Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μιλά ο Steven Hawking για τα 70 του γενέθλια

"Να κοιτάτε ψηλά στα αστέρια και όχι στα πόδια σας!"
"Όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή σας μην το βάζετε ποτέ κάτω!"
Τάδε έφη Steven Hawking με αφορμή μια συνέντευξη που έδωσε στο New Scientist για τα 70του γενέθλια. Ο γνωστός σε όλους μας φυσικός για το έργο του στις μαύρες τρύπες ή για το βιβλίο του "Το χρονικό του χρόνου" είναι για πολλά χρόνια καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Πάσχει από μια νόσο των νευρώνων η οποία προκαλεί σταδιακά μια καταστροφή των νεύρων. Στην αρχή, το 1986, χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό που του επέτρεπε να πατάει ένα πλήκτρο μόλις έβλεπε ένα γράμμα ή μια λέξη. Το λογισμικό αυτό μετέτρεπε τις λέξεις σε ήχους και έτσι επικοινωνούσε. Τώρα που έχει προχωρήσει η ασθένεια η τεχνολογία προχώρησε και έτσι ένα σύστημα υπέρυθρων ακτίνων προσαρμοσμένο στα γυαλιά του ανιχνεύει τις κινήσεις των μυών στο μαγουλό του. Μετά όμως, τι;
Οι γιατροί διέγνωσαν την ασθένεια στον Hawking όταν ήταν 21 ετών και δούλευε πάνω στο διδακτορικό του. Τότε, όπως λέει και ο ίδιος, έπαθε κατάθλιψη. 'Ποιος ο λόγος να συνεχίζω;' έλεγε στον εαυτό του. Κι όμως τώρα είναι 70 ετών και συνεχίζει. Στη συνέντευξη αναφέρεται στην σπουδαιότερη εξέλιξη της φυσικής κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, σε εκείνη την ανακάλυψη που θα έφερνε επανάσταση για την κατανόηση του Σύμπαντος, στο τι θα μελετούσε αν ήταν τώρα ένας νέος φυσικός και στην τελευταία ερώτηση 'τι σκέφεστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας σας;' η απάντησή του είναι: "τις γυναίκες, είναι ένα απόλυτο μυστήριο"!
Η συνέντευξή του μεταφρασμένη στο ΒΗΜΑSCIENCE. Η συνέντευξή του στο NEWSCIENTIST. Και ένα ακόμη άρθρο για αυτόν και το μήνυμά του για τα γενέθλιά του στο REUTERS.











Δεν υπάρχουν σχόλια: