Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μια συνέντευξη του παπαΣτρατή: "ας σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια"

Να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια.
Μια συνέντευξη του παπαΣτρατή, ενός παπά από τη Μυτιλήνη που δίνει μαθήματα ανθρωπιάς.
Όλη η συνέντευξη δίνεται στην ιστοσελίδα 1againstracicm.
Αναφέρει:
«Να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια και να απαλύνουμε ο ένας τον πόνο του άλλου» συμβουλεύει τους πιστούς στην ενορία του ο παπα-Στρατής, ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου στο Κεράμι της Καλλονής, στη Λέσβο. «Έφτασε πλέον ο καιρός που θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, γύρω μας, υπάρχουν άνθρωποι. Δεν χωρούν δηλώσεις που να καταρρακώνουν αδύνατες κοινωνικές ομάδες» προειδοποιεί, και δίνει πρώτος το παράδειγμα έμπρακτης προσφοράς σε απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν στο νησί του.


Για τον παπα-Στρατή, το φαινόμενο του ρατσισμού είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. «Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τι κάνουν» υποστηρίζει. «Εγώ θεωρώ ότι είναι θρασύδειλοι. Ξεσπούν σε ανήμπορους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας για να επιβιώσουν. Όμως εκείνοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να τους κυνηγήσουν».

Ο ιερέας θυμίζει την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Γαλάτες. «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ πάντες γαρ υμείς είς εστέ εν Χριστώ Ιησού» αναφέρει στο στίχο 28 του κεφαλαίου 3. «Δηλαδή, δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε ούτε το μαύρο, ούτε τον Εβραίο, διότι είμαστε όλοι άνθρωποι του ίδιου Θεού» εξηγεί ο παπά-Στρατής. «Είμαστε όλοι κάτοικοι της γης, κατ' εντολή του Θεού. Οι θρησκείες πρέπει να ενώνουν τους ανθρώπους, να τους διδάσκουν την αγάπη, την ειρήνη και τη συνύπαρξη όλων, χωρίς να διακρίνεται φύλο, φυλή, πατρίδα και θρησκεία. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο καθ εικόνα και καθ ομοίωσή του, κι εμείς, ως άνθρωποι, όταν προσβάλουμε τον άνθρωπο, είναι σαν να προσβάλουμε τον ίδιο το Θεό. Εξάλλου, η ζωή μας είναι τόσο μικρή που είναι κρίμα να την περνάμε κάνοντας κακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: