Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Βράβευση γυναικών επιστημόνων για το 2012 από την L' Oreal

Κάθε χρόνο η L'Oreal και η UNESCO ενώνουν τις δυνάμεις τους και τιμούν εκείνες τις γυναίκες επιστήμονες που προωθούν την επιστήμη σε πολλά και διάφορα επιστημονικά πεδία. Για το 2012 οι γυναίκες της επιστήμης που διακρίθηκαν από το χώρο της χημείας, της βιολογίας, της φαρμακολογίας τιμώνται στο Women in Science 2012.

 

Ανοιχτή βιβλιοθήκη, ένας νέος ιστότοπος για τη λογοτεχνία

Ανοιχτή Βιβλιοθήκη.
Μια βιβλιοθήκη ανοιχτή για το κοινό με πεζογραφία ελληνική και ξένη, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, δοκίμια, λευκώματα και κλασσική λογοτεχνία. Ένας νέος, όμορφος ιστότοπος για τους λάτρεις της λογοτεχνίας με μια πληθώρα ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.

Open Book και καλή σας ανάγνωση!

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης έλαβε το 2ο βραβείο σε Ευρωπαικό Διαγωνισμό Διαστήματος

Το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης έλαβε μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat 2012. Ένας διαγωνισμός που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταρεία Διαστήματος (ESA) από μαθητές πολλών χωρών. Στην ιστοσελίδα του Λυκείου μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη του φυσικού Κοντέλλη στην δημοσιογράφο Εύη Σάλτου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" το Σάββατο 17-3-2012 να μιλάει για τη φυσική, το σχολείο, τους μαθητές, για πολλά. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.
Στην επίσημη σελίδα τους μπορείτε να διαβάσετε τα ονόματα των δέκα μαθητών αλλά και όλο το σχέδιο τους.  Δημιούργησαν έναν δορυφόρο, τον «Ιcaromenippus 3D», που πέταξε 1km πάνω από τη Γη και προσπάθησαν να απεικονίσουν τις λήψεις που είχε κάνει. Η περιοχή ήταν η  Άντεα, στη βόρεια Νορβηγία. Και αν επισκεφτείτε και την σελίδα τους στο facebook μπορείτε να μάθετε περισσότερα.
Στην κεντρική σελίδα του διαγωνισμού CanSat 2012 έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα και η ομάδα της Μυτιλήνης τελικά έλαβε το 2ο βραβείο!
Συγχαρητήρια στα παιδιά και στον συνάδελφο Κοντέλλη!
Στο Nooz.gr μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα.
Και εδώ μπορείτε να τους καμαρώσετε!

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Έκθεση φωτογραφίας στο ΓΑΙΑ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Έκπαίδευσης ΓΑΙΑ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή οργανώνει μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ταξιδεύοντας στη Γη".
21 φωτογράφοι προσφέρουν τα έργα τους προς πώληση για να στηρίξουν το έργο και τις προσπάθειες του Μουσείου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 27 Μαίου 2012.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Θέματα Πανελληνίων Διαγωνισμών Φυσικής 2012

Όποιος ή όποια συνάδελφος ενδιαφέρεται για τα θέματα των Πανελληνίων Διαγωνισμών Φυσικής για το 2012 που πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Τομέα Φυσικών Επιστημών του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπ. Αθηνών με υπεύθυνο καθηγητή Γ. Καλκάνη Μικρόκοσμο. Για να δείτε τα θέματα όλων των τάξεων του Λυκείου:

Η διδασκαλία της έννοιας "πίεση", άρθρα του Αντρέα Κασσέτα

Για την υδροστατική πίεση.
Ψάχνοντας για την υδροστατική πίεση βρήκα άρθρα από τον Αντρέα Κασσέτα, πολύ αξιόλογα που θέτουν το θέμα της διδασκαλίας της έννοιας 'πίεση' και 'υδροστατική πίεση'.
Το πρώτο άρθρο λέγεται "η πίεση του υγρού και όχι η πίεση που ασκεί το υγρό".
Το δεύτερο άρθρο λέγεται "η έννοια πίεση, η διδασκαλία της και ερωτήσεις".
Το τρίτο άρθρο λέγεται "η πίεση, η διδασκαλία της και οι απαντήσεις".
Διαβάστε τα, είναι αξιόλογα, θέτουν θέματα εννοιών, τρόπων διδασκαλίας, παραδειγμάτων και σκέψης και προβληματισμού για την ΠΙΕΣΗ

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Σαν σήμερα 17 Απριλίου 1967, Οι Rolling Stones στην Αθήνα

17 Απριλίου 1967
Οι Rolling Stones κάνουν μια συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στην λεωφόρο Αλεξάνδρας!
Μια συναυλία που διακόπηκε στο 4ο μόλις τραγούδι!
Αν θέλετε περισσότερα μπορείτε να 'μπείτε' στο sansimera.gr και να διαβάσετε πολλές πληροφορίες.
Ένα από τα τραγούδια που πρόλαβαν να ακουστούν ήταν το "Let's spend the night together".
Σας το αφιερώνω.

Και στη Μηχανή του Χρόνου βρήκα μια εκπομπή-αφιέρωμα στην περίφημη συναυλία που διακόπηκε βίαια μόλις άνθρωποι από την μπάντα άρχισαν να δίνουν στον κόσμο κόκκινα γαρύφαλλα και η αστυνομία έκρινε ότι η κίνηση αυτή ήταν ύποπτη και έσπευσαν να την καταστείλουν, 4 μόλις ημέρες από την 21η Απριλίου! Τα βίντεο τα βρήκα στο Greektube.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

23 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Στις 23 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και το ΕΚΕΒΙ απευθύνθηκε σε 12 λογοτέχνες να γράψουν για τη χαρά της ανάγνωσης.
Ορίστε το πρώτο γράμμα από την Σώτη Τριανταφύλλου
Αγαπητά παιδιά,
Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:

Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις• μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι• ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.

Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.

Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.
ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Δείτε επίσης τις εκδηλώσεις στη Φιλαναγνωσία και στον Μικρό Αναγνώστη.

Καλή σας ανάγνωση!
(ευχαριστώ τη φίλη για την υπενθύμιση)

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

21 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα δισκοπωλείων

21 Απρίλιου σήμερα και είναι παγκόσμια ημέρα δισκοπωλείων.
Στα ΝΕΑ υπάρχει σχετικό άρθρο που αναφέρει ότι από τα 31 δισκάδικα που υπάρχουν στη γιορτή συμμετέχουν τα 21 αναφέροντας παράλληλα και γνωστά μαγαζιά για τους λάτρεις του βινυλίου αλλά και γνώμες γνωστών ανθρώπων του χώρου όπως ο Μάκης Μηλάτος. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις η Athens Voice αναφέρει όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.
Εγώ ακόμη θυμάμαι την πρώτη μου φορά που μπήκα σε δισκοπωλείο για να αγοράσω τους 2 πρώτους μου δίσκους και πήγα στο σπίτι να τους ακούσω.
Ήταν το 1967/70 (the blue album) BEATLES
και το a night at the opera QUEEN.
Σας αφιερώνω για την σημερινή ημέρα το Back in USSR, καλή σας ακρόαση!

Στο Πελίτι μια γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών


Σήμερα 21 Απριλίου 2012 γίνεται στην Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Νομό Δράμας η 12 πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών.

Η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι οργανώνει αυτή την γιορτή που περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις, προσφορά ποικιλιών, χαριστικό παζάρι, φαγητό και χορό κ.α.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και ένα σχετικό άρθρο του Παύλου Γεωργιάδη στο protagon.gr στις 19/4.

Η γιορτή εντάσσεται στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Σπόρων.

Λυρίδες: μια βροχή μετεώρων σήμερα το βράδυ 21 προς 22 Απριλίου

Λυρίδες
Μια βροχή από διάττονες αστέρες που ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περίπου στις 16 Απριλίου και κορυφώνεται σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τα μετέωρα το βράδυ της 21ης προς την 22α Απρίλιου το φαινόμενο θα είναι ορατό για τους Ευρωπαίους παρατηρητές. Και καθώς θα υπάρχει και φάση της νέας Σελήνης (δηλαδή δεν θα φαίνεται το φεγγάρι στον νυχτερινό ουρανό) θα μπορείτε να το χαρείτε και να το απολαύσετε περισσότερο και πιο καθαρά από τις 23.30 έως το πρωί. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την NASA να οργανώσει μια 3D φωτογράφηση της βροχής σύμφωνα με το spaceweather.com. Η ταχύτητά τους φτάνει τα 49km/s σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το Astrovox σε άρθρο του για τους διάττοντες αστέρες. Στο in.gr μπορείτε να βρείτε και πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή τους ή την πρώτη καταγραφή τους.
Δείτε και ένα σχετικό βίντεο με τους διάττονες αστέρες.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ένα τραγούδι, ένας τραγουδιστής, μια ιστορία, μια οικογένεια

Αντί ευχών για τις ημέρες αυτές σάς παρουσιάζω την ιστορία του  Emmanuel Kelly, μπορεί να είναι από το x-factor αλλά μην μείνετε εκεί.
Χρόνια πολλά-καλά-με υγεία-γεμάτα με αγάπη και ανθρωπιά.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

"Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο" μια ταινία

Θα κλείσω τις ευχές για το φετινό Πάσχα με τι άλλο; με μια ακόμη ταινία που σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, "τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο". Ο σκηνοθέτής της έχει Robert Guediguian δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ από το in.gr. Ολόκληρη η συνέντευξη είναι αποκαλυπτική για την ματιά του σκηνοθέτη, για το ζευγάρι της ταινίας, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για τους φίλους τους, για τους εργάτες στο εργοστάσιο για τον νεαρό που θα τους αναστατώσει, για τις συνθήκες, για την κοινωνία.
Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός ζευγαριού, της Marie-Claire και του Michel, ενός τόσο τρυφερού-ζεστού-ανθρώπινου-μεγαλόκαρδου-πολιτικοποιημένου ζευγαριού που έχουν παιδιά και εγγόνια και στην εποχή της κρίσης τούς συμβαίνουν αυτά που θα δείτε στην ταινία. Και υπάρχει και ο Raul ο φίλος και μπατζανάκης του ήρωα μας και ο Cristophe, ένας νεαρός απολυμένος που βλέπει αλλιώς τα πράγματα, που έχει ανάγκη να κάνει κάτι όχι για την πάρτη του αλλά για τα δύο μικρότερα αδέλφια του και έχει και πρόταση κάποια στιγμή.
Κι όμως η Marie και ο Micel στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον πάντα με αγάπη-κατανόηση-στήριξη-σεβασμό-αλληλεγγύη-ανθρωπιά ακόμη και σε τρίτους. Και προσπαθούν να μοιράζονται και να χαίρονται τα απλά πράγματα παρόλο που θα υποστούν ένα σοκ, σοκ σωματικό και ψυχικό αλλά και πνευματικό και πολιτικό για τις αξίες τους και τις αρχές τους, στο τέλος τα καταφέρνουν.
Σε ένα σημείο ο σκηνοθέτης λέει ότι: "...Η ταινία του κάθε ανθρώπου είναι μια ταινία που αποκαλύπτει στους ανθρώπους το μεγαλείο που έχουν μέσα τους...".
Και ένα άλλο μήνυμα είναι η ομάδα, το να είμαστε ενωμένοι και μαζί.


Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

4 νεκροί σε σύγκρουση τρένου με ΙΧ ή μια άλλη ανάγνωση

Αντί για ευχές μια είδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: 4 άνθρωποι νεκροί σε σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο στο Κρυονέρι Αττικής στις 6 Απριλίου. Οι δύο ήταν ένα ηλικωμένο ζευγάρι και οι άλλοι δύο; οι άλλοι δύο ήταν απλά άνθρωποι-περαστικοί-καλοί χριστιανοί- ή απλά δύο ξένοι-2 Πακιστανοί που έτρεξαν για να απεγκλωβίσουν το ζευγάρι αλλά δεν τα κατάφεραν. Και αν ρωτήσετε, όπως στην γνωστή παραβολή του καλού Σαμαρείτη, "και τις εστί πλησίον;" θα απαντήσετε μόνοι σας. Το αναφέρω επειδή γίνεται πολλή κουβέντα για τους ξένους στην χώρα μας και μερικές φορές ξεχνάμε 'ποιος είναι ο ξένος και ποιος ο έλληνας;', 'ποιος νιώθει ξένος και ποιος νιώθει έλληνας;' ή 'ποιος είναι αυτός που θα με βοηθήσει και ποιος είναι εκείνος που θα με εκμεταλλευτεί ή θα με κλέψει;'.
Και αν διαβάσετε ένα άρθρο στο www.protagon.gr ίσως δείτε και μια άλλη όψη.

9-4-2012 του Niko Ago
"Για μέρες ήταν απλώς «2 Πακιστανοί που σκοτώθηκαν στο Κρυονέρι για να σώσουν δυο Έλληνες». Μετά από επίπονο ρεπορτάζ, βρήκαμε τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Πρόκειται για τον Humayun Anwar, γεννημένο στις 4 Αυγούστου 1993, δηλαδή ούτε 19 ετών ακόμα και τον Wakar Ahmed, γεννημένο στις 1 Ιανουαρίου 1979, οι οποίοι, στην προσπάθειά του να απεγκλωβίσουν δυο ηλικιωμένους Έλληνες από τις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής, «θυσιάστηκαν» σε τόσο νεαρή ηλικία...".
Η συνέχεια όλου του άρθρου εδώ.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με αγάπη στις καρδιές μας, στη ψυχή μας και στη ζωή μας.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Οι Past Perfect Genes στο Lazy στις 17 Απριλίου 2012

στο
στις 17 Απριλίου και ώρα 22:00.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μια θεατρική παράσταση "Ο Ιβάν και τα σκυλιά"

Σας προτείνω μια καταπληκτική θεατρική παράσταση με έναν εξαιρετικό Άρη Σερβετάλη. Πρόκειται για το θεατρικό έργο "Ο Ιβάν και τα σκυλιά". Μια παράσταση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, με συγκίνηση, με λεκτική και συναισθηματική βία, με πολύ δυνατά συναισθήματα, με έναν μονόλογο που καταφέρνει να σε ταξιδεύει και να σου δημιουργεί εικόνες και με έναν πολύ δυνατό Σερβετάλη πάνω στη σκηνή να υποδύεται τον Ιβάν, ένα τετράχρονο αγόρι που καταφέρνει να επιβιώσει στη Μόσχα της δεκαετίας του 90 χάρις σε μια αγέλη σκύλων. Μπράβο!
Και αν θέλετε να διαβάσετε και κάτι παραπάνω:
Ελευθεροτυπία




Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μια ταινία "Οι άθικτοι"

Αν θέλετε μια ταινία ανθρώπινη, συγκινητική, ποιητική, αισιόδοξη τότε σάς προτείνω την γαλλική ταινία "Οι άθικτοι". Βασισμένη σε πραγματική ιστορία σάς παρουσιάζει την ιστορία δύο διαφορετικών ανθρώπων, την συνάντησή τους, τη ζωή τους, τη φιλία τους. Και στο in.gr στις 8 Μαρτίου 2012 έχει μια μικρή συνέντευξη του ηθοποιού Ομάρ Σι που βραβεύτηκε με το βραβείο Σεζάρ 2012 για τον α΄ ανδρικό ρόλο.
Δείτε την και να την έχετε στην καρδιά σας αυτές τις ημέρες.