Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ιδέες για κοινωνικά και πολιτιστικά για το Σαββατοκύριακο

Από ενημέρωση από το φίλο Ν.
 
2 Θεατρικές Παραστάσεις για Παιδιά δωρεάν και ...για καλό σκοπό
α) Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, συμμετέχοντας στις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις που απλώνονται αυτό τον καιρό στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, παρουσιάζει την παράσταση "Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη" (της Ρεγγίνας Καπετανάκη και του Βασίλη Ρίσβα σε σκηνοθιεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου) στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι. Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή, και στα παιδιά που έπαιζαν στην πλατεία πριν παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Ας γεμίσει η πλατεία με παιδιά και γονείς που θα δουν την παράσταση, κι ας είναι αυτό ένα βήμα για να ανοίξει σύντομα η παιδική χαρά και να ανθίσει ξανά το χαμόγελο στη γειτονιά. Η παράσταση ανεβαίνει από την κινητή μονάδα θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή ανήκουν σε άλλες ευαίσθητες ομάδες.
β) Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 στις 13:00, στο Ραδιομέγαρο ΕΡΤ
Η παράσταση για παιδιά “Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι(της Μαρίας Παπαλέξη) μια παράσταση αλληλεγγύης.
 2 Προβολές Ταινιών με Συζήτηση, δωρεάν, στο “Στέκι” της Ανοιχτής Λαικής Συνέλευσης Χολαργού Παπάγου (Αγ. Τριάδος 14 Χολαργός)
α) Κυριακή 20/10/13 στις 19:00 η ταινία “Ταξισυνειδησία” του Κώστα Βάκκα
Κείµενα, γράµµατα, τραγούδια, εφηµερίδες, φωτογραφίες αλλά και µοναδικό αρχειακό υλικό από κινηµατογραφικές καταγραφές του αµερικάνικου εργατικού κινήµατος ανασυνθέτουν τη διαδροµή των µεταναστών εργατών στα µονοπάτια της «ταξισυνειδησίας», της ταξικής συνείδησης, στη γλώσσα των ελληνοαµερικανών. Προσωπικές αφηγήσεις και συνεντεύξεις µεταφέρουν την ατµόσφαιρα της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, τη δράση των εργατικών ενώσεων, την παρουσία των µεταναστών στα χαρακώµατα του Ισπανικού Εµφυλίου, τις πολιτικές διώξεις του Μακαρθισµού και τις απελάσεις των πρωταγωνιστών. Θα ακολουθήσει συζήτηση µε το σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα.
β) Παρασκευή 25/10/13 στις 19:00 η ταινία “Πουλιά στο βάλτο” της Αλίντα Δηµητρίου.
H συµµετοχή της γυναίκας σε όλες τις ιστορικές διαδικασίες, ακόµα και στις πιο ακραίες, συµµετοχή που παραµένει αφανής, είναι το θέµα της ταινίας “Πουλιά στους βάλτους”. Πιο συγκεκριµένα, η ταινία αναφέρεται στη συµµετοχή και προσφορά της γυναίκας στον απελευθερωτικό αγώνα 1941-44, καθώς και στις συνέπειες που υπέστη. Στηρίζεται στις προφορικές µαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν,. Σε εκείνο, όµως, όπου εστιάζει δεν είναι η ιστορική περιγραφή αλλά η, µέσα από τις µνήµες, τα βιώµατα ή και τα ψυχολογικά τραύµατα, αποκάλυψη µιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούµε ότι αναφέρονται µόνο στους άνδρες. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
 Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, 18.30 δωρεάν παράσταση Θεάτρου Φόρουμ στο Θέατρο Ιδρ.Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου
παρουσιάζει την παράσταση Θεάτρου Φόρουμ
"Μικρές σκηνές καθημερινής βίας ΙΙ: Μπορεί να μη γίνει και τίποτα..."
Η παράσταση αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της αντίστοιχης "Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας ΙΙ" που έχει ήδη παρουσιαστεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου  Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο εκδήλωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, στους χώρους Quilombo  και Βρυσάκι (στο πλαίσιο του fringe festival), στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Θεάτρου forum στην Αγία Άννα Ευβοίας και στην κατάληψη Πραποπούλου Χαλάνδρι.
Η παράσταση γίνεται στο πλαίσιο της ημερίδας “Ο κύκλος της βίας: Βιωματικές προσεγγίσεις-πρακτικές αντιμετώπισης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: