Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ένα άρθρο του Κάτσικα: "δάσκαλε υπάρχει κι άλλος δρόμος"

Για σκέψη, ένα άρθρο του Χρήστου Κάτσικα στην alphavita στις 20-2-2013.
"Δάσκαλε, υπάρχει κι άλλος δρόμος"

Αντιγράφω:
"...
Γνώρισε τους μαθητές σου όχι μόνο με το αυστηρό κριτήριο της επιτυχίας ή της αποτυχίας τους στο σχολείο, αλλά με τα βασικά στοιχεία της κοινωνικής τους ταυτότητας. Δώσε στις τάξεις ένα άλλο χρώμα, πιο ανθρώπινο, πιο ζωηρό, πιο κοινωνικό. Επισήμανε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το σχολικό σύστημα δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί παραμελημένα παιδιά.
 
Σκύψε πάνω στα παιδιά των «τελευταίων θρανίων», αφουγκράσου τις ανάγκες τους, μάθε τους γράμματα. Στάσου στα ξένα παιδιά, πλησίασέ τα, κατάλαβε ότι δεν είναι αυτά το πρόβλημα, αντίθετα αυτά έχουν χίλια προβλήματα. Μην επιτρέψεις, από συναδελφική αλληλεγγύη, σε κανέναν να κάνει το «στιγματισμό» διδακτέα ύλη για το μαθητή.
 
Πείσε τους μαθητές σου ότι οι σχέσεις σας μπορούν να πάψουν να είναι ανταγωνιστικές όταν η ουσιαστική συμμετοχή τους στη σχολική ζωή θα δρομολογηθεί στους όρους θέσπισης και και τήρησης κανόνων που θα εξασφαλίζουν δικαιώματα και καθήκοντα σε όλους.
...
Αφόπλισε τον ωχαδελφισμό, τη λογική τού «τόσα παίρνω, τόσο δουλεύω». Κατέβασε την καρδιά σου από την έδρα, αφουγκράσου τα χτυποκάρδια, μετάτρεψε τους μαθητές σου σε παρατηρητές - δράστες, διέγειρε την παρατηρητικότητά τους, ανάγκασέ τους να πάρουν αποφάσεις, δώσε τους επιχειρήματα, ώθησέ τους στη συνειδητοποίηση
 
Πρόβαλε το ρόλο του δασκάλου - εμψυχωτή, αρνήσου τη μετατροπή σου σε μικρόψυχο ελεγκτή, σε συμβολαιογράφο επιδόσεων, μην αφήνεις να σε μετατρέψουν σε κακοπληρωμένο τεχνικό χωρίς διάθεση και χαμόγελο.
 
Μίλησε με το συνάδελφό σου, συζήτησε μαζί του τα κοινά σας προβλήματα, στήριξέ τον, κάνε τη σταματημένη του καρδιά να λειτουργήσει και πάλι..."

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ένας Δάσκαλος, ντοκιμαντέρ στο "ες αύριον τα σπουδαία"

Σας προτείνω να δείτε στην εκπομπή "Ες αύριον τα σπουδαία" που είναι αφιερωμένη στον Άγγελο Πατσιά.
Έναν 26χρονο δάσκαλο ο οποίος λόγω της διδασκαλίας του στο Δημοτικό Σχολείο ενός απομακρυσμένου και ορεινού χωριού της Κρήτης στον Ψηλορείτη, τον Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου, κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια, με την μεγάλη αγάπη του για τους μαθητές και την περιοχή, με την αθόρυβη δουλειά του και αφοσίωση για την εκπαίδευση, να μετατρέψει το Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο διδάσκει αυτός και άλλοι τρεις δάσκαλοι, σε τόπο γνώσης, χαράς, δημιουργίας και εξέλιξης της προσωπικότητας του κάθε μαθητή. Να μην είναι αγγαρεία το σχολείο αλλά χαρά και ευχαρίστηση.
Ο Άγγελος Πατσιάς εισάγει νέους τρόπους συμπεριφοράς μέσα στην τάξη και έτσι η διδακτέα ύλη δεν διδάσκεται απλά και μόνο αλλά μεταδίδεται βιωματικά από τον δάσκαλο προς τον μαθητή.  Πέτυχε να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το σχολείο τους για την απόκτηση γνώσεων, να τους εμφυσήσει αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ανακύκλωση  κλπ....
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φώτης Μήτσης
Έρευνα, Σενάριο, Διεύθυνση Παραγωγής, Σκηνοθεσία: Σπύρος Ν. Ταραβήρας


Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να την δείτε εδώ.

Διαγωνισμός ιστορικού ντοκιμαντέρ για μαθητές

Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο:
"προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν"
διοργώνουν η ΕΡΤ, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ιστορική Έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες" του Ιονίου Πανεπιστημίου και η επιστημονική ένωση 'ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ'.
Ο διαγωνισμός έχει θεματικό πεδίο την Νεότερη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία και αφορά μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και όλων των Λυκείων της χώρας.
Πληροφορίες: ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ή στο trailer της ΕΡΤ.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Μια συνέντευξη για τη βία, το σχολείο, τους εφήβους

Η Καθημερινή της Κυριακής στις 17 Φεβρουαρίου 2013 είχε μια συνέντευξη του ευρωβουλευτή κου Κουμουτσάκου με θέμα τη βία στα σχολεία και με αφορμή την ταινία "Μετά τη Λουτσία", που σας έχω ήδη αναφέρει.
Η συνέντευξη είναι εδώ.

Αφιέρωμα στον Feynman στο Πλανητάριο

Από δελτίο τύπου:

"Η βαρύτητα του Feynman"
ένα αφιέρωμα στον μεγάλο φυσικό που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου από το το  Ίδρυμα Ευγενίδου και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από τον θάνατό του. 
[Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 18:30 στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει από τις 17:30 της ίδιας ημέρας στο Ταμείο του Πλανηταρίου].

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
*Χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Καθηγητή κ. Στράτο Θεοδοσίου, τον αντιπρόεδρο κ. Τάκη Φιλντίση και τον Διευθυντή του Πλανηταρίου κ.Διονύση Σιμόπουλο.
ροβολή βίντεο, το οποίο θα φωτίσει τον επιστήμονα και δάσκαλο Feynman.
Ομιλία του κου Εμμανουήλ Δρυ, καθηγητή του Ε.Μ.Π. με τίτλο «Richard Feynman, ο Δάσκαλος, ο Ερευνητής».
*Ομιλία του κ. Απόστολου Τούρνα που θα σκιαγραφήσει τον Feynman ως δάσκαλο και «αντισυμβατικό» χαρακτήρα.
*Aποσπάσματα από το θεατρικό μονόπρακτο «QeD» ή "τι απέδειξε ο κ. Φάινμαν" το οποίο θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. 
 
Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να περιδιαβεί στην έκθεση η οποία φιλοξενείται στο Πλανητάριο και περιλαμβάνει  βιβλία του ίδιου του Feynman, αλλά και άλλων συγγραφέων για τον Feynman, καθώς και πόστερ με τις σπουδαιότερες στιγμές από τη ζωή του. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Feynman γεννήθηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Συμμετείχε στο Σχέδιο Μανχάταν για την ατομική βόμβα και κατέληξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της  Καλιφόρνιας, όπου και έμεινε μέχρι το θάνατό του στις 15 Φεβρουαρίου 1988.
Ο Feynman τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής που του απονεμήθηκε το 1965. Εκτός από μια νέα και πρωτοποριακή διατύπωση της κβαντομηχανικής, τα περίφημα υπολογιστικά διαγράμματα, που φέρουν το όνομά του, και τη θεωρία του για την αλληλεπίδραση ηλεκτρονίων και φωτός, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του ζωής καταπιάστηκε με την κβαντική ερμηνεία της βαρύτητας, τη δομή και τις αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων και τη θεωρία των υπολογιστών. Ήταν επίσης ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ύπαρξη μηχανισμού στους αστέρες που οδηγεί σε μελανές οπές και, σε μια περίφημη ομιλία του, εισήγαγε την έννοια της μικροτεχνολογίας.Έγινε γνωστός με τις διαλέξεις γενικής φυσικής στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένα εγχείρημα σχεδιασμένο για προπτυχιακούς φοιτητές. Η επιτυχία των διαλέξεων αυτών και η δημοτικότητα του ίδιου ανάμεσα σε φοιτητές και συναδέλφους αποτέλεσε φαινόμενο, όπως αποτέλεσαν φαινόμενα η βαθιά πίστη του στην επιστήμη, η πολυσχιδής προσωπικότητά του, ο παράξενος αλλά χαρισματικός χαρακτήρας του και ακόμη οι περιπετειώδεις σχέσεις του με τις γυναίκες. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι εξήγησε με ένα απλό πείραμα την αιτία της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Τσάλενζερ το 1986.
Διάλεξη με θέμα: "η επιστημονική μέθοδος"

 
Διάλεξη με τίτλο: "ο χαρακτήρας του φυσικού νόμου"


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μια μικρή ταινία: "ο φάρος"

Για το Σαββατοκύριακο που έρχεται σας αφιερώνω την παρακάτω ταινία που βρήκα στο youtube.
Έχει τίτλο: "Ο φάρος" του Po Chou Chi.
Είναι αφιερωμένη στους γονείς του.
 

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

"Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ' αγάπησες"

Και ένα τραγούδι:
"δεν τραγουδώ παρά γιατί μ' αγάπησες", της Μαρίας Πολυδούρη σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Μπορείτε να διαβάσετε στο περί-γραφής, nektarios, στο σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.  
 


Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες
σε περασμένα χρόνια.
Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα
και σε βροχή, σε χιόνια,
δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες.

Μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου
μια νύχτα και με φίλησες στο στόμα,
μόνο γι’ αυτό είμαι σαν κρίνο ολάνοιχτο
κι έχω ένα ρίγος στην ψυχή μου ακόμα,
μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου.

Μόνο γιατί όπως πέρναγα με καμάρωσες
και στη ματιά σου να περνάει
είδα τη λυγερή σκιά μου ως όνειρο
να παίζει, να πονάει,
μόνο γιατί όπως πέρναγα με καμάρωσες.

Γιατί, μόνο γιατί σε `σεναν άρεσε
γι’ αυτό έμειν’ ωραίο το πέρασμά μου.
Σα να μ’ ακολουθούσες όπου πήγαινα
σα να περνούσες κάπου εκεί σιμά μου.
Μόνο γιατί σε `σεναν άρεσε.

Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα
γι’ αυτό η ζωή μου εδόθη.
Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη
μένα η ζωή πληρώθη.
Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα.

Μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου
μου χάρισε η αυγή ρόδα στα χέρια.
Για να φωτίσω μια στιγμή το δρόμο σου
μου γέμισε τα μάτια η νύχτα αστέρια,
μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου.

Διέλευση αστεροειδή κοντά στη Γη στις 15-2-2013!

Μια αστρονομική είδηση:
Την Παρασκευή 15/2/2013 ο αστεροειδής 2012 DA14 θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη. Όταν λέμε κοντά από τη Γη εννοούμε πως θα περάσει σε απόσταση μικρότερη από την τροχιά των δορυφόρων. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 50μέτρα και μάζα περίπου 150 εκατομμύρια κιλά. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για αυτόν είναι ότι ανακαλύφθηκε πριν ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2012.
Πηγή: astrovox, NASA, earthsky.

Και το σχετικό βίντεο από τη NASA.
http://www.youtube.com/watch?v=GwidzVHvbGI
 

Διάλεξη του Τεύκρου Μιχαηλίδη με θέμα: "το ωραίο στα Μαθηματικά και στην Τέχνη"

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη του Τεύκρου Μιχαηλίδη, μαθηματικού, με θέμα:
"Η έννοια του ωραίου στα μαθηματικά και στην τέχνη".
Η διάλεξη θα δοθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 12:30 το μεσημέρι στο Σαλόνι των Κατακουζηνών (Αμαλίας 4, 5ος όροφος).

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Μια διάλεξη του Απόστολου Δοξιάδη

Σας παρουσιάζω μια διάλεξη του Απόστολου Δοξιάδη που δόθηκε στο Μουσείο Μπενάκη την 1η Φεβρουαρίου 2013.
Η διάλεξη έχει τίτλο: "Ο Ευκλείδης στο Gettysburg".
 

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Μια ταινία: "μετά τη Λουτσία" και το θέμα του bullying



Η προτεινόμενη ταινία για αυτή την εβδομάδα και όχι μόνο.

                                              "Μετά τη Λουτσία".

Μια ταινία που μιλάει για εφήβους και αναφέρεται στο θέμα που συζητιέται όλο και πιο ανοιχτά στα σχολεία, το bullying.
Μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη του σκηνοθέτη της ταινίας Μισέλ Φράνκο στο Άθηνόραμα και ένα άρθρο της Εύης Καρκίτη στη LIFO στις 4-2-2013.
Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας στην Αγγλία για το θέμα ή την προσέγγιση της Αυστραλίας ή το stopbullyingnow.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Απόσπασμα από το "Παράπονο"

Απόσπασμα από το Παράπονο του Οδυσσέα Ελύτη
 
Αναρωτιέμαι μερικές φορές:
είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία;
Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν;
Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές,
για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;
 
Μούτρα... Ν' αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα.
Τη μέρα, την κάθε σου μέρα.
Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο
και την Κυριακή για να ζήσεις.
Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό,
να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές.
Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές...
Να περιμένεις μεγάλες στιγμές.
Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις.
Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος
και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.
Και να μη βλέπεις πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες
 που η ζωή κλήρωσε σε άλλους ανθρώπους.
Σ' εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και αγωνίζονται.
Και να μην μαθαίνεις από το μάθημά τους.
Και να μη νιώθεις καμία φορά ευλογημένος που μπορείς
να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου,
την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά,
μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς,
ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου.

Να κλαίγεσαι που δεν έχεις πολλά.
Που κι αν τα είχες, θα ήθελες περισσότερα.
Να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και να μην ακούς.
Να μαζεύεις λύπες και απελπισίες,
να ξυπνάς κάθε μέρα ακόμη πιο βαρύς.
Λες και ο χρόνος σου είναι απεριόριστος.

Κάθε μέρα προσπαθώ να μπω στη θέση σου.
Κάθε μέρα αποτυγχάνω.
Γιατί αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή.
Και που η λύπη τους είναι η δύναμή τους.
Που κοιτάζουν με μάτια άδολα και αθώα,
ακόμα κι αν πέρασε ο χρόνος αδυσώπητος από πάνω τους.
Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα,
γιατί δεν μαθαίνονται όλα.
 
Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ.
Για τους εαυτούς τους και για όσους αγαπούν.
Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα,
στα χαμόγελα των ανθρώπων, στα χάδια των ζώων,
σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε μια πολύχρωμη μπουγάδα.

Όσο κι αν κανείς προσέχει
όσο κι αν το κυνηγά
πάντα, πάντα θα 'ναι αργά
δεύτερη ζωή δεν έχει.


(από Το Παράπονο, του Οδυσσέα Ελύτη)
Πηγή: nektarios
 

 
Διαβάστε το και αξιοποιήστέ το στη ζωή σας!
[ευχαριστώ τη φίλη που μου το υπέδειξε]

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

"πώς πλένουν τα χέρια τους οι αστροναύτες;"

Από το Spacecom  και ένα μικρό βίντεο από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ένας μαθητής ρωτάει τον αστροναύτη Chris Hadfield "πώς πλένετε τα χέρια σας; "
Η απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
 


 

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο ντράμμερ Manu Katche στο Gazarte

Ένας πολύ καλός ντράμμερ εμφανίζεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Το όνομά του Manu Katche΄ και θα εμφανιστεί στo Gazarte στις 8 και 9 Φεβρουαρίου.
Απολαύστε τον στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=HHDvIhwgsr8
 

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ένα δυνατό ντοκιμαντέρ: "φιλιά εις τα παιδιά"

Σας παρουσιάζω όμως και άλλο ένα ντοκιμαντέρ, με πολλά βραβεία και μια δυνατή υπόθεση. Το ντοκιμαντέρ είναι του Βασίλη Λουλέ και έχει τίτλο: "φιλιά εις τα παιδιά". Μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες ή στο TVXS.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία 5 μικρών παιδιών, όλα εβραιόπουλα, που σώθηκαν από το βέβαιο θάνατο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής χάρη στις χριστιανικές οικογένειες που τα έκρυψαν και τα προστάτεψαν.
Έτσι μέσα από το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη ζωή της Ροζίνας, του Σήφη, της Ευτυχίας, της Σέλλυς και του Μάριου.
Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται από τις 7 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 18:00, στις 20:00 και στις 22:00.

Ένα ντοκιμαντέρ: "θα βγάλω φτερά"

Σας παρουσιάζω μια ταινία: "θα βγάλω φτερά". Ένα ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου που γυρίστηκε το 2003 και πήρε βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια ταινία για άτομα με προβλήματα αλλά ταυτόχρονα τόσο αισιόδοξη.
Το βρήκα στο youutbe ανεβασμένο από τον adreas700. Τον ευχαριστώ για αυτό.
 https://www.youtube.com/watch?v=rNjzPZULtVY
 


https://www.youtube.com/watch?v=j8iL4au2Wds

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Άρθρο: "οι έφηβοι που νοιάζονται μπορούν να σώσουν τον κόσμο"

Από άρθρο της Sciencedaily την 1η Φεβρουαρίου 2013.
Το άρθρο έχει τίτλο: "Caring friends can save the world"  ή με άλλα λόγια "οι φίλοι που ενδιαφέρονται μπορούν να σώσουν τον κόσμο".

Το άρθρο αφού αναφέρει παραδείγματα εφήβων που προσπαθούν να κάνουν κάτι για τον κόσμο, καταγράφει την άποψη της καθηγήτριας Anna-Beth Doyle: {αυξάνοντας την κατανόησή μας για την σχέση των εφήβων με τους φίλους τους μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι είδους ενήλικες θα γίνουν όταν μεγαλώσουν...}.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι: {οι έφηβοι που είχαν υγιείς σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και τους νοιάζονταν προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και ανέπτυξαν και ένα έντονο ενδιαφέρον και για άλλα θέματα πέρα από τον κοντινό κύκλο των γνωριμών τους}.

Το άρθρο καταλήγει ότι: {η έρευνα έχει και στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους γονείς, στους καθηγητές και στους ψυχολόγους που όλοι τους ασχολούνται- ο καθένας από τον ρόλο του- με τους εφήβους. Αν μπορούμε να αναθρέψουμε τους εφήβους ώστε να φροντίζουν και να νοιάζονται για τους φίλους τους, θα έχουμε επιτύχει να τους εμφυσήσουμε μια επιθυμία και μια διάθεση να αφήσουν το δικό τους θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία τους και στον κόσμο}.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Μάζεμα ελιάς από την ΑΚΤΕΙΝ

Σας έχω μιλήσει για την ΑΚΤ-ΕΙΝ. Μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που προσπαθεί να βοηθήσει τους συμπολίτες μας.
Επίσης σας έχω αναφέρει το μάζεμα της ελιάς που οργάνωσε στην Παιανία τον Ιανουάριο. Οι ελιές που μαζεύτηκαν θα γίνουν λάδι και θα προσφερθούν.
Στην Πρωινή Ενημέρωση της ΝΕΤ την Τετάρτη 30-1-2013 ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης έδειξε ένα πολύ μικρό βίντεο από την δραστηριότητα αυτή.
Μπορείτε να την δείτε εδώ (είναι στο 1:14:00 για ένα λεπτό).

Μια ταινία: "το άρωμα των αγγέλων"

Σας προτείνω μια ωραία, γλυκιά και ανθρώπινη κινηματογραφική ταινία για το Σαββατοκύριακο.
"Το άρωμα των αγγέλων", του γνωστού άγγλου σκηνοθέτη Ken Loach.
Μια ταινία που μιλάει για την αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου, πως ένας άνθρωπος μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά έναν συνάνθρωπό του σε ένα στραβοπάτημα στη ζωή του, πως με εμπιστοσύνη αλλά και με ρίσκο μπορεί να του αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα με τα φιλμς του Ken Loach.
Δείτε το  trailer στο youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=opmgy4IWguI
 

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αναδρομικό αφιέρωμα στον γνωστό έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 29/1/2013-6/2/2013.
Θα προβληθούν και οι 17 ταινίες του σκηνοθέτη, από το Βαγόνι δολοφόνων, το Κεφάλαιο,  τον Παράδεισο στη Δύση έως την Ομολογία, τον Αγνοούμενο και την Κατάσταση Πολιορκίας. Το εισιτήριο κοστίζει 7€.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον σκηνοθέτη μπορείτε να επισκεφτείτε το imdb.
Στον παρακάτω σύνδεσμο στο youtube μπορείτε να δείτε την γνωστή του ταινία Ζ και εδώ μπορείτε να δείτε τον Αγνοούμενο.

Η Ελένη Καραίνδρου στον Ιανό


Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 στις 20:00 στον Ιανό.

Η Μικρή Άρκτος και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν τη νέα δισκογραφική συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με την ECM Concert in Athens που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Νοέμβριο του 2010.

Θα μιλήσουν: Αλέξανδρος Μυράτ, Γιώργος Γραμματικάκης, Παρασκευάς Καρασούλος και η συνθέτρια. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με μια σύντομη ζωντανή ξενάγηση στο έργο της.

Την Ελένη Καραΐνδρου θα συνοδεύσουν στο πιάνο, ο Βαγγέλης Χριστόπουλος, όμποε, ο David Lynch, σαξόφωνο, ο Γιώργος Καλούδης, τσέλο και η Larysa Zhykhareva, ακορντεόν.

40 αρετές για να αναπτύξουμε στα παιδιά μας!

Το Ινστιτούτο SEARCH περιγράφει στο παραπάνω φυλλάδιο τις 40 αρετές για να αναπτύξεις σε ένα παιδί. Διαβάστε τις και δείτε ότι οι περισσότερες είναι αξίες και δεξιότητες και 'αρετές' που θα θέλαμε να έχει το παιδί μας ή ο μαθητής ή η μαθήτριά μας. Και αν θέλει κάποιος να τα 'κατεβάσει' απλά ας επισκεφτεί την παρακάτω διεύθυνση.

Οι 40 αρετές είναι χωρισμένες στις εξής κατηγορίες:
α. υποστήριξη από την οικογένεια, την κοινότητα και το Σχολείο.
β. δικαιώματα.
γ. ξεκάθαρα όρια και προσδοκίες από την οικογένεια, την κοινότητα, το Σχολείο.
δ. δημιουργική και παραγωγική χρήση του χρόνου.
ε. δέσμευση για μάθηση.
στ. θετικές αξίες.
ζ. κοινωνικές δεξιότητες.
η. θετική προσωπικότητα.

3 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

 
Από δελτίο τύπου της Ορνιθολογικής:

Θα θέλαμε να σας καλέσουμε στην Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων, η οποία θα γίνει την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στον Ωρωπό, για την οποία σας είχαμε ενημερώσει και με προηγούμενη ανακοίνωση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινή παρατήρηση υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών στη Λιμνοθάλασσα του Ωρωπού (περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου) ώρα 10:00 με 11:15  και παρουσιάσεις για την προστασία και ανάδειξη του υγροτόπου και για τα πουλιά του Ωρωπού στο Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας ώρα 12:00. Εισηγητής ο Παναγιώτης Λατσούδης.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Όσοι και όσες κινηθούμε με ΙΧ, αφού περάσουμε τα πρώτα διόδια της Εθνικής Οδού προς Λαμία, θα πρέπει να στρίψουμε δεξιά στο ύψος της Μαλακάσας προς Ωρωπό και Μαρκόπουλο (ΔΕΝ πάμε προς Αυλώνα!).  Ακολουθούμε τα σήματα για Ωρωπό ή Σκάλα Ωρωπού και φθάνοντας στην παραλία (Λιμάνι) της Σκάλας, ρωτάμε που είναι οι παλιές Φυλακές (αριστερά της Σκάλας). Από τις Φυλακές ξεκινάει η Λεωφόρος Χαλκουτσίου προς Χαλκούτσι, Δήλεσι κλπ., η οποία σε γενικές γραμμές είναι παράλληλη με την παραλία. Ακολουθώντας τη Λεωφόρο Χαλκουτσίου μετά από περίπου 1 Km στρίβουμε δεξιά στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Ως σημείο αναγνώρισης από την αριστερή πλευρά του δρόμου θα δούμε ένα μεγάλο Super Market ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ενώ ακριβώς στο σημείο που θα στρίψουμε δεξιά υπάρχει πινακίδα «Είσοδος Β’ Προς Άγιο Κωνσταντίνο». Η οδός αυτή μας οδηγεί κατευθείαν στη Λιμνοθάλασσα και στο σημείο συνάντησης.
Θα σας περιμένουμε εκεί από τις 10:00  μέχρι τις 11:15 πμ.
Στο σημείο αυτό θα παρατηρήσουμε τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και με τη βοήθεια έμπειρων ορνιθοπαρατηρητών. Παρά το ότι ο καιρός αναμένεται καλός, επειδή η περιοχή είναι λασπώδης, καλό είναι να αποφύγουμε τα αθλητικά παπούτσια και να προτιμήσουμε μπότες ή γαλότσες (αν έχετε). Σε κάθε περίπτωση παίρνουμε μαζί μας ένα εναλλακτικό ζευγάρι παπούτσια και κάλτσες και δεν ξεχνάμε τα κιάλια μας. Στις 11:30  θα ολοκληρώσουμε την παρατήρηση και θα γυρίσουμε στη Σκάλα Ωρωπού για καφέ και την εκδήλωση.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Το επόμενο ραντεβού μας είναι στο Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο στην Πλατεία Ηρώων στο Λιμάνι της Σκάλας.(Γυρίζουμε πίσω από τον ίδιο δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου και Λεωφόρο Χαλκουτσίου). Η Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου  παραχωρήθηκε ευγενώς από το ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ωρωπού για την εκδήλωση που θα ακολουθήσει.
Καφέ-τσάι και κουλουράκια θα σερβίρουμε από τις 11:30!
Στην εκδήλωση- σεμινάριο θα γίνουν παρουσιάσεις για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης της αξίας των υγροτόπων και για τα πουλιά του Ωρωπού.
Πληροφορίες: Σπύρος Ψύχας  6974-510976