Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Για την πρωτοβουλία u4energy

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ U4ENERGY
«Εκπαιδευτικοί και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απ’ όλη την Ευρώπη προσκαλούνται να λάβουν μέρος στον μεγαλύτερο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας»
Τι είναι η εκπαίδευση για την ενέργεια; Είναι αλήθεια ότι πολλοί εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη θα δυσκολεύονταν να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή. Η ενσωμάτωση της εξοικονόμησης της ενέργειας στην εκπαίδευση παραμένει σε πρώιμα στάδια. Σε ένα κόσμο όμως αντιμέτωπο με την κλιματική αλλαγή, η γνώση για την εξοικονόμηση και την έξυπνη χρήση της ενέργειας θα έπρεπε ξεκάθαρα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαθητικής ζωής.
Για το λόγο αυτό ακριβώς ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας κ. Ottinger ξεκίνησε τον 1ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ενεργειακή αποδοτικότητα το 2010 με την ονομασία: U4energy. Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη χρονιά με τη συμμετοχή εκατοντάδων σχολείων από 30 χώρες και τελετές βράβευσης σε όλη την Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI) είναι στην ευχάριστη θέση να κηρύξει την έναρξη της 2ης χρονιάς του Διαγωνισμού. Το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο – το δίκτυο των Υπουργείων Παιδείας 30 χωρών - διενεργεί τον διαγωνισμό εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για την σχολική χρονιά 2011-2012, ο διαγωνισμός ανανεώθηκε ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη χρονιά, οι εκπαιδευτικοί έχουν την επιλογή να διαγωνιστούν στις παρακάτω 3 κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Καλύτερα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης στο σχολείο
Μια πρόκληση για τη σχολική διαχείριση, το προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά την ενέργεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Κατηγορία Β: Καλύτερες Διδακτικές Πρακτικές για την χρήση εξοικονομούμενης ενέργειας
Στην κατηγορία αυτή θα βραβευτούν οι εκπαιδευτικοί με τις καλύτερες διδακτικές δραστηριότητες για την διδασκαλία της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Κατηγορία Γ: Καλύτερη σχολική καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας
Σκοπός της κατηγορίας αυτής είναι η δημιουργία μιας καμπάνιας που θα αναπτυχθεί από τους μαθητές με σκοπό να αφυπνίσει την κοινότητα ή την πόλη στην οποία ζουν για την χρήση εξοικονομούμενης ενέργειας.
Ειδική κατηγορία βράβευσης: Καλύτερη πρακτική πίσω από το U4energy
Αυτή η νέα κατηγορία στοχεύει σε νικητές και σε συντονιστές εθνικών πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση της ενέργειας που χρηματοδοτούνται μόνο από δημόσιους πόρους.

Γιατί τα σχολεία πρέπει να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό;
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να πρωτοπορήσουν σε ένα νέο εκπαιδευτικό πεδίο το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις επόμενες γενεές. Σπουδαία βραβεία χρηματικής αξίας 3000 ευρώ θα απονεμηθούν στους νικητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες με όλα τα έξοδα πληρωμένα ώστε να παραλάβουν το βραβείο τους.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον U4energy διαγωνισμό επικοινωνήστε με το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας (National Contact Point) της χώρας σας που θα βρείτε μαζί με έναν «Οδηγό για τους συμμετέχοντες» στον διαδικτυακό τόπο του διαγωνισμού. Για την Ελλάδα το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας (NCP) είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε επικοινωνώντας ηλεκτρονικά με τα μέλη της ομάδας του Εθνικού Σημείου Επικοινωνίας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τα μέλη της ομάδας U4energy μέσω του δικτυακού τόπου http://energyineducation.blogspot.com.

Μέλη της ομάδας U4energy:
*Δημήτρης Κολιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ Παν/μου Πατρών στη Διδακτική και Μουσειολογία Φυσικών Επιστημών, υπεύθυνος NCP, dko-liop@upatras.gr
*Ειρήνη Γκούσκου, εκπαιδευτικός προσχολικής εκπαίδευσης, gouskou@upatras.gr
*Νίκη Σισσαμπέρη, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, nsissam@upatras.gr
*Καλλιόπη Ζαφειροπούλου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, kzafeirop@upatras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: