Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

μια ορχήστρα παιδιών από τη Βενεζουέλα!

Στη μακρινή Βενεζουέλα εδώ και 30 χρόνια ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το El Sistema (Fundacion del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela). Ένας ντόπιος ο Χοσέ Αμπρέου, βάλθηκε να μαζέψει παιδάκια στις πιο φτωχές και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και να τα κάνει μουσικούς. Πέρασαν τα χρόνια, 250.000 παιδάκια έμαθαν μουσική, και άρχισαν να φτιάχνονται σχολικές ορχήστρες. Οι ορχήστρες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τις 100 και από αυτές οι 90 είναι συμφωνικές . Οι καλύτεροι από αυτούς τους νεαρούς μουσικούς μαζεύονται σε κεντρικές ορχήστρες, με κορυφαία την Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ, που αυτή την εποχή διευθύνει ο 28χρονος μαέστρος Γουστάβο Ντουνταμέλ.
Δείτε όλα τα σχετικά βίντεο και μαγευτείτε από τη δύναμη και το όνειρο ενός ανθρώπου που ήθελε να κάνει κάτι, να αλλάξει κάτι. Και το κατάφερε, ΜΠΡΑΒΟ του και ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Τα βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=zKIChxFCGn4
http://www.youtube.com/watch?v=amSqQ5XNaGE
http://conductingmasterclass.wordpress.com/2010/01/08/simon-bolivar-youth-orchestra-dudamel-performing-beethovens-eroica/

Η ιστοσελίδα της ορχήστρας:
http://www.fesnojiv.gob.ve/en/the-simon-bolivar-youth-orchestra-of-venezuela.html

Η ιστοσελίδα στη Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Bolivar_Orchestra

Αφιερωμένο σε όλους που θέλουν να κάνουν κάτι. Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι, μια μικρή αλλαγή αρκεί να το πιστέψουν.
Αφιερωμένο σε εκείνους που λένε ότι δεν υπάρχει κάτι να κάνουν, που ψάχνουν μια 'φωτιά να πέσουν μέσα΄που λέει και ο Νίκος Καζαντζάκης και δε βρίσκουν.
Αφιερωμένο σε όλους επίσης που λένε ότι τίποτε δεν γίνεται, ότι τίποτε δεν αλλάζει, ότι 'τι μπορώ να κάνω εγώ;'

Δεν υπάρχουν σχόλια: