Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στον Feynman στο Πλανητάριο

Από δελτίο τύπου:

"Η βαρύτητα του Feynman"
ένα αφιέρωμα στον μεγάλο φυσικό που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου από το το  Ίδρυμα Ευγενίδου και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από τον θάνατό του. 
[Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 18:30 στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει από τις 17:30 της ίδιας ημέρας στο Ταμείο του Πλανηταρίου].

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
*Χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Καθηγητή κ. Στράτο Θεοδοσίου, τον αντιπρόεδρο κ. Τάκη Φιλντίση και τον Διευθυντή του Πλανηταρίου κ.Διονύση Σιμόπουλο.
ροβολή βίντεο, το οποίο θα φωτίσει τον επιστήμονα και δάσκαλο Feynman.
Ομιλία του κου Εμμανουήλ Δρυ, καθηγητή του Ε.Μ.Π. με τίτλο «Richard Feynman, ο Δάσκαλος, ο Ερευνητής».
*Ομιλία του κ. Απόστολου Τούρνα που θα σκιαγραφήσει τον Feynman ως δάσκαλο και «αντισυμβατικό» χαρακτήρα.
*Aποσπάσματα από το θεατρικό μονόπρακτο «QeD» ή "τι απέδειξε ο κ. Φάινμαν" το οποίο θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. 
 
Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να περιδιαβεί στην έκθεση η οποία φιλοξενείται στο Πλανητάριο και περιλαμβάνει  βιβλία του ίδιου του Feynman, αλλά και άλλων συγγραφέων για τον Feynman, καθώς και πόστερ με τις σπουδαιότερες στιγμές από τη ζωή του. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Feynman γεννήθηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Συμμετείχε στο Σχέδιο Μανχάταν για την ατομική βόμβα και κατέληξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της  Καλιφόρνιας, όπου και έμεινε μέχρι το θάνατό του στις 15 Φεβρουαρίου 1988.
Ο Feynman τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής που του απονεμήθηκε το 1965. Εκτός από μια νέα και πρωτοποριακή διατύπωση της κβαντομηχανικής, τα περίφημα υπολογιστικά διαγράμματα, που φέρουν το όνομά του, και τη θεωρία του για την αλληλεπίδραση ηλεκτρονίων και φωτός, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του ζωής καταπιάστηκε με την κβαντική ερμηνεία της βαρύτητας, τη δομή και τις αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων και τη θεωρία των υπολογιστών. Ήταν επίσης ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ύπαρξη μηχανισμού στους αστέρες που οδηγεί σε μελανές οπές και, σε μια περίφημη ομιλία του, εισήγαγε την έννοια της μικροτεχνολογίας.Έγινε γνωστός με τις διαλέξεις γενικής φυσικής στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένα εγχείρημα σχεδιασμένο για προπτυχιακούς φοιτητές. Η επιτυχία των διαλέξεων αυτών και η δημοτικότητα του ίδιου ανάμεσα σε φοιτητές και συναδέλφους αποτέλεσε φαινόμενο, όπως αποτέλεσαν φαινόμενα η βαθιά πίστη του στην επιστήμη, η πολυσχιδής προσωπικότητά του, ο παράξενος αλλά χαρισματικός χαρακτήρας του και ακόμη οι περιπετειώδεις σχέσεις του με τις γυναίκες. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι εξήγησε με ένα απλό πείραμα την αιτία της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Τσάλενζερ το 1986.
Διάλεξη με θέμα: "η επιστημονική μέθοδος"

 
Διάλεξη με τίτλο: "ο χαρακτήρας του φυσικού νόμου"


Δεν υπάρχουν σχόλια: