Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου 1944

10 Ιουνίου 1944
Σαν σήμερα γράφεται μια σκοτεινή σελίδα στην Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδος. 10 Ιουνίου το 1944 τα στρατεύματα Κατοχής μπαίνουν στο Δίστομο και ακολουθεί μια σφαγή στην μικρή αυτή πόλη της Στερεάς Ελλάδος. Μπορείτε να αγοράσετε και το βιβλίο του Γιώργου Θεοχάρη με τίτλο: "Δίστομο-10 Ιουνίου 1944-Το Ολοκαύτωμα" το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο 2011 στην κατηγορία Χρονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε:
στο Δίστομο αρχεία,
στο Εμβόλιμο (ένα περιοδικό Λόγου και Τέχνης με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο Δίστομο τον Ιούνιο του 1994 με άρθρα-μαρτυρίες-ντοκουμέντα-ποίηση-λογοτεχνία)
στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αλλά και
στο διαδικτυακό τόπο όλων των ελληνικών μαρτυρικών πόλεων και χωριών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τίτλο Δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών, 1940-1945.

Σας παραθέτω μια φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου ως εξώφυλλο στο περιοδικό LIFE με αριθμό τεύχους 10 στις 27 Νοεμβρίου 1944. Η μαυροφορεμένη κοπελιά λέγεται Μαρία Παντίσκα και την φωτογράφισε ο Αμερικανός φωτογράφος μερικές μέρες μετά την σφαγή στο χωριό. Η Μαρία Παντίσκα πέθανε στις 16 Μαρτίου 2009.


Και ένα βίντεο για τη Σφαγή το οποίο μπορείτε να το δείτε και στο μουσείο που υπάρχει στο χωριό.
 

Τέλος σας προτείνω να βρείτε και να δείτε μια ταινία "ένα τραγούδι για τον Αργύρη", μια ταινία    που αναφέρεται στα γεγονότα εκείνα από ένα παιδί που μετά μέσω Ερυθρού Σταυρού πήγε, έζησε,  μεγάλωσε, μαθήτευσε στην Ελβετία και διηγείται -μεγάλος πια- όλη του την πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: