Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκινά η 4η βδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

Από δελτίο τύπου:

"Μία εβδομάδα-ταξίδι στην Αφρική μέσω της 7ης τέχνης. Η 4η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με 18 ταινίες -μικρού και μεγάλου μήκους- ικανές να μας εξοικειώσουν με τον πολιτισμό της  «Μαύρης Ηπείρου» και να υπογραμμίσουν τις διαφορές της κουλτούρας μεταξύ του Βορρά και του Νότου της.
Ένα πλούσιο οπτικοακουστικό ταξίδι, ύμνος στην διαφορετικότητα και τη συλλογικότητα."
Από την debop agenda.

Ομιλία του καθηγητή Δ. Νανόπουλου στο Εθνικό Θέατρο

Από δελτίο τύπου:
"Το Εθνικό Θέατρο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, συνεχίζοντας το δημόσιο διάλογο πάνω σε κεντρικά θέματα της θεατρικής αλλά και της ευρύτερης πολιτισμικής μας ζωής, σας προσκαλούν στο δεύτερο «Συμπόσιο του Μήνα» την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 στις 20:00 στη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24) με θέμα: 

«Ελπίζοντας στην αβεβαιότητα
»

Η παράλληλη ανατροπή στη φυσική, στις τέχνες και στο θέατρο

Ομιλητής του Συμποσίου είναι ο διακεκριμένος καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών του Πανεπιστημίου Τέξας Α&Μ και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρης Νανόπουλος.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Προβολή ταινιών με θέμα τη βιολογία, στις 26-2-2015

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με προβολή επιστημονικών ταινιών θα γίνει στο Ινσιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα (Ομήρου 14-16) στις 26-2-2015.
Ο τίτλος των προβολών είναι: "η έρευνα στην οθόνη-επιστήμες της ζωής για όλους". Μερικοί τίτλοι είναι: βιβλιοθήκη πρωτεϊνών, πώς εκπέμπουν οι συνάψεις, το φως χτυπάει στα νεύρα κα.
Δύο σύνδεσμοι για να μάθετε περισσότερα: maxplanck και caid.

Οι Past Perfect Genes στο "Διδότου Stage" στις 21-2-215

Με νέες εκπλήξεις, οι Past Perfect Genes εμφανίζονται για μία ακόμη φορά στον γνώριμο χώρο του "Διδότου Stage" (πρώην "Μπαράκι του Βασίλη", υπό νέα διεύθυνση, στην οδό Διδότου 3, Κολωνάκι), το ερχόμενο Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

"δεν υπάρχει κράτος μαντάμ" μια παράσταση


«Δεν υπάρχει κράτος μαντάμ!»

Παντελής Αμπαζής- Γεράσιμος Γεννατάς
backing band «Ανωτάτη Ζαμπετική»
Τσάι στη Σαχάρα, Λαοδικείας 18 – Ιλίσια
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στις 21:45

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2110120936
Τιμή εισιτηρίου: 10€ με κρασί ή μπύρα


Με διάθεση ζαμανφού και σερσελαφάμ, ένας άντρας δύο μέτρα κοτζάμ, ο μποέμ τραγουδοποιός Παντελής Αμπαζής, παρέα με τον γνωστό σανιδοφάγο ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά και το συγκρότημα «Ανωτάτη Ζαμπετική» έρχονται στο Τσάι στη Σαχάρα για να κάνουν το μεγάλο μπαμ!




Ξεκίνησε το 19ο παζάρι βιβλίου 2015


Το παζάρι βιβλίου ξεκίνησε, στην πλατεία Κοτζιά στο Δήμο Αθηναίων με πολλά βιβλία και πολλούς εκδότες.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία " τα μαθηματικά της οικογένειας Simpson"

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με ένα περίεργο τίτλο: "τα μαθηματικά της οικογένειας Simpson".
Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 στις 20:00 ο Simon Singh, συγγραφέας, επιστήμονας θα μας παρουσιάσει τα μαθηματικά που κρύβονται πίσω από την σειρά: από τους πρώτους αριθμούς έως το π, από το χάος έως την τοπολογία πολλά θα μάθετε για τα μαθηματικά της σειράς.
Πού γίνεται; Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός στο The Hub events.
Ομιλητής o Simon Singh, συγγραφέας του "Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά".  

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποστολή του IXV






Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του Διαστήματος (E.S.A.) προχώρησε με επιτυχία σε ένα πρώτο βήμα για την κατάκτηση του διαστήματος. Το IXV εκτοξεύτηκε με επιτυχία, ολοκλήρωσε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και προσθαλασσώθηκε πάλι με επιτυχία την προηγούμενη βδομάδα. Το πειραματικό σκάφος διαστάσεων 5m μήκους, 2m πλάτους και 1,5m ύψος με μάζα 2tn έχει σκοπό να στείλει ανθρώπους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αργότερα να μεταφέρει ανθρώπους, υλικά και εμπορεύματα στον πλανήτη Άρη. Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε όλη την αποστολή.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια για την ακοή, τον ήχο και την μουσική από την Ιατρική Σχολή και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Από δελτίο τύπου για ένα ενδιαφέρον θέμα, τον ήχο, την ακοή και τη μουσική:

"...Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η κλινική μας, στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, δημιούργησε ένα νέο Υποχρεωτικό κατ' Επιλογήν Μάθημα με τίτλο Διαταραχές Φωνής & Ακοής στις Ερμηνευτικές Τέχνες και τη Μουσική

Σκοπός του μαθήματος είναι η περιγραφή της παθολογίας και της αντιμετώπισης των παθήσεων της ακοής και της φωνής στους καλλιτέχνες και τους μουσικούς. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι ικανοί να κατανοήσουν σε βάθος τη φυσιολογία και την παθοφυσιολογία της ακοής,  την φύση των διαταραχών φωνής και ακοής στους καλλιτέχνες και τους μουσικούς και τη διεπιστημονική προσέγγιση αυτών των παθήσεων.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τρίτη, από τις 17/3/15 έως τις 2/6/15, 14:30 - 17:15 (κατ' εξαίρεση στις 14:00 την πρώτη Τρίτη) στο Αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι ελεύθερη και ανοικτή σε φοιτητές ή άλλους ενδιαφερόμενους, ανεξάρτητα από την εγγραφή στο μάθημα..."

Ένα ιδιαίτερο δελτίο τύπου που το έψαξα παραπάνω μιας ο τίτλος του με 'κέντρισε'. Αντιγράφω μερικές από τις θεματικές ενότητες που βρήκα: φυσική του ήχου, μουσικός ήχος, φυσιολογία της ακοής, εγκέφαλος και μουσική, ακουστική συναυλιακών ήχων και η επίδραση στην ακοή, προστασία της ακοής από μουσική και θόρυβο και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα!
Μπράβο στους διδάσκοντες της Ιατρικής Σχολής και τους γιατρούς του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου για το σεμινάριο και την όλη ιδέα! Μπράβο τους!

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μια εκδήλωση για έναν λαμπρό μαθηματικό "Αλεξάντερ Γκρόθεντικ"

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί
την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ.
στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην εκδήλωση
Γκρόθεντικ: το Υπέρλαμπρο Άστρο των Μαθηματικών
Ομιλητές: Α. Δοξιάδης και Τ. Μιχαηλίδης.
Η εκδήλωση, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα γίνει την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 19.00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο της οδού Πειραιώς.
(Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα)

Τα περσινά βίντεο που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό School Lab 2014

Έχοντας αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση τον διαγωνισμό School lab για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών και Γυμνασίων σας παρουσιάζουμε τα βίντεο που διακρίθηκαν στον περσινό διαγωνισμό. Από οπτικές ψευδαισθήσεις έως το κύτταρο υπάρχουν πολλές και πρωτότυπες ιδέες.
Πληροφορίες εδώ.

Μια δυνατή παράσταση "Αγαπητή Ελένα"

                                                                 "Αγαπητή Ελένα"





Μια μια πολύ δυνατή παράσταση είναι η "Αγαπητή Ελένα" στο θέατρο "Επί Κολωνώ". Μια παράσταση που αφορά εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
Ένα βράδυ επισκέπτονται την καθηγήτριά τους στο σπίτι τέσσερις μαθητές με σκοπό να της ευχηθούν "χρόνια πολλά" για τα γενέθλιά της. Ο απώτερος σκοπός τους όμως είναι να κλέψουν τα γραπτά τους από τις τελικές εξετάσεις, τα οποία φυλάσσει η καθηγήτριά τους, και να αλλάξουν τους βαθμούς τους ώστε να επιτύχουν την πολυπόθητη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Μια πρόσβαση που θεωρούν ότι θα τους ανοίξει τον δρόμο της επιτυχίας και της κοινωνικής καταξίωσης...
Μια παράσταση που θίγει θέματα και ανοίγει συζητήσεις.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Μια ταινία από το Β Λύκειο Καλλονής για το ρατσισμό




Μια ταινία για το ρατσισμό από το Β΄ Λύκειο Καλλονής Λέσβου, "ρατσισμός χωρίς λόγο".

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

"ο κόσμος των πλανητών" ομιλία του κ. Δανέζη στο Μουσείο Ηρακλειδών

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στο Μουσείο Ηρακλειδών δίνει διάλεξη ο διακεκριμένος καθηγητής της Αστρονομίας κ. Δανέζης με τίτλο: "ο κόσμος των πλανητών".

Μια δυνατή ταινία "shelma"





Χωρίς πολλά λόγια, μια δυνατή ταινία "Shelma". Η ταινία πραγματεύεται την πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ το 1965 στην πόλη Shelma. 

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Μια νέα προσέγγιση, storytelling & teaching model

Ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για τις Φυσικές Επιστήμες, ονομάζεται story telling. Το αφηγηματικό μοντέλο διδασκαλίας, όπως ονομάζεται, έχει σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των καθηγητών. Το συγκεκριμένο έργο αφορά Φυσική, Χημεία και Βιολογία και απευθύνεται σε μαθητές των 15 ετών.

Ξεκίνησε ο μαθητικός διαγωνισμός των Φ.Ε. του School Lab!

School lab
Ένας μαθητικός διαγωνισμός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου και αφορά τις Φυσικές Επιστήμες! Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στην ακόλουθη φόρμα συμμετοχής
Διοργανώνεται από icreate, Scico  British Council.