Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Διαλέξεις για το Σύμπαν και τους Έλληνες, στο Μουσείο Ηρακλειδών

Από δελτίο τύπου:

Το Μουσείο Ηρακλειδών ανοίγει ένα "παράθυρο στο σύμπαν" με την οργάνωση τριών ενοτήτων διαλέξεων, η πρώτη εκ των οποίων έχει τίτλο "Το Σύμπαν και οι Έλληνες".

*Στην 1η διάλεξη (31/10), ο Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσική του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνος Δανέζης θα μιλήσει για την ξεχασμένη επιστημονική σκέψη και επιστήμη η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική διανόηση, καθώς και για τον τρόπο που αυτή μπορεί να θέσει τις βάσεις μιας νέας πολιτισμικής συγκρότησης.
*Στη 2η διάλεξη (21/11), η Δρ.Αστροφυσικής Παν/μίου Αθηνών κα Βάλια Λύρατζη, θα παρουσιάσει τις απόψεις του Δημόκριτου για τις ανθρώπινες αισθήσεις και το χρόνο, τη θεωρία του για τη δημιουργία του σύμπαντος, αλλά και την ύπαρξη κοινών σημείων με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες.
*Στη 3η διάλεξη (19/12) ο Δρ. Αστροφυσικής Παν/μίου Αθηνών κ. Αντώνιος Αντωνίου ο οποίος θα αναζητήσει τις ρίζες του πολιτισμικού μας μέλλοντος στη σοφία του παρελθόντος, μέρος της οποίας προήλθε και από τη σκέψη του Πυθαγόρα του Σάμιου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ένα φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών στην Αθήνα

Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό φεστιβάλ θα γίνει στην Αθήνα. Το φεστιβάλ αφορά επιστημονικές ταινίες και θα γίνει από τις 31 Οκτωβρίου έως και την 7η Νοεμβρίου. Ολόκληρο το πρόγραμμα είναι εδώ, ενώ για τις ταινίες μπορείτε να μάθετε εδώ.
Οργανωτής το CAID.
Οι προβολές θα γίνουν στο Ινστιτούτο Θερβάντες,
Μητροπόλεως 23.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Μια επιστημονική θεατρική παράσταση "the science of CSI"

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 21:00 το Hub Events παρουσιάζει στο Hub Science την επιστημονική θεατρική παράσταση του Famelab με τίτλο: "The science of CSI: έγκλημα στο εργαστήριο"
Η παράσταση θα γίνει Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα, Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 2103411009.
Πληροφορίες και στο facebook.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Προτείνετε όνομα για την περιοχή προσεδάφισης στον κομήτη 67P, από την ESA

Ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία του Διαστήματος (ESA) αναφέρει ότι με αφορμή την προγραμματισμένη προσεδάφιση του σκάφους Φιλία στον κομήτη 67P στις 12 Νοεμβρίου προσκαλεί όποιον ή όποια ενδιαφέρεται να ονομάσει το χώρο της προσεδάφισης.
Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: As the location of the first soft landing of a human-made object on a comet, the site, currently identified as Site J, deserves a meaningful and memorable name that captures the significance of the occasion.
Η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε το προτεινόμενο όνομα μαζί με μια περίληψη 200 λέξεων που να εξηγεί το γιατί έχετε επιλέξει το συγκεκριμένο όνομα.
Δηλώσεις, απορίες και η φόρμα συμμετοχής είναι εδώ.

Παρουσίαση βιβλίου του Α. Φλωράκη στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου



Από δελτίο τύπου:

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,
Θα σας περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέκου Ε. Φλωράκη «Τα “γύφτικα” της Οξωμεριάς Τήνου. Σιδηρουργεία και σιδηρουργοί στο 19ο και 20ό αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ΜουσείοΜαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου), το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, ώρα 6.30 μ.μ. 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες εδώ.

Φωτογραφία του σκάφους "φιλία" και του κομήτη πριν από το ραντεβού τους

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία του Διαστήματος (ESA)
έδωσε στην δημοσιότητα μιας φωτογραφίας του σκάφους "φιλία" της Rosetta. Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 7 Οκτωβρίου, δείχνει το σκάφος και τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko σε απόσταση 16Km. Στο πλάνο φαίνονται και τα φωτοβολταϊκά του φτερά.
Η συνάντησή τους έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου 2014 και θα είναι η πρώτη φορά που ανθρώπινο κατασκεύασμα θα προσεδαφιστεί σε κομήτη. 

Ομιλία εκδήλωση για το CERN στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος

Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το CERN

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στις 19:00.

Ομιλία του καθηγητή Εμμανουήλ Τσεσμελή,
Ανώτερος Φυσικός, αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Μονάδας του CERN, για τη διδασκαλία της σύγχρονης φυσικής, τα κυριότερα σημεία γύρω από τη βασική επιστήμη που μελετούν οι επιστήμονες στο CERN, την καινοτομία στο χώρο της τεχνολογίας και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρει το CERN.

Προλογίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου ΕΒΕ.

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Είσοδος με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 17:30.

Η διάλεξη εντάσσεται στο αφιέρωμα διδασκαλίας της σύγχρονης φυσικής στα σχολεία με τίτλο «Το υποατομικό ταξίδι στη σχολική τάξη και στη βιβλιοθήκη» που διοργανώνεται με τη συνεργασία του CERN.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Για την Ε.

Για την Ε.
Keep rocking in heaven!



Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ένα άρθρο για μια καλή μητέρα

10 Οκτωβρίου 2014, στο protagon ένα άρθρο για ένα πολύ δυνατό άτομο, μια μητέρα. Μια μητέρα ενός παιδιού που γεννήθηκε με πάθηση στην σπονδυλική στήλη και χρησιμοποιεί καροτσάκι, σκέφτηκε να γεμίσει με χρώμα και θετική ενέργεια τη ζωή του παιδιού της. Έφτιαξε λοιπόν κοστούμια για το γιό της και μαζί με αυτά τροποποίησε κάθε φορά και το καροτσάκι του ώστε να μην αισθάνεται άσχημα. Μαζί με αυτά 'ανέβασε' όλες τις ιδέες, τα σχέδια, τις φωτογραφίες και τις οδηγίες σε ένα δικό της blog. Μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια και μοναδική μητέρα. Και μάλιστα προχώρησε και έφτιαξε ένα δεύτερο blog για την πάθηση του γιού της.

Μια ταινία "like stars on earth"

Η ταινία που σας προτείνω: "like stars on earth",ή Taare Zameen Par, διαβάστε και στο imdb.
 

Ένα άρθρο, δεκατέσσερις εξομολογήσεις, μια ασθένεια

11 Οκτωβρίου 2014

Στο protagon διαβάζεις ένα άρθρο: 14γενναίες εξομολήγεις για τον καρκίνο του μαστού.
Χωρίς λόγια.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν

Αφιέρωμα σε έναν αμφιλεγόμενο σκηνοθέτη, τον Ηλία Καζάν κάνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
15 ταινίες του Καζάν θα προβληθούν από το 'Βίβα Ζαπάτα' έως το 'Ανατολικά της Εδέμ'.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ, ενώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι εδώ.

Μια θεατρική παράσταση για το εκφοβισμό, "Γιάννης Χ =Xenos"

Γιάννης Χ =Xenos

ένα θέμα που θα είναι αντικείμενο μιας θεατρικής παράστασης στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ από τον Νοέμβριο 2014. Η παράσταση εξελίσσεται με δράση, αφήγηση και διάλογο με τα παιδιά θεατές, τα οποία δίνουν και την τελική λύση στο θέμα.
Αξίζει τον κόπο!

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ημέρα εκπαιδευτικών και η 'η προσευχή του δασκάλου' από την Μιστράλ



5 Οκτωβρίου, ημέρα εκπαιδευτικών

Σας αφιερώνω την προσευχή του δασκάλου από μια δασκάλα της Λατινικής Αμερικής, την Γκαμπριέλα Μιστράλ. Ευχαριστώ τη φίλη για το ποίημα.
ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΑ ΜΙΣΤΡΑΛ ( 1889 - 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1957)

 
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Δώσε μου, Κύριε, απλότητα και βάθος.
Κάνε να μην είμαι περίπλοκος,
ούτε κοινότυπος στο καθημερινό μου μάθημα.
Κάνε να υψώνω τα μάτια
πάνω από το πληγωμένο μου στήθος,
μπαίνοντας κάθε μέρα στην τάξη μου.
Ας μη φέρνω μαζί μου στην έδρα
τις μικρές μου υλικές μέριμνες,
τις κωμικές λύπες μου.
Κάμε το χέρι μου
ελαφρότερο στην τιμωρία
και απαλότερο στο χάδι.
Ας επιπλήττω απρόθυμα,
για να 'μαι βέβαιος
πως τιμωρώ από αγάπη.
Το πλινθόκτιστο σχολείο μου
ας είναι καμωμένο από πνεύμα.
Οι φλόγες του ενθουσιασμού μου
ας γεμίζουν τη φτωχή του είσοδο,
τη γυμνή αίθουσά του.
Η καρδιά μου ας είναι στήλη του,
η πιο δυνατή και η θέλησή μου
χρυσάφι καθαρότερο
απ' τις κολώνες των πλούσιων σχολείων.
 
Η Γκαμπριέλα Μιστράλ ήταν εκπαιδευτικός και η πρώτη λογοτέχνης από την λατινική Αμερική που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ το 1945. Μπορείτε να δείτε το ίδρυμα που φέρει το όνομά της.

Ξεκινά το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ξεκινάει σε λίγες μέρες το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα στους κινηματογράφους ΑΑΒΟΡΑ και ΑΣΤΥ. Από τις 16 έως τις 26 Οκτωβρίου θα μπορείτε να απολαύσετε ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες σε πρώτη προβολή και έλληνες σκηνοθέτες να παρουσιάζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλη τάφρος βρέθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης

Επιστήμονες στο περιοδικό NATURE κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση. Ανακάλυψαν μετά από δεδομένα των δορυφόρων Grail της NASA ότι κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού υπάρχει ένας τεράστιος γεωλογικός σχηματισμός διαμέτρου 3200km. Ο σχηματισμός βρίσκεται κάτω από τον Ωκεανό των Καταιγίδων στη Σελήνη και ενώ αρχικά πίστευαν ότι δημιουργήθηκε από πτώση αστεροειδούς, σήμερα πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν τάφροι που γέμισαν λάβα. Περισσότερες πληροφορίες στο BHMAscience

Ημερίδα για την ενδοσχολική βία στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Ημερίδα για την ενδοσχολική βία
το Σάββατο 11-10-2014 στο Θέατρο "τόπος αλλού".
Συμμετέχουν ψυχολόγοι από το Χαμόγελο του Παιδιού, εκπαιδευτικοί Αγωγής Υγείας και σχολικοί σύμβουλου καθ θα μιλήσουν για εργαλεία πρόληψης, για επανορθωτική δικαιοσύνη και για δημιουργικές δραστηριότητες.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Η άγρια ζωή εξαφανίζεται πολύ γρήγορα από τον άνθρωπο, αναφέρει η W.W.F.

"...Global wildlife populations have declined by more than half in just 40 years as measured in WWF's Living Planet Report 2014. Wildlife's continued decline highlights the need for sustainable solutions to heal the planet, according to the report released today...."
 Αυτά γράφει σε μια έκθεσή της η οργάνωση W.W.F.
Καταστρέφοντας την άγρια ζωή οδεύουμε προς τον αφανισμό της ίδιας της ζωής.
Για περισσότερα στο BHMAScience.

Ξεκινά το animasyros 7.0 στην Ερμούπολη

To animasyros 7.0 Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει στην Ερμούπολη στις 2-5 Οκτωβρίου 2014 φιλοξενώντας όπως κάθε χρόνο διαγωνιστικό τμήμα με προβολές ταινιών από κάθε σημείο του πλανήτη, αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις! Αναφορές μπορείτε να βρείτε στο TVXS και στο BHMAπολιτισμός.  

Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει ένα Φεστιβάλ για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο. Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι εδώ.

Για 3η χρονιά η "Πατριδογνωσία"



Πατριδογνωσία
ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη
μια πολιτική επιθεώρηση τσέπης
                                                               με τον Γεράσιμο Γεννατά

Ο Γεράσιμος Γεννατάς παρουσιάζει σε ταυτόχρονη πρεμιέρα Αθήνας & Θεσσαλονίκης και για 3η χρονιά, την πολιτική επιθεώρηση τσέπης Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη. Σατιρίζοντας καταστάσεις και πρόσωπα, μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς, για τα όρια της εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, σπάζοντας το φράγμα μεταξύ αιχμηρού και αστείου, διασκέδασης και κραυγής. 
Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κι ο κόσμος ολόκληρος είναι η σύγχρονη αρένα της ανθρώπινης εξαθλίωσης, όπου πρωταγωνιστούν τύραννοι σημερινοί, με θεατές τους λαούς και
σκηνές από σκληρούς αγώνες και προδομένα όνειρα.

Μια σκηνική σύνθεση πάνω σε κείμενα των Ξενοφώντα, Θουκυδίδη, Λειβαδίτη, Γαλίτη, Γεννατά και μελοποιημένα ποιήματα που ακούγονται ζωντανά σε πρώτη εκτέλεση των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Έλιοτ, και Λασκαράτου.
Από 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη της Αθήνας και από 17 Οκτωβρίου στο BlackBox της Θεσσαλονίκης.
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 12, Πετράλωνα -  Τηλ.: 2103428650,  6390720843,
Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00. Εισιτήρια: 12€ & 10€