Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Καλή Χρονιά !

Κ Α Λ Η Χ Ρ Ο Ν Ι Α!
Με την ευκαιρία της νέας χρονιάς εύχομαι σε όλους και όλες να έχετε μια χρονιά με υγεία, ανθρωπιά, αγάπη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και να πετύχετε τους στόχους σας.
Εύχομαι επίσης να δείτε τη νέα χρονιά σαν μια ευκαιρία για να διδαχθείτε και να διδάξετε τα πιο απλά αλλά ταυτόχρονα τα πιο δύσκολα πράγματα στη Ζωή.
Η Ζωή είναι σαν μια Οδύσσεια. Και αν τη δεις έτσι θα απολαύσεις το ταξίδι με τις καλές του στιγμές αλλά και με τις δύσκολες.
Ένα βιβλίο που διάβασα στις διακοπές ήταν το βιβλίο με τίτλο: "Η τελευταία διάλεξη". Εκεί ο πανεπιστημιακός καθηγητής πληροφορικής Ράντυ Πάους ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου του στον κύκλο ομιλιών "Η τελευταία διάλεξη", όπου οι καθηγητές δίνουν τιμής ένεκεν μια διάλεξη με όποιο θέμα επιθυμούν, δίνει μεταφορικά και κυριολεκτικά μια τελευταία διάλεξη με τίτλο: "Πραγματοποιώντας τα παιδικά σου όνειρα". Μεταφορικά ως προσκεκλημένος καθηγητής πια και κυριολεκτικά γιατί έχει καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Με τη διάλεξή του αυτή θέλει να δώσει κάτι στα τρία μικρά παιδιά του να τον θυμούνται: μια παρακαταθήκη για την καρδιά και τη μνήμη τους; συμβουλές; ό,τι δεν θα προλάβει να τους πει όταν θα είναι έφηβοι ή ενήλικες; λόγια σοφίας; ευχές; ιστορίες από τη ζωή του; αγάπη; ή όλα αυτά μαζί; Έτσι λοιπόν δίνει την τελευταία του διάλεξη με θέματα από την προσωπική του ζωή, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, την οικογένειά του, από την καθηγητική του εμπειρία. Όλα μέσα στο πλαίσιο της τελευταίας διάλεξης.
Στο κεφάλαιο "πώς να ζήσεις τη ζωή σου;" οι τίτλοι που αναφέρει χαρακτηριστικά ανάμεσα στα άλλα εμπλουτίζοντάς τους με τα κατάλληλα κείμενα είναι:
*να κάνεις μεγάλα όνειρα
*καλύτερα έντιμος παρά δημοφιλής
*μην παραπονιέσαι, απλά προσπάθησε περισσότερο
*θεράπευσε την ασθένεια και όχι το σύμπτωμα
*να αναζητάς το καλύτερο σε όλους
*το μόνο που έχεις είναι αυτό που φέρνεις μαζί σου
*να λες την αλήθεια
*να ξέρεις που βρίσκεσαι
*ποτέ να μην το βάζεις κάτω


Αν και μιλάει για το θάνατο (λίγους μήνες μετά τη τελευταία διάλεξη), ένα πολύ δύσκολο θέμα για όλους μας, εν τούτοις έχω την εντύπωση ότι μιλάει κυρίως για τη Ζωή. Και με αυτή την έννοια είναι μια 'τελευταία διάλεξη' ενός πατέρα προς τα παιδιά του για το πως να ζήσουν τη δική τους Ζωή, πως να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν και αυτά με τη σειρά τους τους γύρω τους. Είναι νομίζω το καλύτερο ξεκίνημα για τη νέα αυτή χρονιά.
ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει, θα σας προβληματίσει, θα σας βοηθήσει στα δύσκολα, θα σας υπενθυμίζει την αξία της ζωής. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Και βέβια υπάρχει και η σχετική διεύθυνση στο διαδίκτυο με όλα τα σχετικά, την ομιλία, το κείμενο, με φωτογραφίες και συνδέσμους. Θα τη βρείτε εδώ: http://www.thelastlecture.com/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: