Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ανοιχτό Σχολείο για το Φεβρουάριο

Οι νέες δραστηριότητες του Ανοιχτού Σχολείου για το μήνα Φεβρουάριο:

*Για παιδιά 3, 5-6 ετών
1. Ανακαλύπτοντας τον κόσμο... με το δικό μας τρόπο. Θέμα: Η Ζάχαρη
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, 11:00-12:00, κόστος: 8€
2. Πώς νοιώθω και γιατί; … Χαίρομαι!
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, 11:00-12:00, κόστος: 8€

*Για παιδιά 6-11 ετών
1. Πώς νοιώθω και γιατί; … Θυμώνω!
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 11:00-13:00, κόστος: 10€
2. Ανακαλύπτοντας τον κόσμο... με το δικό μας τρόπο. Θέμα: Η Ζάχαρη
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, 11:00-13:00, κόστος: 10€

*Για εφήβους
Εργαστήριο Εμψύχωσης Εφήβων: Βρίσκοντας τον δικό μας τρόπο να κατανοήσουμε τα πράγματα!
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, 11:30-14:00, κόστος: 12€

*Για γονείς
1. Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00, κόστος: 10€
2. Βάζοντας όρια… μεγαλώνοντας “ήρεμα” παιδιά
Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, 18:30-20:30, κόστος: 20€

*Για εκπαιδευτικούς
Δημιουργική διδασκαλία
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, 10:00-15:00, κόστος: 40€

Ανθρωπάκι Lego πετάει στο Διάστημα!

Μια είδηση από το SpaceCom. Δύο έφηβοι από τον Καναδά έστειλαν ένα ανθρωπάκι Lego στην στρατόσφαιρα χρησιμοποιώντας έναν απλό μετεωρολογικό αερόστατο. Το ανθρωπάκι κατάφερε να πετάξει μέχρι τα 24 χιλιόμετρα! Εκπληκτικό κατόρθωμα από δύο παιδιά!Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάτε κατευθείαν στην πηγή in.gr.

Θέατρο: "Μακμπέθ"

Μακμπέθ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Μια θεατρική παράσταση που απόλαυσα τις προάλλες και μου άρεσε. Προβληματίστηκα, αναγνώρισα πολλά κοινά με την δική μας εποχή, διάβασα σχετικά και είμαι εδώ να σας τα πω. Μια συνεχής πάλη για την εξουσία που καταλήγει σε δολοφονίες, κατάχρηση της εξουσίας, νέες δολοφονίες και ταυτόχρονα μια κάθοδο σε τύψεις, οράματα, κατάθλιψη, σύγκρουση με τον εαυτό του, φόβο, καχυποψία, τρέλλα. Και ένα ζευγάρι βουτηγμένο στις πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου. Πολύ καλοί ηθοποιοί, υπέροχα σκηνικά, μεταφερμένο στον 20ο αιώνα με τους σκωτσέζους στρατιώτες. Και κοινά με την εποχή μας την σκληρή και την απάνθρωπη, συνωμοσίες και κατάχρηση της εξουσίας και της ισχύος. Ο Μακμπέθ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου στη Στέγη. Και αντιγράφω λίγο από το εισαγωγικό του σημείωμα:


"...καταστροφές, ωμή βία, σκληρότητα, κατάχρηση εξουσίας, τρομοκρατία ...γεμίζουν τις σελίδες της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει διαφυγή λοιπόν; ...Ποια επιλογή μπορεί να εκτρέψει την ροπή μας να μετέχουμε στην καταστροφή; ...Μήπως η ικανότητα του ανθρώπου να έχει συνείδηση της ιστορίας του και να την καταγράφει παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά αντίδοτα στην απώλεια της ανθρωπιάς;... Ως αντίβαρο στα αγωνιώδη διλήμματα και τα αναπάντητα ερωτήματα που εγείρονται στα έργα του Σαίξπηρ, προτείνεται η ελευθερία του να μπορεί το ανθρώπινο πνεύμα να διατηρεί το δικαίωμα στην αμφιβολία και στο στοχασμό..." και συνεχίζει "...στα αγγλικά θέατρα χρησιμοποιούσαν μια ευχή-ξόρκι ενάντια στην κατάρα της Σκωτσέζικης τραγωδίας: είθε όσοι παρακολουθήσουν απόψε αυτό το έργο να επιλέγουν την αγάπη από το μίσος, την ειρήνη από τον πόλεμο, το καλό από το κακό..." [τα τονισμένα είναι δική μου επιλογή]



Και αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη του Αργύρη Ξάφη ο οποίος εμφανίζεται ως Μακμπέθ και μια συνέντευξη της Άννας Μάσχα η οποία εμφανίζεται ως λαίδη Μακμπέθ.

Mama Afrika, ένα project στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Mama Africa!
Μια ξεχωριστή παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Παρασκευή 10 Φεβρουρίου 2012. Δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες, ένας Πολωνός σχεδιαστής ο Wozniak και ένας Ισπανός ντράμμερ ο Lopez εκφράζουν με το δικό τους τρόπο το τι είναι η Αφρική για τον καθένα τους. Ο ένας σχεδιάζει και ο άλλος απαντά με το ρυθμό και τη μουσική του. Αξίζει τον κόπο για αυτή την πρωτότυπη συνάντηση δύο τόσο διαφορετικών καλλιτεχνών.
Και ένα βίντεο για τη δουλειά των δύο καλλιτεχνών.


Mama Afrika από VilledesSablesdOlonne

Και η ιστοσελίδα του Ramon Lopez, ενός ταλαντούχου ντράμμερ.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Μια ταινία: "all the invisible children"

Σήμερα θα σας συστήσω και θα σας παρουσιάσω μια πολύ τρυφερή, ανθρώπινη, συγκινητική και δυνατή ταινία, "All the invisible children".
Μια σπονδυλωτή ταινία γυρισμένη επτά διαφορετικούς σκηνοθέτες με ένα κεντρικό θέμα και άξονα, όλα εκείνα τα 'αόρατα παιδιά' που κυκλοφορούν δίπλα μας αλλά δεν τα βλέπουμε.
Με παραγωγό την UNICEF προβλήθηκε στους κινηματογράφους και αξίζει να την δείτε ή να την ξαναδείτε. Για πληροφορίες που αφορούν την ταινία μπορείτε να επισκεφτείτε την σχετική ιστοσελίδα.
Και υπάρχει και μια έκθεση της οργάνωσης για την κατάσταση των παιδιών και για τα περιθωριοποιημένα παιδιά.
Σας την παρουσιάζω ολόκληρη γιατί αξίζει πράγματι τον κόπο!
Ευχαριστώ την φίλη που μου την υπενθύμισε.























Ομιλία με θέμα: "Αστρονομία και μηχανισμός των Αντικυθήρων"



διοργανώνει την ομιλία του Καθηγητή Αστρονομίας


του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης I. Σειραδάκη, με θέμα:
«Αστρονομία και μηχανισμός των Αντικυθήρων»,
την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012,


στις 19:30 στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής»


του ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΑΙΑ
(Όθωνος 100, Κηφισιά).
Η παγκοσμίως πλέον πιστή και σε πραγματικές διαστάσεις


ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων,


η οποία κατασκευάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο,


θα εκτίθεται κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
[Η είσοδος είναι ελεύθερη, τηλεφ. 210-8015 010, 210-8015 870 εσωτ. 555]
Πληροφορίες εδώ.

Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη

Δευτέρα 23-1-2012 στο Μουσείο Μπενάκη προβολή ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη. Και παράλληλα έκθεση φωτογραφίας έως τον Μάρτιο.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Υπερασπίζοντας το περιβάλλον




Αφιερωμένο σε όσους και όσες υπερασπίζονται το περιβάλλον και τα ζώα. Και προσθέτω στη λίστα του βίντεο και την Dian Fossey, ίσως την ξέρετε από την ταινία "γορίλες στην ομίχλη", ( και ένας ιστότοπος για τη σωτηρία των γορίλων).

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μιλά ο Steven Hawking για τα 70 του γενέθλια

"Να κοιτάτε ψηλά στα αστέρια και όχι στα πόδια σας!"
"Όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή σας μην το βάζετε ποτέ κάτω!"
Τάδε έφη Steven Hawking με αφορμή μια συνέντευξη που έδωσε στο New Scientist για τα 70του γενέθλια. Ο γνωστός σε όλους μας φυσικός για το έργο του στις μαύρες τρύπες ή για το βιβλίο του "Το χρονικό του χρόνου" είναι για πολλά χρόνια καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Πάσχει από μια νόσο των νευρώνων η οποία προκαλεί σταδιακά μια καταστροφή των νεύρων. Στην αρχή, το 1986, χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό που του επέτρεπε να πατάει ένα πλήκτρο μόλις έβλεπε ένα γράμμα ή μια λέξη. Το λογισμικό αυτό μετέτρεπε τις λέξεις σε ήχους και έτσι επικοινωνούσε. Τώρα που έχει προχωρήσει η ασθένεια η τεχνολογία προχώρησε και έτσι ένα σύστημα υπέρυθρων ακτίνων προσαρμοσμένο στα γυαλιά του ανιχνεύει τις κινήσεις των μυών στο μαγουλό του. Μετά όμως, τι;
Οι γιατροί διέγνωσαν την ασθένεια στον Hawking όταν ήταν 21 ετών και δούλευε πάνω στο διδακτορικό του. Τότε, όπως λέει και ο ίδιος, έπαθε κατάθλιψη. 'Ποιος ο λόγος να συνεχίζω;' έλεγε στον εαυτό του. Κι όμως τώρα είναι 70 ετών και συνεχίζει. Στη συνέντευξη αναφέρεται στην σπουδαιότερη εξέλιξη της φυσικής κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, σε εκείνη την ανακάλυψη που θα έφερνε επανάσταση για την κατανόηση του Σύμπαντος, στο τι θα μελετούσε αν ήταν τώρα ένας νέος φυσικός και στην τελευταία ερώτηση 'τι σκέφεστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας σας;' η απάντησή του είναι: "τις γυναίκες, είναι ένα απόλυτο μυστήριο"!
Η συνέντευξή του μεταφρασμένη στο ΒΗΜΑSCIENCE. Η συνέντευξή του στο NEWSCIENTIST. Και ένα ακόμη άρθρο για αυτόν και το μήνυμά του για τα γενέθλιά του στο REUTERS.











Διήμερο εθελοντισμού στο Πάρκο 'Αντώνης Τρίτσης' από την Ορνιθολογική Εταιρεία

Η Ορνιθολογική διοργανώνει και φέτος το διήμερο εθελοντισμού "Αλκυονίδες Ημέρες Εθελοντισμού" το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Ιανουαρίου 2012, από τις 11.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Α. Τρίτσης", στο Ίλιον Αττικής. Οι δράσεις κατά την διάρκεια του διημέρου θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Δίκτυο Εθελοντών με σκοπό την προώθηση του εθελοντισμού και την κάλυψη αναγκών στο Πάρκο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως:
*καθαρισμούς λιμνών και περιβάλλοντος χώρου *φυτεύσεις μικρού αριθμού δέντρων *περιποίηση φυτών *συντήρηση εγκαταστάσεων

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ένα ηλεκτρονικό εορταστικό περιοδικό με θέμα μια γάτα και τα Χριστούγεννα

Ένα εορταστικό-ηλεκτρονικό-παιδικό περιοδικό έφτασε στα χέρια μου, λίγο καθυστερημένα είναι αλήθεια μιας και οι κόρες έχουν πια μεγαλώσει, με θέμα: μια γάτα και τα Χριστούγεννα. Είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΙΟΠη και είναι η γάτα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Πειραιώς. Η ΠΙΟΠη θα ξεναγήσει τα μικρά παιδιά και στα 7 μουσεία του Ομίλου ενώ έχει διαδραστικά στοιχεία αφού μπορούν τα παιδιά να 'μπουν' σε άλλες ιστοσελίδες σχετικές με τα έθιμα, τα κάλαντα, τις εορταστικές συνταγές και πολλά άλλα. Μια ωραία προσπάθεια που αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία, έστω και αργά, χαζεύοντας ή επισκεπτόμενοι τις αντίστοιχες ιστοσελίδες μαζί με τα παιδιά σας!
ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους και όλες που ενεπλάκησαν και δημιούργησαν αυτό το εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό φυλλάδιο!
(και ένα απόσπασμα από το φυλλάδιο: ...α2=β2+γ2...δεν εννοώ το Πυθαγόρειο θεώρημα και το ορθογώνιο τρίγωνο, εννοώ το χριστουγεννιάτικο τρίγωνο!, λέει η εφτάψυχη γάτα)

Μια ταινία από μαθητές "λέγε με φίλε"

Λέγε με "φίλε".
Μια ταινία του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων που δημιουργήθηκε στην χρονιά 2010-11.
Αξίζει να τη δείτε χωρίς να κάνω κανένα σχόλιο.



Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Νέος ιστότοπος για τους κριτικούς λογοτεχνίας

Οι κριτικοί λογοτεχνίας έχουν πλέον τον δικό τους ιστότοπο. Το Αρχείο Κριτικών Λογοτεχνίας αποτελεί τη βάση για τη μελέτη, την ανίχνευση και την προβολή εκείνων, που μέσω της κριτικής τους, προσέφεραν πολλά στην νεοελληνική γραμματεία. Το αρχείο αυτό θα εμπλουτίζεται συνεχώς με πρόσωπα και κείμενα. Το Αρχείο Κριτικών Λογοτεχνίας βρίσκεται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr) και παραθέτει κατατοπιστικά στοιχεία για κριτικούς που προσέφεραν στην λογοτεχνία.

Έκθεση ζωγραφικής κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών

Η "ΕΠΑΝΟΔΟΣ" (Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων)

και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

σάς προσκαλούν στο art bar «ποιήματα και εγκλήματα»,

Αγίας Ειρήνης 17 (μεταξύ Αθηνάς και Αιόλου),

Μοναστηράκι (τηλ. 210 3228839)
την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, στις 7:30 μ.μ.

στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και κοσμημάτων

κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών.

Θα προλογίσει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «ΕΠΑΝΟΔΟΥ»
Γιώργος Νικολόπουλος,
(Αναπληρωτής Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Διάρκεια έκθεσης: 19-28 Ιανουαρίου 2012, ώρες 9.00 - 21.00

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μπορούμε! μια προσπάθεια

Μπορούμε!


Έχετε την ανάγκη να προσφέρετε βοήθεια και στήριξη κάποιες στιγμές μέσα στην εβδομάδα; Σάς περισσεύει φαγητό και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Είστε μια παρέα και θέλετε να προσφέρετε; Εργάζεστε σε εταιρεία σχετική με φαγητό; Εδώ και λίγο καιρό έχει ιδρυθεί μια ομάδα ανθρώπων με σκοπό την παροχή φαγητού σε ιδρύματα και συσσίτια σε όλη την Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα τους και να τους γνωρίσετε καλύτερα. Ένας συντονισμός μεταξύ ιδρυμάτων, απόρων, συσσιτίων και εταιρειών, εστιατορίων και ανθρώπων ώστε να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερο όλο αυτό το φαγητό που παράγεται και μερικές φορές πάει στα σκουπίδια. Μπορούμε!

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

"Αντιστεκόμαστε" και "Exit", δύο άρθρα για το σήμερα

2 άρθρα για το σήμερα, την Ελλάδα του σήμερα. Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί δικοί σας. Θα αντιστεκόμαστε μέχρι να πληρωθούμε. Αυτός είναι ο τίτλος ενός άρθρου του Φοίβου Δεληβοριά στο Protagon.gr. Μιλάει για το χρήμα, το πόσο το λατρέψαμε ή το μισήσαμε αλλά μιλάει και την ενέργεια, την ανθρώπινη δύναμη, την ποίηση, την τέχνη και τη δημιουργία ως αντίβαρο σε μια καταναλωτική κοινωνία και εποχή.
Και ένα άρθρο στην ίδια διεύθυνση, αυτή τη φορά του καθηγητή φυσικής Γιώργου Γραμματικάκη, που γράφει για το Exit, το exit από την Ελλάδα του κενού λόγου και του παροξυσμού στην Ελλάδα του μέσα μας και του δίπλα μας.



Οι Locomondo στο Gagarin

Σήμερα Σάββατο 14-1-2012 εμφανίζονται στο Gagarin οι Locomondo. Μια μπάντα που σε 'ανεβάζει' όταν τους βλέπεις ζωντανά. Υπάρχει και μια συνέντευξη του Κούμαρη στο Protagon.gr και αν θέλετε να ακούσετε και ένα δείγμα της δουλειάς τους, σάς παρουσιάζω ένα παραδοσιακό τραγούδι με έναν ήχο και χρώμα, το "Καραπιπερίμ".





Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Σωματίδιο Higgs, από το Science Museum

Ίσως έχετε ακούσει τελευταία πολλή κουβέντα για το σωματίδιο Higgs. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα εδώ μπορείτε να δείτε μια ωραία και απλή παρουσίαση από το science museum για το κυνήγι αυτού του σωματιδίου!
Ευχαριστώ τη φίλη για την ενημέρωση.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ταινίες με θέμα το σχολείο και την εκπαίδευση

Για όσους και όσες τους ενδιαφέρει ο κινηματογράφος αλλά και η εκπαίδευση σάς παρουσιάζω μερικές ταινίες για σκέψη, συζήτηση, προβληματισμό κλπ



  1. Ο κύκλος των αυτοκρατόρων, προβάλλεται αύριο Παρασκευή το βράδυ (13-1-2012) και είναι μια ταινία για έναν καθηγητή Ιστορίας που προσπαθεί να διδάξει όσο καλύτερα μπορεί τους μαθητές του διδάσκοντάς τους παράλληλα και αξίες και στάσεις. Ώσπου η άφιξη ενός νέου μαθητή θα του ανατρέψει τον γνωστό του κόσμο έως τώρα.

  2. Freedom Writers, μια αληθινή ιστορία για μια καθηγήτρια στην Αμερική η οποία προσλαμβάνεται σε ένα σχολείο και έχει να αντιμετωπίσει ένα χωρισμένο-μειονοτικό-επιθετικό μαθητικό πληθυσμό από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες με πολλά προβλήματα βίας, ανεργίας κλπ. Προσπαθεί πολύ να τα καταφέρει ώσπου της έρχεται η ιδέα να βάλει τους μαθητές της να γράψουν ένα ημερολόγιο.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Writers
    http://www.chasingthefrog.com/reelfaces/freedomwriters.php

  3. Τα παιδιά της χορωδίας, γαλλική ταινία που μας ξετυλίγει την ιστορία σε ένα οικοτροφείο αρρένων με πρωταγωνιστές τον νέο επιστάτη του σχολείου, τους μαθητές (ο καθένας με τα ταλέντα του) και τον Διευθυντή. Η φράση "action-reaction" τα λέει όλα για την παιδαγωγική του Διευθυντή.
    http://www.cine.gr/film.asp?id=705416&page=4

  4. Ανάμεσα σε τοίχους, γαλλική ταινία με κεντρικό θέμα ένα δημόσιο σχολείο στο Παρίσι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.
    http://www.myfilm.gr/article2793.html

  5. Ο κύκλος των χαμένων ποιητών, κλασσική ταινία με τον καθηγητή John Keating να διδάσκει ποίηση σε ένα κολλέγιο αρρένων. "Captain, oh my captain".
    http://users.sch.gr/kassetas/0%20000%200aCycleDeadpoets.htm

  6. Ο ξεχωριστός κύριος Χάντινγκ, ένας ξεχωριστός μαθητής, οι κολητοί του και δύο καθηγητές, ένας μαθηματικός και ένας ψυχολόγος να τον διεκδικούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
    http://www.cine.gr/film.asp?id=701739

  7. Το κύμα, μια γερμανική ταινία με έναν καθηγητή που στην προσπάθειά του να διδάξει με έναν άλλο και πιο ενδιαφέροντα τρόπο το μάθημα της Ιστορίας προτείνει ένα ιδιόρυθμο πείραμα που σε λίγο καταλήγει να φλερτάρει με τον ναζισμό.
    http://www.myfilm.gr/article3359.html

  8. Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα, μια καθηγήτρια τέχνης σε ένα κολλέγιο θηλέων που προσπαθεί να "ανοίξει" τους ορίζοντες των κοριτσιών πέρα από το καθωσπρέπει πρότυπο: ένα καλό παιδί-γάμος-παιδιά.
    http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=1619

  9. Dangerous minds, με την Μισέλ Πφάιφερ ως πρώην στρατιωτικό να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε ένα δημόσιο σχολείο στην Αμερικη.

  10. Νιώσε το ρυθμό, με τον Αντόνιο Μπαντέρας να διδάσκει χορό σε μια ομάδα παραβατικών εφήβων σε ένα περιθωροποιημένο σχολείο.
    http://www.cinemad.gr/content/view/524/7/

  11. Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει, H ταινία, The school of rock!

Καλή σας διασκέδαση και περιμένω τα σχόλια σας και τις δικές σας ταινίες.
ΥΓ. Συγγνώμη αν παρέλειψα καμμια ταινία, δεν είναι από πρόθεση.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ένα μικρό ταινιάκι "Pet Shop"

Και μια όμορφη ταινία, "Pet Shop". Σκηνοθέτης ο Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλης και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Δείτε την, αξίζει.



Ευχαριστώ την φίλη που μου τη θύμισε.

Ο Χρήστος Ιωαννίδης μιλάει για το σχολείο στο TEDxAthens

Αντί για ευχές για τη νέα χρονιά και για τις επόμενες μέρες και μήνες στο σχολείο σάς παρουσιάζω μια ομιλία ενός φυσικού, τι άλλου;, ενός φυσικού που όταν πρωτοέμαθα για αυτόν ομολογώ ότι ζήλεψα λίγο. Το όνομα του φυσικού είναι Χρήστος Ιωαννίδης. Ίσως δεν σας λέει κάτι το όνομά του αλλά αν σας πω ότι από αυτόν τον καθηγητή φυσικής ξεκίνησε ένα εφηβικό-μουσικό-σχολικό περιοδικό The Schooligans, και ένα αναγνωρισμένο πλέον ροκ φεστιβάλ το Schoolwave ίσως πείτε κάτι. Εδώ λοιπόν μιλάει στο TED xAthens 2010. Παρακολουθήστε την ομιλία του και οι εντυπώσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα δικά σας. Και μετά να πάμε όλοι στο σχολείο μας, στις τάξεις μας και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για "το μαζί και το ωραίο".




Ευχαριστώ την φίλη για την ενημέρωση.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

"Projects", ένα δίωρο σεμινάριο δωρεάν στο Ανοιχτό Σχολείο!

Βιωματικό Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς
(χωρίς οικονομική επιβάρυνση)

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 από τις 18:30 έως τις 20:30 θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο,

ένα βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο

«Σχέδια εργασίας στην τάξη: Εισαγωγή».

Συντονίστρια του εργαστηρίου θα είναι η ψυχολόγος Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη.
• Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε projects στην τάξη;
• Πώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών και πώς διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία;
• Ποιες είναι κάποιες από τις βασικές αρχές που χρειάζεται να έχουμε υπ όψιν όταν δουλεύουμε με σχέδια εργασίας;
Πληροφορίες:
www.anoixto-sxoleio.gr


Τηλ: 210-6640433

Μια ταινία "the story of stuff"

Ένα ωραίο βιντεάκι που δείχνει πως πορεύεται ο άνθρωπος επάνω σε αυτόν τον μοναδικό πλανήτη.
Πώς παράγονται όλα όσα χρησιμοποιούμε και με τι κόστος;
Πώς αγοράζουμε και γιατί;
Τι κάνει η διαφήμιση;
Τι κάνει το χρήμα, πώς δημιουργείται, πώς αξιοποιείται;
Πόσα έχουμε που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά;
Πού πάνε τα σκουπίδια μας;
Πόσα σκουπίδια παράγουμε;
Ποια η διαφορά μιας δυτικής, μιας ανατολικής ή του τρίτου κόσμου κοινωνίας;
Πόσο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές είμαστε;
Πώς αντιλαμβανόμαστε τις πρώτες ύλες;
Νομίζουμε ότι θα υπάρχουν για πάντα;
Τις καταστρέφουμε χωρίς επιστροφή ή όχι;
Θεωρούμε ότι το περιβάλλον οφείλει να μας υπηρετεί;
Και πολλές άλλες απορίες...
Για μια άλλου τύπου ζωή και ποιότητα και σχέση μεταξύ μας αλλά και με το περιβάλλον.Για μια βιώσιμη σχέση και ανάπτυξη.
"The story of stuff".
Και εδώ το αντίστοιχο project.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου

Για το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, αν κάνετε βιολογία στην α΄ γυμνασίου.





Μια ταινία "change for a dollar"

Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη, πολλά έχουν αλλάξει και αλλάζουν συνεχώς. Είναι μια εποχή που 'χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας' και που πολλά που θεωρούσαμε ως δεδομένα δεν είναι πια. Αν όμως κάτι αξίζει αυτή την εποχή είναι ότι αν θέλουμε να συνεχίσουμε πρέπει να πάμε σε αξίες ζωής και εκεί να στηριχθούμε. Και σε αυτές τις αξίες να βασιστούμε και να βάζουμε τον εαυτό μας καθημερινά στην κρίση τους, και αυτές θα είναι η πυξίδα μας. Αυτό θα μας κάνει να κρατήσουμε την ανθρωπιά μας, την αξιοπρέπειά μας, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τη συμπόνια, την ενσυναίσθηση, το σεβασμό. Καθημερινά διαβάζετε ή βλέπετε τέτοιες προσπάθειες. Γράφω και εγώ συνεχώς από δω για αυτές. Σήμερα σας παρουσιάζω ένα φιλμάκι με τίτλο: "Change for a dollar". Γυρισμένο από τη Sharon Wright και με σκοπό να εμπνεύσει τους ανθρώπους. Αν κάτι σας άγγιξε σε αυτό ή σας έκανε για λίγο να σκεφτείτε ή σας έκανε να δείτε την ανθρωπιά που υπάρχει ακόμη και σε απλές καθημερινές στιγμές τότε πέτυχε το σκοπό του.

"Η πτώση", ένα βίντεο για τη ζωή από τον Steve Cutts

Ένα ωραίο βιντεάκι για τη ζωή και πως περνάει μπροστά από τα μάτια σου καθώς πέφτεις από ψηλά. Είναι ένα ωραίο βίντεο κινουμένων σχεδίων από τον Steve Cutts.



Φεστιβάλ "Επιστήμη και Τέχνη" από την Ε.Ε.Φ.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβος από τις 10 έως 13 Ιανουαρίου 2012 μαζί με τον Δήμο Παλ. Φαλήρου ένα τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα:
«Η Επιστήμη και η Τέχνη ως διαχρονική αναζήτηση του ανθρώπου».
Στόχος να αναδειχθεί ο άνθρωπος ως μορφή, ως συναίσθημα και πνευματική υπόσταση, τα οποία εκ των ενόντων ρυθμίζουν τη συμπεριφορά του αλλά και την προσφορά του μέσα από τη δημιουργία. Θα συζητηθούν η Ιστορική Πορεία και η Φιλοσοφική Διάσταση της σχέσης Επιστήμης και Τέχνης καθώς και οι εφαρμογές και οι επιδράσεις της Επιστήμης στην Τέχνη και το αντίστροφο.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις υπάρχουν:
1. Προβολές DVD με θέματα:
α) Ρομπότ και Άνθρωπος , Μισός Αιώνας Συμβίωσης
β) Και Εγένετο Η2Ο
γ) Η Φυσική μαγεύει
2. Θεοδοσίου Στράτος , Πρόεδρος της ΕΕΦ, Αν. Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών
Θέμα: «Η διαχρονικότητα της αστρονομίας ανά τους αιώνες».
3. Ρουπάνη Νίκη, Εκπ/κός Τέχνης, Υποψήφια Δρ στη διαχείριση συγκρούσεων στα σχολεία.
Θέμα: «Η Τέχνη της ζωής».
4. Καραμπερόπουλος Κώστας, Μουσική Βραδιά με θέμα:
«Ο Φυσικός κόσμος της μουσικής, ένα ταξίδι στον κόσμο από μελωδίες των λαών επεξεργασμένες για πιάνο».
5. Αρτέμης Μ. Αθανασάκης, Δρ. Φυσικών Επιστημών – Συγγραφέας
Θέμα: «Εξελικτική θεώρηση των σχέσεων ανθρώπου, φύσης, τέχνης και επιστήμης».
6. Σκούρτη Βιβή, Πρώην Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής
Θέμα: «Πολιτιστικές Δράσεις στο σχολείο».
7. Σιμόπουλος Διονύσης, Δ/ντης Ευγενιδείου Ιδρύματος
Θέμα: «Άνθρωπος και Σύμπαν».
8. Σκούντζος Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά
Θέμα: «Αλληλεπίδραση Τέχνης και Επιστήμης – Μύθος ή Πραγματικότητα».
9. Ανδρέας Ι. Κασσέτας, Φυσικός, Συγγραφέας
Θέμα: «Μπούσουλας, Πλανήτης Γη και Σταυρός του Νότου. Ένας φυσικός στο Σύμπαν του Νίκου Καββαδία».
10. Μανούσος Μανώλης, Μαθηματικός- Ερευνητής
Θέμα: «Η Δράση και η Φύση της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν».
11. Δημητροπούλου Βάσω, Φυσικός, Εκπαιδευτικός Θεάτρου
Θέμα: « …και το Σώμα εκφράζεται στους ρυθμούς της Φυσικής».
12. Σομαλακίδης Ιωάννης, Δ/ντης Ερευνητικής Μάθησης
Θέμα: «Η Ρομποτική στην Εκπαίδευση».
13. Πολυχρονάτου Ελένη, Εικαστικός, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ
Θέμα: «Έργο Τέχνης μεγάλης κλίμακας και η σύνδεση με το περιβάλλον και την οικολογία».
14. Δανέζης Μάνος, Επικ. Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών
Θέμα: «Salvador Dali και Σύγχρονη Φυσική».
15. Τσιτομενέας Στέφανος, Β΄Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά
Θέμα: «Ένα ταξίδι στο Διάστημα».
16. Λαοκρατία Λάκκα , πρώην Ερευνήτρια Ιδρύματος «Μαρία Κιουρί, πρώην Σχολική Σύμβουλος
Θέμα: «Όταν η Επιστήμη της Βιολογίας συναντά την Τέχνη».
17. Τζανετοπούλου Άσπα , Φιλόλογος Β/θμιας Εκπαίδευσης
Θέμα: «Η Διαλεκτική σχέση που διέπει την επιστημονική εξέλιξη και την στοχοθεσία του ανθρώπου».
18. Aράπης Βασίλειος. Καλλιτέχνης, Δρ στη Φιλοσοφία των Επιστημών
Θέμα: «Βατά και Άβατα, Τρόποι Διείσδυσης».
Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις εδώ.

Ένα εγχειρίδιο για τη βία στο σχολείο

Αύριο αρχίζουν τα σχολεία, όλοι και όλες το ξέρετε. Μαζί όμως με τα μαθήματα αρχίζουν ή μάλλον συνεχίζονται και τα όποια φανερά ή κρυφά προβλήματα υπάρχουν. Ένα από αυτά τα κρυφά προβλήματα είναι και η βία στο σχολείο. Μια βία μεταξύ μαθητών που αφήνει πολλές πληγές και στο θύμα αλλά και στο θύτη.
Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. δημιούργησε ένα εγχειρίδιο με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα. Το εγχειρίδιο είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που ευαισθητοποιεί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ειδικούς ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας. Η επιτυχής εφαρμογή του προϋποθέτει τη συστηματική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και των ειδικών ψυχικής υγείας που θα το αξιοποιήσουν. Ο στόχος αυτού του εγχειριδίου είναι η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών στα σχολεία.
Ολόκληρο το εγχειρίδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

"Won't get fooled again"

Και ένα τραγούδι για τον πατέρα της ανιψιάς που του άρεσαν και του αρέσουν οι WHO.
"Won't get fooled again".

Τραγούδι και χορός

Και αφού μιλάμε για τραγούδια, ένα τραγούδι για την ανιψιά μου που της αρέσει πολύ και το χορεύει και πολύ ελπίζοντας να σας φτιάξει και σε εσάς τη διάθεση. "Waka waka" ή "This time for Africa" της Shakira.





Ναι ξέρω δεν είναι ροκ αλλά όταν βλέπετε την ανιψιά σας να το χορεύει δεν σας φτιάχνει τη διάθεση; Άντε μην παραπονιέστε και λικνισθείτε, κουνηθείτε με ρυθμό.
Και εγώ θα σας βρω μετά ένα καλό ροκ κομμάτι για να μην μείνετε παραπονεμένοι!

Ένα τραγούδι με "δανεικά ιδανικά"

και ένα τραγούδι από το jumping fish που ακούγεται πολύ εκεί.
"Δανεικά ιδανικά" της Σοφίας Κουρτίδου με μόνο φωνές και καθόλου όργανα.



"...και του χρόνου!"

και του χρόνου!
από τον Φοίβο Δεληβοριά

Δραστηριότητες του Ανοιχτού Σχολείου για τον Ιανουάριο

Το Ανοιχτό Σχολείο προγραμματίζει τις εξής δραστηριότητες για τον Ιανουάριο 2012:

Για παιδιά 4-6
*Χριστουγεννιάτικα/Πρωτοχρονιάτικα Εργαστήρια
Τετάρτη 4 /01, 10:30-11:30
Κόστος: 8€ (το κάθε εργαστήριο)
*Οι Μικροί εξερευνητές – το νερό
Κυριακή 15/01, 11:30-12:30
Κόστος: 8€
*Πώς νιώθω και γιατί;θυμώνω!
Κυριακή 15/01, 11:30-12:30
Κόστος: 8€

Για παιδιά 6-11
*Χριστουγεννιάτικα/ Πρωτοχρονιάτικα Εργαστήρια
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012, 17:00-19:00
Κόστος: 10€
*Μικροί ντετέκτιβ εν δράσει: Το μυστήριο της κρυμμένης σοκολάτας
Κυριακή 22/01, 11:30-13:30
Κόστος: 10€

Για γονείς:
*Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012, 20:00-22:00
Κόστος: 10€

Για εκπαιδευτικούς:
*Σχέδια εργασίας στην τάξη: Εισαγωγή
Τετάρτη 18/01, 18:30-20:30
Κόστος Συμμετοχής: χωρείς οικονομική επιβάρυνση
*Δουλεύοντας με παιδιά που έχουν δυσκολία στην τάξη
Σάββατο 21 & 28/01, 11:00-13:00 (2 συναντήσεις)
Κόστος Συμμετοχής: 40 ευρώ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Καλαμάκι στέκεται σε κατακόρυφο τοίχο!

Και μια φωτογραφία-επίδειξη στατικού ηλεκτρισμού. Ένα απλό πλαστικό καλαμάκι που το έχουμε τρίψει σε ένα ύφασμα και μετά....με μια απλή κίνηση το ακουμπάμε σε έναν κατακόρυφο τοίχο. Και το καλαμάκι μένει εκεί ακίνητο.
Όχι δεν είναι φωτομοντάζ, ούτε το καλαμάκι είναι σε επίπεδο τραπέζι και απλώς έχουμε γυρίσει τη φωτογραφία. Το καλαμάκι είναι ακίνητο σε κατακόρυφο τοίχο και μένει εκεί χάρην του στατικού ηλεκτρισμού!

Τρεις μαθητές, τρεις γλώσσες, ένα βραβείο!

Τι καλύτερη αρχή για τη νέα χρονιά, το 2012, από ένα άρθρο για την εκπαίδευση και το σχολείο!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ-ΧΑΜΟΓΕΛΑ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ
Από ένα άρθρο της Μάρνυς Παπαματθαίου στο ΒΗΜΑ στις 24-12-2011.

Η εικόνα ξεκινά µε δύο όµορφα κοριτσίστικα πρόσωπα που καλωσορίζουν τον θεατή. «Γεια σας, παιδιά, εγώ είµαι η Γκιουλµπαχάρ» λέει το ένα κορίτσι χαµογελώντας. «Και εγώ είµαι η Αϊτούλ» προσθέτει το άλλο. Το πρόσωπο ενός αγοριού εµφανίζεται ανάµεσά τους, που συστήνεται ως Εµράχ. Τι θα µας δείξουν τα παιδιά; Η εικόνα αλλάζει και τώρα βλέπουµε τη χαρακτηριστική εικόνα του Μr Bean (που έκανε παγκοσµίως γνωστό ο ηθοποιός Ρόουαν Ατκινσον)ο οποίος ετοιµάζεται να µπει σε ένα εργαστήριο Φυσικής. Και αυτό γιατί παρακολουθούµε µια ταινία µικρού µήκους που αναφέρεται στη Φυσική και στα πειράµατα τα οποία µπορούν να γίνουν µέσα στη σχολική τάξη.
Ηθοποιοί, παραγωγοί και σκηνοθέτες, µε τη βοήθεια βεβαίως της δασκάλας τους κυρίας Αλεξάνδρας Κίτσιου, ήταν τρεις µαθητές από τα Ποµακοχώρια της ορεινής περιοχής της Ροδόπης. Τρία παιδιά που δεν ξέρουν καλά καλά τα ελληνικά, που ζουν καθηµερινά ανάµεσα σε τρεις πολιτισµούς – τα µητρικά τους ποµακικά, τα τουρκικά που έµαθαν στο δηµοτικό και τα ελληνικά µε τα οποία ήρθαν ξαφνικά σε επαφή στο γυµνάσιο. Κατάφεραν όµως τελικά το µεγαλύτερο κατόρθωµα: να κερδίσουν το πρώτο βραβείο σε πανελλαδικό διαγωνισµό για την «επικοινωνία» της Φυσικής που διοργάνωσε το Βρετανικό Ινστιτούτο σε συνεργασία µε το πρόγραµµα i-create.
{Σημ. δική μου: Ο τελικός του προγράμματος
School Lab για την επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία, διοργανώνεται από το British Council σε συνεργασία με την i-create της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και έγινε στις 15-18/12/2011 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών}.
Κατόρθωµα αληθινό για τρία παιδιά από διαφορετικά χωριά που συναντιούνται κάθε µέρα στο Γυµνάσιο Σµίνθης, 12 χιλιόµετρα έξω από την Ξάνθη, στα σύνορα µε τη Βουλγαρία. Και που ως χθες δεν είχαν και τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Αθήνα, ενώ τώρα θα συµµετάσχουν σε ένα µεγάλο επιστηµονικό φεστιβάλ που θα γίνει το καλοκαίρι στο Λονδίνο για τους πρώτους βραβευθέντες του διαγωνισµού.
Πρόκειται πραγµατικά για µια χριστουγεννιάτικη ιστορία; Οπως λέει η µαθήτρια της Β΄τάξης του Γυµνασίου Σµίνθης και εκ των πρωτεργατών του βίντεο που βραβεύτηκε Αϊτούλ Καρπάτς, «ήταν το καλύτερο δωρο που µπορούσαµε να πάρουµε εφέτος. Δεν περιµέναµε ότι θα κερδίζαµε. Μάλιστα λάβαµε µέρος στον διαγωνισµό τις τελευταίες ηµέρες του, τότε το µάθαµε, και το κάναµε πολύ γρήγορα». «Το κάναµε µόλις µέσα σε µία εβδοµάδα» συµπληρώνει χαµογελώντας ο συµµαθητής της Εµράχ Καραχότζα µιλώντας στο «Βήµα». «Είχαµε όµως και ατυχίες. Η κάµερα στην αρχή είχε προβλήµατα και δεν είχαµε στολή Δρυΐδη για το δεύτερο µέρος του βίντεο όπου είχαµε κοµµάτια από τον Αστερίξ» λέει χαρακτηριστικά.
«Δεν το πιστεύαµε ότι βγήκαµε πρώτοι» λέει ενθουσιασµένος ο Εµράχ. «Θα θέλαµε τόσο πολύ να το ξανακάνουµε» δηλώνει. «Δουλέψαµε πάρα πολύ και ήταν µια εξαιρετική εµπειρία» συµπληρώνει η Αϊτούλ. «Δουλεύαµε στο σχολείο όπου µαζευόµαστε κάθε πρωί παιδιά από διάφορα χωριά» . Στο ερώτηµα αν θα το έκανε ξανά απαντά: «Φυσικά, ήταν φοβερή εµπειρία. Αγάπησα περισσότερο τις φυσικές επιστήµες».
«Οι µεγάλοι µάς τρόµαζαν τόσο καιρό λέγοντας ότι η Φυσική και η Χηµεία είναι δύσκολα µαθήµατα» λέει από την πλευρά της η τρίτη της παρέας, η Γκιουλµπαχάρ Ζουµπούλ. «Τελικά ήταν τόσο ωραίο αυτό που κάναµε» προσθέτει.
Στην ερώτηση πόσο µακριά από το σχολείο της µένει η Γκιουλµπαχάρ απαντά ότι είναι από το χωριό Ζουµπούλι, 14 χιλιόµετρα από τη Σµίνθη. «Ηταν µια µεγάλη εµπειρία για εµάς» προσθέτει. «Δεν το περιµέναµε. Ζήσαµε µια µεγάλη περιπέτεια και έχουµε και µία ακόµη µεγαλύτερη να ζήσουµε» λέει µε ενθουσιασµό αναφερόµενη στο ταξίδι που θα κάνουν τα παιδιά τον Ιούνιο στο Λονδίνο.
«Στο σχολείο µας έρχονται παιδιά από 27 διαφορετικούς οικισµούς» λέει ο διευθυντής του Γυµνασίου Σµίνθης κ. Κωνσταντίνος Δεληγεώργης. «Τα παιδιά αυτά µιλούν τη µητρική τους γλώσσα, τα ποµακικά, που είναι µια σλαβική διάλεκτος. Στην πρώτη δηµοτικού πηγαίνουν σε µειονοτικό σχολείο όπου έχουν έναν δάσκαλο χριστιανό που τους µαθαίνει ελληνικά και έναν µουσουλµάνο που τους µαθαίνει τουρκικά. Ολα τα µαθήµατα όµως (φυσικές επιστήµες, µαθηµατικά κτλ.) τα µαθαίνουν στα τουρκικά, ενώ το απόγευµα διδάσκονται το Κοράνι στα αραβικά» εξηγεί ο κ. ∆εληγεώργης. «Μαθαίνουν τρία διαφορετικά αλφάβητα και φυσικά παθαίνουν σοκ όταν έρχονται στο ελληνικό σχολείο. Κάνουν πολύ µεγάλες προσπάθειες τα παιδιά και πρέπει να τα βοηθήσει και η πολιτεία» αναφέρει.
«Είναι αξιοθαύµαστα παιδιά. Ό,τι κάνουν το κάνουν µόνα τους και το ότι τρεις ανάµεσά τους κέρδισαν σε έναν τέτοιο διαγωνισµό ήταν κάτι το τελείως αναπάντεχο και για εµάς και για αυτά» λέει ο κ. ∆εληγεώργης.
Εκτός από το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για τον διαγωνισµό του Βρετανικού Συµβουλίου, το βίντεο που έφτιαξαν τα παιδιά πήρε και το ειδικό βραβείο κοινού κατά την τελετή παρουσίασης του προγράµµατος και βράβευσης των νικητών. «Θελήσαµε να δώσουµε στα παιδιά ένα βήµα και µια δική τους φωνή καθώς είναι πραγµατικά εγκλωβισµένα στα σχολικά βιβλία» λέει στο «Βήµα» η υπεύθυνη του Βρετανικού Συµβουλίου για τη διοργάνωση του διαγωνισµού κυρία Αννα Χριστοδούλου. «Οταν έφτασαν τα παιδιά στην Αθήνα, η δασκάλα τους δεν τους είχε εξηγήσει ότι υπάρχει βραβείο» διηγείται η κυρία Χριστοδούλου. «Οταν τους ρωτήσαµε λοιπόν σε ένα ερωτηµατολόγιο που συµπλήρωναν οι συµµετέχοντες αν θεωρούν το βραβείο που δίνουµε επαρκές, µας κοίταξαν µε έκπληξη και ρώτησαν: Ποιο βραβείο; Φαντάζεστε την έκπληξή τους όταν έµαθαν ότι κέρδισαν και µάλιστα ένα ταξίδι στο Λονδίνο όπου θα παρακολουθήσουν ένα επιστηµονικό φεστιβάλ για παιδιά της ηλικίας τους» καταλήγει.

Η «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ» ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
«Είχαµε άφθονο χαµόγελο και εµψύχωση»

Η ψυχή του σχεδίου που ανέλαβαν τα τρία παιδιά, αυτή που έµαθε για τον διαγωνισµό, έγραψε το σενάριο και βοήθησε τα παιδιά σε όλα τα βήµατα, ήταν µια δασκάλα διορισµένη στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης εδώ και τρία χρόνια, χωρίς οργανική θέση και απασχολούµενη σε διαφορετικό σχολείο κάθε χρόνο. «Ηταν η πρώτη µου χρονιά στη Σµίνθη» λέει η κυρία Αλεξάνδρα Κίτσιου µιλώντας στο «Βήµα». «Είµαστε ένα δηµόσιο γυµνάσιο όπου το σύνολο των µαθητών ζει σε αποµακρυσµένα ποµακικά χωριά, έχει άλλη µητρική γλώσσα και ιδιαίτερες πολιτισµικές καταβολές. Μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια δίνεται ένας διαρκής αγώνας για να έρχονται στο γυµνάσιο όλο και περισσότερα κορίτσια, να συνεχίζουν όλο και περισσότερα παιδιά στο λύκειο και στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. Το σχολείο συµµετέχει στο πρόγραµµα εκπαίδευσης µουσουλµανοπαίδων, στο οποίο προσπαθούµε να προσεγγίζουµε τις φυσικές επιστήµες µε τρόπο που να δίνει τη δυνατότητα στους µαθητές να εκφράζονται και να συµµετέχουν περισσότερο» λέει η κυρία Κίτσιου.
«Ζήτησα από τα παιδιά που ήθελαν να συµµετάσχουν να ρωτήσουν τους γονείς τους αν τους επιτρέπουν να εµφανιστούν στο Διαδίκτυο» προσθέτει η κυρία Κίτσιου. «Ετσι δηµιουργήθηκε µια µικρή οµάδα µαθητών που παρουσίαζαν ένα συγκεκριµένο πείραµα στους συµµαθητές τους. Τελικά είτε η ευφράδεια, το χιούµορ, η σκηνική παρουσία είτε οι αναστολές κάποιων άλλων οδήγησαν στη δηµιουργία της οµάδας των µαθητών που ανέλαβε τον εµφανή ρόλο» συνεχίζει. «Τις τελευταίες δύο εβδοµάδες είχαµε άφθονο το χαµόγελο και την εµψύχωση των καθηγητών και καθηγητριών του σχολείου» καταλήγει.

Το άρθρο: ΤΟ ΒΗΜΑ - Τρεις μαθητές, τρεις γλώσσες, ένα βραβείο - κοινωνία