Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τι είναι αυτό; ή κάτι για τον πατέρα μου...

Σας έχω ένω βίντεο με τίτλο: "Τι είναι αυτό;". Ίσως το έχετε δει. Και εγώ το είχα δει πριν καιρό. Μου άρεσε, συγκινήθηκα, σκέφτηκα να το ανεβάσω αλλά ξεχάστηκε. Ώσπου τα έφερε έτσι η ζωή, [πάντα στα φέρνει όλα τα άλυτα θέματά σου ξανά και ξανά, ίσως για να δοκιμάσεις να τα λύσεις επιτέλους πριν να είναι πολύ αργά και μετανιώσεις] που είδα το βίντεο αυτό με άλλο "μάτι".
Το ανεβάζω για να το δείτε και εσείς, όχι με άλλο "μάτι" και να αλλάξετε [οι αλλαγές δεν γίνονται με αφορμή μόνο τη γνώση, χρειάζονται και άλλα υλικά]. Το ανεβάζω για εκείνη την ώρα που η ζωή θα στο ξανα-φέρει μπροστά σου το δικό σου άλυτο θέμα να γυρίσεις πίσω να δεις το φιλμάκι τούτο και να το αξιοποιήσεις όπως κρίνεις εσύ κατάλληλα.
Ευχαριστώ και τη φίλη που μου το έστειλε [την κατάλληλη στιγμή ή απλώς τυχαία η ζωή το έκανε;].

Έτος Νίκου Καββαδία με το ΕΚΕΒΙ και το Δεύτερο Πρόγραμμα

Έτος Νίκου Καββαδία φέτος και μου ήρθε η ακόλουθη ανακοίνωση από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Την προωθώ γιατί ξέρετε την εκτίμηση που έχω για την ποίηση του Καββαδία και έχω ανεβάσει και τραγούδια του.

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββδία από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και το 2010 έχει κηρυχθεί «Έτος Νίκου Καββαδία». Ο θαλασσινός ποιητής, ναυτικός, Νίκος Καββαδίας ή «Κόλλιας» γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 σε μια επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες. Το Νοέμβριο του 1928, έβγαλε το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο ως "ναυτόπαις" και μπαρκάρισε τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος". Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξίδευε διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Τα πιο σημαντικά του έργα: Μαραμπού (1933), Πούσι (1947), Τραβέρσο (1975),Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη: Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα, επιμέλεια Guy (Michel) Saunier, Βάρδια (1954), Λι (1987), Του πολέμου/Στ' άλογό μου (1987), έμειναν χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά των Ελλήνων και μεγαλώνουν γενιές σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρουσιάζει από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Κάθε ημέρα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, παρουσιάζεται το έργο του Νίκου Καββαδία μέσα από το μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν, τον μελέτησαν, τον μελοποίησαν και τον τραγούδησαν.

Μιλούν (με αλφαβητική σειρά):

Γιώργος Ζεβελάκης (Ερευνητής Λογοτεχνίας),
Έλγκα Καββαδία (ανιψιά και κληρονόμος ποιητή),
Δημήτρης Καλοκύρης (συγγραφέας-ποιητής),
Γιάννης Κοντός (ποιητής),
Μαριανίνα Κριεζή (στιχουργός),
Μαίρη Μικέ (καθηγήτρια Φιλολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου),
Θανάσης Νιάρχος (συγγραφέας),
Σταύρος Πετσόπουλος (εκδότης),
Γιώργος Τράπαλης (συγγραφέας-γλωσσολόγος),
Διονύσης Τσακνής (τραγουδοποιός),
Φίλιππος Φιλίππου (συγγραφέας),
Αντώνης Φωστιέρης (ποιητής),
Τηλέμαχος Χυτήρης (πολιτικός-ποιητής).

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):

Γιώργος Ανδρέου,
Χρήστος Θηβαίος,
Γιάννης Κούτρας,
Μαρίζα Κωχ,
Θάνος Μικρούτσικος,
Ελένη Τσαλιγοπούλου και
μαθητές των Αρσάκειων Σχολείων.
Στο ακριβώς κάθε ώρας, ποιήματα του Ν. Καββαδία διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.

Ένα αφιέρωμα που χρωστάμε στον σπουδαίο Έλληνα, στον μεγάλο ποιητή. Συντονιστείτε και συναντήστε τις θάλασσες, στις οποίες ταξίδεψε ο Νίκος Καββαδίας.
31 Μαΐου – 4 Ιουνίου, 19.00 – 22.00
στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7.


http://www.deytero.gr/
http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=138

Ο Κοπέρνικος ξανακηδεύεται

Διάβασα στο in.gr στις 22.5.2010 ότι ο Κοπέρνικος, ο άνθρωπος που τόλμησε να υποστηρίξει το Ηλιοκεντρικό σύστημα σε πείσμα της καθιερωμένης άποψης και κόντρα στην πανίσχυρη εκκλησία (βέβαια, την άποψή του την εξέδωσε σε βιβλίο λίγο πριν πεθάνει), ξανακηδεύεται στην Πολωνία μετά την αναγνώριση των οστών του. Διαβάστε το άρθρο, είναι ενδιαφέρον και δείχνει την εποχή και χώρο για προβληματισμό για τη σχέση επιστήμης-κοινωνίας-εκκλησίας.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1139451&lngDtrID=252http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1139451&lngDtrID=252