Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μια θεατρική παράσταση "ελεύθερα ύδατα"

Μια πρόταση για εφηβικό θέατρο. "Ελεύθερα ύδατα" του Γιάννη Τσίρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Μια παράσταση που θίγει το θέμα του νερού, τη βία, τον ιδεαλισμό των νέων ανθρώπων, την ευθύνη. Αξίζει να την δείτε με τους μαθητές σας. Μπορείτε να δείτε και το σχετικό υλικό που προτείνουν.
Για περισσότερες πληροφορίες για την παγκόσμια μέρα του νερού, the world water council, chartiy water, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
 



Φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου στη Στέγη

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 17-19 Μαίου 2013. Ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η φωνή του Γκράχαμ Μπελ

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε μια φωνή από πολύ παλιά, του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ του εφευρέτη του τηλεφώνου, να μιλά στο εργαστήριό του, στις 15-4-1885.
Πηγή: Naftemporiki και BBC.

Λαϊκά παραμύθια και νέοι συνθέτες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Από δελτίο τύπου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών:

τα λαϊκά παραμύθια ανοίγουν εντυπωσιακούς κόσμους της φαντασίας, τα ζώα μιλάνε, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τις γλώσσες των ζώων, θεριά και δράκοι αποκτούν οντότητα...
Έτσι τρεις συνθέτες, Η Νεφέλη Λιούτα, Δήμητρα Τρυπάνη και Τάσος Ρωσόπουλος δέχθηκαν το κάλεσμα του Ελληνικού Σχεδίου και παρουσιάζουν τρία ελληνική εκδοχή για αφηγητή και την ορχήστρα Καμεράτα. 

 
Τα παραμύθια είναι:
Το βασιλόπουλο και ο δράκος
Η εκδίκηση της Νεράϊδας
Το πιο γλυκό ψωμί

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 στις 12:00 και στις 16:00.

Παζάρι από το ΚΕΘΕΑ Πλεύση

Μια εκδήλωση, πασχαλιάτικη, από το ΚΕΘΕΑ-Πλεύση.
Ένα παζάρι στο Χαλάνδρι την Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη στη Χαϊμαντά από τις 10:00-20:00.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την επιστήμη Famelab 13

famelab
Ένας διαγωνισμός για τα ταλέντα στην επιστήμη που οργανώνει το British Council. Πληροφορίες εδώ. Ο προκριματικός γύρος του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στην Αθήνα. Ο νικητής θα ταξιδέψει στην Αγγλία για τον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Cheltenham (εκεί που ξεκίνησε η ιδέα του διαγωνισμού το 2005) στις αρχές του Ιουνίου 2013. Ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει λίγη ώρα στη διάθεσή του για να παρουσιάσει ένα επιστημονικό θέμα, δικής του επιλογής, σε ένα κονό, το οποίο δεν είναι εξοικειωμένο με την επιστημονική ορολογία. Τα κριτήρια είναι: περιεχόμενο-σαφήνεια-χαρισματικότητα.
 









Σαν σήμερα 5 Απριλίου 2013 'φεύγει' ο Νίκος Παππάς

Σήμερα είναι 21 Απριλίου 2013.
Στις αρχές Απριλίου έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, ένας αξιωματικός που έκανε κάτι πολύ δυνατό και αδιανόητο την εποχή εκείνη. Το όνομά του είναι Νίκος Παππάς και έμεινε στην ιστορία για την ανταρσία με το πλοίο ΒΕΛΟΣ.
Περισσότερες πληροφορίες στο tvxs,  για το αντιδιδακτορικό κίνημα στο Ναυτικό,  την συνέντευξή του για το παρασκήνιο του κινήματος. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και παλαιότερη ανάρτησή μας.
Και δύο βίντεο για το κίνημα του Ναυτικού.
Από το κουτί της Πανδώρας:


Η μηχανή του χρόνου

Άνθρωπος μαγειρεύει για τους συνανθρώπους του στην Αθήνα

Ο άλλος άνθρωπος
Έτσι ονομάζεται μια προσπάθεια αλληλεγγύης από έναν έλληνα ο οποίος στα 46 του μένει άνεργος και αποφασίζει, όταν βλέπει ανθρώπους να ψάχνουν στους κάδους για φαγητό έστω και από τα σκουπίδα, να μαγειρέψει και να μοιράσει φαγητό στον οποιονδήποτε το έχει ανάγκη. Σήμερα στήνει την υπαίθρια κουζίνα του σε διαφορετικά μέρη στην Αθήνα και ταίζει περίπου 3000 άτομα τον μήνα.
Το όνομά του είναι Κώστας Πολυχρονόπουλος και μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξή του στο theinsider  στις 14-4-2013.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Για το πένθος και τους μαθητές μας

Ένα σεμινάριο για τη διαχείριση του Πένθους:

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα: «Το πένθος και η διαχείρισή του στη σχολική κοινότητα».
Το σεμινάριο είχε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Εισηγητές του θεωρητικού μέρους ήταν: 
Ο κ. Κων/νος Κωτσιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής  Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού, Α.Π.Θ  με θέμα «η θρησκευτική πίστη στη διαχείριση του πένθους».
Η κ. Μαρία Ελευθεριάδου, Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Β. Ελλάδος με θέμα «βοηθώντας τους μαθητές να αντιμετωπίσουν την απώλεια».
Η Ντίνα Τσελεπή, Ψυχολόγος στο Α΄ ΚΕΔΔΥ, Συστημική Θεραπεύτρια, Συνεργάτης του Συμβουλευτικού  Κέντρου της ΜΕΡΙΜΝΑΣ στη Θεσσαλονίκη με θέμα «οι έφηβοι μπροστά στην απώλεια».
Η Ελισάβετ Σιμουλίδου, Φιλόλογος – Ψυχολόγος, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης με θέμα «προάγοντας την ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών στο  σχολείο».

Περισσότερες πληροφορίες στην εκπαίδευση-συμβουλευτική εφήβων του Κ. Κιουρτσή.
Αν θέλετε περισσότερα για το πως να στηρίξετε ένα παιδί που θρηνεί το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου μπορείτε να διαβάσετε το φυλλάδιο της Μέριμνας ή να απευθυνθείτε κατευθείαν στην Μέριμνα.

Πασχαλινό παζάρι από το ξεμπλογκάρισμα για τις γυναίκες του Ελεώνα

Το Σάββατο και την Κυριακή 20-21 Απριλίου από τις 10:00 έως τις 20:00 οργανώνεται το 4ο Πασχαλικό Παζάρι από το Ξεμπλογκάρισμα σε έναν χώρο απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου στην Πλάκα.
 

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ξεκινά αύριο ένα φεστιβάλ για κόμικς

Ένα φεστιβάλ για κόμικς Comicdom Con Athens ξεκινάει την Παρασκευή 20 Απριλίου 2013. Το φεστιβάλ που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 21 Απριλίου θα φιλοξενηθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και θα περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες έργα διεθνών και νέων δημιουργών,
προβολές, εργαστήρια και μπαζάρ.
 

Μια ημερίδα "αξιολόγηση στην εκπαίδευση"


















 
 
 
 




Αξιολόγηση στην εκπαίδευση
μύθος ή πραγματικότητα

μια ημερίδα που οργανώνεται από τον Σύλλογο Λειτουργών του Κολλεγίου Αθηνών και από τη Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, από τις 9:00-16:00.
Το σύνολο των περιλήψεων των ομιλητών μπορείτε να το δείτε εδώ, ενώ αν ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.  

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

"Immersion" της ActionAid με τον Αντώνη Κανάκη

Χωρίς λόγια από την ActionAid.
(ευχαριστώ τον/την tsintslgnis από το youtube).
 

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

"Πίστεψε-πράξε-άλλαξε", μια ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ίσως όλοι γνωρίζετε τον θεσμό του TED  ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι αφιερωμένος σε ιδέες που αξίζουν της προσοχής μας. Έτσι πολλοί θα κληθούν να μιλήσουν για 18 λεπτά πάνω σε ένα ενδιαφέρον θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί, από μια καλή πρακτική σε ένα σχολείο έως μια παρουσίαση για ένα ιατρικό επίτευγμα και από μια σημαντική εμπειρία στη ζωή τους έως ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και την παρέμβαση που έκαναν. Αρκετές φορές έχουμε 'ανεβάσει' ομιλίες από την ιστοσελίδα του TED.  Σήμερα θα σας ενημερώσουμε για μια παρόμοια εκδήλωση που φιλοδοξεί να ενθαρρύνει το διάλογο και την ανταλλαγή των ιδεών. Αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα: "Πίστεψε-πράξε-άλλαξε".
Το όνομά του TEDxUniversityofPiraeus και ευελπιστεί να γίνει χώρος ζύμωσης για δράση και αλλαγή ειδικά στην νεανική κοινότητα. Μπορείτε να δείτε τους ομιλητές, όλοι και όλες τους με ωραίες ιδέες και δραστηριότητες.

Για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)

Στην ιστοσελίδα του in.gr υπάρχει ένα αφιέρωμα για το bullying. Δημοσιεύουν ευρήματα της έρευνας από το Χαμόγελο του Παιδιού στην Ελλάδα και συγκριτικά ως προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Αναφέρει ότι ο εκφοβισμός συνιστάται από σπρωξίματα, χτυπήματα, κοροϊδευτικά ονόματα, πειράγματα, παρατσούκλια, σχόλια στο διαδίκτυο, στο σχολείο κα. Παράλληλα δημοσιεύει περιπτώσεις εκφοβισμού στα ελληνικά σχολεία, όλα από καθηγητές, σχετικά βιβλία που κυκλοφορούν από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες.  

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

"οι μαθητές συζητάνε για τη βία στο σχολείο", από το Συνήγορο του Παιδιού

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με θέμα: "οι μαθητές συζητάνε για τη βία στο σχολείο", από το Συνήγορο του Παιδιού. Ακούστε τους.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ημερίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για το σωματίδιο Higgs

Μια εκδήλωση της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών την Κυριακή 14 Απριλίου 2013. Αντιγράφω από το δελτίο τύπου:

"Το κυνήγι του Σωματιδίου Higgs: από το CERN στη σχολική τάξη"
Δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Discover the COSMOS και της Ένωσης  Ελλήνων Φυσικών στην Παλλήνη, 14 Απριλίου 2013.

Οι επιστήμονες του CERN πρόσφατα ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων που ολοκλήρωσαν στον LHC (Large Hadron Collider), τον περιβόητο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, την πειραματική μεγαμηχανή που κατασκευάστηκε στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας. Πρόκειται για μια υπόγεια κυκλική σήραγγα, ένα μακρύ δακτυλίδι μήκους 27 χιλιομέτρων σε βάθος 100-150 μέτρων. Βασιζόμενοι στον LHC, τον πιο ισχυρό και περίπλοκο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε ποτέ, οι ερευνητές αναζητούν απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη, αλλά ακόμη αναπάντητα, ερωτήματα της Φυσικής.
Την ίδια ώρα μία διεθνής ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών σχεδιάζει και αναπτύσσει σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών και σεναρίων που μπορούν να βοηθήσουν στην παρουσίαση των πολύπλοκων φυσικών φαινομένων που λαβαίνουν χώρα στο εσωτερικό του LHC, στη σχολική τάξη. Το πρόγραμμα «Discover the COSMOS», το οποίο συντονίζει η κα. Χριστίνα Κουρκουμέλη, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντας τους την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μίας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων - πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013 

10.15 - 10.30   Προσέλευση - Χαιρετισμός

10.30 – 11.45 Tο πείραμα CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN
Καθ. Παρασκευάς Σφήκας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

11.45 -  12.30 Το πείραμα ATLAS και η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs  
Καθ. Χριστίνα. Κουρκουμέλη, Πανεπιστήμιο Αθηνών

12.30 – 13.00 «Η υποατομική περιπέτεια»׃ Η διαδικτυακή πύλη Discover the COSMOS και εκπαιδευτικα σενάρια για σχολεία.
Δρ. Άγγελος Λαζούδης, Ελληνογερμανική Αγωγή

13.30 – 15.30 «Κυνηγώντας το σωματίδιο Higgs»׃ Διαδραστικά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων από τον ανιχνευτή ATLAS. Χρήση των εργαλείων από τους συμμετέχοντες.
Καθ. Χριστίνα. Κουρκουμέλη, Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Στέλιος Βουράκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ημερίδα ενάντια στον ρατσισμό

Και ένα άλλο δελτίο τύπου για το τι κάνουν σε άλλα σχολεία:

"Ημερίδα εκπαίδευσης ενάντια στο φασισμό & το ρατσισμό"

Σάββατο 13 Απριλίου 2013,10:30πμ – 5:30μμ  στο 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης,
Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη

Οργάνωση: Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
                                                 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:30-10:45 Προσέλευση

10:45-11:00 «Η φασιστική απειλή και ο ρατσισμός στα σχολεία», Άννα Μπαχτή Πρόεδρος ΔΣ Ε’ ΕΛΜΕ

11:00-12:30 «Αναλύοντας το φαινόμενο του φασισμού & ρατσισμού»
  • Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Παύλος Χαραμής, Κέντρο Μελετών & Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) ΟΛΜΕ
  • Παρεμβάσεις από εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους φορέων & συλλογικοτήτων
12:30-13:00 διάλειμμα

13:00-14:00  ΓΝΩΣΗ - Ασπίδα και όπλο κατά της ναζιστικής ακροδεξιάς”
·         Γιώργος Τσιάκαλος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συζήτηση

14:00-16:00 (σε Ομάδες) Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού. Βιωματικές δραστηριότητες , "οδηγοί", βιβλία, ιδέες που υλοποιούν εκπαιδευτικοί ή οργανώσεις. Συντονισμός: δίκτυο εκπαιδευτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιρατσιστική εκπαίδευση
      Νίκος Γκόβας, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση,
      
Ράνια Ελ Αμπάσυ, Εκπαιδευτικά προγράμματα Διεθνούς Αμνηστίας,
      Μαριάννα Ασημακοπουλου
,
Κέντρο Ημέρας "Βαβέλ" ,
    
Εύα Σαββοπούλου, Τομέας Ενημέρωσης Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες


16:15-17:30
Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ  «Μικρές σκηνές καθημερινής βίας» με τη συμμετοχή κοινού, από την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου, όπως παρουσιάζεται σε Γυμνάσια-Λύκεια.

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Γυμνάσιο Ερυθρών

 
Από εκδηλώσεις του Γυμνασίου Ερυθρών. Μπράβο στους συναδέλφους και στους μαθητές!

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

"Η μικρή μας πόλη" από τον θεατρικό οργανισμό Ακροπόλ

Μια προτεινόμενη θεατρική παράσταση "η μικρή μας πόλη" από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ στο Θέατρο Βασιλάκου (Πλαταιών & προφήτου Δανιήλ, Κεραμεικός, τηλ. 210-3470707).
Μια παράσταση τρυφερή, ευαίσθητη και ταυτόχρονα με μια φιλοσοφική ματιά στη ζωή για τα πράγματα που γίνονται δίπλα μας και τα βλέπουμε και άλλα που γίνονται δίπλα μας και δεν τα βλέπουμε...
Σε μια πολύ καλή σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά.
 

Ο Βαγγέλης Καϊμακάμης, ο γιατρός στην επιστημονική βάση Concordia στην Ανταρκτική

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός του Διαστήματος (ESA) σε άρθρο του μάς ενημερώνει για την "αποστολή" που λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη μας, στην Ανταρκτική.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Στις 22 Μαρτίου 2013 γράφει στο άρθρο : "... το πλήρωμα της επιστημονικής βάσης Concordia προετοιμάζεται για τον μακρύ χειμώνα που έρχεται.. Όλα τα αναγκαία-καύσιμα, τρόφιμα-εξοπλισμός- έχουν μεταφερθεί και το τελευταίο αεροπλάνο απογειώθηκε αφήνοντας μόνο του το πλήρωμα της βάσης. Αστρονόμοι, σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, μάγειρες θα ζήσουν για 4 μήνες σε σκοτάδι καθώς ο Ήλιος δεν ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα... Το πλήρωμα θα βασιστεί μόνο στις δυνάμεις του και είναι μια καλή προσομοίωση για τις διαστημικές πτήσεις, αποστολές και ίσως για πιθανές διαστημικές βάσεις...Ανάμεσά τους υπάρχει και γιατρός που θα πραγματοποιήσει οκτώ διαφορετικά πειράματα. Το όνομά του Ευάγγελος Καϊμακάμης..."
Αν θέλετε να τον γνωρίσετε καλύτερα το BHMAscience δημοσιεύει μια συνέντευξή του στην Λαλίνα Φαφούτη στις 31-3-2013 στην οποία μιλάει για τα πειράματά του, για τις συνθήκες της ζωής εκεί και για την επιστημονική αποστολή.
Και εδώ μπορείτε να δείτε μια συνέντευξή του στην εκπομπή "αυτοψία".
 


Και για τους συναδέλφους καθηγητές της βιολογίας και της γεωγραφίας ορίστε μερικές ιδέες για ερωτήσεις πάνω στην α΄ γυμνασίου, όλες από την συνέντευξή του:
"Ο ύπνος είναι αρκετά διαταραγμένος στο περιβάλλον αυτό. Λόγω του χαμηλού οξυγόνου και της ξηρότητας της ατμόσφαιρας, αλλά και λόγω της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού, του βιολογικού ρυθμού". Γιατί έχει χαμηλό οξυγόνο στην περιοχή αυτή;  Γιατί είναι ξηρή η ατμόσφαιρα στην περιοχή αυτή; Η ποσότητα του αέρα σε χαμηλό οξυγόνο επηρεάζει την αναπνοή μας ή τον καρδιακό μας ρυθμό;
"Ως τα μέσα Φεβρουαρίου ο ήλιος δεν εξαφανιζόταν ποτέ από τον ορίζοντα. Από τις 15 Μαΐου και μετά η Concordia θα βρίσκεται σε μόνιμη νύχτα".  Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο εκεί και όχι στην Ελλάδα;
"Ξύπνησα και η ώρα είναι 8 το πρωί ενώ στην Ελλάδα είναι 2 η ώρα το βράδυ". Πώς εξηγείται αυτή η διαφορά της ώρας;
"Ενα άλλο αντικείμενο μελέτης, όπως προσθέτει, είναι ο έλεγχος των βιταμινών, και ιδιαίτερα της βιταμίνης D". Γιατί εκεί η βιταμίνη D βρίσκεται σε μικρή ποσότητα και χρειάζονται έρευνες ή συμπληρώματα διατροφής για να υπάρχει επάρκεια αυτής της βιταμίνης στον άνθρωπο;
"Οι βροχές είναι σπάνιες εδώ".  Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;