Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες!
Διαβάστε την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα καθώς και την έκθεση με τίτλο "Παγκόσμιες τάσεις 2011".

Ξεκινάει επίσης μια νέα παγκόσμια εκστρατεία, με τίτλο «Διλήμματα», με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους πρόσφυγες. Η νέα εκστρατεία στόχο έχει να αφυπνίσει το κοινό υπενθυμίζοντάς του ότι κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας: η φυγή και ο ξεριζωμός είναι συχνά αποτέλεσμα μιας δύσκολης απόφασης, ενός διλήμματος, όπου ο πρόσφυγας είναι αναγκασμένος να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξίσου επικίνδυνες καταστάσεις - να μείνει στη χώρα του με κίνδυνο όμως της ζωής του ή να προσπαθήσει να διαφύγει ρισκάροντας τα πάντα σ’ένα επικίνδυνο ταξίδι;

Η νέα εκστρατεία πλαισιώνεται με τη συμμετοχή της Ειδικής Απεσταλμένης της Υ.Α., Αντζελίνας Τζολί, η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας
Μπάρμπαρα Χέντρικς, ο συγγραφέας Καλέντ Χοσεϊνί, ο ροκ σταρ από την Κολομβία Χουάνες και η Ιταλίδα ηθοποιός Φιορέλλα Μανόια.
Το ελληνικό σποτ παρουσιάζει ο πολεμικός ανταποκριτής και δημιουργός ντοκιμαντέρ
Σωτήρης Δανέζης.

Το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα θα διοργανώσει Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας του 2011, με θέμα «Ρατσισμός και Ξενοφοβία: Επικίνδυνα φαινόμενα για μια χώρα».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 23 Ιουνίου και ώρα 13.00 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων  (αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» Πειραιώς 100, Γκάζι). 

Διλήμματα
Κάθε λεπτό, οκτώ άνθρωποι αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και των διώξεων.
Εάν εσύ και η οικογένειά σου κινδυνεύατε από τον πόλεμο, τι θα κάνατε; Θα μένατε στη χώρα σας αντιμέτωποι με το θάνατο; Ή θα προσπαθούσατε να φύγετε με κίνδυνο να σας απαγάγουν, να σας βιάσουν ή να σας βασανίσουν;
Για πολλούς πρόσφυγες η επιλογή είναι ανάμεσα στον τρόμο και κάτι ακόμα χειρότερο… Οι πρόσφυγες δεν έχουν επιλογή. Εσύ όμως έχεις: Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.unhcr.gr/takeaction

Αληθινές Ιστορίες – Αληθινά Διλήμματα

Ελλάδα: Το Δίλημμα του Χουσεϊνί

Ο πατέρας του 13χρονου Χουσεϊνί ζούσε με το φόβο ότι ο γιος του θα έπεφτε θύμα των Ταλιμπάν. Έτσι, κανόνισε να τον στείλει μακριά από το Αφγανιστάν, με τη βοήθεια ενός διακινητή. Εμείς τον βρήκαμε στην Ελλάδα.

Σρι Λάνκα: Το Δίλημμα της Λίνα

Κυνηγημένη από τον πόλεμο και μην μπορώντας να επιστρέψει πίσω στο χωριό της εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, η έγκυος Λίνα έφυγε από τη Σρι Λάνκα, μαζί με τον 4χρονο γιο της αφήνοντας πίσω την κόρη της με τη γιαγιά της. Έπρεπε να περάσουν δύο δεκαετίες για να μπορέσει η Λίνα να επανενωθεί με την κόρη της.


Και επειδή σάς έχω αναφέρει τον παπαΣτρατή στη Μυτιλήνη που 'τρέχει' για τους πρόσφυγες, μπορείτε εδώ να τον ακούσετε σε μια παρέμβασή του πριν από μέρες στη Μυτιλήνη.


Και τιμώντας την σημερινή ημέρα η Ένωση Γραφιστών Ελλάδος κάλεσε τους γραφίστες να στείλουν από μια αφίσα με θέμα "πρόσφυγες". Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: