Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

21 Ιουνίου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής

Στις 21 Ιουνίου 2015 θα εορταστεί και στην Ελλάδα η ημέρα της μουσικής με πολλές εκδηλώσεις. Πληροφορίες εδώ.

Έτσι έχουμε: 

* Η συμμετοχή μιας τόσο ζωντανής μουσικής γειτονιάς όπως ο Βοτανικός στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, ήταν μια ιδέα του Μελέτη Μοίρα – ιδιοκτήτη του La Soiree De Votanique, του Αλέξη Στρωματιά – ιδιοκτήτη του καφενείου Θεσσαλοί, και του Bill Hunchback και θα υλοποιηθεί από τους ίδιους στα πλαίσια των καλλιτεχνικών δρώμενων που πραγματοποιούν στην περιοχή του Βοτανικού.
Η μουσική θα μας ενώσει στον Βοτανικό την Κυριακή 21 Ιουνίου με τρεις μπάντες, που θα εμφανιστούν ταυτόχρονα σε δύο μουσικές σκηνές που θα στηθούν στη Μελενίκου και στην Καστοριάς, τους Lemonostifel, τους Κάτω από το Δέντρο και τους Momo Trio. Οι Κάτω από το Δέντρο και οι Momo Trio θα «κλείνουν» ταυτόχρονα και το αφιέρωμα στον Tom Waits (A week under the spirit of the music of Tom Waits).
* Σάββατο 20 Ιουνίου (21:00): Με την συμπλήρωση του έκτου έτους λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν στο προαύλιο του Μουσείου συναυλία με τίτλο «Άρωμα Παλιάς Αθήνας», με μελωδίες του μεσοπολέμου, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας.  

* Κυριακή 21 Ιουνίου (19:00) Η μουσική εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο περιλαμβάνει μια ξεχωριστή θεματική για τη Μελίνα Μερκούρη με τη Μικτή Χορωδία της Κηφισιάς και τζαζ αυτοσχεδιασμούς από τη Σάσα Παπαλάμπρου και την Αγγελική Τουμπανάκη.
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ζωντανές διασκευές από το δισκογραφικό αφιέρωμα της EMI «Πειράζοντας τη Μελίνα» από τους Papercut, Niadoka, Monsieur Minimal  και Serafim Tsotsonis ενώ τη βραδιά θα «κλείσει» ο μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα με live electronics.
 
* Κυριακή 21 Ιουνίου (12:00) Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής με την παρουσίαση του έργου του συνθέτη και ερμηνευτή Πασχάλη Τόνιου, ο οποίος θα ερμηνεύσει με τους συνεργάτες του έργα δικά του και άλλων Ελλήνων συνθετών στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.
Συμμετέχουν: στο πιάνο ο Ανδρέας Βουδούρης, στην κιθάρα ο Χρήστος Ζούμπος, στο μπάσο ο Γιώργος Πολίτης, στα κρουστά ο Σπύρος Σούτσης, στο μαντολίνο ο Νίκος Κρέτσης. Στο τραγούδι η υψίφωνος Αγάπη Παπαμήτσου, η Μαρία Αναματερού, η Μήδεια Χρυσουλίδου και η Νατάσα Μωισόγλου.  Παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Ελένη Λαζάρου.

* Κυριακή 21 Ιουνίου (18:00): Μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης σε συνεργασία με τη διαδικτυακή ομάδα «Λαϊκά Αερόφωνα», μουσικοί-μέλη της οποίας θα καλύψουν ικανό δείγμα από το φάσμα του ρεπερτορίου των λαϊκών πνευστών μουσικών οργάνων στην Ελλάδα.
 
* Κυριακή 21 Ιουνίου (16:15) "τα μεγάλα ψέμματα του μικρού Ερμή" και "προγράμματα με μουσική και χορό", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Και το βράδυ στις 20:00 έχει τη "γιορτή της μουσικής", πάλι στο Μέγαρο Μουσικής.
 
* Κυριακή 21 Ιουνίου (18:30): Συναυλία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τίτλο «Η αιώνια αναζήτηση της ομορφιάς». Η «Αιώνια Αναζήτηση της Ομορφιάς» αποτελεί το κεντρικό θέμα της ενότητας 'Το έκθεμα του μήνα για το 2015' όπου παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου με θέμα τον καλλωπισμό. Μέσα από αυτά ο επισκέπτης μπορεί να ρίξει μία «αδιάκριτη» ματιά στην αέναη μάχη των ανθρώπων της αρχαιότητας για να ξεγελάσουν το χρόνο.
Η κοπιώδης αναζήτηση της ομορφιάς, από την αρχαιότητα ως σήμερα που θέλγει και καταδυναστεύει τον άνθρωπο αποτέλεσε την αφορμή για τη σύνθεση μιας πρωτότυπης μουσικής που προσπαθεί να αποδώσει με έναν διαφορετικό τρόπο την εικόνα του κάθε εκθέματος. Οι εικόνες, ο λόγος και η μουσική δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μύησης στον προσωπικό κόσμο των γυναικών.
Μουσική Σύνθεση: Νίκος Ξανθούλης
Παρουσίαση: Ολύνα Ξενοπούλου
Τραγούδι: Φένια Χρήστου 
 
* Συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, ώρα 21:00. Η Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας επιστρέφει για να παρουσιάσει τον νέο θεματικό κύκλο που ετοίμασε, αφιερωμένο στο «Ρεμπέτικο» (1983), κορυφαίο έργο της συνεργασίας του Σταύρου Ξαρχάκου με τον Νίκο Γκάτσο.
Καλλιτεχνική διεύθυνση-μουσική διδασκαλία: Ελένη Μπαΐλη.
Γενική διεύθυνση: Γιώργος Κουμεντάκης.
Τη συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία της η συγγραφέας Αγαθή Δημητρούκα.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: