Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το Βόρειο Σέλας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η NASA τραβηγμένο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τραβήχτηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 12 και δείχνει την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ το βράδυ και καθώς κινείται βόρεια εμφανίζεται μια ωραία εικόνα, ένα πράσινο σύννεφο στον Βόρειο Πόλο, το Βόρειο Σέλας.


Μερική Έκλειψη Ηλίου ορατή από το Διάστημα

Μια μερική έκλειψη Ηλίου έγινε ορατή από το Διάστημα. Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 η Σελήνη πέρασε ανάμεσα από τον Ήλιο και τον SDO (το Παρατηρητήριο της Ηλιακής Δραστηριότητας, έναν τεχνητό δορυφόρο που βιντεοσκοπεί τον Ήλιο σε διάφορα μήκη κύματος) και έτσι έδωσε την δυνατότητα για ένα σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο. Το βίντεο το έδωσε στη δημοσιότητα τη NASA.


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Συζήτηση: "τεχνολογία: ύβρις ή ευλογία;"


στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Επιστήμη - Τεχνολογία - Οικονομία στην Αρχαία Ελλάδα» διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση-αντιλογία με θέμα:
«Τεχνολογία – Ύβρις ή Ευλογία»
την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012, στις 19:30 στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΑΙΑ (Όθωνος 100, Κηφισιά).
Ομιλητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Θεοδόσης Τάσιος και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνης Κακριδής.

Διεθνές βραβείο για την Αστρονομία σε ελληνίδα αστροφυσικό στη NASA

Το Βραβείο Αστροφυσικής για το 2012 θα απονεμηθεί σε μια ελληνίδα αστροφυσικό, την Χρύσα Κουβελιώτου! Απονέμεται κάθε χρόνο από το American Institute of Physics και το American Astronomical Society ως αναγνώριση της εξαιρετικής εργασίας πάνω στην αστροφυσική. Η κυρία Κουβελιώτου εργάζεται στο Marshall Space Flight NASA center.
Συγχαρητήρια! Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε: Αστρονόμος.

Τι είναι τελικά ο δάσκαλος;

Το προηγούμενο σημείωμα αφορούσε ένα ερώτημα: "πώς πρέπει να είναι ο δάσκαλος;". Ορίστε μια εικόνα που μου έστειλε φίλη και κρύβει μέσα της και την απάντηση στο ερώτημά μας! Νομίζω ότι αν βάζεις ερωτήματα η ζωή στα απαντά. Και ποια είναι η απάντηση:
ο δάσκαλος είναι και φορέας νέων ιδεών και αντιλήψεων
και συντονιστής των μαθητών του
και καθοδηγητής στις εργασίες τους,
και εμψυχωτής τους
και ψυχολόγος τους
και ώρες-ώρες απασχολεί τα παιδιά δεχόμενος όλη την πίεση που αυτά έχουν από την οικογένειά τους, την κοινωνία, τους φίλους κλπ,
και διορθώνει γραπτά, με βαθμούς, με εξετάσεις και όλα αυτά
και απαγορεύει
και εμπνέει
και εκπαιδεύει τους μαθητές σε κανόνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μια εικόνα.

Πώς πρέπει να είναι ο δάσκαλος;

για σκέψη και προβληματισμό.
Μια απάντηση στο ερώτημα: "Πώς πρέπει να είναι ο δάσκαλος;"

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ένα βίντεο με σκιές

Ένα ωραίο βιντεάκι φτιαγμένο από σκιές. Απολαύστε το.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Συζήτηση: "εκπαίδευση και μετανάστευση"

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 από τις 7.00μ έως τις 9.00μμ. Θέμα της: "Εκπαίδευση και μετανάστευση". Η συζήτηση με γνωστούς Πανεπιστημιακούς, όπως η Άννα Φραγκουδάκη και εκπαιδευτικούς, όπως η κα Πρωτονοταρίου, διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, θα περιστραφεί σε θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση με αφορμή την έλευση των μεταναστών στη χώρα μας. Ένα θέμα που παρόλο τα 20 χρόνια που έχουν περάσει από το πρώτο κύμα μεταναστών δεν έχει μελετηθεί, προσεγγισθεί, αξιολογηθεί και εν τέλει βρει ένα τρόπο αντιμετώπισης, αξιοποίησης και ενσωμάτωσης και υλοποίησης.

Για τη 'ζωντανή βιβλιοθήκη'

Η ζωντανή βιβλιοθήκη δεν διαθέτει βιβλία, αλλά ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί σας. Έναν στόχο έχουν μόνο, να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις. Και αξίζει μια βόλτα στην επόμενη ζωντανή βιβλιοθήκη! Για περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τους τόπο.

Ένα άρθρο για τους υπολογιστές στα σχολεία

Ένα άρθρο για τους υπολογιστές στα σχολεία.

"...Στο σχολείο στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη. Η χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες του σχολείου που βρίσκεται στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ, ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να μην τους χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι. Την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο ο τεχνολογικός εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος στην εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες γίνονται μέσο διδασκαλίας και οι μαθητές ενθαρρύνονται στη χρήση τους, στην καρδιά της Μέκκας της Τεχνολογίας, το μολύβι, το χαρτί και το χάρτινο βιβλίο είναι τα μόνα εργαλεία διδασκαλίας που κρίνονται αποδεκτά. Η χρήση των υπολογιστών -εκτιμούν οι εμπνευστές της- έχει αρνητικές συνέπειες στη φυσική δραστηριότητα, τη δημιουργική σκέψη, την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές, τη συγκέντρωση των παιδιών στο μάθημα.
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς την τεχνολογία για να μάθει γραμματική», δήλωνε στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" ένας εργαζόμενος της Σίλικον Βάλεϊ, τα παιδιά του οποίου φοιτούν σε σχολείο όπου δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής. Η ιδέα ότι μια εφαρμογή του iPad μπορεί να διδάξει καλύτερα τα παιδιά μου πώς να διαβάζουν ή να μάθουν ευκολότερα αριθμητική είναι απλώς γελοία», προσθέτει ο ίδιος. Αυτός ο πατέρας δεν είναι τόσο "τεχνοφοβικός" όσο θα πίστευε κανείς: διαθέτει πτυχίο πληροφορικής, εργάζεται στην Google και δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το iPad και το "έξυπνο" κινητό του. Η κόρη του, όμως, που πηγαίνει στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού, «δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το Google». Ο γιός του πηγαίνει στο Γυμνάσιο κι έχει μόλις αρχίσει να μαθαίνει. Μαζί θα συμφωνούσαν και κάποιοι ειδικοί της εκπαίδευσης. Όπως υποστηρίζουν, δεν έχει αποδειχθεί ότι η χρήση υπολογιστών και λοιπών τεχνολογικών γκάτζετς, συνδέονται με τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του σχολείου στη Σίλικον Βάλεϊ επικαλούνται στοιχεία δέκα ετών, σύμφωνα με τα οποία το 94% των αποφοίτων συνέχισαν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση."


Πηγή: NY Times, 22-10-2011.

Βίντεο με την αδράνεια να πρωταγωνιστεί





Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

'Ίσως' από τον Νίκο Πορτοκάλογλου



Ίσως, να μείνουμε εδώ, μα ίσως και να το σκάσουμε
Ίσως να βρούμε νερό,μα ίσως και να διψάσουμε

Ίσως και να χαθούμε, μα ίσως να ξανάσμίξουμε
Ίσως και να σωθούμε, μα ίσως να ναυαγήσουμε

Ίσως μια μέρα να πάμε πιο πέρα
πιο πέρα απ' την νύχτα, μέχρι την αυγή
Ίσως μια μέρα να πάμε πιο πέρα
πιο πέρα απ΄το τέλος, μέχρι την αρχή

Ίσως να αναστηθούμε, μα ίσως να μην αντέξουμε
Ίσως να μην μπορούμε, μα ίσως και να μη θέλουμε

Ίσως ποιος φταίει να βρούμε, μα ίσως και να μην ψάξουμε
Ίσως να φοβηθούμε, ναι ίσως πως πρέπει να αλλάξουμε

Ίσως μια μέρα να πάμε πιο πέρα
πιο πέρα απ' την νύχτα, μέχρι την αυγή
Ίσως μια μέρα να πάμε πιο πέρα
πιο πέρα απ΄το τέλος, μέχρι την αρχή

Συζήτηση με τους νέους "τάξη και αταξία"

Συζήτηση με νέους με αφορμή ένα βιβλίο"Τάξη και αταξία" στη Στοά του βιβλίου την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 7.00μμ. Και πολλές απαντήσεις στο ερώτημα: "σε ποια κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε;"

Αφιέρωμα στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο από την Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Το αφιέρωμα είναι αφιερωμένο στο Θόδωρο Αγγελόπουλο και διεξάγεται από τις 9 έως τις 15 Φεβρουαρίου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 2 στρογγυλές τράπεζες και προβολή ταινών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και αρχειακό υλικό.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Υπόγεια λίμνη κάτω από την Ανταρκτική

Ρώσσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν επιτέλους να φτάσουν στη λίμνη Βοστόκ. Ποιο είναι το περίεργο; Ότι η λίμνη αυτή βρίσκεται 4 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, κυριολεκτικά κάτω από την Ανταρκτική. Το γλυκό νερό της δεν έχει έρθει σε επαφή με ατμοσφαιρικό αέρα εδώ και 14εκατομμύρια χρόνια! Πολλοί περιμένουν με αγωνία να ανακαλύψουν νέες μορφές ζωής που ζουν σε τόσα κρύα και απομονωμένα περιβάλλοντα.

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες στο in.gr, scientific american και στο newscientist.

Σαν σήμερα 8-2 φεύγει από τη ζωή ο Νίκος Ξυλούρης

Για τον Νίκο Ξυλούρη που σαν σήμερα 8-2-1980 έφυγε από τη ζωή.
Το τραγούδι "Ήτανε μια φορά" σε στίχους Κώστα Φέρρη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου από το σήριαλ "Οι έμποροι των Εθνών".




"Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί"




και σε ένα πολύ γνωστό παραδοσιακό "Πότε θα κάνει ξαστεριά"




και τέλος αποσπάσματα από "Το μεγάλο μας τσίρκο"












Και αν θέλετε και άλλες πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στο tvxs.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!

Και ένα θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μάς καλεί να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή.

Ομιλία με θέμα: "η γέννηση της επιστημονικής σκέψης στην Αρχ. Ελλάδα"


To Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,
διοργανώνει ομιλία του Καθηγητή Φιλοσοφίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κου Βασίλη Καρασμάνη, με θέμα:
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012, στις 19:30
στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής»
στο ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ (Όθωνος 100, Κηφισιά).

Σαν σήμερα 6-2-1945 γεννιέται ο Bob Marley

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου του 1945 γεννιέται σε ένα μικρό χωριό στη Τζαμάϊκα, από λευκό πατέρα και από αφροαμερικανίδα μητέρα ο Bob Marley. Ο Bob Marley μαζί με φίλους και άλλους μουσικούς δημιούργησαν τους Wailers και απογείωσαν την ρέγκε μουσική. Στις 11 Μαίου 1981 στα 36 του χρόνια φεύγει από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο. Σας αφιερώνω κάποια τραγούδια του Marley πολύ γνωστά και δυνατά στην εποχή μου αλλά ακόμη και σήμερα ακούγονται το ίδιο δυνατά.










Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Εργαστήρι για εφήβους: "αναζητώντας το δικό μου ρυθμό"

Αναζητώντας το δικό μου ρυθμό!
Ένα εργαστήριο για εφήβους ώστε μέσα από την επαφή τους με τις τέχνες του θεάτρου, του σύγχρονου χορού και της μουσικής, να διερευνήσουν την έννοια της ταυτότητας και να δημιουργήσουν.
H εισαγωγή στο θέμα θα γίνει με την παρουσίαση ενός κινητικού δρώμενου από την Αντιγόνη Αυδή, με ηχητική υποστήριξη από τον συνθέτη Reynaldo Young. Με αφετηρία το δρώμενο και κείμενα σχετικά με το θέμα, οι νέοι θα διερευνήσουν, μέσα από βιωματικές θεατρικές δραστηριότητες, ερωτήματα που αφορούν την ταυτότητά τους. «Ποιος είμαι; Τι θα ήθελα να γίνω; Ποιες είναι οι επιθυμίες και τα όνειρά μου; Ποιες είναι οι αξίες μου για τη ζωή;κα».
Θα γίνει το Σάββατο 4 και 11 Φεβρουαρίου 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 11.00 έως τις 3.00μμ.

Ένα βίντεο για τη 'σιωπηλή αγάπη'

Μια διαφήμιση που είδα στο youtube και σας την έχω εδώ.
Μην τη δείτε για τη διαφήμιση της ασφαλιστικής εταιρείας, να τη δείτε για ένα θέμα που για τους περισσότερους από μας δεν υπάρχει μιας και δεν φωνάζει, είναι σιωπηλό. Αλλά επειδή δεν φωνάζει δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει! Για μας τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα, ούτε καν στον οικογενειακό μας περίγυρο, είναι -αλλίμονο-πολύ εύκολο να ξεχάσουμε το τι δυσκολίες υπάρχουν εκεί έξω. Ας είναι κάθε τέτοιο βίντεο ή ιστορία μια υπενθύμιση, μια ακόμη ευκαιρία να σταθούμε δίπλα σε αυτόν ή σε αυτή όταν τον/την συναντήσουμε στο δρόμο μας!

Για πρώτη φορά η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο που δείχνει την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Και γιατί είναι σκοτεινή; Διότι ο χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη (περίπου 28 ημέρες) είναι ίδιος με το χρόνο που απαιτείται για μια πλήρη περιστροφή της Σελήνης γύρω από τον εαυτό της-αν και ο άξονας περιστροφής για αυτή την συγκεκριμένη περιστροφή δεν διέρχεται από τη Σελήνη, όπως συμβαίνει με τον άξονα περιστροφής της Γης που διέρχεται από τη Γη. Έτσι η Σελήνη δείχνει σε μας συνεχώς την ίδια πλευρά της. Η λήψη έγινε με την πρωτοποριακή κάμερα MoonKAM (Moon Knowledge Acquired by Middle school students) δηλαδή γνώση για το φεγγάρι που προήλθε από μαθητές Γυμνασίων. Τα δύο δίδυμα μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη της ΝΑΣΑ, που ονομάζονται Ebb και Flow, διαθέτουν αυτή την κάμερα και συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΝΑΣΑ με τον τίτλο GRAIL (Gravity Recovery and Interior laboratory). Το συγκεκριμένο βίντεο διάρκειας 30 δευερολέπτων τραβήχτηκε στις 19 Ιανουαρίου από το Ebb.



Πηγή Science daily

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Οι Past Perfect Genes στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ-ΝΟΣΤΟΣ

Οι Past Perfect Genes συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ-Νόστος και πλαισιώνουν την εικαστική έκθεση «Ορίζοντες» με μια συναυλία με ελεύθερη είσοδο το μεσημέρι της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2012 (1:30 μμ κατά προσέγγιση), στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου (Φίλωνος 29 και Καραολή & Δημητρίου).
Με τα κλασικά ροκ ακούσματα των PPG, ο νεοκλασικός χώρος του Παλαιού Ταχυδρομείου θα ξαναζήσει …πολύβουες στιγμές!

Οι μαθητές γράφουν: μια εκδήλωση με τον Θοδωρή Γκόνη

Και άλλη μια εκδήλωση για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, στις 5μμ ο ποιητής και στιχουργός Θοδωρής Γκόνης είναι καλεσμένος από το «Λογοτεχνικό Εργαστήριο: οι μαθητές γράφουν!» και συνομιλεί με εκπαιδευτικούς για την ποίηση, τη στιχουργική και τη δημιουργική γραφή. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη δουλειά και προσπάθεια σε πείσμα των καιρών.
Ο τόπος είναι το CAFÉ WILLY’S, Έβρου 22 (πίσω από Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ανάμεσα Μιχαλακοπούλου & Βασ. Σοφίας. τηλ. 2107774546). Για να έχετε μια ιδέα σάς παρουσιάζω τα διηγήματα και τα ποιήματα των Γυμνασίων για τη χρονιά 2010-11.

Βιντεομουσεία: μαθητικές ταινίες

ΒΙΝΤΕΟΜΟΥΣΕΙΑ
Μαθητικές ταινίες στο μικροσκόπιο της σκηνοθετικής ματιάς: ένα ανοιχτό μάθημα.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας Καρπός,


τα Πολιτιστικά Θέματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής

σάς προσκαλούν σε ένα ανοιχτό μάθημα για εκπαιδευτικούς με θέμα τα μαθητικά ντοκιμαντέρ την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 στις 19.00.
Ο Μένης Θεοδωρίδης και η Μαρία Λεωνίδα σχολιάζουν λεπτομέρειες που έχουν σημασία στη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Με αφορμή τις περσινές ταινίες που γυρίστηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος
«ΒιντεοΜουσεία: αποτυπώνοντας ίχνη της προσωπικής μας κουλτούρας»
Η είσοδος είναι ελεύθερη και ο τόπος είναι: EXILE ROOM (Αθηνάς 12 , 3ος όροφος, Μοναστηράκι, στάση μετρό Μοναστηράκι, σχεδόν απέναντι από την έξοδο της οδού Αθηνάς)

Για να δείτε τις ταινίες που δημιούργησαν οι μαθητές των σχολείων πατήστε εδώ.