Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Για τη φυσική της α΄ Γυμνασίου

Από τη χθεσινή συνάντηση των καθηγητών που διδάσκουν Φυσική Α΄ Γυμνασίου της Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης της Β΄ Αθήνας με τον επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας καθηγητή κ Γ. Καλκάνη, σταχυολογώ μερικά και σάς τα παραθέτω:

1.      Η βασική σελίδα για τη φυσική της α΄ γυμνασίου

Έχει τα βασικά φυλλάδια που δίνει το υπουργείο {ΦΕ1,2,3, …} αλλά και εμπλουτισμένα τα ίδια βασικά  φυλλάδια {ΦΕ plus 1, 2, 3 …}. Τα εμπλουτισμένα έχουν αρκετό υλικό για να προχωρήσει ο συνάδελφος σε θέματα ή δεξιότητες ή εργασίες που ο ίδιος κρίνει.χ
2.     Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

3.      Για την αξιολόγηση μέσα στη χρονιά, αλλά και στο τέλος του έτους

4.      Για την α΄  γυμνασίου σκοποί και στόχοι είναι:
       Α) Να καλλιεργηθεί η επιστημονική μέθοδος, δηλαδή η Παρατήρηση, η Συζήτηση στην ομάδα και διατύπωση υποθέσεων από τους μαθητές, ο Πειραματισμός, η  Καταγραφή συμπερασμάτων και εξαγωγή αποτελεσμάτων και τέλος οι Γενικεύσεις.
       Β) Να καλλιεργηθεί ο πειραματισμός, δηλαδή: Να καταλάβουν όλοι οι μαθητές τι σημαίνει μέτρηση,  Να χρησιμοποιήσουν όλοι οι μαθητές τα όργανα μέτρησης κα.
       Γ)  Έμφαση να δοθεί στον πειραματισμό σε ομάδες, να εργάζονται όλοι μαζί και να συνεργάζονται, με απλά υλικά και όχι στην απλή επίδειξη. Έμφαση να δοθεί επίσης όχι στην απομνημόνευση αλλά στην κατανόηση μέσα στην τάξη, στην άσκηση δεξιοτήτων κλπ. Να ασκηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επίλυση "ανοιχτών προβλημάτων", στην δημιουργικότητά τους, στη σύνδεση των δραστηριοτήτων στην τάξη με την καθημερινότητά τους, κα.


Καλή αξιοποίηση συνάδελφοι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: