Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

31 Αυγούστου, η 2η πανσέληνος (μπλε φεγγάρι ή blue moon)

Σήμερα Παρασκευή 31 Αυγούστου τα αστρονομικά νέα είναι η δεύτερη πανσέληνος στον ίδιο μήνα!
Θα το δείτε γραμμένο και ως «μπλε φεγγάρι» (blue moon). Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Όπως γνωρίζετε ο σεληνιακός μήνας έχει διάρκεια 28 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρξουν 12 πανσέληνοι αλλά θα περισέψουν και κάποιες μέρες. Καθώς περνούν τα χρόνια, αυτά τα υπόλοιπα ημερών αθροίζονται και κάποια στιγμή σε κάποιο έτος θα συμβεί να έχουμε 2 πανσελήνους σε έναν μήνα. Αυτό θα συμβεί σήμερα το βράδυ. Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο, συμβαίνει κάθε 2 με 3 περίπου χρόνια.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε:
once in a blue moon (Sky&Telescope)
μπλε πανσέληνος(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) 
blue moon stories (Spaseweather) 



Και από το Astronomy.gr  με επιμέλεια του Αντώνη Παντελίδη:
 
Πανσέληνος στις 4:58 μ.μ. Το φεγγάρι βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία των Ιχθύων, στα σύνορα με τον Υδροχόο. Είναι η δεύτερη πανσέληνος στον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο. Αν και πολλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι δεν βγάζουν τα τηλεσκόπια τους όταν ο δορυφόρος μας είναι τόσο λαμπρός, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία παρατήρησης πάνω στην επιφάνεια της σελήνης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:56 π.μ. του Σαββάτου.
Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου
Απόψε ας ρίξουμε μια ματιά στο δεύτερο φωτεινότερο αστέρι του θερινού τριγώνου, τον Αλτάιρ. Όπως ο Βέγας, 16 έτη φωτός μακριά, ο άλφα του Αετού είναι ένα αστέρι αρκετές φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος και μάζα από το ήλιο μας. Τέτοια άστρα έχουν υψηλότερη θερμοκρασία στην επιφάνειά τους (πλησιάζει τους 10.000 βαθμούς Kelvin) με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο λευκά με το μάτι. Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτάιρ είναι η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα περιστροφής του. Χρειάζεται μόνο 6 ώρες για να ολοκληρώσει μια «ημέρα» του στον ισημερινό. Καθώς παρατηρείτε τον Αλτάιρ με τηλεσκόπιο, κοιτάξτε για τον συνοδό του, με μέγεθος 10, περίπου 3’ στα βορειοδυτικά του αστεριού.

Και για να μην σας αφήσω έτσι μόνο με πληροφορίες (γιατί η ζωή μας δεν είναι μόνο γνώσεις) εσάς τις ρομαντικές ψυχές, σάς αφιερώνω το γνωστό τραγούδι Blue Moon  (Elvis Presley).
Απόψε που θα κοιτάτε το φεγγάρι με τον/την καλό/λή σας απολαύστε το.


Δεν υπάρχουν σχόλια: