Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

5 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών



5 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών!!

Στον ιστότοπο 5oct μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για την Ημέρα. Και σας υπενθυμίζω το άρθρο του Dimitru Chitoran στο blog του Κωνσταντίνου Κιουρτσή.
Αν θέλετε και κάτι πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα, μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο του Χρήστου Κάτσικα στις 23/9/12. Αντιγράφω από το άρθρο:
"...ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να σπάσει το ηθικό ενός εκπαδευτικού:
  1. Η συμπεριφορά των μαθητών, (όσο το σχολείο απαξιώνεται, όσο ο νέος άνθρωπος απομακρύνεται έντεχνα από την αντίληψη ότι η γνώση είναι δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αρκεί να κάνει συλλογικά όνειρα, όσο οι επαγγελματικές προοπτικές στενεύουν, όσο ο εκπαιδευτικός σπρώχνεται να αντιμετωπίσει το μαθητή χωρίς τη λογική της διαπαιδαγώγησης, τόσο θα αυξάνουν τα φαινόμενα της σχολικής παραβατικότητας, το φτύσιμο και η παγερή αδιαφορία).
  2. Οι κακές εργασιακές σχέσεις, (μισθός, εξέλιξη, έλλειψη εποπτικού υλικού, η αίσθηση ότι δεν ελέγχει αυτά που συμβαίνουν στο χώρο εργασίας του, η αίσθηση ότι δεν τον λαμβάνουν καθόλου υπόψη στις εκπαιδευτικές αλλαγές , το ράβε – ξήλωνε).
  3. Η καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος μεταξύ των εκπαιδευτικών, η ανασφάλεια της αρνητικής αξιολόγησης.
  4. Οι οργανωτικές απαιτήσεις της εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα, η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του αναλυτικού προγράμματος σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, (για παράδειγμα στα Λύκεια με τις πανελλαδικές). Το σχολείο και η μαθησιακή διαδικασία αντιμετωπίζεται σαν μια εταιρεία τραίνων που το μόνο που ενδιαφέρει είναι να τηρηθούν τα ωράρια.
  5. Η αδυναμία του να αντεπεξέλθει στα διδακτικά του καθήκοντα, είτε λόγω απειρίας είτε λόγω ανεπάρκειας (ανεπαρκή επιμόρφωση, αλλαγές στο γνωστικό και διδακτικό αντικείμενο).
  6. Η διάψευση των προσδοκιών του για το ρόλο του στην εκπαίδευση, η αίσθηση της εγκατάλειψης και ο συμβιβασμός με την υπάρχουσα κατάσταση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε μου quark,
Τιποτε δε μπορει να σπασει το ηθικό του εκπαιδευτικου....καθότι δουλεύει μόνο 8 μηνες το χρόνο.