Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Ήταν ένας γάιδαρος, μια συναυλία της παιδικής ορχήστρας στο Ωδείο ΝΑΚΑΣ

Στο Ωδείο ΝΑΚΑΣ με τους μικρούς μαθητές της Παιδικής Ορχήστρας και με διδασκαλία της Ν. Οικονομίδου και Ν. Λιούτα. Και με πειρατές, ταυρομάχους, τσιγγάνες και ... έναν γάιδαρο.

Για τη φυσική της α΄ Γυμνασίου

Από τη χθεσινή συνάντηση των καθηγητών που διδάσκουν Φυσική Α΄ Γυμνασίου της Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης της Β΄ Αθήνας με τον επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας καθηγητή κ Γ. Καλκάνη, σταχυολογώ μερικά και σάς τα παραθέτω:

1.      Η βασική σελίδα για τη φυσική της α΄ γυμνασίου

Έχει τα βασικά φυλλάδια που δίνει το υπουργείο {ΦΕ1,2,3, …} αλλά και εμπλουτισμένα τα ίδια βασικά  φυλλάδια {ΦΕ plus 1, 2, 3 …}. Τα εμπλουτισμένα έχουν αρκετό υλικό για να προχωρήσει ο συνάδελφος σε θέματα ή δεξιότητες ή εργασίες που ο ίδιος κρίνει.χ
2.     Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

3.      Για την αξιολόγηση μέσα στη χρονιά, αλλά και στο τέλος του έτους

4.      Για την α΄  γυμνασίου σκοποί και στόχοι είναι:
       Α) Να καλλιεργηθεί η επιστημονική μέθοδος, δηλαδή η Παρατήρηση, η Συζήτηση στην ομάδα και διατύπωση υποθέσεων από τους μαθητές, ο Πειραματισμός, η  Καταγραφή συμπερασμάτων και εξαγωγή αποτελεσμάτων και τέλος οι Γενικεύσεις.
       Β) Να καλλιεργηθεί ο πειραματισμός, δηλαδή: Να καταλάβουν όλοι οι μαθητές τι σημαίνει μέτρηση,  Να χρησιμοποιήσουν όλοι οι μαθητές τα όργανα μέτρησης κα.
       Γ)  Έμφαση να δοθεί στον πειραματισμό σε ομάδες, να εργάζονται όλοι μαζί και να συνεργάζονται, με απλά υλικά και όχι στην απλή επίδειξη. Έμφαση να δοθεί επίσης όχι στην απομνημόνευση αλλά στην κατανόηση μέσα στην τάξη, στην άσκηση δεξιοτήτων κλπ. Να ασκηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επίλυση "ανοιχτών προβλημάτων", στην δημιουργικότητά τους, στη σύνδεση των δραστηριοτήτων στην τάξη με την καθημερινότητά τους, κα.


Καλή αξιοποίηση συνάδελφοι 

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Κοινωνική δράση "γιορτές Αγγέλων" από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα

Από δελτίο τύπου:

                               ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΓΕΛΩΝ 4

Αγαπητοί γονείς, κηδεμόνες και συνάδελφοι,
Η εποχή που ζούμε και τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά μάς καλούν-περισσότερο από κάθε άλλη φορά-να κοιτάξουμε γύρω μας και να δραστηριοποιηθούμε ως ενεργοί πολίτες αλλά και ως άνθρωποι, συνεισφέροντας, με όποιο τρόπο μπορούμε, σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ακόμη και για την επιβίωσή τους!
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με την πεποίθηση ότι ένα σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και ευαισθητοποιημένο στα προβλήματά της, με χαρά σάς καλούμε να συνεχίσουμε για Τέταρτη συνεχή χρονιά τη δράση «Γιορτές Αγγέλων» και φέτος! Άλλωστε το δικό σας ενδιαφέρον και η πρόθυμη συμμετοχή σας, των παιδιών και όσων ενεπλάκησαν συνέβαλαν στην επιτυχία και του περσινού εγχειρήματος.
Συγκεκριμένα, με κάλαντα και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, με θεατρικά παιχνίδια και χορευτικά, θα ακολουθήσουμε και φέτος μια διαδρομή προσφοράς αλλά και προβληματισμού σε περιοχές της πόλης όπου διαβιούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πορεία της «Γιορτής» θα ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδρομή, με σταθμούς σε σημεία όπου διάφοροι φορείς κάνουν έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη, επειδή η προσφορά σας κάθε φορά ξεπερνάει τις προσδοκίες μας, καταφέρνουμε και στέλνουμε και σε φορείς εκτός διαδρομής όπως στους Γιατρούς του Κόσμου, Δήμος Αθηναίων, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, ΠΙΚΠΑ Πεντέλης. Φέτος, ομάδα παιδιών..Άγγέλων από το σχολείο μας θα κάνουν επιπλέον δράση (23 Δεκεμβρίου) σε Παιδικό Ίδρυμα, προσφέροντας έμπρακτα την αγἀπη τους.

Η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η εορταστική δράση είναι 24 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 12.00 το πρωί. Η περιοχή του Κεραμικού παραμένει η αφετηρία μας, έξω από το Μετρό (έξοδος Τεχνόπολις). Η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου τρείς ώρες και θα καταλήξει στον πεζόδρομο της Ερμού (απέναντι από το Γκάζι). Επειδή η ομάδα μας είναι πολυπληθής και η διαδρομή μεγάλη, οι γονείς και κηδεμόνες πρέπει να έχουν λάβει γνώση και να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους.
 Ωστόσο προτείνουμε και σε άλλα σχολεία της Αττικής και της επαρχίας να οργανώσουμε παράλληλες δράσεις στις περιοχές τους με στόχο τη δημιουργία δικτύου βοήθειας και συνεισφοράς από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν φέτος σε αυτή τη δράση παραθἐτουμε ενδεικτικά τα είδη για τα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη, προκειμένου να διατεθούν σε κέντρα αστέγων και ιδρύματα.
-Συσκευασμένα τρόφιμα(ρύζι ,γάλατα εβαπορέ ,ζυμαρικά ,όσπρια ,κονσέρβες, καφές στιγμιαίος, ζάχαρη, κ.α)και είδη ατομικής υγιεινής(χαρτί υγείας, σαπούνια, αφρόλουτρα, ξυραφάκια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, κ.α), όπως επίσης και πλαστικά ποτήρια, σκόνη πλυντηρίου.
-Μερίδες φαγητού και γλυκών, συσκευασμένες ώστε να μοιράζονται εύκολα.
-Ρουχισμός σε καλή κατάσταση( ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, μωρουδιακά ,παπούτσια, σκουφιά, κάλτσες, γάντια, sleeping bag, φόρμες, νυχτικά, πυτζάμες, εσώρουχα, μακό μπλουζάκια, κ.α ).
-Κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, παπλώματα ,κ.α
-Παιχνίδια, κούκλες, παιδικά βιβλία κ.α
Παρακαλούμε για τη διευκόλυνση της διανομής, τα ρούχα, τα παπούτσια και τα παιχνίδια να είναι συσκευασμένα και να αναγράφονται η ηλικία και το φύλο στο οποίο απευθύνονται τα ήδη.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για τη μαγική συνεισφορά σας και το έντονο ενδιαφέρον σας που μας συγκινεί  και πραγματικά αποτελεί κινητήρια δύναμη για όλους μας.
Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη.
Με εκτίμηση και ευχές για ένα αισιόδοξο ανθρώπινο 2014
Ο Σύλλογος διδασκόντων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα
Επικοινωνία: Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα τηλ 210 -6616130.

Ποιο είναι το πιο κρύο μέρος στον πλανήτη μας;;

Ποιο είναι το πιο κρύο μέρος στον πλανήτη μας;
Η NASA μέσω των δορυφόρων που παρακολουθούν τη Γη μας, μάς δίνει την απάντηση. Διαβάστε το σχετικό άρθρο.
 

Μια παράσταση "μικρές σκηνές καθημερινής βίας" στο Βύρωνα


«Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας ΙΙ: Μπορεί να μη γίνει και τίποτα...»

Ευκαιρία… όσοι θέλουν να δουν τη νέα παράσταση θεάτρου φόρουμ (με συμμετοχή κοινού) από την «Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου» (πάει και σε σχολεία δωρεάν) στο
Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
στο πάρκο “Λαμπηδόνα” στην οδ Κωνσταντιλιέρη & Κορυτσάς, Αγ. Τριάδα, Βύρωνα την Κυριακή 15/12/2013 στις  7:00μμ.


Βία, αναδυόμενος φασισμός, ομοφοβία, ρατσισμός, κλιμακούμενες εντάσεις στην καθημερινότητα μιας γειτονιάς μιας σύγχρονης ελληνικής πόλης αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η παράσταση. Φόβος ως συνέπεια όλων των παραπάνω και απόπειρες αντίδρασης σε αυτόν συνθέτουν τη δράση. «Τι κάνουμε;» είναι το ερώτημα που τίθεται στους θεατές, οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν τη ροή της παράστασης και να δοκιμάσουν στην πράξη τις προτάσεις τους.

Μπορείτε να φέρετε φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο Βύρωνα, που την ίδια ημέρα θα συλλέγει φάρμακα σε κοντινές πλατείες για ανέργους, απόρους, ανασφάλιστους.
 

Παζάρι κούκλας από τις κρατούμενες των Φυλακών Θήβας

Χριστουγεννιάτικο παζάρι με κούκλες και κατασκευές από
 
«Το επισκεπτήριο…»
 
13, 14 & 15 Δεκεμβρίου 2013 στο «Εργαστήρι Μαιρηβή»
(Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο)
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των φυλακών,
ξεχωριστά 
για την κάθε κρατούμενη.

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Μια καμπάνια για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με τον Χ. Μπαρδέμ

Χωρίς λόγια...

 
Παρατήρηση πουλιών στον Ωρωπό

Παρατήρηση πουλιών στον Ωρωπό από την Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 από τις 8:30-11:00.
Πληροφορίες εδώ.

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

"γιατί τα σχολεία δεν μορφώνουν", μια άποψη ενός βραβευμένου δασκάλου στις ΗΠΑ

Γιατί τα σχολεία δεν μορφώνουν;
Μια άποψη από τον John Taylor Gatto που ανακηρύχθηκε δάσκαλος της χρονιάς στη Ν. Υόρκη για 2η συνεχόμενη χρονιά το 1990.
Αντιγράφω από το άρθρο στο TVXS, αναφερόμενος στις προκλήσεις της εκπαίδευσης:

"...
1. Τα παιδιά που διδάσκω δείχνουν αδιαφορία για τον κόσμο των μεγάλων. Αυτό ανατρέπει την εμπειρία χιλιάδων ετών...
 
2. Τα παιδιά που διδάσκω δεν έχουν καμιά περιέργεια για ό,τι συμβαίνει γύρω τους, και αν έχουν κάποια, αυτή είναι παροδική. Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για πολλή ώρα, ακόμα και στα πράγματα που τους αρέσουν. Μπορείτε να διακρίνετε τη σχέση ανάμεσα στο συνεχές χτύπημα του κουδουνιού και στην συνεχή αλλαγή αιθουσών διδασκαλίας με την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης;

3. Τα παιδιά που διδάσκω δεν έχουν αίσθηση του μέλλοντος, την αίσθηση ότι το αύριο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το σήμερα. Ζουν σε ένα διαρκές παρόν. Η στιγμή την οποία ζουν είναι το όριο της συνειδητότητάς τους.

4. Τα παιδιά που διδάσκω είναι ανιστόρητα. Δεν έχουν συναίσθηση του τρόπου με τον οποίο το παρελθόν καθόρισε το παρόν διαμορφώνοντας τις αξίες τους και τις ζωές τους και περιορίζοντας τις επιλογές τους.

5. Τα παιδιά που διδάσκω είναι σκληρά στις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά. Δεν συμπάσχουν με την δυστυχία, γελούν με τις αδυναμίες των άλλων και νιώθουν περιφρόνηση για τους ανθρώπους που φαίνεται καθαρά ότι χρειάζονται βοήθεια.

6. Τα παιδιά που διδάσκω δεν ανοίγονται εύκολα και δεν είναι ειλικρινή στις σχέσεις τους. Έχουν μάθει να κρύβουν τον αληθινό εαυτό τους πίσω από ένα εξωτερικό προσωπείο που έχουν «συναρμολογήσει» με κομμάτια από χαρακτήρες και συμπεριφορές που έχουν δανειστεί από τα τηλεοπτικά τους πρότυπα ή έχουν δημιουργήσει μόνα τους για να ξεγελούν τους δάσκαλους τους. Επειδή δεν είναι αυτό που δείχνουν προς τα έξω, η μάσκα πέφτει όταν εκθέτουν τις εσώτερες πτυχές του εαυτού τους σε μια στενή σχέση. Γι’ αυτό και τις αποφεύγουν.

7. Τα παιδιά που διδάσκω είναι υλιστές. Ακολουθούν το παράδειγμα των δασκάλων τους που «βαθμολογούν» τα πάντα με υλιστικά κριτήρια και τους τηλεοπτικούς αστέρες που ξεπουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν.

8. Τα παιδιά που διδάσκω είναι εξαρτημένα, παθητικά και φοβισμένα μπροστά στις νέες προκλήσεις. Αυτή η δειλία πολλές φορές εκδηλώνεται με έναν επιφανειακό «τσαμπουκά» ή θυμό ή επιθετικότητα, όμως κατά βάθος υπάρχει έλλειψη θάρρους...."

 
Ολόκληρη η άποψή του εδώ. Διαβάστε την, αναρωτηθείτε, στοχαστείτε, εμπνευστείτε ή όχι, δράστε, αλλάξτε ό,τι μπορείτε...

Οι Past Perfect Genes στο 12ο Δημ. Σχολ. Χαλανδρίου!


Ανάγκες για το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων ( Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων), βρίσκεται στην Κυψέλη (Αγ. Ζώνης 39 & Καλιφρονά) και φιλοξενεί 232 άτομα με χρόνιες παθήσεις. Οι ασθενείς που φιλοξενούνται εκεί είναι χρόνια πάσχοντες (παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχές της κινητικότητας κλπ). Το 80% των ασθενών είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί.
Χρειάζονται: 
  γάλα εβαπορέ, λάδι, ρύζι και ζυμαρικά
Εάν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το Άσυλο Ανιάτων, υπεύθυνος κ. Διονύσης Ταπτάς, τηλέφωνο 210-8647522.

Μια νέα θεατρική παράσταση "ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα"

Μια νέα θεατρική παράσταση ανεβαίνει αυτές τις ημέρες σε Θέατρο της Αθήνας και αφορά τους εφήβους, την κοινωνία, τους μεγάλους, τους κανονικούς, τους διαφορετικούς.
"Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα".
Στο Θέατρο "Αγγέλων Βήμα" και για πληροφορίες εδώ.

Ο Stephen Hawking μιλά για το Science Museum

Νάμαστε πάλι εδώ. Σχεδόν ένα μήνα από την τελευταία μας ανάρτηση. Και για πρώτη είδηση, μια ομιλία του Stephen Hawking για το Science Museum.