Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Οι μαθητές λένε...

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον blog ενός συναδέλφου βρήκα και είδα τι έγραψαν οι μαθητές για το σχολείο τους, για τους καθηγητές τους, για όλα όσα βιώνουν ζώντας για μέρες και βδομάδες το σχολικό πρόγραμμα: τις παραδόσεις, τις εξετάσεις, τα τρίμηνα, τους καθηγητές τους, για το κτίριο, για το κλίμα.
Ο συνάδελφος είναι ο φυσικός Μάνος Ριτσατάκης, το σχολείο είναι το 3ο Γυμνάσιο Παλλήνης και τα λόγια των παιδιών είναι γραμμένα στους δύο πίνακες.
Άραγε οι δικοί μας μαθητές τι θα έγραφαν στο δικό τους πίνακα;





Ελεύθερη πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα έργα του Νεύτωνα

Το Πανεπιστήμιο Cambridge έχει 'ανεβάσει' και επιτρέπει την διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε στα έγγραφα, στα χειρόγραφα και στα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα,του Ισαάκ Νεύτωνα, τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί.
Για να μπείτε στον μαγευτικό κόσμο του Νεύτωνα πατήστε εδώ.
Μπορείτε να ξεφυλίσσετε και το μνημειώδες έργο του "Philosophiae Naruralis Principia Mathematica".

Ταινία από μαθητές: "Μη φοβάσαι μίλα"

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2011 έγινε στην Ολυμπία για άλλη μια φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Ο Συνήγορος του Παιδιού ήταν εκεί για πέμπτη χρονιά. Συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του ελληνικού τμήματος της Camera Zizanio και βράβευσε μια ταινία που έγινε από παιδιά. Τα παιδιά του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας. Η ταινία τους έχει τίτλο: "Μη φοβάσαι μίλα". Στην ταινία τα παιδιά μιλούν για τους φόβους τους για τα οικονομικά, την εργασία, το Γυμνάσιο, την απέλαση αλλά και για τρόπους στήριξης του διπλανού τους και τρόπους αντιμετώπισης των φόβων τους.
Δείτε την ταινία.
Όταν ευχόμαστε χρόνια πολλά αυτές τις μέρες και λέμε για μια καλύτερη χρονιά νομίζω ότι τέτοιες ενέργειες παιδιών και μεγάλων μαζί στο σχολείο μάς δείχνουν το δρόμο για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα, μάς θυμίζουν το τι και το ποιοι είμαστε, το πόσο ικανοί και δημιουργικοί μπορούμε να γίνουμε,μάς ενθαρρύνουν να μην τα παρατάμε και μάς τονίζουν τις βασικές αξίες που προσωρινά φαίνεται ότι ξεχάσαμε στην άκρη. Η Εκπαίδευση, η Τέχνη, η Δημιουργία, ο Πολιτισμός είναι το αντίδοτο στις δύσκολες μέρες και στις κρίσεις.



Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Προβολή ταινίας για τον Nick Cave: 'The road to God knows where'

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος γίνεται μια προβολή μιας ιδιαίτερης ταινίας. Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί τους Nick Cave & the Bad Seeds σε μια τουρνέ τους το 1989. Λέγεται: "The road to God knows where". Από τις 15/12 έως τις 20/12.

Παγκόσμια Ημέρα για τους μετανάστες

Παγκόσμια ημέρα για τους μετανάστες. Έχουμε γράψει και συνεχίζουμε να γράφουμε πολλά. Πολλές εκδηλώσεις σήμερα, ίσως και ομιλίες, ίσως και αφιερώματα. Εγώ σας αναφέρω την γιορτούλα που γίνεται αυτή την ώρα που γράφονται οι γραμμές στην ξενώνα των προσφύγων στα κάτω Πατήσια που στηρίζει με νύχια και δόντια μια ομάδα λίγων ανθρώπων εθελοντών από την Εθελοντική Εργασία Αθήνας.
Και σας αφιερώνω 3 τραγούδια με ξεχωριστό νόημα και εξαιρετικές ερμηνείες.
"το παράπονο" και "σαν τον μετανάστη".





Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Σαν σήμερα 17-12-2011 'Έφυγε' η Cesaria Evora

Για την Cesaria Evora που έφυγε...





Για περισσότερες πληροφορίες για την Cesaria Evora εδώ.

Για να μοιραζόμαστε

Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού (Σύνθεση)


Σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2011 στις 8.00μμ θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες δημιουργίας ελληνικού τραγουδιού -στη σύνθεση- στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα ονόματα των συνθετών που θα διαγωνισθούν με 3 τραγούδιά τους είναι:

•Άγγελος Αγγέλου
•Λεωνίδας Κιούσης
•Ιφιγένεια Κορολόγου
•Παναγιώτης Κοσμίδης
•Θεόδωρος Κοτονιάς
•Νεφέλη Λιούτα
•Kωνσταντίνος Μάκρας
•Δημήτρης Μαραμής
•Παναγιώτης Μαρίνος
•Βασίλης Ρακόπουλος
•Κατερίνα Φωτεινάκη


Οι 1οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού (με επίκεντρο την Σύνθεση) είναι μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και την αναγέννηση του χαμένου Κέντρου του Ελληνικού τραγουδιού.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Φυσάκη

Στο Μουσείο Μπενάκη ξεκινά μια έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Φυσάκη. Ο καλλιτέχνης-φωτογράφος επισκέφτηκε το 2006 τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της Ευρώπης (Ελλάδα-Νορβηγία-Ρωσία-Πορτογαλία), επιχειρώντας να ανακαλύψει «τι είναι το όριο και τι αυτό τελικά ορίζει». Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην έκθεση Land Ends στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς).
Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τους «ανθρώπους των άκρων» μέσα στην καθημερινότητά τους «παράξενους» Ρώσους επιστήμονες και καλλιτέχνες, ένα σύγχρονο εργάτη σε πρώην γκουλάγκ, έναν ψαρά στη Βόρεια Θάλασσα και άλλους.
Η σειρά φωτογραφιών βραβεύτηκε το 2008 από 24 επιμελητές από όλον τον κόσμο στη PhotoBiennale της Θεσσαλονίκης και το 2010, η ομώνυμη δίγλωσση έκδοση Land Ends. Pavlos Fysakis βραβεύτηκε ως το καλύτερο ελληνικό φωτογραφικό λεύκωμα.

Tango Notturno



και μια συνέντευξη της Βίκυς Παπαδοπούλου στο in.gr.

Για μια ταινία του Γιάννη Ξανθούλη, "Το τανγκό των Χριστουγέννων".

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μια παράσταση "Ο Μαρξ στο Σόχο"

Θα ήθελα να σας συστήσω ένα πολύ ωραίο θεατρικό έργο. Ένα έργο στο οποίο πήγε η κόρη μου με άλλες συμμαθήτριες μαζί με τη φιλόλογό τους από το Λύκειο, μια Τρίτη καθημερινή. Το έργο λέγεται "Ο Μαρξ στο Σόχο". Ένας εξαιρετικός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ένα θεατρικό μονόλογο για 90΄ του Χάουαρντ Ζιν. Να μιλάει ως ένας ονειροπόλος Μαρξ , ένας θυμωμένος Μαρξ, ένας Μαρξ που υπερασπίζεται με πάθος και πίστη το έργο του και την κριτική του, που είναι ορθή έως σήμερα και να μιλάει για τον τρόπο που κατανοήθηκε το έργο του ή διαστρεβλώθηκε η θεωρία του ή ακόμη ακόμη για τον πολύ λάθος τρόπο που υιοθετήθηκε σε διάφορες χώρες.

"Πατρίδα" του Αλκίνοου

Ένα εξαιρετικό τραγούδι του Αλκίνοου, για το οποίο έιπε ότι: 'ό,τι ακούγεται είναι δικά μου προσωπικά βιώματα, όλα'. "Πατρίδα" και καλή σας ακρόαση.



...και ένας στίχος: 'με τρομάζεις ακόμη οπαδέ της ομάδας'

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

"Στο παιδί μου" του Μανώλη Αναγνωστάκη



Να λέμε την αλήθεια στα παιδιά!

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

"Αντισταθείτε"

Ἡ διαθήκη μου


Ἀντισταθεῖτε
σ᾿ αὐτὸν ποὺ χτίζει ἕνα μικρὸ σπιτάκι
καὶ λέει: καλὰ εἶμαι ἐδῶ.

Ἀντισταθεῖτε σ᾿ αὐτὸν ποὺ γύρισε πάλι στὸ σπίτι
καὶ λέει: Δόξα σοι ὁ Θεός.

Ἀντισταθεῖτε
στὸν περσικὸ τάπητα τῶν πoλυκατοικιῶν
στὸν κοντὸ ἄνθρωπο τοῦ γραφείου
στὴν ἑταιρεία εἰσαγωγαὶ- ἐξαγωγαί
στὴν κρατικὴ ἐκπαίδευση
στὸ φόρο
σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ.

Ἀντισταθεῖτε
σ᾿ αὐτὸν ποὺ χαιρετάει ἀπ᾿ τὴν ἐξέδρα ὦρες
ἀτέλειωτες τὶς παρελάσεις
σ᾿ αὐτὴ τὴν ἄγονη κυρία ποὺ μοιράζει
ἔντυπα ἁγίων λίβανον καὶ σμύρναν
σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ.

Ἀντισταθεῖτε πάλι σ᾿ ὅλους αὐτοὺς ποὺ λέγονται
μεγάλοι
στὸν πρόεδρο τοῦ Ἐφετείου ἀντισταθεῖτε
στὶς μουσικὲς τὰ τούμπανα καὶ τὶς παράτες
σ᾿ ὅλα τ᾿ ἀνώτερα συνέδρια ποὺ φλυαροῦνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι

σ᾿ ὅλους ποὺ γράφουν λόγους γιὰ τὴν ἐποχὴ
δίπλα στὴ χειμωνιάτικη θερμάστρα

στὶς κολακεῖες τὶς εὐχὲς τὶς τόσες ὑποκλίσεις
ἀπὸ γραφιάδες καὶ δειλοὺς γιὰ τὸ σοφὸ
ἀρχηγό τους.

Ἀντισταθεῖτε στὶς ὑπηρεσίες τῶν ἀλλοδαπῶν
καὶ διαβατηρίων
στὶς φοβερὲς σημαῖες τῶν κρατῶν καὶ τὴ
διπλωματία
στὰ ἐργοστάσια πολεμικῶν ὑλῶν
σ᾿ αὐτοὺς ποὺ λένε λυρισμὸ τὰ ὡραῖα λόγια
στὰ θούρια
στὰ γλυκερὰ τραγούδια μὲ τοὺς θρήνους
στοὺς θεατὲς
στὸν ἄνεμο
σ᾿ ὅλους τοὺς ἀδιάφορους καὶ τοὺς σοφοὺς
στοὺς ἄλλους ποὺ κάνουνε τὸ φίλο σας

ὡς καὶ σὲ μένα, σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ
ἀντισταθεῖτε.

Τότε μπορεῖ βέβαιοι νὰ περάσουμε πρὸς τὴν
Ἐλευθερία.


Ένα ποίημα, "Θα σας περιμένω"

Θὰ σᾶς περιμένω

Θὰ σᾶς περιμένω μέχρι τὰ φοβερὰ μεσάνυχτα ἀδιάφορος-
Δὲν ἔχω πιὰ τί ἄλλο νὰ πιστοποιήσω.
Οἱ φύλακες κακεντρεχεῖς παραμονεύουν τὸ τέλος μου
ἀνάμεσα σὲ θρυμματισμένα πουκάμισα καὶ λεγεῶνες.
Θὰ περιμένω τὴ νύχτα σας ἀδιάφορος
χαμογελώντας μὲ ψυχρότητα γιὰ τὶς ἔνδοξες μέρες.

Πίσω ἀπὸ τὸ χάρτινο κῆπο σας
πίσω ἀπὸ τὸ χάρτινο πρόσωπό σας
ἐγὼ θὰ ξαφνιάζω τὰ πλήθη
ὁ ἄνεμος δικός μου
μάταιοι θόρυβοι καὶ τυμπανοκρουσίες ἐπίσημες
μάταιοι λόγοι.

Μὴν ἀμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Τὸ μέλλον μας θὰ ἔχει πολὺ ξηρασία.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση κούκλας από τις γυναίκες των φυλακών

Για 8η συνεχή χρονιά, στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" από τις 16-19 Δεκεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί έκθεση με κούκλες ραμμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας. Από τότε που μεταφέρθηκαν στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη αλλά οι κρατούμενες στέλνουν τις κούκλες που έχουν φτιάξει, στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" όπου είναι εύκολη η πρόσβαση. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.
Εργαστήρι Μαιρηβή: Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 210-52.22.181 (Σάββατο έως Δευτέρα 11.00-20.00).

Ένα sms για την Action Aid








Στείλε SMS με τη λέξη ΑΑ κενό ονοματεπώνυμο στο 54574
Δηλώνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και συνεισφέρουμε ουσιαστικά στέλνοντας sms για να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου στη Ρουάντα.
Ταυτόχρονα, κάθε sms είναι και μία δήλωση συμμετοχής στο διαγωνισμό που θα αναδείξει τους 2 υποστηρικτές που θα ταξιδέψουν ως τη Ρουάντα για να δουν από κοντά τα εγκαίνια του σχολείου που χτίστηκε χάρη σε εσάς.
Μετά την αποστολή sms θα λάβετε απαντητικό sms με έναν κωδικό. Με αυτόν τον κωδικό μπείτε στο www.resolutionofpoverty.gr
και ανεβάστε στον «τοίχο αλληλεγγύης» τη φωτογραφία σας. Στο τέλος της ενέργειας όλες οι φωτογραφίες του τοίχου θα εκτυπωθούν σε ένα μεγάλο πανό που θα ταξιδέψει με τους 2 συμμετέχοντες ως το σχολείο στη Ρουάντα για να αναρτηθεί εκεί σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Ζητήστε από τους φίλους σας να στείλουν SMS και να προωθήσουν κι εκείνοι αυτό το μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης (Κόστος SMS: 2.46€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Action Aid

Οι Past Perfect Genes στο club Oka Kope!

Οι Past Perfect Genes εμφανίζονται στο club Oκa Κope, στον πεζόδρομο στην πλατεία Αναβύσσου την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 το βράδυ. Μια εμφάνιση στα νότια προάστια που θα ανεβάσει την ένταση. Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της μπάντας, έχει νέα, καινούργιες φωτογραφίες και νέα βίντεο!

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

"πρέπει να συνεχίσεις"

"Είναι οι τελευταίες λέξεις, αληθινά οι τελευταίες. Ή οι ψίθυροι. Έρχονται οι ψίθυροι, το ξέρω καλά αυτό. Όχι, ούτε καν αυτό. Μιλάς για ψιθύρους, για μακρινές φωνές, για όσο μπορείς να μιλάς. Μιλάς για αυτά πριν και μιλάς για αυτά μετά. Κι άλλα ψέμματα. Θα είναι η σιωπή (αυτή που δεν κρατά) που θα ξοδέψω ακούγοντας, που θα ξοδέψω περιμένοντας (για να σπάσει, για να την σπάσει η φωνή). Ίσως δεν υπάρχει άλλη, δεν ξέρω. Δεν αξίζει τον κόπο, αυτό μόνο ξέρω. (Δεν είναι εγώ, αυτό μόνο ξέρω). Δεν είναι δική μου. Είναι η μόνη που είχα ποτέ; Ψέμματα. Πρέπει να είχα την άλλη, αυτήν που διαρκεί - αλλά δεν διάρκεσε. (Δεν καταλαβαίνω). Δηλαδή, διάρκεσε. Ακόμα διαρκεί. Ακόμα μέσα της είμαι. Άφησα τον εαυτό μου πίσω στα χέρια της. Με περιμένει εκεί. (Όχι, εκεί δεν περιμένεις, εκεί δεν ακούς).

Δεν ξέρω. Ίσως είναι όλα ένα όνειρο. (Θα με εξέπληττε αυτό). Θα ξυπνήσω, στη σιωπή, και δεν θα ξανακοιμηθώ ποτέ. (Θα είναι εγώ;) Ή θα ονειρευτώ (πάλι θα ονειρευτώ), θα ονειρευτώ μια σιωπή, μια ονειροσιωπή γεμάτη ψιθύρους (δεν ξέρω, όλα αυτά είναι λέξεις), και δεν θα ξυπνήσω ποτέ (όλα λέξεις, τίποτε άλλο δεν υπάρχει).

Πρέπει να συνεχίσεις, αυτό μόνο ξέρω.

Θα σταματήσουν, το ξέρω καλά. Το νιώθω. Θα με εγκαταλείψουν. Θα είναι η σιωπή (λίγες καλές στιγμές). Ή θα ναι δική μου; Αυτή που κρατάει, που δεν κράτησε, που κρατά ακόμα; Θα είναι εγώ;

Πρέπει να συνεχίσεις.

Δεν μπορώ να συνεχίσω.

Πρέπει να συνεχίσεις.

Θα συνεχίσω. Πρέπει να λες λέξεις, για όσο υπάρχουν λέξεις - ώσπου να με βρουν, ώσπου να με πουν. (Παράξενος πόνος, παράξενη αμαρτία!) Πρέπει να συνεχίσεις. Ίσως έχει ήδη γίνει. Ίσως με έχουν ήδη πει. Ίσως με κουβάλησαν στο κατώφλι της ιστορίας μου, πριν απ' την πόρτα που ανοίγει στην ιστορία μου. (Θα με εξέπληττε, αν άνοιγε).

Θα είναι εγώ; Θα είναι η σιωπή, εκεί που είμαι; Δεν ξέρω, ποτέ δεν θα ξέρω. Στη σιωπή δεν ξέρεις.

Πρέπει να συνεχίσεις.

Δεν μπορώ να συνεχίσω.

Θα συνεχίσω"
.

Samuel Beckett, Ο ακατανόμαστος, 1953.
[ευχαριστώ τη φίλη για το κείμενο]

Παζάρι από "ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ"

Οι Δρόμοι Ζωής, μια οργάνωση για τα αποκλεισμένα παιδιά και οικογένειες οργανώνουν ένα παζάρι στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2011 στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ορφέως 58 στο Γκάζι. Το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Παζάρι για τις γυναίκες στο κατάστημα κράτησης στον Ελεώνα

Έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι για τις μητέρες και τα βρέφη που ζουν στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελεώνα στη Θήβα. Οργανωτές μια παρέα ανθρώπων που διατηρούν ένα ωραίο και ανθρώπινο blog το ξεblogαρισμα.

Το Κατάστημα Κράτησης (υπάρχει η ιστοσελίδα του στο blog) έχει ανάγκη για:
*Πάνες, παιδικά αφρόλουτρα, κρέμες περιποίησης, μωρομάντηλα
*Σετ φαγητού, μπιμπερό, θερμός, θηλές, πιπίλες
*Σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, χαρτί υγείας, απορρυπαντικό για πλύσιμο ρούχων, υγρό καθαρισμού χώρου και σαπούνια
*Πετσέτες και σεντόνια
*Καροτσάκια για μωρά, ριλάξ, βραστήρες, μπανάκια και γιογιό
*Τηλεκάρτες ΟΤΕ και τσιγάρα
*Εκπαιδευτικά παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και άμμο θαλάσσης για τον εξωτερικό παιδότοπο
*Ξενόγλωσσα λεξικά και βιβλία βαλκανικών γλωσσών
*Βιβλία σύγχρονης λογοτεχνίας -κυρίως νέοι τίτλοι- και ψυχολογίας
*Βιβλιοθήκες μελαμίνης τοίχου και ντέξιον για τα βιβλία
* Σόμπες αλογόνου, καλοριφέρ, μικρά αερόθερμα, ανεμιστήρες.
*Ηλεκτρικά σίδερα και σιδερώστρες
*Εκτυπωτές και Η/Υ
*Ψυγεία και καταψύκτες
*Πλαστικά τραπέζια και καρέκλες
*Χαρτί Α4, στυλό, blanco, είδη ζωγραφικής, υγρή κόλλα, σελοτέιπ, συρραπτικά
*Επιτραπέζια παιχνίδια

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ένα βίντεο για τους μετανάστες από μαθητές Λυκείου

Ένα βίντεο για τους μετανάστες από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Άργους.Μια πολύ καλή προσπάθεια υπενθυμίζοντάς μας και τους δικούς μας προγόνους που πήγαν μετανάστες στη Γερμανία, στην Αμερική,στην Αυστραλία. Το βρήκα στο Ελληνικό Μουσείο Μετανάστευσης. Το οποίο έχει υπότιτλο: "πολιτισμένος είναι εκείνος που αναγνωρίζει το δικαίωμα στον άλλον να είναι διαφορετικός".

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

"Η ζωοφόρος του Παρθενώνα", ένα βίντεο γνωριμία

Για όποιον ή όποια θέλει να μάθει περισσότερα για τη Ζωοφόρο του Παρθενώνα, να γνωρίσει τα τμήματά της, να τα δει να φτιάχνονται ή να αποδομούνται σας παρουσιάζω το βίντεο-γνωριμία "Η ζωοφόρος του Παρθενώνα".

Η ζωντανή βιβλιοθήκη στο Μαρούσι

Από δελτίο τύπου:
Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες.
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα φιλοξενηθεί από τον Δήμο Αμαρουσίου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (Βασ. Σοφίας 85, Μαρούσι) από τις 12:00 ως τις 17:00. Μια γυναίκα με νανισμό, ένας οροθετικός, ένας αντιρρησίας συνείδησης, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, θα είναι εκεί για να επικοινωνήσουν με τους αναγνώστες τους μέσα από μια προσωπική συζήτηση. Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις, να μάθουν από πρώτο χέρι για την καθημερινότητα ενός χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, να ακούσουν για τον ρατσισμό που δέχεται μια γυναίκα που γεννήθηκε αγόρι, να ανακαλύψουν αν όλα όσα πίστευαν για τους κωφούς ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να έρθουν, τελικά, αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους".