Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ταινίες με θέμα το σχολείο και την εκπαίδευση

Για όσους και όσες τους ενδιαφέρει ο κινηματογράφος αλλά και η εκπαίδευση σάς παρουσιάζω μερικές ταινίες για σκέψη, συζήτηση, προβληματισμό κλπ



  1. Ο κύκλος των αυτοκρατόρων, προβάλλεται αύριο Παρασκευή το βράδυ (13-1-2012) και είναι μια ταινία για έναν καθηγητή Ιστορίας που προσπαθεί να διδάξει όσο καλύτερα μπορεί τους μαθητές του διδάσκοντάς τους παράλληλα και αξίες και στάσεις. Ώσπου η άφιξη ενός νέου μαθητή θα του ανατρέψει τον γνωστό του κόσμο έως τώρα.

  2. Freedom Writers, μια αληθινή ιστορία για μια καθηγήτρια στην Αμερική η οποία προσλαμβάνεται σε ένα σχολείο και έχει να αντιμετωπίσει ένα χωρισμένο-μειονοτικό-επιθετικό μαθητικό πληθυσμό από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες με πολλά προβλήματα βίας, ανεργίας κλπ. Προσπαθεί πολύ να τα καταφέρει ώσπου της έρχεται η ιδέα να βάλει τους μαθητές της να γράψουν ένα ημερολόγιο.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Writers
    http://www.chasingthefrog.com/reelfaces/freedomwriters.php

  3. Τα παιδιά της χορωδίας, γαλλική ταινία που μας ξετυλίγει την ιστορία σε ένα οικοτροφείο αρρένων με πρωταγωνιστές τον νέο επιστάτη του σχολείου, τους μαθητές (ο καθένας με τα ταλέντα του) και τον Διευθυντή. Η φράση "action-reaction" τα λέει όλα για την παιδαγωγική του Διευθυντή.
    http://www.cine.gr/film.asp?id=705416&page=4

  4. Ανάμεσα σε τοίχους, γαλλική ταινία με κεντρικό θέμα ένα δημόσιο σχολείο στο Παρίσι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.
    http://www.myfilm.gr/article2793.html

  5. Ο κύκλος των χαμένων ποιητών, κλασσική ταινία με τον καθηγητή John Keating να διδάσκει ποίηση σε ένα κολλέγιο αρρένων. "Captain, oh my captain".
    http://users.sch.gr/kassetas/0%20000%200aCycleDeadpoets.htm

  6. Ο ξεχωριστός κύριος Χάντινγκ, ένας ξεχωριστός μαθητής, οι κολητοί του και δύο καθηγητές, ένας μαθηματικός και ένας ψυχολόγος να τον διεκδικούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
    http://www.cine.gr/film.asp?id=701739

  7. Το κύμα, μια γερμανική ταινία με έναν καθηγητή που στην προσπάθειά του να διδάξει με έναν άλλο και πιο ενδιαφέροντα τρόπο το μάθημα της Ιστορίας προτείνει ένα ιδιόρυθμο πείραμα που σε λίγο καταλήγει να φλερτάρει με τον ναζισμό.
    http://www.myfilm.gr/article3359.html

  8. Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα, μια καθηγήτρια τέχνης σε ένα κολλέγιο θηλέων που προσπαθεί να "ανοίξει" τους ορίζοντες των κοριτσιών πέρα από το καθωσπρέπει πρότυπο: ένα καλό παιδί-γάμος-παιδιά.
    http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=1619

  9. Dangerous minds, με την Μισέλ Πφάιφερ ως πρώην στρατιωτικό να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε ένα δημόσιο σχολείο στην Αμερικη.

  10. Νιώσε το ρυθμό, με τον Αντόνιο Μπαντέρας να διδάσκει χορό σε μια ομάδα παραβατικών εφήβων σε ένα περιθωροποιημένο σχολείο.
    http://www.cinemad.gr/content/view/524/7/

  11. Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει, H ταινία, The school of rock!

Καλή σας διασκέδαση και περιμένω τα σχόλια σας και τις δικές σας ταινίες.
ΥΓ. Συγγνώμη αν παρέλειψα καμμια ταινία, δεν είναι από πρόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: