Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

"τα παιδιά είναι πολίτες! Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Γιάννους Κόρτσακ, από το Συνήγορο του Παιδιού

Ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο ετοιμάζει ο Συνήγορος του Παιδιού, το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Νοεμβρίου 2014. Το διήμερο είναι αφιερωμένο στα παιδιά και έχει τίτλο:
"τα παιδιά είναι πολίτες! εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιάνους Κόρτσακ".
Ολόκληρο το πρόγραμμα του διημέρου είναι εδώ.


Θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο Ματίας ο Α΄ σε διασκευή της Άλκης Ζέη από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.
Πληροφορίες για τον Γιάνους Κόρτσακ στο TVXS.
Σημείωση από το δελτίο τύπου: Ο ΓιάνουςΚόρτσακ (1878-1942) ήταν γιατρός, παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στα παιδιά. Ίδρυσε το πρωτοποριακό ορφανοτροφείο “Το σπίτι των Ορφανών ”, το οποίο είχε κοινοβούλιο και παιδικό δικαστήριο, και εξέδωσε το πρώτο περιοδικό από και για παιδιά. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι τα «Πώς να αγαπάς το παιδί», «Το δικαίωμα του παιδιού στο σεβασμό», «H χαρούμενη παιδαγωγική» και ο «Ο Βασιλιάς Ματίας ο Α'», που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Αρνούμενος να σώσει τη ζωή του, οδηγήθηκε στον θάνατο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με τα 192 παιδιά του ορφανοτροφείου του.

Οι ιδέες του Κόρτσακ αποτέλεσαν τη βάση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ το1989 και ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: