος προς τη δύση"
*Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου.

Οι ταινίες:

Ο Ταξιτζής, Taxi Driver
Μυθοπλασία, ΗΠΑ, 1976, 113΄, DCP, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese Σενάριο: Paul Schrader
Θέλμα και Λουίζ, Thelma and Louise
Μυθοπλασία, ΗΠΑ/ Γαλλία, 1991, 130΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Ridley Scott Σενάριο: Callie Khouri
Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 1995, 102΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κατακουζηνός Σενάριο: Γιώργος Διαλεγμένος, Γιώργος Κατακουζηνός

Τσιγγάνικη ψυχή, Alma gitana
Μυθοπλασία, Ισπανία, 1996, 95΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Chus Gutiérrez Σενάριο: Joaquín Jorde, Chus Gutiérrez, Antonio Conesa, Juan Vicente Córdoba

Λουλούδια από έναν άλλον κόσμο, Flores de otro mundo
Μυθοπλασία, Ισπανία, 1999, 108΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Icíar Bollaín Σενάριο: Icíar Bollaín, Julio Llamazares
Ο κύκλος, Dayereh
Μυθοπλασία, Ιράν/ Ιταλία/ Ελβετία, 2000, 90΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Jafar Panahi Σενάριο: Kambuzia Partovi, Jafar Panahi
O γάμος των μουσώνων, Monsoon Wedding
Μυθοπλασία, Ινδία/ ΗΠΑ/ Ιταλία/ Γερμανία/ Γαλλία, 2001, 114΄ 35mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Mira Nair Σενάριο: Sabrina Dhawan

Ο δρόμος προς τη δύση
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2002, 80΄, BETA SP, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κυριάκος Κατζουράκης

Μέσα απ' τα μάτια σου, Te doy mis ojos
Μυθοπλασία, Ισπανία, 2003, 109΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Icíar Bollaín Σενάριο: Icíar Bollaín, Alicia Luna
Νύφες
Μυθοπλασία, Ελλάδα/ΗΠΑ/Γαλλία, 2004, 123΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη
Χουάρες - Η πόλη των νεκρών γυναικών
Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2004-5, 60΄, BETA SP, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Παρουσίαση: Γιώργος Αυγερόπουλος

Λιούμπη
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2005, 96΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λάγια Γιούργου

Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή, Buda as sharm foru rikht
Μυθοπλασία, Ιράν/ Γαλλία, 2007, 81΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Hana Makhmalbaf Σενάριο: Marzieh Makhmalbaf
Το γάλα της θλίψης,La teta asustada
Μυθοπλασία, Ισπανία/ Περού, 2009, 95΄, 35 mm, έγχρ.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Claudia Llosa

Ο αγώνας του Κρίπαν, La causa de Kripan
Μυθοπλασία, Ισπανία, 2009, 87΄, 35 mm, έγχρ.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Omer Oke

13 ½
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2010, 21΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Χάρης Βαφειάδης


Το πρόγραμμα των προβολών είναι το ακόλουθο.

Παρασκευή 25/11
Αίθουσα Α
18.00 Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή, 81΄
20.00 Τσιγγάνικη ψυχή, 95΄ (παρουσία της σκηνοθέτιδας)
22.00 Μέσα από τα μάτια σου, 109΄
(θα προλογίσει η Chus Gutiérrez που συμμετέχει ως ηθοποιός στην ταινία)

Αίθουσα Β
20.00 Νύφες, 123΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)

Σάββατο 26/11
Αίθουσα Α
17.30 Θέλμα και Λουίζ, 130΄
20.00 Συζήτηση «Βία κατά των Γυναικών – Κινηματογραφικές Αναπαραστάσεις»
22.00 Ο Ταξιτζής, 113΄

Αίθουσα Β
20.00 Λιούμπη, 96΄

Κυριακή 27/11
Αίθουσα Α
18.00 Λουλούδια από έναν άλλο κόσμο, 108΄
20.00 Ο κύκλος, 90΄
22.00 Το γάλα της θλίψης, 95΄

Αίθουσα Β
20.00 Ζωή, 102΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)

Δευτέρα 28/11
Αίθουσα Α
18.00 Ο γάμος των μουσώνων, 114΄
20.00 Χουάρες- Η πόλη των νεκρών γυναικών, 60΄ (παρουσία του σκηνοθέτη)
22.00 Ο αγώνας του Κρίπαν, 87΄

Αίθουσα Β
20.00 13½, 21΄
Ο δρόμος προς τη Δύση, 80΄
(παρουσία των σκηνοθετών)

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

2η έκθεση έργων τέχνης κρατουμένων γυναικών

Μετά από μέρες, λόγω τεχνικού προβλήματος, πάλι εδώ με νέα. Και τι καλύτερο να ξεκινήσουμε με κοινωνικά νέα. Από δελτίο τύπου:
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΑΣ


Π ρ ό σ κ λ η σ η
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της 2ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας, τη Δευτέρα21 Νοεμβρίου 2011, ώρα 13.00,στοΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ, Λουκά Μπέλλου 1.

Η Έκθεση θα περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες, δημιουργικά χρηστικά αντικείμενα από ξύλο και μέταλλο και πολλά άλλα που φιλοτεχνήθηκαν και δημιουργήθηκαν από τις έγκλειστες γυναίκες του Καταστήματός μας.
Όλα τα έργα θα διατίθενται προς πώληση, σε χαμηλές τιμές και τα έσοδα από κάθε έργο θα κατατεθούν στον ατομικό λογαριασμό της κρατούμενης που το δημιούργησε.

Η Έκθεση θα διαρκέσει από 21 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου και υλοποιείται με την ευγενική συνδρομή της ΧΕΝ Θήβας και του Δήμου Θηβαίων.


Η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Κ.Κ.Γ. Ελεώνα

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Βραβεία αναγνωστών 2011"

Τα βραβεία αναγνωστών για το 2011 ξεκίνησαν!
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, ξεκινά τη διαδικασία ψηφοφορίας για το Βραβείο Αναγνωστών 2011. Το ΕΚΕΒΙ απέστειλε σε όλες τις Λέσχες Ανάγνωσης της Ελλάδας τον κατάλογο όλων των μυθιστορημάτων που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1/10/2010 – 30/9/2011 (δηλαδή 399 τίτλοι, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ) και οι Λέσχες ξεχώρισαν 123 πρωτότυπα ελληνικά μυθιστορήματα.
Τα 15 βιβλία που πήραν τις περισσότερες ψήφους από τις Λέσχες Ανάγνωσης, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο πρωτοκόλλου του ΕΚΕΒΙ, απαρτίζουν τη «βραχεία λίστα» του Βραβείου Αναγνωστών 2011.
[Η ψηφοφορία των Λεσχών ανέδειξε φέτος 16 βιβλία, λόγω ισοψηφίας στην 15η θέση. Παρέμειναν όμως 15 λόγω της επιθυμίας της συγγραφέως Μάρως Δούκα να εξαιρεθεί από την τελική ψηφοφορία κοινού το βιβλίο της «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»]

Τα βιβλία με αλφαβητική σειρά το επώνυμο του συγγραφέα:
Ο ερωτευμένος Πολωνός της Μάρως Βαμβουνάκη,
Εκδόσεις Ψυχογιός
Πρίγκιπες και δολοφόνοι του Μιχάλη Γεννάρη,
Εκδόσεις Ινδικτος
Ο παλαιστής και ο δερβίσης του Θεόδωρου Γρηγοριάδη,
Εκδόσεις Πατάκη
Πριν απ' το ηλιοβασίλεμα του Μάνου Ελευθερίου,
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ανεμώλια του Ισίδωρου Ζουργού,
Εκδόσεις Πατάκη
Η συμφωνία των ονείρων του Νίκου Θέμελη,
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τα σακιά της Ιωάννας Καρυστιάνη,
Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο γύρος του θανάτου του Θωμά Κοροβίνη,
Εκδόσεις Αγρα
Η άλωση της Κωσταντίας του Γιάννη Μακριδάκη,
Εκδόσεις της Εστίας
Ληξιπρόθεσμα δάνεια του Πέτρου Μάρκαρη,
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Πώς να κρυφτείς της Αμάντας Μιχαλοπούλου,
Εκδόσεις Καστανιώτη
Η ενοχή της αθωότητας της Ιωάννας Μπουραζοπούλου,
Εκδόσεις Καστανιώτη
Για μια χούφτα βινύλια της Χίλντας Παπαδημητρίου,
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κι όμως ανθίζει... της Λίας Μεγάλου-Σεφεριάδη,
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Η έρημος έρχεται του Μιχάλη Φακίνου,
Εκδόσεις Καστανιώτη


Για να ψηφίσετε στέλνετε με sms (χρέωση απλού μηνύματος) από 9 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου τον κωδικό που αντιστοιχεί στο βιβλίο της επιλογής σας, στο 54160 για:
'Ο ερωτευμένος Πολωνός' της Μάρως Βαμβουνάκη (ΒΑ 1)
'Πρίγκιπες και δολοφόνοι' του Μιχάλη Γεννάρη (ΒΑ 2)
'Ο παλαιστής και ο δερβίσης' του Θεόδωρου Γρηγοριάδη (ΒΑ 3)
'Πριν απ' το ηλιοβασίλεμα' του Μάνου Ελευθερίου (ΒΑ 5)
'Ανεμώλια' του Ισίδωρου Ζουργού (ΒΑ 6)
'Η συμφωνία των ονείρων' του Νίκου Θέμελη (ΒΑ 7)
'Τα σακιά' της Ιωάννας Καρυστιάνη (ΒΑ 8)
'Ο γύρος του θανάτου' του Θωμά Κοροβίνη (ΒΑ 9)
'Η άλωση της Κωσταντίας' του Γιάννη Μακριδάκη (ΒΑ 10)
'Ληξιπρόθεσμα δάνεια' του Πέτρου Μάρκαρη (ΒΑ 11)
'Πώς να κρυφτείς' της Αμάντας Μιχαλοπούλου (ΒΑ 12)
'Η ενοχή της αθωότητας' της Ιωάννας Μπουραζοπούλου (ΒΑ 13)
'Για μια χούφτα βινύλια' της Χίλντας Παπαδημητρίου (ΒΑ 14)
'Κι όμως ανθίζει...' της Λίας Μεγάλου-Σεφεριάδη (ΒΑ 15)
'Η έρημος έρχεται' του Μιχάλη Φακίνου (ΒΑ 16)

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει κατά το ήμισυ (50%) από την ψήφο των αναγνωστών ενώ το υπόλοιπο 50% βγαίνει από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης (από τις οποίες προέκυψε η βραχεία λίστα). Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2011. Να θυμίσουμε ότι τα τρια τελευταία βιβλία ήταν:
2010 - «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου
2009 - «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου
2008 - «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Για το νεφέλωμα του Ωρίωνα

Τις προάλλες επισκεφτήκαμε το Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη όπου ο εξαίρετος αστρονόμος κ. Ν. Ματσόπουλος μας μύησε στα μυστήρια του Σύμπαντος. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης είδαμε καί μέσα από το μικρό τηλεσκόπιο του σταθμού. Και ανακαλύψαμε έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο που υπάρχει εκεί έξω, αδιάφορος για μας εδώ, βίαιος, όμοροφος αλλά και μυστηριώδης. Σήμερα θα σας παρουσιάσω το Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Ένα λαμπρό νέφος από άστρα 1600 έτη φωτός μακριά μας και με διάμετρο 30 έτη φωτός. Το Astrovox το περιλαμβάνει στα 10 πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού. Το physics4u το παρουσιάζει ως ένα έγχρωμο αριστούργημα. Το τηλεσκόπιο Hubble της NASA έχει τραβήξει πανέμορφες φωτογραφίες του νεφελώματος του Ωρίωνα. Στην ιστοσελίδα του Hubble της ESA θα βρείτε πολλές φωτογραφίες και πληροφορίες. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε και μια φωτογραφία.


Αλλά μπορείτε να μάθετε για το νεφέλωμα και από τις παρατηρήσεις από το Αστεροσκοπείο Gemini. Το ταξίδι στο Σύμπαν δεν τελειώνει εδώ.

"Ήταν ανάγκη;", ένα τραγούδι από τον Αλκίνοο

Ένα τραγούδι από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη για τον χρόνο που τρέχει αμείλικτος. "Ήταν ανάγκη;". Ακούστε το, διασκεδάστο το, καυτηριάστε το, σατυρίστε το και να το έχετε στο μυαλό σας καθώς ο χρόνος περνάει. Συμβαίνει σε όλους.
Καλή σας ακρόαση.

Έκθεση για το CERN στην Αθήνα

"Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας". Αυτός είναι ο τίτλος μιας πολύ επίκαιρης έκθεσης που αφορά το CERN και γίνεται στην Ελληνογερμανική Αγωγή από τις 10 έως τις 27 Νοεμβρίου. Ο επισκέπτης ξεναγείται στα 4 πειράματα που γίνονται στο CERN, τη λειτουργία του και την συμμετοχή της Ελλάδος. Γίνεται βέβαια και εκτενής αναφορά στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Υπάρχει βέβαια και η ελληνική σελίδα για το CERN για περισσότερες πληροφορίες αλλά και η wikipedia.

40 χρόνια από το "Stairway to Heaven"

Νοέμβριος 2011-Νοέμβριος 1971
40 χρόνια από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε ένα θρυλικό ροκ τραγούδι. Ένα τραγούδι που έχει αφήσει τα σημάδιά του στην ιστορία της ροκ μουσικής. Πόσοι το έχουν ακούσει; πόσοι το έχουν χορέψει; Σε πόσους σημαίνει κάτι; Τους έχει στιγματίσει; Το τραγούδι είναι το "Stairway to Heaven" των Led Zeppelin (ενός πολύ αγαπημένου συγκροτήματος).
Καλή σας ακρόαση!

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σαν σήμερα 7-11-1867 γεννιέται η Μαρία Κιουρί

Σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου 1867 γεννιέται μια γυναίκα η οποία θα κάνει μια μεγάλη καριέρα στη Φυσική και στη Χημεία. Από τα ελάχιστα άτομα στις Φυσικές Επιστήμες με 2 βραβεία Νόμπελ, στη Χημεία (1911) και στη Φυσική (1903).
Το όνομά της: Μαρία Κιουρί.
Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για τη ζωή της και την πορεία της στις φυσικές επιστήμες εδώ. Και εδώ μπορείτε να δείτε μια αναλυτική πορεία της ζωής της.

3 νέα στοιχεία για τον περιοδικό πίνακα

Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής ανακοίνωσε ότι ο γνωστός σε όλους μας περιοδικός πίνακας αυξήθηκε κατά 3 στοιχεία. Τα ονόματά τους:
ατομικός αριθμός 110 (νταρμστάντιο-Ds),
ατομικός αριθμός 111 (ρεντγκένιο-Rg) και
ατομικός αριθμός 112 (κοπερνίκιο-Cn).

Και τα τρία στοιχεία ανακαλύφθηκαν από γερμανούς ερευνητές και μπορούν να δημιουργηθούν μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου.

Το κοπερνίκιο (στοιχείο 112) πήρε το όνομα του αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου (1473-1543).
Το ρεντγκένιο (στοιχείο 111) πήρε το όνομα του γερμανού φυσικού Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν (1845-1923), του «πατέρα» των ακτίνων-Χ, τις οποίες ανακάλυψε το 1895 και γι' αυτό κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1905.
Το νταρμστάντιο (στοιχείο 110) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1994 στο ίδιο γερμανικό ερευνητικό κέντρο που δημιουργήθηκαν και τα υπόλοιπα, στις εγκαταστάσεις του κοντά στην πόλη Ντάρμσταντ, από όπου πήρε και το όνομά του.
Πηγή: Καθημερινή, Physics4u, Ελευθεροτυπία

Για την Άννα Φρανκ

Για την Άννα Φρανκ.
Πριν λίγες μέρες πήγα θέατρο. Είδα την παράσταση "το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ". Το καταπληκτικό στο θέατρο είναι ότι βλέπεις τους ηθοποιούς εκεί μπροστά στα μάτια σου να γελάνε, να φλερτάρουν, να τσακώνονται, να κλαίνε, να πονάνε, να υποφέρουν. Μετά όμως, όταν πλέον έχεις φύγει, σε ακολουθούν οι ήρωες, οι χαρακτήρες, η ζωή τους. Σε μένα συμβαίνει πάντα αυτό μετά από μια θεατρική παράσταση. Και για αυτό θα σας πω ότι είναι μια καλή παράσταση, που αν και δεν είναι ούτε πρωτοποριακό το έργο ως κείμενο, ούτε αποτελεί μια νέα πρόταση για το ανέβασμά του, εντούτοις είναι καλή για άλλο λόγο. Βλέπεις μια γεμάτη ζωντάνια και όρεξη Άννα με τα πειράγματά της, με τα σκέρτσα της, με τη φρεσκάδα της και παράλληλα ζεις, νιώθεις, καταλαβαίνεις την κλειστοφοβική κατάσταση να συζείς με άλλους 7 ανθρώπους σε μια σοφίτα, να πέφτεις συνεχώς πάνω τους, να μην έχεις καθόλου τον ιδιωτικό σου χώρο, να εξαρτάσαι από άλλους για το φαγητό, την είδηση, τα ρούχα, τα φάρμακα, να μη μπορείς να βγεις, να μυρίσεις τον αέρα, να δεις, να γευτείς σοκολάτα ή καφέ, να γελάσεις δυνατά...Και όμως μέσα από αυτό νιώθεις και μια αισιοδοξία για το πως μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου, για το πως μπορείς να πορευτείς, για το πως μπορείς να είσαι άνθρωπος ακόμη σε δύσκολες συνθήκες, να στέκεσαι δίπλα του και να τον στηρίζεις ακόμη και λίγο πριν το τέλος, ακόμη και δώρα να του φτιάχνεις με ό,τι έχεις βρει σε μια σοφίτα, να του προσφέρεις όταν οι άλλοι σε κυνηγούν. Αλλά και για το κουράγιο και την δύναμη αυτών που σε έκρυψαν, σε έντυσαν, σε τάισαν, σου συμπαραστάθηκαν, σου έφεραν και ένα ζευγάρι κόκκινα γοβάκια μέσα στην κατοχή, που δεν φοβήθηκαν τις μαύρες εκείνες μέρες να είναι Άνθρωποι. Πώς άραγε θα ήμασταν εμείς αν βρισκόμασταν σε μια παρόμοια κατάσταση; Θα τους κρύβαμε; Θα τους φροντίζαμε; Θα τους συμπαραστεκόμασταν; Και αν ήμασταν σε μια σοφίτα τι θα κάναμε; Πώς θα ζόύσαμε; Ερωτήματα βέβαια χωρίς απαντήσεις αλλά αν τα φέρουμε στις δικές μας συνθήκες και καταστάσεις, πώς τα απαντάει ο καθένας μας τώρα;

Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο βρήκα την επίσημη ιστοσελίδα της Άννας Φρανκ όπου μπορείς να βρεις πληροφορίες για όλη την οικογένεια και τη ζωή τους. Βρήκα επίσης την ιστοσελίδα της κρυφής σοφίτας όπου μπορείς να δεις το όλο σπίτι, να δεις τρισδιάστατα όλα τα δωμάτια, να καταλάβεις πως ήταν ο χώρος και πόσο δύσκολη η ζωή 8 ανθρώπων εκεί, σου παρουσιάζουν επίσης ένα προς ένα και τα 8 πρόσωπα που έζησαν εκεί για 2 χρόνια (παρουσιάζεται και ο πατέρας να μιλάει εκ των υστέρων μιας μόνο αυτός σώθηκε από την καταστροφή), αυτούς που τους βοήθησαν (παρουσιάζεται το κεντρικό ζευγάρι που τους βοήθησε) και τον τραγικό επίλογο. Όλα με βίντεο, φωτογραφίες, άρθρα και αρχειακό υλικό.

Βρήκα επίσης και ένα βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων που δείχνει την γειτόνισσά τους να παντρεύεται στις 22 Ιουλίου του 41 (ένα χρόνο πριν κρυφτεί η οικογένεια) και από το παράθυρο να ξεπροβάλλει η Άννα για να δει τη νύφη και το γαμπρό.



Εδώ μιλάει η κυρία Miep Gies, που τους έκρυβε και φρόντιζε για αυτούς (πέθανε το 2010).


Και εδώ δύο βίντεο σχετικά με τα τελευταία στρατόπεδα συγκέντρωσης και την τύχη της Άννας και της Μάργκο Φρανκ.




Στην ιστοσελίδα της Άννας Φρανκ έχει και για κάθε μέρα ένα αντίστοιχο σχόλιο της από το ημερολόγιό της. Για την 8η Νοεμβρίου έχει: “I simply can't imagine the world will ever be normal again for us. I do talk about "after the war," but it's as if I'm talking about a castle in the air, something that can never come true. ” (δηλαδή, δεν μπορώ απλά να φανταστώ ότι ο κόσμος θα ξαναγίνει ποτέ κανονικός για μας. Μιλάω για 'το μετά τον πόλεμο' αλλά είναι σαν να μιλάω για ένα κάστρο που είναι στον αέρα, σαν να μιλάω για κάτι που δεν θα βγει ποτέ αληθινό)
Πηγή: 8 Νοεμβρίου http://www.annefrank.org/en/Subsites/Home/

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Για τον πατέρα

Ένας καλός φίλος μου έστειλε το παρακάτω κείμενο. Το κείμενο αφορά τον πατέρα. Το δημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη για τις πηγές, με προσοχή και χωρίς να θέλω να θεωρηθεί ότι 'ανεβάζω ιδέες άλλων ως δικές μου ή χωρίς την άδειά τους'. Το κάνω μόνο και μόνο γιατί το θέμα του, ο πατέρας, έχει για μένα μια ιδιαίτερη σημασία πια. Σας το αφιερώνω με σεβασμό σε αυτό το πρόσωπο που είναι-για τον καθένα και τη καθεμιά μας- ο γεννήτοράς του/της.


1. Ο πατέρας μου συνήθιζε να παίζει με τον αδελφό μου και μένα στον κήπο. Η μάνα μας έβγαινε έξω και φώναζε: «θα χαλάσετε το γκαζόν!». Κι εκείνος της απαντούσε: «Δεν μεγαλώνουμε γκαζόν, αγόρια μεγαλώνουμε!»
(Harmon Killebrew)

2. Υπάρχουν τρία στάδια στη ζωή ενός άνδρα:
Πρώτο στάδιο: να πιστεύει στον Αη-Βασίλη.
Δεύτερο στάδιο: να μην πιστεύει στον Αη-Βασίλη.
Τρίτο στάδιο: να είναι ο ίδιος Αη-Βασίλης.
(Ανώνυμος)

3. Το πιο σημαντικό έργο που ένας πατέρας μπορεί να κάνει για τα παιδιά του είναι ν΄ αγαπάει τη μάνα τους!
(Theodore M. Hesburgh)

4. Oταν έλθει η εποχή που ένας άντρας αντιλαμβάνεται πως μάλλον ο πατέρας του είχε δίκιο για χιλιάδες πράγματα, συνήθως έχει ο ίδιος ένα γιο που τον θεωρεί λάθος!
(Charles Wadsworth)

5. Υποτίθεται πως κάθε άντρας μπορεί να γίνει πατέρας. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει «μπαμπάς»
(Ανώνυμος)

6. Οταν ήμουν έφηβος 14 ετών, ο πατέρας μου ήταν τόσο αλαζόνας που δεν τον άντεχα λεπτό. Περιέργως, όταν έφτασα τα 21 ένιωσα μεγάλη έκπληξη από το πόσο πολλά κατάφερε να μάθει μέσα σε επτά μόλις χρόνια!
(Μαρκ Τουαίν)

7. Πραγματικά πλούσιος είναι ο άντρας που έχει παιδιά που τρέχουν να χωθούν στην αγκαλιά του, ακόμα κι όταν τα χέρια του είναι άδεια.
(Ανώνυμος)

8. Δεν έχει τόση σημασία ποιος ήταν αληθινά ο πατέρας μου, αλλά ποιος θυμάμαι εγώ πώς ήταν.
(Anne Sexton)

9. Eίναι όντως αξιέπαινο να πάει ένας πατέρας τον γιο του για ψάρεμα. Υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερο μέρος στον παράδεισο για τον πατέρα που θα πάει την κόρη του για ψώνια.
(John Sinor)

10. Οι καλοί μπαμπάδες δίνουν στα παιδιά τους ρίζες και φτερά. Ρίζες για να νιώθουν πού είναι το σπίτι τους και φτερά για να πετάξουν μακριά ελεύθερα.
(Jonas Salk)

11. Mπαμπάδες, αγαπήστε κι αποδεχτείτε τα μέλη της οικογένειάς σας γι΄ αυτό που πραγματικά είναι, ακόμα κι αν η προσωπικότητά τους είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας. Τα κουνέλια δεν πετούν, οι αετοί δεν κολυμπούν, οι γάτες δεν έχουν φτερά. Σταματήστε τώρα τις συγκρίσεις. Υπάρχει άφθονος χώρος για όλους στο δάσος!
(Chuck Swindoll)

12. Τα στάδια στη ζωή ενός ανθρώπου:

4 ετών: Ο μπαμπάς μου μπορεί να κάνει τα πάντα!
7 ετών: Ο μπαμπάς ξέρει τόοοσα πολλά!
8 ετών: Ο μπαμπάς μου δεν ξέρει τελικά και τόσα πολλά.
12 ετών: Ο μπαμπάς μου δεν ξέρει τι του γίνεται.
14 ετών: Ο πατέρας μου? Ασε καλύτερα!
21 ετών: Ωχ πάλι αυτός μπροστά μου!
25 ετών: Κάτι ξέρει για το θέμα ο πατέρας μου αλλά όχι και πολλά πράγματα.
30 ετών: Θα πρέπει να μάθω τι ξέρει ο πατέρας μου για το θέμα.
35 ετών: Πριν αποφασίσουμε ας ζητήσουμε και τη γνώμη του μπαμπά.
50 ετών: Τι άραγε να πίστευε ο πατέρας γι΄ αυτό?
60 ετών: Τελικά ο πατέρας μου είχε τεράστια εμπειρία!
65+ετών: Α, ρε πατέρα! Μακάρι να ζούσες και να μιλούσαμε σήμερα οι δυο μας! - Ανώνυμος

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

"Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε" του Νιόνιου

Ένα τραγούδι από τον Διονύση Σαββόπουλο για να σας συντροφεύει τις μέρες που περνάμε: "Μπάλος". Και για να μη ξεχνάμε την επωδό του τραγουδιού "...εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε..."

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ένα άρθρο "αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν"

Ένα ωραίο άρθρο για την εκπαίδευση, τους γονείς, τους μαθητές, τα παιδιά μου έστειλε φίλος από το e-paideia.net την 1η Νοεμβρίου 2011. Τίτλος του: "αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν, μην τα φορτώνετε με ασχολίες" αρθρογράφος ο δημοσιογράφος Κάρλ Ονορέ. Ολόκληρο το άρθρο εδώ. Δύο σημεία: "...έχουμε μετατρέψει την παιδική ηλικία σε έναν αγώνα δρόμου για την τελειότητα...η πίεση που ασκούμε στα παιδιά αποβαίνει σε βάρος της δημιουργικότητάς τους...ίσως η οικονομική κρίση μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τα σημαντικά πράγματα στη ζωή..."