Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Σιωπηρή δημοπρασία έργων τέχνης από την Μ.Κ.Ο. "Δεσμός"

Σιωπηρή δημοπρασία έργων τέχνης
Μια εκδήλωση της Μ.Κ.Ο.  "Δεσμός" στην Αθηναίδα, κατά την οποία 80 καλλιτέχνες προσφέρουν τα έργα τους για τους σκοπούς της οργάνωσης.
Ημέρα εκδήλωσης: 3 Απριλίου 2013, 18:30-21:30.
Αξίζει η όλη προσπάθεια!

14ο φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου

14ο φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα από 4 έως 10 Απριλίου 2013.
Ανεξάρτητες ταινίες από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο και τη Ρουμανία, οκτώ ταινίες και δεκαπέντε ντοκιμαντέρ θα διαγωνιστούν για τα δύο βραβεία του φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στον κινηματογράφο Όπερα και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η πτήση-ρεκόρ του Soyuz στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ευχάριστα νέα για τις πτήσεις στο διάστημα!

Ένα ρωσικό σκάφος Soyuz έκανε μια πτήση σε χρόνο ρεκόρ. Δύο ρώσοι αστροναύτες και ένας αμερικανός αστροναύτης έκαναν 6 ώρες για να φτάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Απογειώθηκαν την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 στις 22:43 και προσδέθηκαν στον Σταθμό την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 4:28. Το όλο εγχείρημα πέτυχε χάρη στις νέες τεχνολογικές βελτιώσεις που έγιναν.
Πηγή: in.gr, NASA.
Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε:

Την μετακίνηση και την τοποθέτηση του Soyuz στην πλατφόρμα της εκτόξευσης  
 


Την εκτόξευση του Soyuz και το πλήρωμά του

Οι μαθητές από την Ελλάδα που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό: "γίνε επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα"


Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της NASA "γίνε επιστήμονας του Cassini για μια μέρα" και αφορούσε το διαστήμοπλοιο Cassini. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές από 10-18 ετών να επιλέξουν το στόχο εκείνο της αποστολής του διαστημοπλοίου Cassini, το οποίο θα φωτογραφήσει το σύστημα του Κρόνου, που κατά τη γνώμη τους εκτιμούν ότι μπορεί να αποφέρει τα πιο σημαντικά επιστημονικά αποτελέσματα.
Υποψήφια ήταν: ο δορυφόρος Πάνας, ο δακτύλιος F και το σύστημα Κρόνου-δακτυλίων.

Οι μαθητές από την Ελλάδα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό είναι:
7-12 ετών  Στέλιος Δούλγερης
Μαρία-Λυδία Γιώτη
Σωτήρης Δημακάκος13-15 ετών
Άννα Ζαρωτιάδου
Ελευθερία-Άννα Διαμαντή
Ιωάννα-Αγγελική Πέτση

16-18 ετών
Άγγελος Ντάμος
Γιώργος Καμτζιρίδης
Δήμητρα-Καλλιόπη Καπετανάκη

Τα πλήρη αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Ένα βίντεο, ένα πείραμα για το πως μοιραζόμαστε την τροφή, μια οργάνωση

Ένα ωραίο και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό βίντεο από την οργάνωση Action Against Hunger. Μια οργάνωση που στόχο έχει να καταπολεμήσει την πείνα και να μας ευαισθητοποιήσει για το γενικό πρόβλημα της τροφής, των πόρων του πλανήτη και το κοινού μέλλοντός μας στην Γη.
Πώς μοιραζόμαστε το φαγητό μας; Και πιο γενικά πώς μοιραζόμαστε; Πώς εκπαιδευόμαστε να λειτουργούμε έτσι ή αλλιώς;Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Βραβείο για την γυναίκα της χρονιάς στην Ελένη Αντωνιάδου

Η Ελένη Αντωνιάδου βραβεύτηκε ως επιστήμων-γυναίκα της χρονιάς 2013 και κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο everywoman in technology, ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια και τιμά τις γυναίκες-επιστήμονες για το έργο τους αλλά και τη δυνατότητά τους να εμπνέουν άλλους.
Η Ελένη Αντωνιάδου είναι ερευνήτρια της NASA μελετώντας το πως επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου η ακτινοβολία, αλλά παράλληλα ασχολείται με την νανοτεχνολογία και την ιατρική στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων από βλαστοκύτταρα των ίδιων των ασθενών χωρίς δηλαδή την μεσολάβηση δωρητών. Θυμάται τον πατέρα της να την ενθαρρύνει λέγοντας: "αν δεν κυνηγήσεις τα όνειρά σου, δεν θα τα πιάσεις ποτέ", ευχαριστεί το Πανεπ. της Στερεάς Ελλάδας που ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές στο τμήμα 'Πληροφορική με εφαρμογές στην Βιοϊατρική' και ενθαρρύνει τους φοιτητές 'να μην είναι μόνο ένας μέσος όρος βαθμολογίας'.  
 Το βιογραφικό της στη NASA μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξή της στο  edu4u.gr. Η Καθημερινή δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ για την ελληνίδα επιστήμονα στις 28-3-2013.
Συγχαρητήρια!
 

Οι Past Perfect Genes στο ANTART στη Γλυφάδα

Μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!

Μετά την προηγούμενη επιτυχημένη εμφάνισή τους εκεί, οι Past Perfect Genes επιστρέφουν στη μουσική σκηνή ΑΝΤart το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, ανοίγοντας και πάλι τη βραδιά για τους ANTart Band.

Με οκταμελή σύνθεση, οι PPG παρουσιάζουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα από την προηγούμενη φορά, το οποίο περιλαμβάνει ένα αφιέρωµα στους Rolling Stones, αναφορές σε άλλους µεγάλους της ροκ µουσικής, καθώς και δικές τους συνθέσεις.Προσέλευση 20:00.
Εμφάνιση 21:00-23:00 (ακολουθούν οι ANTart Band).
Είσοδος 10€ (περιλαμβάνεται μπύρα).

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, μπορείτε να φέρετε ένα πακέτο ρύζι, όσπρια ή ζυμαρικά για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΑΚΤ-ΕΙΝ.

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Γυναίκες στην Επιστήμη, οι νικήτριες για το 2013

Γυναίκες στην Επιστήμη
Η L' oreal και η UNESCO ανακοίνωσαν τα φετινά βραβεία 2013 για τις γυναίκες στην Επιστήμη.
Οι νικήτριες είναι: για την Αφρική η καθηγήτρια Francisca Nneka Okeke, για την Ασία η καθηγήτρια Reiko Kuroda, για την Ευρώπη η καθηγήτρια Ratibha L. Gai, για τη Λατινική Αμερική η καθηγήτρια Marcia Barbosa και για τη Βόρεια Αμερική η καθηγήτρια Deborah S. Jin.
Θέματά τους ήταν:  τα ιοντικά ρεύματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα αριστερόστροφα και τα δεξιόστροφα μόρια, ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να παρακολουθεί χημικές αντιδράσεις, η μελέτη του νερού και η ψύξη μορίων και η παρακαλούθηση χημικών αντιδράσεων.
Περισσότερα εδώ στο in.gr ή στην L'oreal.
Συγχαρητήρια!
Αν και υπάρχουν ενστάσεις γιατί να υπάρχει διαγωνισμός μόνο για κυρίες και τι σημαίνει αυτό και αν καλλιεργεί την ισότητα ή όχι, εντούτοις δεν μπορώ να μην επισημάνω πόσο δύσκολη είναι για τα κορίτσια η επιστημονική καριέρα έχοντας να αντιμετωπίσουν στερεότυπα, και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, σκεφτείτε και το τι γίνεται στις άλλες ηπείρους.

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Διάλεξη με θέμα "Κύκλος της Βιέννης" στο 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών

Διάλεξη από τον Όμιλο Μαθηματικά και Λογοτεχνία με θέμα "ο κύκλος της Βιέννης" {LOGOCOMIX, η αναζήτηση των θεμελίων των Μαθηματικών} στην αίθουσα μαθηματικών 46 την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 στις 14:15.

Στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών (είσοδος Φιλήμονος 34, Σταθμός μετρό Αμπελόκηποι, τηλ. 210-6436784)

Για μια ταινία: 'η επίθεση'

Πρόταση για μια ταινία που θίγει πολλά θέματα: της σχέσης του ζευγαριού-της ευρύτερης οικογένειας-της εθνικής ταυτότητας-της πατρίδας-της εμπιστοσύνης-της φιλίας-της χώρας σε ένα δύσκολο και σκληρό πλαίσιο, σε μια βασανισμένη περιοχή του πλανήτη μας.
Τίτλος "η επίθεση". Και περιμένω τις σκέψεις σας.
 

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ποιήματα της Κικής Δημουλά για την παγκόσμια ημέρα ποίησης

21 Μαρτίου 2013, παγκόσμια ημέρα της ποίησης

Κική Δημουλά

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά
έλα πάρε και μένα

βέβαια παιδί δεν είμαι

άλλο ζήτημα τώρα
αν όλο ζητώ
όλο θέλω
όλο ρωτώ το ακατανόητο
γιατί

γιατί δεν είναι θάλασσα η ξηρά
γιατί δεν είναι τρυφερή η ξηρασία
γιατί όταν προσθέτω
λίγο πιο έντονο κόκκινο στο κόκκινο
το κέρδος μου ξεβάφει

σαν παιδί τσιρίζω
το θέλω το θέλω
είναι δικό μου

αλλά παιδί δεν είμαι

άλλο ζήτημα τώρα
αν τη νύχτα κλαίω
και σα να είμαι παιδί που
ακόμα δε μιλά
δεν ξέρω να αρθρώσω αν πονάω
ή αν απορώ

ναι παιδί δεν είμαι

άλλο θέμα αν
όταν μου φωνάζουν
μη εκεί, μη, κάνει τζίζ

εγώ όλο εκεί βάζω το χεράκι μου
είμαι περίεργη να καεί το χεράκι μου

κι επειδή αυτό το αναφαίρετα
δικό μου λάθος

ποτέ του δε θα μεγαλώσει

γι' αυτό λέω χεράκι μου αντί χέρι.

Ο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ


Ο έρωτας,
όνομα ουσιαστικόν
πολύ ουσιαστικόν,
ενικού αριθμού,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,
γένους ανυπεράσπιστου.
Πληθυντικός αριθμός
οι ανυπεράσπιστοι έρωτες.

Ο φόβος,
όνομα ουσιαστικόν,
στην αρχή ενικός αριθμός
και μετά πληθυντικός:
οι φόβοι.
Οι φόβοι
για όλα από δω και πέρα.

Η μνήμη,
κύριο όνομα των θλίψεων,
ενικού αριθμού,
μόνον ενικού αριθμού
και άκλιτη.
Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη.

Η νύχτα,
όνομα ουσιαστικόν,
γένους θηλυκού,
ενικός αριθμός.
Πληθυντικός αριθμός
οι νύχτες.
Οι νύχτες από δω και πέρα.


Από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.
 

"ελεύθεροι κατακτημένοι", άρθρο του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Σήμερα 25 Μαρτίου 2013 ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην ιστοσελίδα του αναρτά ένα κείμενό του με τίτλο: "ελεύθεροι κατακτημένοι". Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ.
Παραθέτω κάποια σημεία του για σκέψη συνδυάζοντάς το και με την άλλη σημερινή ανάρτηση:

Δεν θα πω για τους άλλους...Θα πω για εμάς, και συγχωρήστε με: Ερχεται η μέρα που η μάσκα τραβιέται βίαια. Η μέρα που το αληθινό μας πρόσωπο φανερώνεται, θέλουμε-δεν θέλουμε, αφτιασίδωτο και τρομακτικά αληθινό. Πρέπει να το κοιτάξουμε, είναι θέμα ζωής και θανάτου. Πρέπει να το ρωτήσουμε, να μας πει ποιοι είμαστε. Γιατί μόνο αυτό γνωρίζει.
Γυρνάμε απότομα, για να αντικρίσουμε μια τρύπα στον καθρέφτη. Πού απουσιάζει το πρόσωπό μας; Το ξεχάσαμε σε μικρά, ταπεινά, εγκαταλελειμμένα σπίτια, στη σκόνη χαμηλών, πλύνθινων ερειπίων, στους τάφους αγράμματων,ακατέργαστα σοφών παππούδων. Εκεί αφήσαμε θαμμένες τις αληθινές καλημέρες, τη συγκίνηση των στίχων, την αλληλεγγύη των ανθρώπων κι ό,τι πολύτιμο δεν μετριέται σε χρήμα. Έκτοτε, προχωρήσαμε στον «σύγχρονο κόσμο» απρόσωποι, γυμνοί, παλεύοντας να κρατήσουμε το νήμα της ύπαρξής μας άκοπο, μέσα σε εποχές δύσκολες, μέσα σε ένα τοπίο που δεν μας μοιάζει.
 
...Απομείναμε αναίσθητοι μπροστά στο ιερό, ζώντας ένα γυαλιστερό, αντιαισθητικό, άχαρο, ανέραστο, ανίερο, ξοδεμένο παρόν. Χωρίς μνήμη, χωρίς όνειρο, διαζευγμένοι από το είναι μας.
Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε. Τα αφήσαμε να σπαταλούν τη ζωή τους σε λογιστικά βιβλία, σε γραφεία εταιρειών, σε άψυχους λογαριασμούς. Τα κάναμε σκλάβους με τίτλους διευθυντικού στελέχους. Τα ταΐσαμε χρήματα, τα σπουδάσαμε χρήματα, τα μάθαμε να σκέφτονται χρήματα, να υπηρετούν χρήματα, να ονειρεύονται χρήματα, να παντρεύονται χρήματα, να γεννάνε χρήματα, να είναι χρήματα... Όταν τα χρήματα λείψουν, από πού θα κρατηθούν;
 
...Αντικαταστήσαμε το γλέντι στην πλατεία του χωριού με το σκυλάδικο. Τον έρωτα με το στριπτιζάδικο. Τα αναγκαία για την επιβίωση, με ένα τζιπ γεμάτο άχρηστα ψώνια. Τον ελεύθερο χρόνο με την υπερωρία. Κάναμε το παιγνίδι των παιδιών υπερπαραγωγή, σε πάρτι γενεθλίων κατά παραγγελία. Ξεχάσαμε ποια είναι τα βασικά συστατικά της ύπαρξής μας, ως ατόμων και ως κοινωνίας, αντικαθιστώντας τα με ό,τι μάς γυάλισε στη βιτρίνα. Γίναμε ό,τι μάς έπεισε ο διαφημιστής, η τηλεόραση ή το περιοδικό να γίνουμε. Καταντήσαμε οπαδοί ομάδων, φανατικοί, με μαχαίρια και μίσος. Έφηβος, προτού σιχαθώ όλες τις ομάδες εξίσου, ήμουν με την Ομόνοια. Μια μέρα που έπαιζε με το ΑΠΟΕΛ, αρρώστησε ο τυμπανιστής των αντιπάλων. Ήρθαν στην άλλη κερκίδα και μου ζήτησαν να πάω στη δική τους, για να παίξω το τύμπανο. Πήγα ευχαρίστως.
... Τι κρατιέται αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο, κάτω από την επιφάνεια που βουλιάζει; Πού ακριβώς βρίσκεται ανεξίτηλα χαραγμένος ο βαθύς Χαρακτήρας, που μας επιτρέπει, όταν όλα αλλάζουν, να λέμε ακόμη «Εμείς»;

...Μπορούμε σήμερα να αποφασίσουμε ξανά, ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί, ποιοι είμαστε. Τι είναι σημαντικό και τι όχι. Τι αξίζει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους. Ποια λόγια αξίζει να πούμε προτού φύγουμε, πώς αξίζει να σταθούμε και απέναντι σε τι, προτού πεθάνουμε. Κι αυτό, μπορούμε να το κάνουμε, ακόμη και νηστικοί, άνεργοι και άστεγοι. Ήταν όμως αδύνατον να το κάνουμε χορτάτοι και υποταγμένοι, με έναν εαυτό-καταναλωτή, εξαρτημένο και ευχαριστημένο.
...Η κοινωνία μας, αυτή η διαλυμένη, πιέζοντας ασταμάτητα την όποια επίσημη πολιτική ηγεσία, αλλά και πέρα απ’ αυτήν, θα αναπτύξει μηχανισμούς στήριξης των ανέργων, θα φροντίσει τα παιδιά της. Όχι από ελεημοσύνη. Από αλληλεγγύη. Και με τη γνώση πως, αν ο διπλανός δε ζει καλά, κανείς δε ζει καλά. Γιατί, ό,τι ποτέ μάς κράτησε σ’ αυτόν τον τόπο, ήταν ένας ιδιόμορφος, ποιητικός, παράλογα ωραίος κοινωνικός ιστός, που αυτοπροστατεύεται και που μας προστατεύει. ...

...Οι Κύπριοι προσφυγοποιούμαστε ξανά στην ίδια μας την πατρίδα. Χάνουμε ξανά τη ζωή όπως τη χτίσαμε, όπως νομίζουμε πως τη διαλέξαμε, όπως νομίσαμε πως μας ανήκει. Και φοβόμαστε. Είναι ανθρώπινο. Όμως, τι πραγματικά φοβόμαστε; Ότι θα πεινάσουμε; Πεινάσαμε και παλιότερα. Ότι θα κρυώσουμε; Κρυώσαμε χρόνια. Ότι θα μείνουμε μόνοι; Πάντα μόνοι ήμασταν. Ότι θα πονέσουμε; Από πόνο άλλο τίποτε… Ότι θα μας κατακτήσουν; Πάντα κατακτημένοι υπήρξαμε.
...Θα τα καταφέρουμε, το ξέρουμε καλά! Γιατί, τελικά, δεν φοβόμαστε τίποτε. Γιατί, τελικά, το μόνο που φοβόμαστε, είναι το υποχρεωτικό κοίταγμα στον καθρέφτη. Το μόνο που μας φοβίζει, είναι το μόνο που πραγματικά έχουμε: το αληθινό μας πρόσωπο...

"το τέλος του διεστραμμένου εγώ", ένα άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη

Και ένα ακόμη άρθρο, παλιό είναι αλήθεια, του Κώστα Βαξεβάνη: "το τέλος του διεστραμμένου εγώ". Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό lifo στις 28-9-2011 και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
Σας παραθέτω ορισμένα σημεία του άρθρου, τώρα που έχει περάσει καιρός και μπορούμε να διαβάσουμε αλλιώς τα γραπτά, για σκέψη για το πούμε ή που θέλουμε να πάμε:

Χειρότερο απ’ το βλέμμα ενός δαρμένου σκύλου είναι το βλέμμα ενός ανθρώπου σαν δαρμένου σκύλου. Το βλέμμα του φόβου που δεν τον φιλτράρει η λογική, που δεν τον αναιρεί καμιά ελπίδα. Δεν υπάρχει χειρότερος φόβος απ’ τον αόριστο φόβο. Δεν ξέρεις τι πρέπει να φοβάσαι και καταλήγεις να φοβάσαι τα πάντα. Λίγο πριν απ’ το τέλος, φοβάσαι τον φόβο σου και καταλήγεις να φοβάσαι τον εαυτό σου.
 
Γέμισαν οι δρόμοι τέτοια βλέμματα. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι πρέπει να φοβούνται, σαν τα σκυλιά που περιμένουν το χτύπημα. Πού πάμε; Τι θα μας συμβεί; Κανένας δεν μπορεί ν’ απαντήσει αλλά και κανένας δεν θέλει. Τι κακό θα συμβεί; Θα χάσουμε τη δουλειά μας, το σπίτι; Θ’ αναγκαστούμε να ζήσουμε με λιγότερα; Η τηλεόραση 52 ιντσών δεν θα προσφέρει καμιά απόλαυση; Θ’ αναγκαστούμε να ψάχνουμε στα σκουπίδια; Θα είμαστε υποχρεωμένοι να πίνουμε ρετσίνα με τον γείτονα που δεν γνωρίζουμε καν, όπως σ’ εκείνες τις ταινίες με τον Ρίζο και τη Βλαχοπούλου; Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει η πόρτα και να είναι ο διπλανός που ζητάει ένα λεμόνι; Ποιο απ’ όλα είναι το δικό μας σενάριο;
 
Δεν είμαι σίγουρος πως η πτώχευση είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που θα πτωχεύσει...
 
Υπάρχουν πολλά που θα χάσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτά που δικαιούμαστε και πολύ περισσότερο αυτά που χρειαζόμαστε... 

Ίσως χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όπως σε όλη την Ευρώπη, για να επικοινωνούμε και όχι για να εξευτελιζόμαστε. Το «ουάου» θα πάψει να είναι το υποκατάστατο του οργασμού στις κουβέντες που ψάχνουν την επιβεβαίωση της ανοησίας. Μπορεί να ψάξουμε περισσότερο τον πραγματικό οργασμό, μαζί με τους κανονικούς ανθρώπους που θα μας κάνουν να τους εκτιμάμε. Θ’ αρχίσουμε να αξιολογούμε ποιος είναι ικανός και χρήσιμος και όχι αναγνωρίσιμος...
 
Πιο πολύ, νομίζω, θα καταστρέψουμε με τα χέρια μας εκείνο το διεστραμμένο «εγώ» που επιμένει να μας αξιολογεί και να μας συγκρίνει με βάση τις πισίνες, τη μάρκα του αυτοκινήτου και τις κακόγουστες καρό ταπετσαρίες που φοράμε επειδή γράφουν Burberry. Μπορεί να μη θέλουμε πια να γίνουμε πλούσιοι, αλλά ουσιαστικοί. Μπορεί ίσως και ν’ αγαπηθούμε περισσότερο, ανακαλύπτοντας τη συλλογικότητα και το ενδιαφέρον για μια ζωή που είναι κοινή...
 
...Φοβάμαι, όπως όλοι. Αλλά θέλω και να συντριβεί ένα σύστημα που αναπαράγει τη σαπίλα. Που βαφτίζει Δημοκρατία τον διεφθαρμενο του εαυτό, Δικαιοσύνη την ατιμωρησία του κι ευτυχία την κενότητα και τον ευδαιμονισμό. Φοβάμαι. Γι’ αυτό θέλω να τελειώνουμε.

Καλή σας εβδομάδα και ίσως η κρίση μας βγει, πάρα πολύ επώδυνα όμως, για καλό.

Βίντεο-προσομοίωση της ζωής ενός γαλαξία από τη NASA

Το παρακάτω βίντεο δείχνει την εξέλιξη ενός Γαλαξία σε σχήμα δίσκου από την Μεγάλη Έκρηξη έως τώρα. Το βίντεο είναι αποτέλεσμα προσομοίωσης σε υπολογιστή της NASA ύστερα από πολλές ώρες επεξεργασίας παρατηρήσεων. Με ανοιχτά μπλε χρώματα τα νεότερα άστρα και με κόκκινο χρώμα τα παλαιότερα άστρα.

  

Ο πιο ακριβής χάρτης του Σύμπαντος από την ESA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός του Διαστήματος (ESA) δημοσίευσε τον πιο ακριβή, έως τώρα, χάρτη του Διαστήματος. Η εικόνα που βλέπετε βασίζεται σε δεδομένα 15 περίπου μηνών από το τηλεσκόπιο Planck και είναι εικόνα που απεικονίζει όλο τον ουρανό από το παλαιότερο φως του Σύμπαντος, όταν αυτό ήταν μόλις 380000 ετών. Η αποστολή του τηλεσκοπίου Planck είναι η μελέτη της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων υποβάθρου, μια ακτινοβολία από την Μεγάλη Έκρηξη! Τα δεδομένα δείχουν να επιβεβαιώνουν το καθιερωμένο μοντέλο της Κοσμολογίας αλλά τα νεότερα και πιο ακριβή δεδομένα απαιτούν νέες εξηγήσεις.
 Περισσότερες πληροφορίες εδώ ή εδώ για ελληνικά.

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Μια θεατρική παράσταση: "πατριδογνωσία"

"ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ" ή "ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ"
μια μικρή πολιτική επιθεώρηση με τον Γεράσιμο Γεννατά

Στις 26 Μαρτίου 2013 ο Γεράσιμος Γεννατάς, σε σκηνοθετική επιμέλεια Θανάση Χαλκιά, θα παρουσιάσει μια πολιτική επιθεώρηση διαμαρτυρίας. Σατιρίζοντας καταστάσεις και πρόσωπα μέσα απο κείμενα πρωτότυπα και "μπερδεμένα" με Μαγιακόφσκι, Λειβαδίτη και άλλους θα μοιραστεί μαζί  μας ιδέες,συναισθήματα και σκέψεις.
Στην παράσταση θα ακουστούν ζωντανά,σε πρώτη εκτέλεση,μελοποιημένα ποιήματα των Μπρεχτ, Μαγιακόφσκι, Λασκαράτου, Έλιοτ, Σαχτούρη, Τζόυς, απ' τον ίδιο τον συνθέτη Γιώργο Κομπογιάννη κι άλλους τρεις μουσικούς.
Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κι ο κόσμος ολόκληρος αποτελούν μια αρένα ανθρώπινης εξαθλίωσης όπου πρωταγωνιστούν σύγχρονοι τύραννοι, με θεατές τους λαούς, και σκηνές από σκληρούς αγώνες και προδομένα όνειρα.
«Όμως εσείς,
θα το μπορούσατε ποτέ καθώς εγώ,
τον εαυτό σας να γυρίσετε τα μέσα του όξω,
Έτσι που να γενείτε ολάκεροι ένα στόμα ;»

Ημ/νιες παραστάσεων: 26,27,28/3, & 3,4,10,11/4

Τιμή Εισιτηρίου: 15υρώ & 10ευρώ, μειωμένο (κάρτα ανέργων, πολυτέκνων, φοιτητικό)

Στον Χώρο Τέχνης Δια Δύο

Σπ. Πάτση 99 , Βοτανικός
210-34.66.048. Στάση μετρό Κεραμεικός

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΙΤΗΣ
Επιλογή Κειμένων: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ

Σκηνοθεσία: ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Σύνθεση Τραγουδιών: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σχεδιασμός Φωτισμών: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΜΜΑ
Βοηθός Σκηνοθέτη - Κατασκευές: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

ΜΟΥΣΙΚΟΙ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ πιάνο,
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ βιολί,
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΪΚΟΣ πνευστά &
ΕΛΛΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ τσέλο.

Ένα φιλμάκι για τα ρατσιστικά στερεότυπα από το Λύκειο Μανταμάδου

Σας παρουσιάζω ένα μικρό φιλμάκι με θέμα τα στερεότυπα και τον ρατσισμό. Το φιλμάκι ονομάζεται "το πορτοφόλι" και γυρίστηκε από μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Μανταμάδου στη Λέσβο.
Μπράβο στους μαθητές!
 

12 έλληνες σκιτσογράφοι για τον ρατσισμό!

21 Μαρτίου 2013, παγκόσμια ημέρα εναντίον του ρατσισμού

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες οργανώνει εδώ και πολύ καιρό μια καμπάνια με τίτλο: "και ένα θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ".
Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού προσκάλεσε δώδεκα έλληνες σκιτσογράφους να σχεδιάσουν ένα κατάλληλο σκίτσο. Όλα τα σκίτσα μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Εγώ σας παρουσιάζω ένα από αυτά, της Μαρίας Τζαμπούρα.

 

Μια ταινία: "μαθήματα ζωής"

Μια ταινία που μιλάει για το εκπαιδευτικό σύστημα, αυτή τη φορά στην Αμερική, με θέμα την προσπάθεια ενός αναπληρωτή καθηγητή λογοτεχνίας να πλησιάσει τους μαθητές του σε ένα υποβαθμισμένο σχολείο στην Νέα Υόρκη. Η ταινία κάνει μια ρεαλιστική βουτιά-χωρίς να τα ωραιοποιεί- στο κόσμο της εκπαίδευσης, σε καθηγητές που πιστεύουν ότι θα σώσουν τους μαθητές τους, σε απογοητευμένους και θυμωμένους καθηγητές, σε απόντες και σε βίαιους γονείς, σε διευθυντές και σε σχολικούς συμβούλους, σε εφήβους που το ψάχνουν-ψάχνονται όχι πάντα με καλό τέλος, που κάνουν λάθος επιλογές ή φτάνουν σε αδιέξοδο. Μια δυνατή, ευαίσθητη, ίσως απαισιόδοξη και μαύρη αλλά ανθρώπινη ταινία.
Με έναν εξαιρετικό ηθοποιό, τον Άντριεν Μπρόντι.
Η ταινία ονομάζεται "μαθήματα ζωής".
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερο στο spirto.net και μια συνέντευξη του Μπρόντι στο in.gr.
         

Η ώρα της Γης

 Η ώρα της Γης

Μια πρόσκληση/πρόταση για το περιβάλλον από την WWF.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε και εσείς.Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Ένα φεστιβάλ "φεστιβάλ ανάμεσα"

Αξίζει να παρακολουθήσετε ένα αλλιώτικο φεστιβάλ που αφορά σχολεία και έχει τίτλο: "φεστιβάλ ανάμεσα", με υπότιτλο: 'όταν μόνο η τέχνη μπαίνει ανάμεσά μας'.
Φεστιβάλ ανάμεσα

Η εκπαίδευση ενός κοσμοναύτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα βίντεο για την εκπαίδευση ενός Ιταλού αστροναύτη του Luca Parmitano που προετοιμάζεται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορείτε να δείτε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό του Διαστήματος μπορείτε να δείτε εδώ.

ένα βίντεο για την εισπνοή-εκπνοή

Ένα τρισδιάστατο βίντεο για την εισπνοή-εκπνοή:
 

Ομιλία με θέμα: "ξεπερνώντας τα σύνορα στη διδασκαλία των Φ.Ε."

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2012 έλαβε χώρα μια εκδήλωση στο ΕΚΦΕ Αιγάλεω με θέμα "7οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών".
Από την εκδήλωση αυτή μπορείτε να δείτε την ομιλία με θέμα "Ξεπερνώντας τα σύνορα στην διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών", στους ακόλουθους συνδέσμους:
Α΄ μέρος και Β΄ μέρος.

Βίντεο της ομιλίας της Σώτης Τριανταφύλλου με θέμα: "συμμετρία και τέχνη"

Στις 8 Μαρτίου η Σώτη Τριανταφύλλου έδωσε μια ομιλία με τίτλο: "Συμμετρία και τέχνη" στο Ίδρυμα Αγγέλου και Λητούς Κατακουζηνού.
Την ομιλία μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Βίντεο από την έκρηξη της Αίτνας

Έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας στις 5-6 Μαρτίου 2013.
Δείτε εικόνες από την έκρηξη στο youtube και τον χρήστη Boris Behncke.
 

Νέα ιστοσελίδα για την ΑΚΤΕΙΝ

Η Κοινωνική Συναιτεριστική Επιχείρηση ΑΚΤΕΙΝ απέκτησε την ιστοσελίδα της:

http://www.akt-ein.gr/

Να την επισκεφτείτε και δείτε πως μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια στις δύσκολες εποχές που ζούμε, δύσκολες αλλά ταυτόχρονα και ελπιδοφόρες γιατί κάτι νέο ίσως γεννιέται.
Στο κάτω-κάτω μέσα από τα δύσκολα δεν μαθαίνουμε και εμείς οι ίδιοι πράγματα για μας, βρίσκουμε λύσεις εκεί που έχουμε απελπιστεί, κινητοποιούμε το δυναμικό μας που νομίζαμε πως δεν είχαμε, στηρίζουμε εκεί που νιώθαμε ότι δεν είχαμε ενέργεια!
Καλή επιτυχία στα μέλη και στους φίλους της ΑΚΤΕΙΝ!

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Μια ταινία-ένα ντοκιμαντέρ: "Welcome to the show"

Από δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

"Welcome to the show". Η μουσική κληρονομιά του Παύλου ΣιδηρόπουλουΈνα ντοκιμαντέρ των Κώστα Πλιάκου και Αλέξη Πόνσε

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 15-24 Μαρτίου

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, υπήρξε πρωτοπόρος στην εποχή του, καθώς ήταν από τους πρώτους που συνδύασαν το ροκ με τον ελληνικό στίχο και με στοιχεία της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Ανήσυχο πνεύμα, πειραματίστηκε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μουσική και τη σύνθεση, αλλά και την ηθοποιία, την ποίηση και τη συγγραφή.
Το Welcome to the show είναι μια καταγραφή της μουσικής κληρονομιάς του Σιδηρόπουλου, όπως αυτή πέρασε στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών και έφτασε ως τις μέρες μας. Είναι η παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτυπώματος ενός ανθρώπου που αποτέλεσε έμπνευση και άνοιξε το δρόμο για εκατοντάδες συγκροτήματα και τραγουδοποιούς.
Στην ταινία, λόγια του Παύλου ντύνονται με τα animation του Νίκου Μπλεμπουτζάκη, με γνωστές και ανέκδοτες φωτογραφίες, βίντεο, ποιήματα και τραγούδια του ερμηνευμένα από τον ίδιο ή άλλους καλλιτέχνες.
Συνεργάτες του, μουσικοκριτικοί και καλλιτέχνες που σφράγισαν με τη μουσική τους τις δεκαετίες του '90 και του '00 μιλούν για το έργο του Σιδηρόπουλου και την επιρροή του. Μεταξύ αυτών οι Μάκης Μηλάτος, Οδυσσέας Ιωάννου, Απροσάρμοστοι, Σπυριδούλα, Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Μητσοτάκης, Σπύρος Γραμμένος, Στάθης Δρογώσης, Υπόγεια Ρεύματα, Κώστας Φέρρης, Κωνσταντίνος Τζούμας κ.ά.
Η ταινία επιλέχτηκε για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης "εικόνες του 21ου αιώνα". Έχει ενταχθεί επίσης στο επίσημο πρόγραμμα σην κατηγορία "Μουσική". Team
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Φαίη Γιαννοπούλου
ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΕΣ: Άγγελος Τάτσης, Αχιλλέας Ρομπόλης, Γιάννης Δόλας, Χάρης Τελόνας, ΒΑΠΨ, Τίμος Κορονετόπουλος
ΜΟΝΤΑΖ, EDITING: Δημήτρης Κλάγκος
ΗΧΟΛΗΠΤΕΣ: Δημήτρης Βλάχος, Γιάννης Δόλας
ΜΙΞΑΖ - SOUND DESIGN: Λευτέρης Ξάνθης
Στο ρόλο της "Σαλούστιας" η Γιώτα Γεωργοπούλου
ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας Πλιάκος- Αλέξης Πόνσε
ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Euroirida, wide-angle
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Αρτίνα Γκέτση, Καλλιόπη Παπαδά

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

ένα τραγούδι "δεμένη" της Μποφίλιου με ωραίους στίχους

Ένα τραγούδι για το Σαββατοκύριακο, "δεμένη" με την Νατάσα Μποφίλιου. Πολύ ωραίοι και δυνατοί στίχοι του Γεράσιμου Ευγγελάτου.
Πηγή: stixoi

Μεγάλωνα στην τσέπη του πατέρα μου
δεμένη μ’ αλυσίδα στα κλειδιά του
με τ’ όνομα, τ’ αμάξι και τα σπίτια του
και μ’ όλα τα μεγάλα όνειρα του

Μεγάλωνα στης μάνας μου τα δάκρυα
σαν σκάλισμα σε βέρα από πλατίνα
που έβγαζε και άφηνε στην άκρια
καθώς έπλενε πιάτα στην κουζίνα.

Τι με ρωτάς,
τι να σου λέω, εδώ τα βλέπεις
θες με κρατάς
κι αν δε σου κάνω με επιστρέφεις

Δεν έχω μάθει δυστυχώς να μην ανήκω
μια στο βοσκό, μια στο μαντρί και μια στο λύκο

Μεγάλωνα γι’ αυτούς περιμένανε
και ύστερα για χάρη κάποιου ψεύτη
και μέρα με τη μέρα αντί για μένανε
τη μάνα μου αντικρίζω στον καθρέφτη

Τι με ρωτάς,
τι να σου λέω, εδώ τα βλέπεις
θες με κρατάς
κι αν δε σου κάνω με επιστρέφεις

Δεν έχω μάθει δυστυχώς να μην ανήκω
μια στο βοσκό, μια στο μαντρί και μια στο λύκο


...και το τραγούδι από το youtube από tsits85, ευχαριστώ
 

3ος νόμος του Νεύτωνα, μια κατασκευή, ένα αυτοκινητάκι, ένας διαγωνισμός και μια τάξη όλο ενέργεια!

Για τον 3ο νόμο του Νεύτωνα, τον γνωστό σε όλους μας ως 'δράση-αντίδραση', σας προτείνω το παρακάτω βίντεο. Το έδειξα στους μαθητές μου σε ομάδες, τους είπα να προσέξουν το πως γίνεται, ποια υλικά χρειάζονται κλπ και τους ζήτησα να φέρουν τα υλικά στο επόμενο μάθημα. Στο επόμενο μάθημα έδωσα 10 λεπτά στην κάθε ομάδα για την κατασκευή του, 10 λεπτά για να το δοκιμάσουν και να το βελτιώσουν και 20 λεπτά για να διαγωνισθούν. Η κάθε ομάδα είχε 2 προσπάθειες για να πάει το αυτοκινητάκι της όσο πιο πιο μακριά γίνεται. Τα αποτελέσματα για το κάθε αυτοκινητάκι, που είχε το δικό του όνομα, καταγράφονταν.  Όλοι οι μαθητές ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά!
 

"Μια γιορτή στου Νουριάν" και μια συζήτηση

Για αυτό το Σαββατοκύριακο σας ξαναπροτείνω το θεατρικό έργο "Μια γιορτή στου Νουριάν". Είχα γράψει για αυτή την παράσταση πέρσι, αύριο όμως το μεσημέρι στο θέατρο Πορεία ο συγγραφέας του έργου Φόλκερ Λούντβιγκ θα είναι εκεί για να μιλήσει με τους θεατές. Μια υπενθύμιση: στο αρχικό του σενάριο που παρουσιάστηκε πριν πολλά χρόνια στην Γερμανία οι μετανάστες με τους οποίους είχαν προβλήματα οι ντόπιοι ήταν έλληνες!
Και δύο βίντεο σχετικά με την παράσταση:
 

 
Και ένα τραγούδι από τους Active Member για το έργο:


Τριήμερο εκδηλώσεων για το βινύλιο!

Για τους λάτρεις του βινυλίου η επόμενη είδηση:

Στον παρακάτω ιστοχώρο vinylisback μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για ένα τριήμερο εκδηλώσεων που οργανώνσει για τους λάτρεις του είδους στην Τεχνόπολι στο Γκάζι από 1 έως 3 Μαρτίου 2013. Εκεί μπορείτε να βρείτε δίσκους βινυλίου, καταστήματα πώλησης δίσκων, αξεσουάρ, να γνωρίσετε συλλέκτες δίσκων, να ακούσετε μουσική!
Καλή σας ακρόαση και διασκέδαση!