Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η Νεφέλη Λιούτα στις 6-2-15 στο six d.o.g.s.

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στο
six d.o.g.s.
θα εμφανιστεί μια νέα, πολύ ταλαντούχα, με πολύ καλές δουλειές έως τώρα,
η Νεφέλη Λιούτα. Λέγοντας νέα εννοούμε το νεαρό της ηλικίας της και όχι την διαδρομή της, γιατί έως τώρα η φοιτήτρια νομικής, η δασκάλα βιολιού έχει φτιάξει μουσικά παραμύθια που έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο και στο Σταυρό του Νότου, έχει κυκλοφορήσει το άλμπουμ "τα μολύβια κομάντος" και θα κυκλοφορήσει και το νέο της CD.

Ο Leon of Athens στο Σταυρό του Νότου στις 5-2-15

Στο Σταυρό του Νότου την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 εμφανίζεται ο Leon of Athens.
Ο Leon of Athens έχει πάρει πολύ καλές κριτικές για την μουσική του όπου έχει εμφανιστεί, Λονδίνο, Βερολίνο ενώ στην Αθήνα θα παρουσιάσει κομμάτια από το νέο του δίσκο Global. Τη βραδιά θα ανοίξει η κοπέλα-έκπληξη από το Voice,  Αρετή Κοσμίδου από την Αλεξανδρούπολη. 










Σας αφιερώνω ένα τραγούδι του, το Global,  από το νέο του δίσκο.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου 1948

30 Ιανουαρίου 1948
Σαν σήμερα δολοφονείται ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που άλλαξε τα μυαλά, τις συνειδήσεις των ανθρώπων και την ιστορία, ο Μαχάτμα Γκάντι.
Για τον Γκάντι μπορείτε να διαβάσετε στο: historyuk, biography, britannica. Αν θέλετε να διαβάσετε τη σκέψη του και τα σοφά του λόγια μπορείτε να επισκεφτείτε το quote, ενώ έγινε ταινία με έναν εκπληκτικό Ben Kingsley.  

Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου 1972

30 Ιανουαρίου 1972
Η ημέρα είναι γνωστή ως "Ματωμένη Κυριακή". Μια πορεία ειρηνικής διαμαρτυρίας στην Βόρεια Ιρλανδία κατέληξε σε τραγωδία από τα βρετανικά στρατεύματα. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο BBC, theguardian ή να δείτε και την σχετική ταινία
Οι U2 έγραψαν ένα πολύ γνωστό και δυνατό τραγούδι για την μέρα αυτή, το Sunday Bloody Sunday.

 

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το "Ανοιχτό Σχολείο" κάνει εγκαίνια για το νέο του χώρο με σεμινάρια



Το Ανοιχτό Σχολείο γιορτάζει το νέο του χώρο 
και κάνει εγκαίνια με ελεύθερα προγράμματα και σεμινάρια.

"Beatles tribute" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Καμεράτα παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το "Beatles Tribute Project" στις 30 Ιανουαρίου 2015.
Η Καμεράτα παρουσιάζει τα όμορφα τραγούδια των Beatles σε ενορχηστρώσεις του Νίκου Πλατύραχου με τους:
Κώστα Βασιλιάγκο
Δώρο Δημοσθένους
Βασίλη Γισδάκη
juststeve

Καλή σας ακρόαση Σας αφιερώνω δύο τραγούδια: "while my guitar gently weeps"




"Don't let me down"

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

"παιδί και οθόνες" μια ημερίδα για την εκπαίδευση και την τεχνολογία

Από δελτίο τύπου:

Στο πλαίσιο του κύκλου «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο», η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, μέσω του Συμβουλευτικού της Σταθμού Νέων, συνδιοργανώνει με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων μια Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Παιδί και οθόνες».
Οι συμμετέχοντες στη στρογγυλή τράπεζα θα συζητήσουν γύρω από τον κοινό προβληματισμό όλων μας για τη χρήση της τεχνολογίας και της πληροφορικής από τα παιδιά. Η διαφορετική αντίληψη του κόσμου λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας, η νέα σχέση με τη γνώση και την πληροφορία ή το πώς εξελίσσεται η εκπαιδευτική σχέση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν.
Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 (20.00-21.30) στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας (Σίνα 31).
Συμμετέχοντες:
-    Stéphane Vial, Διδάκτορας Φιλοσοφίας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Νîmes, συγγραφέας του βιβλίου L'être et l'écran (PUF)
-    Sylvain Joseph, Στέλεχος Κέντρου Διασύνδεσης της Εκπαίδευσης με τα Μέσα Πληροφορίας και Ενημέρωσης (CLEMI – Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας)
-    Μιχάλης Μεϊμάρης, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
-    Συντονισμός: Odile Cobacho, Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Συζητητές:
-     Odile Bailly-Dubois, Σχολίατρος
-     Άννα Πίγκου, Ψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής
-     Guy Rossignol,  Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου της Γαλλο-Ελληνικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά

Συζήτηση για τον "κινηματογράφο στην εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα", ομάδα Σκασιαρχείο

Η παιδαγωγική ομάδα Σκασιαρχείο οργανώνει εσπερίδα με θέμα: "ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Θα γίνει συζήτηση και προβολή της καλής ταινίας 'Σκασιαρχείο' του Jean Paul Le Chanois στον Γέρακα στις 17:30. Για πληροφορίες για τον Celestin Freinet, ή για την παιδαγωγική του και τις μεθόδους του.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Φόρουμ με θέμα "το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση"

1ο  Διεθνές Φόρουμ
«Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση: 
σκέψεις – θέσεις – αντιθέσεις»
Παρασκευή 30 & Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Πληροφορίες Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Καθηγητές Πανεπιστημίων, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και άλλοι που ασχολούνται με το Αρχαίο Δράμα και το Σχολείο στον 21ο αιώνα.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη στις 26-1-2015

Ένας αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη στις 26 Ιανουαρίου 2015. Ο αστεροειδής 2004BL86 έχει μέγεθος περίπου 550 μέτρων και θα περάσει κοντά από τη Γη, σε απόσταση 3φορές περίπου της απόστασης Γης-Σελήνης, αναφέρουν οι επιστήμονες. Η τόσο κοντινή απόσταση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να τον μελετήσουν οι αστρονόμοι. Το γεγονός είναι πολύ σημαντικό καθώς η επόμενη σημαντική εμφάνιση ενός ανάλογου αστεροειδούς, σε μέγεθος βράχου, αναμένεται να γίνει το 2027! Το γεγονός θα λάβει χώρα στις 21:30 ώρα Ελλάδος και μπορείτε να το δείτε στο virtualtelescope.
Πληροφορίες στο spacecom,earthsky, NASA NASAasteroidwatch.

"λίγα λετπά πριν την καταστροφή" για τον πλανήτη μας

"λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα"

Δεν είναι τίτλος ταινίας αλλά αφορά τον πλανήτη μας, τη Γη. "Ο λεπτοδείκτης του «Ρολογιού της Καταστροφής», που συμβολίζει την επικείμενη καταστροφή του κόσμου, μετακινήθηκε κατά δύο λεπτά προς τα εμπρός και πλέον δείχνει «μεσάνυχτα παρά τρία λεπτά», ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι επιστήμονες που το ρυθμίζουν, από το Συμβούλιο Πυρνηικών Επιστημών ..." αναφέρει το in.gr.
Ενώ το BHMA Science  γράφει ότι "η ώρα είναι πλέον είναι 23:57, τόνισε η Κένετ Μπένεντικτ, η πρόεδρος του Συμβουλίου Πυρηνικών Επιστημών το οποίο το 1947 δημιούργησε αυτό το ρολόι που τότε συμβόλιζε την επικείμενη καταστροφή του κόσμου από τα πυρηνικά όπλα...".
Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και στην dailymail, sciencemag, scienceworldreport.  

"alphabet" ένα ντοκιμαντέρ για την εκπαίδευση







Η δεύτερη προβολή τντοκιμαντέρ με θέμα την εκπαίδευση γίνεται την Τετάρτη 28/1 (20:00) στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για το Αυστριακό «Alphabet» του Έρβιν Βαγκενχόφερ που μελετά δυτικής προέλευσης εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο, παρότι έχει επικρατήσει σήμερα στον πλανήτη, περιορίζει έμφυτα χαρίσματα, καρατομεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Η ταινία προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή 1/2 στον κινηματογράφο Δαναός.
Πληροφορίες στο athinorama, cinedoc.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

"τα 7 κλειδιά της παραγωγικής μας ιστορίας", ένα πρόγραμμα για παιδιά από το Π.Ι.Ο.Π.

Από δελτίο τύπου για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα:

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σχεδίασε και υλοποιεί ένα πρωτότυπο, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα φιλοξενείται, από τις 21 Ιανουαρίου 2015, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο).
Τίτλος του προγράμματος είναι «Τα 7 κλειδιά» αφού επιδιώκει να… ξεκλειδώσει  μυστικά της παραγωγικής ιστορίας της χώρας μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό εγχείρημα καθώς συνδυάζει παιχνίδια γνώσεων και νέες τεχνολογίες, βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν, μέσα από το παιχνίδι, διαδικασίες και μηχανισμούς του τεχνικού πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με βασικές πρώτες ύλες όπως το λάδι, το μετάξι, το μάρμαρο – που σχετίζονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων που εντάσσονται στο Δίκτυο του ΠΙΟΠ – και, σταδιακά, αντιλαμβάνονται τις χρήσεις αλλά και τη σημασία τους μέσα από μια έξυπνη διαδρομή με πολλά «εμπόδια» - γρίφους, αινίγματα, πειράματα.
Πώς μπορούμε με ένα αμύγδαλο να βάψουμε ένα κομμάτι ύφασμα; Ποιο είναι το σκληρότερο υλικό στη φύση; Πώς η τριβή καθορίζει τη χρησιμότητα διαφορετικών υλικών; Τι είναι η Κάμινος Hoffmann; Ποιες είναι οι πηγές ενέργειας που βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία; Αυτά είναι μόνον μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις οι οποίες εμπεριέχουν και τις λέξεις - κλειδιά που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της Λίμνης Στυμφαλίας! 
Στο Ίδρυμα Ευγενίδου κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2015 10:00-16:00. 

Δράσεις της Ορνιθολογικής στο πάρκο Τρίτση για τις Αλκυονίδες μέρες


Από τις δράσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:

Την Κυριακή που πέρασε υλοποιήσαμε την εθελοντική δράση "Αλκυονίδες Ημέρες Εθελοντισμού" στο πάρκο Τρίτση με τη συμβολή δύο περιβαλλοντικών ομάδων (2ο ΕΠΑΛ Ιλίου και 3ο ΓΕΛ Αχαρνών). Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε και την σελίδα της Εταιρείας στο facebook.

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ώρα της Γης

28 Μαρτίου 2015
Η ώρα της Γης, earth hour.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με θέμα "Ο Αριστοτέλης, τότε και τώρα για τη φύση, το λόγο και τον άνθρωπο"

Από δελτίο τύπου:

   

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
  
Η Πρόεδρος κ. Νίκη Γουλανδρή
και τα μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας 
στο πλαίσιο του κύκλου Ομιλιών – Μαθημάτων με τίτλο
«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
σας προσκαλούν στην ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας
των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης,
 κ. Μυρτώς Δραγώνα-Μονάχου
με θέμα: Ο Αριστοτέλης τότε και τώρα για τη Φύση,
τον Λόγο και τον Άνθρωπο
 
την Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 στις 19:00
στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ

Ξανά στους κινηματογράφους μια ταινία-ντοκιμαντέρ "παίζοντας με τη φωτιά"

Από δελτίο τύπου:

Αγαπητοί μας φίλοι από την
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 ξεκινούν πάλι οι προβολές της ταινίας  «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ», στην Αθήνα (στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ) και στη Θεσσαλονίκη, (στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ).
 
Θα χαρούμε να σας δούμε.
Φωτεινή Οικονομοπούλου & Αννέτα Παπαθανασίου
 
 Στην ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ θα προβάλλονται και οι δύο προηγούμενες ταινίες μας ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΤΟΥ HINDU KUSH και QADIR, ΕΝΑΣ ΑΦΓΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ.
 
Μια τριλογία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ένα οδοιπορικό σε περιοχές που σπαράσσονται από πολέμους. Η Αννέτα Παπαθανασίου ταξιδεύει στις χώρες των Ταλιμπάν και  μας αφηγείται ιστορίες αποτυπώνοντας συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες, σκληρές καταγραφές όπου η φαντασία ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που αποτελεί τη τραγική καθημερινότητα των απλών ανθρώπων σε χώρες σαν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
 
Η ταινία ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, παραγωγής 2014, είναι μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν, που κυριολεκτικά παίζουν με τη φωτιά! H Αννέτα Παπαθανασίου, ηθοποιός η ίδια και σκηνοθέτης, επισκέπτεται την Καμπούλ για να διδάξει την Αντιγόνη του Σοφοκλή και να καταγράψει τη ζωή των Αφγανών καλλιτεχνών, που προσπαθούν να συνδυάσουν την τέχνη και τον πολιτισμό με την σκληρή καθημερινότητα σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα. Αφηγείται ιστορίες γυναικών ηθοποιών που, σαν σύγχρονες Αντιγόνες, έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους και την οικογένειά τους. 
Πληροφορίες: facebook, vimeo.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η "πατριδογνωσία" συνεχίζεται



Πατριδογνωσία
ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη
μια πολιτική επιθεώρηση τσέπης
Οι παραστάσεις συνεχίζονται!
Από 16 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο …Η Πατριδογνωσία στήνει κάλπες
και δίνει τα πρώτα exit polls στο Θέατρο Αλκμήνη!

Από 16 Ιανουαρίου οι Πατριδογνώστες-τριες, το κοινό της παράστασης θα ψηφίζει και θα δίνει στη δημοσιότητα τα πιο έγκαιρα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν στις εκλογές.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται και θα σχολιάζονται από συντελεστές και κοινό σε μια διαδραστική διαδικασία, όπου η ανταλλαγή σχολίων και απόψεων θα μπλέκεται με την «κανονική» παράσταση.

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 12, Πετράλωνα -  Τηλ.: 2103428650, 6930720843
Παρασκευή 21:00 & Σάββατο 18:30. Eισιτήρια: 12 € &10 €