Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

η ώρα μηδέν στο CERN, μια ματιά στο παρελθόν...

Πλησιάζει η ώρα μηδέν στο CERN

(Πηγή: www.physcis4u.gr)

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα από σήμερα, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει πειραματικά στα έγκατα της Γενεύης το πιο μεγάλο πείραμα. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας θα δοκιμάσουν να αναπαραστήσουν τις πρώτες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Σε αυτήν, μια δέσμη πρωτονίων θα τρέξει για πρώτη φορά στον κυκλικό επιταχυντή σωματιδίων με ενέργεια 450 GeV, για να φτάσει σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός, διατρέχοντας και τα 27 χιλιόμετρα του επιταχυντή.
Τέλος στις 21 Οκτωβρίου θα γίνει η επίσημη έναρξη του επιταχυντή και όλων των υπόλοιπων λειτουργιών. Ας σημειωθεί ότι θα εργαστούν περίπου 6000 ερευνητές σε αυτόν από πολλές χώρες ανάμεσα τους και από Ελλάδα και θα μελετήσουν την κατάσταση της ύλης ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη - περίπου 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Έτσι ελπίζουν ότι θα ανοίξουν πολλά παράθυρα γνώσης της "ώρας μηδέν" του σύμπαντος καθώς και της δημιουργίας του.
Στον επιταχυντή LHC, (Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων, Large HadroCollider, η μεγαλύτερη πειραματική μηχανή της σωματιδιακής Φυσικής που κατασκευάστηκε ποτέ) τα πρωτόνια που θα συγκρουστούν θα έχουν επιταχυνθεί σε ενέργεια 7 τρισεκατομμύρια eV. Η ταχύτητα του κάθε πρωτονίου θα προσεγγίζει τόσο πολύ αυτή του φωτός που θα αυξάνει 7.000 φορές την αρχική του μάζα. Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο της σύγκρουσης το βάρος τους θα αυξάνεται κατά 14.000 φορές και θα εκλύεται και η αντίστοιχη ενέργεια. Η κάθε δέσμη των πρωτονίων πρόκειται να κινείται επί περίπου 10 ώρες με αποτέλεσμα να διανύει πάνω από 10 δισ. χιλιόμετρα ή 11.245 κύκλους το δευτερόλεπτο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του CERN.
Διαβάστε επίσης και τα σχετικά πλήρη άρθρα:
στην καθημερινή (ttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_31/08/2008_282818) και
στο www.physics4u.gr
καλή επιτυχία!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pshlomperdeutika me ola auta alla me exoun entupwsiasei tolmo na pw!tha hthela polu na paw na dw estw kai gia ligo to xwro kai ola auta ekei pera!exw mia aporia omws:autos o "kuklikos epitaxunths" o opoios tha auksanei th taxuthta twn swmatidiwn, tha leitourgei sunexeia,epi 24wrou basews,kai kathe mera,gia 10 xronia?den uparxei fobos mhpws xalasei apo uperthermansh 'h kati tetoio?tha perimenw apanthsh...!ta leme !