Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Ε.Τ.Ε.

                                                                   
Από δελτίο τύπου που έφτασε στα χέρια μου μέσω φίλου και πλέον πολιτιστικού συντάκτη του blog:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012»
Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις
Το σύγχρονο μουσείο, πέρα από δημόσιος χώρος ιστορίας, λειτουργεί και ως δημόσιος κοινωνικός χώρος, σε διάλογο με την κοινωνία, ως πολιτιστικός οργανισμός, ως τόπος συνάντησης διαφορετικών κοινωνικών και πολιτιστικών ομάδων. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, μέσα σε έναν καταιγισμό πληροφοριών, το μουσείο καλείται να διαχειριστεί τη μνήμη και την πληροφορία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες· να κατανοήσει και να ερμηνεύσει πολύπλευρα την παρελθούσα εμπειρία μέσω των εκθεμάτων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κατανόηση των συνεχώς εν εξελίξει σύγχρονων κοινωνιών. Αναζητώντας τρόπους εμπλουτισμού της πρόσληψης των αρχειακών και μουσειακών τεκμηρίων καθώς και της ενεργού συμμετοχής στο χώρο των διαφορετικών κοινωνικών υποκειμένων και ομάδων, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας γίνεται χώρος έμπνευσης για οκτώ καλλιτέχνες και ταυτόχρονα χώρος συνάντησης με τον κόσμο του ΚΕΘΕΑ, της γειτονιάς, της Αθήνας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2012
10.00-13.00: «Το μυστικό του πρίγκιπα της μνήμης». Παράσταση κουκλοθέατρου και καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευής χαρτιού για παιδιά Δημοτικού (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθριο).
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ 2012
18.00-21.00: Προβολές βίντεο (ισόγειο, αίθουσα 2).
18.00-19.00: Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας (ισόγειο).
18.00-21.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (αίθριο).
20.00-20.30: «Μαγικά με ανοιχτά μάτια». Ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια με τον Assad Nazari (αίθριο).
21.00-23.00: Μουσική και χορός από ομάδες του ΚΕΘΕΑ Διάβαση(αίθριο).
23.00-24.00: Προβολές βίντεο (ισόγειο, αίθουσα 2).
23.00-24.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (αίθριο).
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ
• «Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της»
• «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002»
Υπαίθρια έκθεση Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ
«Αρχείο: μια μηχανή του χρόνου για την πληροφορία».
Έκθεση αρχειακού/φωτογραφικού υλικού από τα αρχεία του ΙΑ/ΕΤΕ.
Υπαίθρια φιλοξενούμενη έκθεση
«Σχόλιο πάνω σε μια ιδέα που δεν αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Έκθεση φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει (αίθριο).
Έργα καλλιτεχνών
Κορίννα Τριανταφυλλίδη
Χειρόγραφο, 2012 (2ος όροφος, διάδρομος)
Πλαστή συλλογή αλληλογραφίας από ανύπαρκτους χαρακτήρες που διαπραγματεύεται την ποιότητα του γνήσιου, όταν η δυσανάγνωστη γραφή μεταμορφώνεται σε μια εντύπωση πάνω στο χαρτί.
Τζένη Αργυρίου (GR) / amorphy.org
Memorandum: [Το υποβοηθούν την μνήμην] (1ος όροφος, διάδρομος)
Συμμετοχική εγκατάσταση
Ένα παιχνίδι μνήμης και αμνησίας, ορατού και αοράτου. Το κοινό γίνεται θεατής και συμμετέχον και θυμάται…
Συστατικά: 2 βίντεο-προβολείς, 2 DVD player, 2 φώτα, ένας σωρός από φύλλα χαρτιού, εικόνες από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ, σκίτσα και οδηγίες χρήσης του Αλέξη Χατζηαλεξίου, το κοινό.
Αναστασία Μελέκου
Μία και τέσσερις καρέκλες (πλατύσκαλο μεταξύ 1ου και 2ου ορόφου)
Μία καρέκλα· δίπλα στον ορισμό μιας καρέκλας, δίπλα σε μία φωτογραφία μιας καρέκλας, δίπλα στον κωδικό της φωτογραφίας μιας καρέκλας. Και τα τέσσερα είναι καρέκλες. Δεν είναι μία καρέκλα... απλώς μία καρέκλα;
Σύγχρονη άποψη του έργου του Joseph Kosuth «One and Three Chairs» (1965), προσαρμοσμένο στην ψηφιακή εποχή.
