Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ένας αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη

Ένα σημαντικό αστρονομικό γεγονός θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες.

Από άρθρο της αστρονομικής ιστοσελίδας astrovox, που δημοσιεύτηκε στις 23-5-2013.

Την περίοδο που περιλαμβάνει τις τελευταίες μέρες του Μαίου, όπως και αρκετό  μέρος του Ιουνίου, θα λάβει χώρα ένα αξιοσημείωτο γεγονός, η προσέγγιση  του αστεροειδή (285263) 1998 QE2 ("QE2") σε απόσταση 0.039 αστρονομικών μονάδων (α.μ.)  ή 6000000Km από τη Γη. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα κοντινή, ο αστεροειδής 2012 DΑ14 πλησίασε στο ένα εκατοστό αυτής της απόστασης τον περασμένο Φεβρουάριο του 2013.
Όμως το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος του QΕ2 για αντικείμενο της τάξης των Near Earth Asteroids (εκτιμάται στα 2.7km) θα έχει ως αποτέλεσμα η λαμπρότητα του αντικειμένου στον ουρανό να φτάσει, και ίσως να ξεπεράσει, το 11ο μέγεθος, καθιστώντας το παρατηρήσιμο στόχο για μικρά τηλεσκόπια.

Από την Ελλάδα, η περίοδος παρατηρησιμότητας (apparition) του QΕ2 θα αρχίσει  τo βράδυ της 29ης Μαίου, όταν ο τελευταίος θα φτάσει, και θα ξεπεράσει, το ύψος των 20 μοιρών μεταξύ 9 και 12 ώρα Ελλάδας. Το μέγιστο ύψος, όπως και η  λαμπρότητα του αστεροειδή, θα αυξάνονται σταδιακά στις επόμενες μέρες.
Το βράδυ της 31ης Μαίου ο αστεροειδής θα βρίσκεται στο ελάχιστο της απόστασής του  από τη Γη και θα φαίνεται ως αστέρας μεγέθους 10.8 και κινούμενος με ταχύτητα 20"/λεπτό.
Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση φαίνεται να είναι η περίοδος 11-12μμ ώρα Ελλάδας, οπότε και το ύψος του στον ουρανό θα είναι 30 μοίρες. Τις επόμενες μέρες και μέχρι το βράδυ της 3ης προς την 4η Ιουνίου η λαμπρότητα του αστεροειδή θα παραμείνει κάτω από το 11ο  μέγεθος. Εκείνη τη νύχτα το ύψος του στον ουρανό θα φτάσει τις 45 μοίρες κατά τις 1 το πρωί...




Πηγή NASA

"Πώς να αντιστεκόμαστε;", ένα απόφθεγμα


…κάτι για τις μέρες που ζούμε που είναι δύσκολες και περίεργες, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία μέσα στην κρίση για να βρούμε, να δούμε και να πορευτούμε:

για το ποιοι είμαστε-πού πάμε-και γιατί (όπως έλεγε και ένας δάσκαλός μου)

Ένα απόφθεγμα του  Μάρκου Αυρήλιου  από μια ιστοσελίδα, τα γνωμικά


"Ο καλύτερος τρόπος για να αντιστέκεσαι είναι να μην εξομοιώνεσαι"

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τραγούδι από τους Minor Project




"Μια γιορτή της επιστήμης" από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τον Δήμο Καλλιθέας

Από δελτίο τύπου:

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και ο Δήμος Καλλιθέας συνεχίζουν για μία ακόμη χρονιά τη συνεργασία τους, σε μία εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 και ώρα 19:30, στην παραλία της Καλλιθέας.
...Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτότυπων επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους δημότες της Καλλιθέας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες ...προγράμματα φιλαναγνωσίας και γνωριμίας μικρών και μεγάλων με ποικιλία επιστημονικών, κοινωνικών και παιδαγωγικών θεμάτων και βιβλίων, με την Επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ιδρύματος Ευγενίδου. Στη «γιορτή της επιστήμης» συμμετέχουν με εκθέματα τεχνολογίας οι μαθητές και οι μαθήτριες, από τα 1ο, 2ο ,7ο, 9ο, 12ο και 13ο Γυμνάσια του Δήμου Καλλιθέας.


Χώρος συνάντησης είναι η παραλία της Καλλιθέας και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν για το κοινό.
Για πληροφορίες: στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210-9469631 και 632 και στα τηλέφωνα της Υπηρεσίας Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας: 210-9570001 και 210-9584832.

Οι "πρωταγωνιστές" του Σταύρου Θεοδωράκη για τον Στέφανο Σιταρά

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, είχαμε αναφέρει έναν νέο έλληνα σκηνοθέτη με πολλές ταινίες και βραβεύσεις, τον Στέφανο Σιταρά.
Την Κυριακή 2 Ιουνίου οι 'Πρωταγωνιστές' αφιερώνουν το επεισόδιο σε αυτόν τον νέο. Διαβάστε στο protagon.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα 20-5-2013ν "έφυγε" ο Ray Manzarek

Στις 20 Μαίου 2013 ' έφυγε' ο Ray Manzarek. O Ray Manzarek  ήταν ο καταπληκτικός κημπορντίστας των Doors.
Ένα μικρό δείγμα της δεξιοτεχνίας του ως φόρος τιμής.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση "Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία"

Από δελτίο τύπου:
 
                       ΑΣ  ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ  ΧΩΡΙΣ  ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Μουσικοθεατρική παράσταση με κείμενα και τραγούδια
Μάνια Παπαδημητρίου (κείμενα,τραγούδι) και τον Αρη Γραικούση (πιάνο,τραγούδι)

Ζούμε σε μια χώρα που όλα γύρω μας λένε: «Θυμήσου…Τότε που… όπως γράφουν τα βιβλία…την παλιά την εποχή…. Τότε που οι γονείς μας ήταν στα θρανία…Όλα τότε ήταν πιο…κάπως…περισσότερο…» κι άλλα τέτοια συγκριτικά ,που βγάζουν πάντα σκάρτο το παρόν κι εμάς μαζί του.

Ας  προσπαθήσουμε να θυμηθούμε λοιπόν μια φορά δίχως νοσταλγία… να θυμηθούμε τα γεγονότα χωρίς το εξιδανικευμένο χτες… όπως ακριβώς έγιναν…

Είναι η δική μας η νεότητα που όπως αποχωρεί θέλει να κρατήσει όλα τα καλά και να μας αφήσει μόνο με τις λύπες; Και αν είναι παιχνίδι των αισθήσεων του παρόντος η μνήμη του καθενός, τότε τί είναι η περίφημη συλλογική μνήμη;

Όλα αυτά που μας μαθαίνανε στο σχολείο να αγαπάμε; Η ιστορία, η ποίηση, τα τραγούδια, οι ζωγραφιές. Όλα αυτά συνιστούν την έννοια της πατρίδας- όχι με την εθνικιστική έννοια -  αλλά με την έννοια της ταυτότητας και της καταγωγής; 

Όλα αυτά που μοιάζουν να μετασχηματίζονται τα τρία τελευταία χρόνια σε κινούμενη άμμο και να αλλάζουν κάθε δευτερόλεπτο μπροστά στα μάτια μας; Τι γίνεται με όλα αυτά που ακόμα κι αν λάθος  μάθαμε να τα αγαπάμε…τώρα όμως έγινε και δεν αλλάζει;…

Γιατί η μνήμη είναι χημεία και όταν γράψει κάτι στην ψυχή του ενήλικα δεν ξεγράφει όσο κι αν το θέλουν οι εποχές. Τι θα κάνουμε λοιπόν με όλα αυτά; Με την κατάθλιψη που ελλοχεύει να μας ρίξει η σημερινή μιζέρια; Μήπως το μόνο που μένει να κάνουμε για να αντισταθούμε είναι Τέχνη; Να φτιάχνουμε δομές για να δικαιολογούμε αυτές τις μνήμες;

Για μας αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντέξουμε την πραγματικότητα…

Παραστάσεις
v 31/5/2013 στον Ιανό , Σταδίου 24, Τηλ. : 210-3217917.
v 8/6/2013 στο ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ, Ηρακλειδών 2, Θησείο, Τηλ.: 210- 3455550, 6947912014.

"Έδωσα και εγώ εξετάσεις", ένα άρθρο του Γ. Γραμματικάκη

Από ένα άρθρο στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο protagon.

Την Παρασκευή το πρωί, έδωσα κι εγώ εξετάσεις στην Εκθεση. Πανελλαδικές, εννοώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της τρόικας, που καταγράφει τους μελλοντικούς ανέργους, ήμουνα ο τελευταίος από τους 109.313 υποψηφίους. Είχα αριθμό 109.314. Καθώς έτσι, ήμουνα ο τελευταίος υποψήφιος, και έφτασα με καθυστέρηση, θεωρήθηκα εκτός συναγωνισμού..

Ο συγγραφέας είναι ο γνωστός φυσικός Γιώργος Γραμματικάκης, το δημοσιεύει στις 19 Μαίου 2013 με τίτλο: "έδωσα και εγώ εξετάσεις".
Ένα ωραίο και καλό άρθρο για προβληματισμό.


 

Μια ταινία, "American History X"

Σας προτείνουμε μια ταινία για σήμερα το βράδυ: "American History X".
Μια πολύ δυνατή ταινία με θέμα τη βία, το ρατσισμό, τους νέους, τα σχολεία και έναν εκπληκτικό Edward Norton.
Μια ταινία για σκέψη και προβληματισμό
.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα "έφυγε" ο Ζωρζ Μουστακί

Για τον Ζωρζ Μουστακί που "έφυγε" αυτές τις μέρες. Ένας γάλλος συνθέτης και τραγουδιστής από την Αλεξάνδρεια.  Ο Ζωρζ Μουστακί ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους έλληνες.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό την Παρασκευή 24 Μαίου 2013


Ημερίδα του Συλλόγου Εγκέφαλος με θέμα: "σχολικός εκφοβισμός" την Παρασκευή 24 Μαίου 2013 στο Γουδί.
Πολλές οι εισηγήσεις, πολλοί οι ομιλητές με ένα κοινό θέμα και αγωνία, τον εκφοβισμό. Για να νιώθουν όλοι οι μαθητές μας ασφαλείς στο σχολείο τους και να βοηθηθούν όλες οι πλευρές (τα θύματα, οι θύτες αλλά και οι θεατές) να είναι πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί και πιο καλοί και συνειδητοποιημένοι μαθητές στο Σχολείο τους με υγιείς σχέσεις μεταξύ τους.
Πληροφορίες εδώ.

Ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδάει για την ΑΚΤ-ΕΙΝ!

Από δελτίο τύπου της ΑΚΤ-ΕΙΝ:

Ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδά για την ΑΚΤ-ΕΙΝ
Μαζί του ο Στάθης Δρογώσης
Βεάκειο Θέατρο
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ο Γιάννης Κότσιρας αποδεχόμενος την πρόταση της ΑΚΤ-ΕΙΝ προσφέρει μια μοναδική
συναυλία για τους σκοπούς της, στο Θέατρο Βεάκειο την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013  στις
21:30.
Μία συνεργασία με στόχο την ενημέρωση και την αλληλεγγύη. Στην παρέα θα έχει
μαζί του τον Στάθη Δρογώση.
 
Η ΑΚΤ-ΕΙΝ είναι μια κοινωνική συνεταιριστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση, που στόχο
έχει την
προώθηση και ένταξη στην οικονομική και  κοινωνική ζωή και την απασχόληση,
ατόμων που αντιμετωπίζουν  κοινωνικό και οικονομικό  αποκλεισμό και γενικότερα την
  κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων που ανήκουν στις «Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού».
«Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού» είναι οι  ομάδες  πληθυσμού που η ένταξή τους στην
κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή προηγούμενη παραβατική συμπεριφορά και κοινωνικές διακρίσεις. Σε αυτές ανήκουν άνεργοι, άτομα
με αναπηρίες, απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικοί, και αποφυλακισμένοι.
  Στόχος είναι η  επανένταξη τους στην αγορά εργασίας είτε μέσω
της δημιουργίας νέων
θέσεων εργασίας είτε μέσω της κατάρτισης και της ανάπτυξης των προσωπικών
δεξιοτήτων τους.
 
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών της ΑΚΤ-ΕΙΝ.

Φεστιβάλ μουσικής στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού





1st  Tinos World Music Festival


Στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Παρασκευή και Σάββατο 24 και 25 Μαίου 213, για δύο μέρες, τέσσερις συναυλίες, 12 μουσικοί θα μυήσουν το κοινό στη σύγχρονη μουσική δημιουργία της Ανατολικής Μεσογείου. 


 

Για όσους αρέσουν τα ντραμς!

Κάτι για ντραμς!
 

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Συναυλία από την "Σχεδία" στην Τεχνόπολι

Από δελτίο τύπου:

Η «σχεδία» το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, συνδιοργανώνουν  μια μεγάλη συναυλία.
Για τη συναυλία έχει οριστεί μια συμβολική τιμή εισόδου της τάξης των 5€. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αλλά και την υποστήριξη της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» και τις ανάγκες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Αστέγων, που αυτό τον καιρό προετοιμάζεται εντατικώς ενόψει της συμμετοχής της στο 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι που μας έρχεται στο Πόζναν της Πολωνίας.

Οι Batala, ο Σπύρος Γραμμένος, οι Locomondo, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Βασίλης Μπαμπούνης, οι Mode Plagal, οι Ρόδες United, τα Υπόγεια Ρεύματα και οι Χαΐνηδες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
 
«121 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 6 ήπειροι, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: PUBLIC, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100)
Περιοδικό Δρόμου "σχεδία", Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα,  213 0231220
 

Μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση "το κύμα" από το 1ο γενικό λύκειο Βύρωνα

"το κύμα"

Αναφέρομαι στη γνωστή γερμανική ταινία, εξαιρετική για όσους την είδαν. Χθες παρακολούθησα το θεατρικό έργο, σε ένα δημοτικό θέατρο, τη Λουίζα, στο Βύρωνα.
Από μαθητές και μαθήτριες ενός λυκείου, του 1ου Λυκείου Βύρωνα, ένα εξαιρετικό Γ. Βιτωράτο ως κύριο Σώντερς και όλους και άλλες μαθητές και μαθήτριες  εξαιρετικούς, τον Κόλλια ως Ρόμπερτ, η Σ. Πέτσα ως Λώρι και ο Σ. Τσιτσιμπάκος ως Ντέιβιντ.
Και την είχαν αναλάβει εκπαιδευτικοί, τρεις συνάδελφοι: Ε. Πίπα, Γ. Πλακίδας, Ε. Σταυροπούλου. Και εργάστηκαν για όλο το χρόνο, Σάββατα, γιορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα...(ξέρετε εσείς, είναι οι γνωστοί εκπαιδευτικοί που τόσα ακούσαμε για αυτούς που δουλεύουν ή μάλλον δεν δουλεύουν, οι τεμπέληδες...).

Αντιγράφω από το κείμενο στο φυλλάδιο:
"...φαίνεται πως η βία έχει και σήμερα ένα πρόσωπο ελκυστικό για πολλούς. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στην επέλασή της. Γιατί όπως λέει ο Αϊνστάιν: ο κόσμος δεν κινδυνεύει από τους ανθρώπους που είναι κακοί αλλά από κείνους που επιτρέπουν το κακό..."

Εξαιρετική, πολύ δυνατή παράσταση. Μπράβο στους μαθητές και στους δασκάλους τους! Μακάρι να συνεχίσουν την καλή δουλειά και τον επόμενο χρόνο και μακάρι και τα άλλα σχολεία να τους μιμηθούν.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ξεκινά το 3ο φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου

Το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου είναι γεγονός!

Από 17 έως 19 Μαίου 2013 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενηθούν Γυμνάσια και Λύκεια από την Παλλήνη, τον Πειραιά, τον Άλιμο και την Ηλιούπολη με ένα κοινό γνώρισμα: την αγάπη τους για το θέατρο.

Πληροφορίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2013

Μουσείο Μαρμοτεχνίας για την παγκόσμια μέρα Μουσείων