Μέσο: καρέκλα του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ, ψηφιακές ασπρόμαυρες εκτυπώσεις σε λευκό χαρτί.
Ειρήνη Γκόνου
Memoria imaginis ή ο Οίκος των αριθμών (ισόγειο, αίθουσα 2)
Ανασύνθεση της μνήμης μιας εικόνας, που εξακολουθεί να παραμένει η ίδια, σαν ένα αέναα ανανεούμενο μοτίβο, με φόντο καταστάσεις ληγμένων λογιστικών καταχωρίσεων των αρχών του αιώνα και μια φωτογραφία αρχείου κεντρικής αίθουσας τραπεζικών συναλλαγών. Το τότε και το τώρα σε παλίμψηστο.
Υλικά: Χαρτιά και ύφασμα σε πανί
Πάκυ Βλασσοπούλου
Ο σκληρός δίσκος είναι γεμάτος, 2012 (ισόγειο, αίθουσα 2)
Γλυπτική εγκατάσταση
Με αφορμή το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ και την περιήγηση σε αυτό, δημιουργούνται ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτή η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με την πραγματικότητα και τη σύγχρονη ιστορία. Σε μια κοινωνία όπου ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος και η ροή τους ταχύτατη, μήπως η γνώση αποκτά υλική-ποσοτική διάσταση και ο άνθρωπος καταλήγει αυτοματοποιημένος μηχανισμός συσσώρευσής της; Το γλυπτό αποτελεί ένα μνημείο του ανθρώπου που είτε διαχειρίζεται την πληροφορία είτε αδυνατεί να την επεξεργαστεί.
Αλεξία Καραβέλα
Εικόνες από την επίσημη τελετή εισαγωγής της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ισόγειο, εκθεσιακός χώρος «Η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια και τις συλλογές της»)
Ζωγραφική με μαρκαδόρους σε χαρτόνι, 100x70 εκ., 2012
Στo πλαίσιο ζωγραφικής ενότητας που βασίζεται σε φωτογραφίες από την επικαιρότητα της δεκαετίας του ’90 εντάσσεται και η ζωγραφική αναδιατύπωση των ακόλουθων φωτογραφιών: «Η ελληνική σημαία ανεμίζει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη 18η Οκτωβρίου 1999» και «Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Β. Καρατζάς (κέντρο) με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης κ.κ. R. Grasso (δεξιά του) και W. Johnston (αριστερά του) στον εξώστη του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης την ημέρα της εισαγωγής της μετοχής της Εθνικής». Οι φωτογραφίες απόκεινται στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ.
Αυτό που πριν από μία δεκαετία ήταν επικαιρότητα συνιστά πλέον μουσειακό υλικό σε μια ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία.
Μαρίνα Σιούτη
Ελληνικό φολκλόρ / αστυνομικές ενδυμασίες (ισόγειο, αίθουσα 2)
Σειρά από ολόσωμα φωτορεαλιστικά πορτρέτα Ελλήνων αστυνομικών, σκιαγραφημένων με μολύβι, με πρόσωπα διαγεγραμμένα.
Το έργο παραβάλλεται με σχέδια που απεικονίζουν παραδοσιακές ελληνικές γυναικείες ενδυμασίες. Στα πρωτότυπα σχέδια το πρόσωπο των γυναικείων μορφών διαγράφεται έντονα, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τη σημασία του ρούχου ως επικοινωνιακού κώδικα.
Με την έντονη διαγραφή των προσώπων, σε αντίστιξη προς τη λεπτομερειακή περιγραφή της στολής, επιχειρείται ένα σχόλιο πάνω στην εξάλειψη της προσωπικότητας του ανθρώπου, όταν η περιβολή του υπερνικά και διαστρεβλώνει την ατομική βούληση και τον εξουσιάζει, καθορίζοντας τη συμπεριφορά του.
Τα χρωματικά δοκίμια των παραδοσιακών ενδυμασιών, έργα του Ρώσου ζωγράφου και μικρογράφου Nicolas Sperling, ανήκουν στη συλλογή της Εταιρείας Γραφικών Τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, που απόκειται στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ.
Πηνελόπη Θωμαΐδη
Aνοιχτά
Εγκατάσταση με αφίσες στην πρόσοψη του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ και βίντεο της παρέμβασης στον αστικό χώρο.
Ξεκινώντας από το αρχείο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κτημάτων εξ Ανταλλαγής του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ (αφορά πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922), το πρότζεκτ «Aνοιχτά», που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με ομάδα προσφύγων από το ΚΕΘΕΑ Mosaic, περιλαμβάνει εικόνες που σχολιάζουν το μεταναστευτικό πρόβλημα των ημερών μας αλλά και τις ποιότητες μιας κοινωνίας χωρίς φυλετικές διακρίσεις.
Μέσω του τίτλου του έργου επιχειρείται η αναφορά στην προσβασιμότητα των φυσικών αλλά και των αόρατων συνόρων του πολιτισμού.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΒΙΝΤΕΟ
(ισόγειο, αίθουσα 2)
Τρία βίντεο από ομάδες αρχειονόμων του ΙΑ/ΕΤΕ:
«Το ταξίδι της πληροφορίας στο αρχείο»
«Το ταξίδι της πληροφορίας στην τεχνολογία»
«Το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ ως πληροφορία»
• «Ανοιχτά», της Πηνελόπης Θωμαΐδη
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
Από το Εργαστήρι Συντήρησης του ΙΑ/ΕΤΕ (αίθριο).
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ (αίθριο)
«Χοροί από τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη». Χορευτική παράσταση από τις ομάδες χορού Πρωινής, Βραδινής Κοινότητας και Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ Διάβαση.
«Τραγούδια και χοροί της Μικράς Ασίας». Χορευτική παράσταση από την ομάδα χορού Πολιτιστικού Στεκιού με ζωντανή μουσική από την ομάδα μουσικής του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ Διάβαση .
Τo Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ (ΙΑ/ΕΤΕ) δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Διαθέτει ένα πλήρες ιστορικό αρχείο τα χρονικά όρια του οποίου σχεδόν ταυτίζονται με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα τα αρχεία που είναι προσβάσιμα στο κοινό καλύπτουν την περίοδο από το 1841 μέχρι το 1966.
Η ανεξάρτητη Υποδιεύθυνση του ΙΑ/ΕΤΕ στεγάζεται στο Μέγαρο Διομήδη επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 146 στην Αθήνα, πρωτοπορεί στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση του αρχειακού του υλικού, δραστηριοποιείται σε ιστορικές, ερευνητικές και εκδοτικές εργασίες, οργανώνει εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εκπαιδεύει φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.
Ώρες λειτουργίας αίθουσας ερευνητών 9.00-14.00
Ώρες επίσκεψης των εκθέσεων
Δευτέρα-Τρίτη     10.00-13.00
Τετάρτη-Πέμπτη  17.00-20.00
Είσοδος ελεύθερη
Το ΚΕΘΕΑ Διάβαση είναι θεραπευτικό πρόγραμμα για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην πλατεία Αμερικής. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες απεξάρτησης. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς και τις οικογένειές τους.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:
·       ενημέρωση, συμβουλευτική και κινητοποίηση χρηστών,
·       ψυχική απεξάρτηση,
·       ομαδική και ατομική συμβουλευτική,
·       εκπαιδευτική συμβουλευτική και κατάρτιση,
·       επαγγελματικός προσανατολισμός,
·       συμβουλευτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας,
·       δημιουργική απασχόληση και αθλητικές δραστηριότητες,
·       ενημέρωση και συμβουλευτική οικογένειας.
Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Σταθμού: 210 8626761 (Φυλής 217, Αθήνα).
Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης: 210 8612604 (3η Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα).
Το ΚΕΘΕΑ εν Δράσει είναι θεραπευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος. Με έδρα την Αθήνα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Στο Ψυχιατρικό Kατάστημα, στις Δικαστικές και στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, το KEΘEA Eν Δράσει διοργανώνει προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης κρατουμένων. Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας καθώς και στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού λειτουργούν ολοκληρωμένες θεραπευτικές κοινότητες.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3847700, 210 3300058

Δεν υπάρχουν σχόλια: